[1] 2 
Zdravím

, mám osvětlovací kryt koupený v setu. Určitě je tady nespočet akvaristů/tek co mají také tento kryt(nebo aspon podobný), a
proto bych se chtěl zeptat jak jste s ním spokojení, nemám na mysli vzhled atd.., ale účinnost osvětlení? Zdá se mi, že člověk, co ty
kryty vymejšlí, moc nepomýšlel na rostlinky.Mě to vychází cca 0,33W/l! Díky za všechny názory..

mě při osvětlení15W na 90l rostliny rostli víc než pěkně, jenom jsem přihnojovala akvaflorem
A to máš ještě jeden z těch lépe "světelně vybavených" krytů! Obecně platí (bohužel), že komerčně vyráběné kryty jsou co
se týká osvětlení poněkud poddimenzovány. Navíc pokud jsou ještě vybaveny trubicemi s malým světelným tokem. Hodnota 0,3W na litr není
nikterak tragická, ovšem také záleží jaký typ a druh trubic používáš.
Tragicka hodnota to neni, ono pak taky zalezi co je pod trubicema. Myslim tim co chcete ci mate za rostliny.
01.06.07 11:58:04
Vesnach® – presne
Jsem nespokojena s tim krytem na 54 litrech - jak bylo receno vyse...je tam puvodni jen 15 w a to stoji za belu, malo mista na uchyceni dalsi trubice.
01.06.07 12:00:51
Norton® – Vesnach
Určitě by to nějak spravit šlo. To by bylo, aby nebylo...
Zkoušel sem dát do akva cabomba carolinia a výsledek byl takový, že měla strašně dlouhá internodia(neolistěné články mezi listy),byla
strašně prořídlá a rychle se "táhla" za světlem(vím že cabomby mají trochu větší nároky na světlo,ale na této rostlince se
dá podle mě dobře zjistit kvalita osvětlení). Hydrophila difformis, ikdyž je rostlinou rychle rostoucí a nenáročnou, mi "vyjede rychle k
hladině a začnou jí odspodu opadávat listy a u vrcholu je krásně zelená

nevim jestli mám vyřešit jiný osvětlení(či přidat
reflektor nebo něco podobnýho) ??
Petře, reflektory každopádně, to je to nejjednodušší co udělat můžeš. Podle toho jaké trubice používáš, bych volil kombinaci 8xx
(třeba 840tky). A v dalším kroku přidání další trubice.
Vidis skoro sis odpovedel sam. Jak jsem rikal zalezi na tom co by si tam chtel mit. Reflektor pridat muzes, ale mozna lespi reseni by bylo pridat tam
dalsi trubici, chce to trosku sikovnosti a znalosti v oboru elektro ( no treba nejakyho znamiho elektrikare). Nezminujes se jakou zarivku mas
pouzitou. Myslim tim nejakou specialku ci "tripasmovku" 8xx nebo 9xx.
Pavle
Noo používám speciálky co tam byli původně(samozřejmě již mnohokrát vyměněné) : SunGlo a AquaGlo po 15-ti watech z této nabídky
http://shop.miga.cz/index.php?path=242_73_369 Na
přidání trubice není zádné místo, jedině že bych si spichnul vlastní kryt(ale dokud nebudu mít jistotu že je to způsobeno světlem tak do
toho nechci jít)! A opravdu je to tak s těma reflektorama, zvýší svítivost o 100% nebo je to blud??
Omlouvám se za blbou otázku: Co je to třípásmová zářivka, výhody, atd?? Nikde sem se to nedověděl.. díky
01.06.07 12:59:01
matlala® – srovnání s GLO-GLO
třípásmovka-svítí víc než glo vydrží víc a jr levnější a to hlavně
jsou to trubice označené 8** a 9**, ale počkám na Nortona ten ví víc já to stejně pochytil od něj zač mu děkuju
S tim reflektorem to zkus, sice pochybuji ze se ucinost zvysi o 100% (tipuji tak 50% narust).
A k tem zarivkam, krome tebou pouzovanych specialek existuji jeste "normalni" zarivky, ktere se bezne pouzivaji a cena je nekolikrat
mensi.
Orientujeme se podle cisla na zarivce ktere je 3 mistne:
prvni cislice udava vernost zobrazovani barev(8 je dobra tzv. "tripasmova", rada 7"jednopasmova" neni idealni,
9"petipasmova" lze taky pouzit), dalsi dve cislice udavaji teplotu cim mensi je cislo tim vic je to do zluta, takze to zacina nekde na 30 ci
27 a konci nekde u 65 ( ta je do modra). Da se to popsat taky jako 30 tepla bila, 40 studena bila, 60 denni a slozenim techto cisel je oznaceni
zarivek a tim dana i orientace zakaznika. 8xx je asi nejpouzivanejsi rada a s tou teplotou ( kazdymu se libi neco jineho).
ta sun glo by se dala prirovnat zhruba k 940.
Dobra volba je tada 8xx kvuli pomeru cena vykon. Ty mas 15W ktera je dlouha 45cm a normalni 15W zarivka ma myslim 438mm takze by tam mela jit, ale to
uz ti povi Pavel
Já s krytem nejsem spokojen, 15W na 54L je málo, ale největší problém vidím v tom, že neosvětlí celé akvárko, protože je schovaná za
tlumivkou nebo co tam je.
01.06.07 15:54:34
ekvb® Ahoj, mam 37 litrove akva a kupil som k nemu kryt s 15W T8 (Osram 827) ziarivkou. Kedze cisty objem vody moze byt cca. 26 litrov, zdalo sa mi, ze
svetla bude dost. Rastlinky vsak nerastli. Pridal som reflektor, ale nepomohlo. Nasledne som kupil svietidlo s T5 trubicou 8W/840 a nalepil som ho do
medzery medzi zadnou stenou krytu a tlmivkou. Po tyzdni mi Valisneria a Rotala plavali na hladine, cca. po 2 mesiacoch je Cryptocoryna 4nasobne velka.
Mrkni sa do mojej prezentacie na fotky z marca a fotky z maja, je to velky rozdiel. Druha ziarivka bola pridana v polovici aprila.
14.06.07 13:35:12
LuXy® Ahoj!
Bude stačiť na prívod prúdu z predradníka do žiarivky tá plochá 4-žila čo sa používa na telefón alebo je to tenké? Žiarivka je 15W.
asi bych to neriskoval je to moc tenké ta izolace nejradši bych tam dal obyč šňůru 0,5cm 3 žíly
14.06.07 13:42:34
LuXy® Do krytu pôjde 8 vodičov!
8

na co?
aha tak to jo. Ale ty telefonní dráty bych tam nedával izolace je nic moc jen tak na 12V nebo kolik je v telefonní síti
[1] 2 
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Technika • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora