Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Gavúnci - chov, odchov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Gavúnci - chov, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2014 21:35 Muž LiborSprysl [9015] Re: Nikola90
Nechat na mopech, případně odlovit dospělce. Ale zrovna u těchto je jiker docela dost, a tak stejně i když budou s dopělými bude zbývat dost....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2014 13:50 Žena Nikola90 [5] - HalančíciRe: LiborSprysl
Nechat na mopech???Nebo sesbírat a položit na sítko či na dno vytíračky???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2014 05:07 Muž LiborSprysl [9015] Re: Nikola90
Nechat kde jsou, pokud chcete co největší odchov, tak bez dospělých.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2014 21:25 Žena Nikola90 [5] - Halančíci – jikry gavůnků
Ahoj mám dotaz.
Vystihla jsem období, kdy se mi začali třít gavůnci diamantoví.Hned jsem je přelovila do vytíračky a dala střapce a na další den jsem měla jikry(gavůnky tam nechám ještě dva dny asi).Mám jikry nechat na střapci nebo sebrat a dát do vytíračky bez dospělých nebo jako u pancíků na sítko ke kamínku???Jsou to moje první jikry od gavůnků a konečně se chlapcům podařilo ukecat samice na tření potlesk :-D Dost dlouho je kluci otravovali a ony pořád né a né až teprve teď.Díky za rady :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2014 11:57 Žena Nikola90 [5] - Halančíci – g.diamantový
Ahoj
mám dotaz, jak vyvolat tření u gavůnků diamantových.Delší dobu jim měním vodu jednou týdně o pár stupnů chladnější, aby to simulovalo déšť a žádné jikry nevidím. Jde o to, že samci mají ten oranžový pruh na čele a před samičkami se naparují a prohání je ale nikdy jsem nezaznamenala tření nebo jikry :-O Co se týká krmení tak jim dávám jak suchý tak hlavně mražený patentky, koretry apod.Díky za rady :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2014 10:18 Žena Nikola90 [5] - Halančíci – gavůneken Bleherův
Ahoj

mám dotaz pořídila jsem si trio gavůnků Bleherových samec a 2samice. Jsou krásně zbarvené jak z učebnice a ráda bych se dozvěděla jak je třít odděleně mimo společenku.Máte někdo zkušenosti nebo informace?Díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2013 03:56 0 Re: LiborSprysl
Pokud jsem gavůny dával třít, tak každý druh samostatně. A co se týče toho jezírkového pobytu pod pojmem nic se nestalo, znamená, že spolu nekonfliktně vycházeli a ani se jednotlivé druhy mezi sebou při tření nekřížily.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2013 12:29 host Re: LiborSprysl
Jo tak ty dvě ruce na specialsty Ti stačí, to máš Liborku pravdu. Bohužel. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2013 10:55 Muž LiborSprysl [9015] Re: host
Ne nedovedou, prodávají se jen druhy a to ještě někdy není pravda...No a k těm počtům zapálených specialistů...myslím, že se nepletu, ale dvě ruce mi stačit budou k tomu počítání na prstech ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2013 09:47 host Re: LiborSprysl
"Podobně tak jako chovatelé divokých živorodek dbají na čistotu svého chovu, který povyšuje o level výše lokalita výskytu, mají to stejné chovatelé gavúnků. Ovšem zase je třeba přiznat, že zanícených chovatelů gavúnků tohoto typu u nás v republice (narozdíl od západní Evropy) moc není. Jestli ještě vůbec jsou, poté co s rybami prakticky skončil Slávek Boudný. Ten se zasloužil hodně o to, že se k nám dostaly linie gavúnků z lokalit. Ovšem pak přišli ke slovu "prskalové" toto ignorující a myslím, že už jsou chovy zničené. Pravda je, že naši výkupci, až na jednu výjimku, gavúnky "s původem" ocenit nedovedli." Ale jsou, i když to Sláva vzdal, viz. loňský kongres IRG ve Žďáru nad Sáz. Bohužel máš pravdu, že u nás, na rozdíl od západní Evropy jde v první řadě o prachy a až potom o kvalitní chovy. Že by znalí(!) prodejci neocenili gavůny, tomu moc nevěřím. Problém je, alespoň si myslím, v ochotě kupujících pustit chlup. Kolik lidí u nás by bylo ochotno dát za malou čudlu i 10 - 15 éček? To raděj "sprsklinu" za deset korunek a ještě se to zdá drahé.

www.irg-online.de/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.02.2013 05:09 Muž LiborSprysl [9015] Re: 0
Jak už bylo konstatováno, ty malé dávat dohromady s velkými je dost nesmysl...boesman werneráka při plavání odfoukne...
S tím křížením je to u gavúnků poněkud složitější, nevím co značí, že se nic zlého nestalo...Ale obecně platí, že se gavúnci mezi sebou kříží většinou mimořádně velmi ochotně, pokud k tomu mají jen trochu možnosti. Proto platí, že by se jednotlivé druhy mezi sebou neměly míchat, to s ohledem na možné šíření křížené populace. Pokud domácí akvárko zprsklotiny neopustí, pak je to asi fuk.
Nutno ještě dodat, že my chovatelé jsme si určili určité standardy, které jsou rybám zcela ukradené. Lokality výskytu se u některých druhů gavúnků docela často překrývají, takže nelze předpokládat, že bude samec jednoho druhu přemýšlet nad tím, zda je mu povoleno vytřít se se samicí druhu jiného. Prostě to udělá. Ba dokonce je praděpodobné, že v rámci "okrášlování" a zvýšení prodejnosti si neberou servítky ani asijští chovatelé...viz skoro červený praecox loni v Rychnově. Ale nejsou těmi, kteří s tím začali. Již před lety se objevili takoví chovatelé i v Evropě.
Podobně tak jako chovatelé divokých živorodek dbají na čistotu svého chovu, který povyšuje o level výše lokalita výskytu, mají to stejné chovatelé gavúnků. Ovšem zase je třeba přiznat, že zanícených chovatelů gavúnků tohoto typu u nás v republice (narozdíl od západní Evropy) moc není. Jestli ještě vůbec jsou, poté co s rybami prakticky skončil Slávek Boudný. Ten se zasloužil hodně o to, že se k nám dostaly linie gavúnků z lokalit. Ovšem pak přišli ke slovu "prskalové" toto ignorující a myslím, že už jsou chovy zničené. Pravda je, že naši výkupci, až na jednu výjimku, gavúnky "s původem" ocenit nedovedli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2013 23:30 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: exit
Venku v jezírku přes léto jsem takový mix měl a nestalo se nic zlého, ale v akvárku bych je pohromadě nenechal, hlavně ne ty menší "jemnější" s těmi vzrůstnějšími.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2013 21:19 Muž exit [116] - Rostliny – Mix duhovek ano či ne?
Můžu dát k sobě hejna: duhovky boesmani, jezerní, wernerovy, vidloocasé, diamantové???? Mám obavy jestli se nezačnou mezi sebou křížit? Díky za rady ahoj

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2013 14:40 Denda – Velikosti gavůnků, vhodná rybka
Máte prosím někdo praktickou zkušenost do jaké maximální délky doroste gavůnek duhový a gavůnek diamantový? V rostlinném akva 300 l potřebuji k tetrám, rasborám, všechny ryby o délce max.do 4,5 cm a krevetkám nějakou klidnou "dominantní rybu", ovšem délky tak 7 - 8 cm, menší ne a to v počtu 6-8ks. Dostupné údaje o max. délce gavůnků se dost liší. Může mi někdo doporučit jinou vhodnou rybku těchto parametrů? Díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2012 22:30 k. Re: Filip980
Fotka k příspěvku Nakonec jsem gavunky poridila,bylo pro ne pul roku vytvareno akva.vim,ze rozmerove to neni uplne oj,ale jakmile dorostou a uvidim jen znamku nespokojenosti tak je daruju do vetsiho.bohuzel nemam prostory pro vetsi nadrz. Moje osvetleni jsem vyresila jak to slo a vysledek je podle me dostacujici. Budu se snazit co to da,aby se meli dobre.a dekuju moc za odpovedi:)orientacni foto z mobilu
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   07.10.2012 11:23 Žena Eliška [38] Re: LiborSprysl
Ten ancistrus je myslím nejmenší problém, i velcí gavůnci se třou do jemnolistých rostlin a uprostřed koule z jávskýho mechu jsem ancistrusáka nikdy neviděla :) Ale pokud chcete chov, tak určitě odchovávat mimo společnou nádrž. A v tomto případě bych volila jeden druh jenom (lacustris jsou parádní, jen mně muž nepovolí větší akvárko), ještě nikdo gavůnkům nevysvětlil, že by se neměli křížit. Jinak jikrám nevadí rychlý přesun z jedné nádrže do druhé (můj první odchov vzniknul úplně náhodně, když jsem dávala stranou jávský mech, co mi přerostl a po týdnu jsem zjistila, že mi v elementce plavou prťata :) ).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2012 11:13 Muž LiborSprysl [9015] Re: Eliška
Protože se praecoxy třou furt a hodně...a nežerou si jikry....to se o velkých gavúnech říct nedá...a k tomu ancistrus...myslím, že moc mladých nebude...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2012 11:11 Žena Eliška [38] Re: LiborSprysl
Libore odchovávala jsem praecoxy ve společné nádrži s rodiči i ancíkem a nebyl problém. Samozřejmě se toho neodchová tolik, jako v oddělené nádrži, ale ancistrus potěru rozhodně nevadil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2012 05:22 Muž LiborSprysl [9015] Re: KarelKopfrkingl
smich Ten pocit není špatný...Přece jen jsou velmi svižné říční ryby
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2012 19:42 Muž KarelKopfrkingl [42] - Rostliny
Mám v 700l akváriu dlouhém 180cm 8kusů Melanotaenia boesemani a 8kusů Melanotaenia lacustris a je jich plné akvarko, přestože to jsou zatím mladé ryby velké cca 6-7cm, mám pocit, že by větší akvárium pro ně nebylo na škodu ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2012 17:53 Muž LiborSprysl [9015] Re: Eliška
Ancistrusi zase nejdou moc s těmi odchovy... smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2012 17:50 Žena Eliška [38] Re: exit
Z vlastní zkušenosti (včetně odchovů) bych doporučila jednodruhové, nicméně jsem sama jeden čas měla praecoxy s trifasciatama dohoromady v akva 120x40x40. Dohromady asi 10 ryb (7 a 3) + nějakej ancík. U boseemanů musíte počítat s tím, že dorostou trošku víc než praecoxy (stejně jako většina ostatních). Do akvárka těch 320l bych umístila do +/- 15 ryb, s tím, že na dno může přijít nějaký ten ancistrus či jiná podobná rybička. Jinak mají většinou celkem rádi proudící vodu, takže kolem vývodu filtru udělat místo :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.10.2012 12:04 Muž LiborSprysl [9015] Re: exit
Pokud uvažujete takto, dejte jen dvě skupiny a máte to jasné...Ovšem pokud uděláte jednodruhovku, pak to bude naprosto úžasné!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2012 12:00 Muž exit [116] - RostlinyRe: LiborSprysl
S tím počtem si nejsem právě moc jistý.Přeci jenom dospělci jsou dost velcí.Nechci to mít jak rybí polévku i když pěkné hejno by nevypadalo určitě špatně.Chci jim poskytnout určitý komfort smich Tady na rybkách jsem se dočetl,že samců by mělo být méně aby se krásně vybarvili.Pokud máte zkušenosti s chovem budu vděčný za každou radu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2012 04:26 Muž LiborSprysl [9015] Re: exit
Předpoklám-li správně a nechcete se věnovat odchovu těchto ryb, pak se oprostím od svých předsudků k duhovkovým bramboračkám. Nabízíte poměrně velkou nádrž, tak si můžete dovolit i více než desetikusové skupiny. Protože právě doufám, že množit nebudete, tak i v opačném poměru - více samců než samic.
Proč nemám rád bramboračky je jasné...znám pár novotvůrců, prznitelů duhovek, kteří je i nestydatě vrhají na trh. Sice těm rybám je to fuk, bo ony neví, že se nemají prskat mezi sebou, ale ty následky... rozzureny
Třeba skoro červený praecox, letos vystavovaný v Rychnově...snad prý dovoz z Asie...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2012 04:11 Muž exit [116] - Rostliny
No já bych se rád zeptal zkušenějších na obsazení aqua pří rozměrech 120x60x45 dxšxv.cca 320litrů.
Rád bych gavůnky: boesemanovy,lososové,diamantové
potřebuji poradit jaký idealní poměr ryb zvolit.
Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   05.10.2012 19:23 Muž Filip980 [398] - RostlinyRe: k.
Doporučil bych rozměry 80x 40x 40 cm, klidně může být akvárium i delší. Hlavní roli hraje délka a šířka. To už by na ty gavúnky mělo být dobré a navíc se na takové akvárium lépe sežene osvětlení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.10.2012 11:30 Muž LiborSprysl [9015] Re: 0
NE!!!Jou to velké ryby, které chtějí plavat a jsou zvyklé plavat především "na délku", ne dokola. Takže za mne jednoznačně ne! Objem dobrý, ale tvar ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2012 11:04 0 Re: k.
Při zodpovědné péči ano.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2012 13:06 k.
zdravím ve spolek, prosím - nádrž 55x55x55 cca 170 l se substrátem a rostlinami tak 150 l mohli by ji obývat 4 gavůnci boesemanii? plus nějaká malá hejnovka? ahoj
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2012 09:26 Žena Fidorka [312] Re: LiborSprysl
díky za kompletní informaci :-) . Tak holt u nás budou bydlet ještě dlouho, a až dorostou tak aby se čichavcům nevešli do tlamy, tak poputujou zpátky do společenskýho... Aby tou živou potravou nebyly malé krevetky smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   30.04.2012 05:47 Muž LiborSprysl [9015] Re: Fidorka
No prodávají se vybarvení, což není věkové určení. Dost záleží na potravě, při živé je to rychlejší proces. Bydlet u vás budou ještě dlouho. Obecně všechny duhovky rostou pomalu. Ty tři až čtyři centimetry, které praecoxy měli mít, dotáhnou při intezívním futrování za čtyři-pět měsíců.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2012 22:14 Žena Fidorka [312]
Můžu se zeptat, jak dlouho asi trvá u gavúnků diamantových, než dorostou na prodej, a jak mají být k prodeji velcí? Ti moji mají zatím asi tři týdny, ale chci vědět, jak dlouho u mě ještě budou "bydlet"...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2011 20:28 Muž fakír [1] Re: Nobody
nakonec jsem vymyslel asi razbory klínoskvrnné,vypadají v hejnu dobře a taky jim zřejmě nevadí ryby velikosti gavůnků.což? ještě si to nechám projít hlavou a díky za názory a rady hop hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2011 15:56 Nobody Re: fakír
Nedoporučuji.je to rybka teritoriální,nesnášenlivá,dost agresivní k jedincům stejného druhu,ale i k ostatním rybkám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2011 15:40 Muž fakír [1] Re: romant
ty mřenky pruhované jsou moc pěkně,akorát nevim,mam substrát větší zrnitosti cca 1 - 5 mm a taky nemám moc silný proud,spíš slabší.
Ještě mě napadla labeo červenoocasé,jen si říkám,že je dost veliká,máte někdo nějaké zkušenosti s touhle rybkou? X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 17:24 Muž Roby [17] Re: 0
Myslím, že pro všechny známější druhy z čeledi Melanotaeniidae (duhovkovití) bude teplota okolo 25°C bezproblémová. Alspoň to tak vychází při porovnání údajů ve Velkém obrázkovém atlasu vydaného nakladatelstvím Svojtka v roce 1999.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 14:34 Muž PaDa [6073] - mřenky a sumciRe: Semtex
Mírumilovné jsou, ale zároveň jde o jedny z nejvíce plachých mřenek
www.akvarista.cz/…
Já bych doporučil asi mřenky proužkované, ty jsou ve dne i ve společnosti větších ryb poměrně aktivní
www.akvarista.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 11:11 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: fakir
..... a co Mřenky Vietnamské (trestance), velké jen 4 cm a mírumilovné.
tady je na ukázku nějaké video....
youtu.be/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 10:58 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: fakír
Dříve jsem právě jednu Mřenku pákistánskou měl. Ale měl jsem jenom jednu, protože jsem se někde dočetl, že můžou být na sebe navzájem agresivní. Ostatním ryby nechávala na pokoji. Nakonec jsem ji ale věnoval, protože byla hodně aktivní a čichavce to rušilo. A teritorium jak se píše tady v atlasu nebránila. Otázkou je, jak se bude chovat hejno. Ale malých mřenek je více druhů a většina by měla být vhodnější do společenského akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 10:24 0 Re: Roby
U gavůnků jsou druhové rozdíly v teplotních požadavcích a to by se mělo zohlednit při výběru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 10:03 Muž fakír [1] Re: NHKG
no ,ještě by mi sedly mřenky pákistánský,ale ty prej jsou zas v dospělosti agresivní.tak já nevim,to bude dilema coze

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2011 14:44 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: fakír
Mřenky jsou hejnové ryby, proto se doporučuje jich mít 6 a více. Taky si myslím že do 300l akvárka je 6 mřenek nádherrných moc, ale zase ve třech to není ideální. Nechceš raději koupit jiný menší druh mřenky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2011 12:58 Muž fakír [1] Re: Yirka
díky za tradu ,6 jsem jich chtěl proto,že většinou píšou v atlasech,že jich má být nejméně 6,lépe víc.v hejnu že se cítí líp.tak to musím ještě promyslet,chtěl bych je X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2011 19:08 Muž Yirka [9123] Re: fakír
Neměli by si dělat problém, jen se mi zdá 6 ks moc. To už by chtělo hodně velký prostor a dobré zdroje krmiva. Docela narostou a dost toho spotřebují.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2011 15:42 Muž fakír [1]
Nevíte někdo,jestli když do akvaria kde mám 3 ancistruse přidám cca 6 mřenek nádherných,se budou ,nebo nebudou snášet? mřenky se mi moc líbí,ale mam obavy z teritoriálního chování anciků.jsou sice ještě mladý,takže ne tak nedůtkliví,ale stejně...
díky za rady a postřehy potlesk

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2011 17:52 robo111 Re: 0
M. praecox mozno v dobrom slova zmysle oznacit, ked ma dobre podmienky, za velmi odolnu skoro "plevelnu rybku". Vela krat sa mi stalo, ze sa mi vo vytieracke po niekolkych dnoch s prenesenymi rastlinami alebo v nadrzi, kde neboli dospele rybky, vyliahli krpci, ktori sa sa v dobre zabehnutej nadrzi "odchovali sami".

Plny suhlas tiez tolerancii na teplotu - tento studeny jul ma dost zaskocil, nemal som rybky, kedy prelovit zo zahrady- praecoxikov vsak nie - ziadne straty som nezaznamenal - skor som pri tychto teplotnych skokoch zaznamenal prekvapivo straty na kardinalkach, ktore vylovujem roky az niekedy v oktobri...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2011 09:59 Muž kraken192 [6] - RostlinyRe: Fugee
v osazenstvu bych neviděl problém, určitě jo :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2011 07:36 Fugee
Můžou být gavůnci diamantoví spolu s těmito rybami ve 200l akváriu? (8ks)

2x Cichlidka papouščí
2x Parmička černopruhá (Crossocheilus siamensis)
2x Parmička duhová (Puntius titteya)
5x Sekavec příčnopásý (Pangio kuhlii kuhli)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.07.2011 03:11 0 Re: Wincek
Ty dva druhy spolu být můžou a je lépe, když početně převládají samice, takže onen poměr být může. Melanotaenia praecox je povahově mírnější a samci se ve tření více snáší. U M. boesemani se se samicemi často tře dominantní samec a ostatní samce "drží" stranou - hlavně v menších nádržích, což bývá v dopoledních hodinách, později se situace normalizuje. Ryby si nijak viditelně neubližují a netřeba se obávat větších komplikací.

K získání jiker nejsou-li v akváriu jiné druhy ryb se mohou na zadní stěnu hlouběji pod hladinu umístit zavěšené a patřičně uchycené chomáče mechu, které se nejpozději po 6-7 dnech mění a jikry se dají líhnout do jiné nádržky, kde se nechají 8-9 dnů. Lze i zkrátit dobu výměn mechu, protože o týden dříve vylíhlé rybky by mohly ty mladší napadat. K produktivnějšímu množení více vyhovují samostatné třecí nádrže o větším počtu.

Dospělci i potěr jsou ve vyhovujícím prostředí odolní, ale bez dostatku výživné potravy neprospívají a nutno častěji "občerstvovat" vodu. Dobré krmivo je i různý hmyz. Vylíhlý plůdek potřebuje velmi jemnou bohatou krmi, bez níž brzy uhyne. Růst gavůnků není nijak překotný a trvá dost dlouho, než rybky dorostou obchodní velikosti.

Po aklimatizaci se g. diamantoví i g. boesemani mohou přes léto umístit do zahradních jezírek, ale teplotu vody pod +15°C nemusejí některé samice vydržet, až další generace venku odchované a doma nezchoulostivělé vydrží přechodné poklesy k +10°C.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 3 4

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 4296x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3339-gavunci--chov?od=61