Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaká je to řasa?

 

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Jaká je to řasa?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2013 09:05 Žena baletka [624] Re: prasan
Já v to doufám. Proto musím co nejrychleji zprovoznit CO2 s pravidelným přísunem a moc doufám, že to bude alespoň z části řešení. Protože jinak v mém akva nesedí nic: bordýlek, špatná výměna vody, příliš mnoho odpadu - nic z toho se mě netýká, a přesto řasa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.05.2013 08:56 - Re: Marcel G
Nepomer CO2 a svetla.Hlavne ale nedostatok CO2.Je jedno či je prúd silný alebo pomalý.Odpozorované z vlastného akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   17.05.2013 07:19 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Anubis007
Ty i řada dalších by si představovala obecně na řasy postup typu: přidej tolik a tolik téhle látky, tohohle uber přesně o tolik a do měsíce vymizí řasa.

Takhle to ale nefungovalo a fungovat nikdy nebude. Akvárium je částečně uzavřený ekosystém o velmi malém objemu vzhledem k přírodě a vše v něm souvisí se vším, ikdyž se to na první pohled nezdá. Z toho důvodu co zabralo jednomu nemusí zabrat už v žádném jiném akváriu.

Nehledej tedy žádná jednoznačná řešení, ale tipy na možné příčiny růstu řas a snaž se je aplikovat jednotlivě v dostatečných časových rozestupech aby se mohli projevit a ty jsi tak poznal že zrovna toto řešení ve tvém případě zabralo. Zároveň se tím naučíš jak své akvárium provozovat.

V případě že chceš mít jistotu že zrovna to co jsi udělal je opravdu to co na danou řasu pomáhá, tak můžeš pak zkusit udělat pravý opak toho řešení a pozorovat co to udělá z řasou - ale to už je řekl bych další level pokusů pro ty která to hodně baví a zajímá je jak to opravdu funguje a nejde jim jen o to mít hezké akvárium.

Ruduchu jsem měl a vlastně opět mám v akváriu, ale nikdy jsem se jí nesnažil zbavit účelně. Vždy jsem řešil víc jak se daří rostlinám o které mě jde a ruducha pak najednou sama od sebe začala mizet. Takže ani sám nevím a nemohu říci co by jí svědčilo nebo naopak omezovalo v růstu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2013 05:26 Marcel G Re: jmalyska
jmalyska napsal: Podle mne to dělá moc světla (dlouhý svit a moc intenzivní) a proud vody.

Podle mě bude výskyt ruduchy záviset na více faktorech než jen na světle a proudění. Já mám třeba ve dvou akváriích poměrně silné osvětlení (kolem 70 umol PAR u dna; v přírodních akváriích ADA bývá kolem 50 umol PAR), proudění také nemám nijak moc silné, a navíc opravdu vydatně hnojím, a přesto s touto (ani jinou) řasou problémy nemám. A třeba Tom Barr používá osvětlení asi 4x silnější než je běžné, a pokud vím, tak s řasami také problémy nemá. Mnohem pravděpodobnější příčinou jejího výskytu spíš bude bordel v akvárku, nestabilní podmínky ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2013 23:36 Muž jmalyska [167] Re: baletka
Se divíš? Ruduchu jsem měl taky, kořeny mám v AQ stále, jen jsme začal dodávat pravidelně CO2, ubral jsme svícení na 10hod 60x30x35 15W zářivka a filtraci stáhl na minimum a nasadil na vyústění aquacit kostku na rozbití proudu a je klid :) Řasa nikde, rostliny jedou a kořenům se daří taky. Podle mne to dělá moc světla (dlouhý svit a moc intenzivní) a proud vody. Budu si teď dělat novou 300litrovku, kde bude biologický filtr, filtracce max 300l/hod po záběhu a světlo na 130x40 x výška 60 jen 3x36W (Phillips LD-T 827,840,865)
Jinak i pH 7 je celkem vysoké a 8,5 už je mazec, to se řasám líbí moc .) Osobně bych šel s pH až na 6-6.5. Dolívej destilku a pořiď si kapkové testy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2013 22:54 Muž Anubis007 [22] – Celkem zajímavý článek...
www.horacovoakvarium.cz/…

Komplexní přehled rad..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.05.2013 22:47 Žena baletka [624] Re: Anubis007
Jeden zkušený rostlinkář mi řekl, že ruducha znamená kolísání CO2 a dřevo v akváriu. Nevím, co je na tom pravdy, ale v jednom akváriu jsem ruduchu docela rychle porazila aplikací easy Carbo stříkačkou přímo kolem řasy plus upravením proudění vody. Snížila jsem dobu osvětlení na hod denně a vyhodila burčák. Řasa už asi dva měsíce není. Z velkého akvária jsem odstranila jeden velký zařasený kořen, začala (!) hnojit, zlepšila přísun CO2 a aplikovala EasyCarbo. Řasa se začala ztrácet a po 14 dnech byla pryč. Teď, po dvou měsících ji mám zpět a ještě k tomu zelenou a hnědou. Tak si vyber. Jedno akva OK, druhé vůbec...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2013 22:23 Muž Anubis007 [22] – Existuje nějaký postup jak se RUDUCHY zbavit?
DObrý den,

existuje postup jak se Ruduchy zbavit. JE tu již 36 stran tématu, ale nějaký jasný návod? Zkusil jsem výměnu vody, mám parmičky, otíky, krevety, nehnojím, ale místo toho mi přibilyla řasa na sklě - zelená, pozadí mi začíná chlupatět? Děkuji Vám. Možná ještě info, jak dlouho trvá, než se začne ztrácet, a zda se ztratí, nebo i mrtvá zůstává přichycená na podkladu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2013 23:42 Žena baletka [624]
Fotka k příspěvku A ještě fotka aktuálního stavu mého akva (rostlin) těsně po výměně vody a očištění jak skel, tak co největšího množství rostlin od řasy.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2013 17:50 Žena baletka [624] Re: Kamilstrom
Z asi 8.5 na 7. KH asi 3.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2013 15:12 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Johan
No ja to nemam podlozene zadnym pokusem,ale co jsem cetl je to mnohem vic nez 2-3 dny,tak nevim. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2013 15:08 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: baletka
Z kolika na kolik (Ph)ti to jde dolu a pri jakem Kh? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2013 14:59 Žena baletka [624]
Já také čistím akva jednou týdně a docela ho "pucuju". Příliš neodkaluji, protože když jsem odkalovala, zjistila jsem, že není co. Easy carbo tedy rozhodně po dvou, třech dnech nezabralo. Ale zkusím dobrat balení, tzn. tak na tři týdny mi to asi vyjde, nebo minimálně 14dní. Plynné CO2 dodávám burčákem. Ačkoliv rozpouštění není ideální, pH mi to sráží o jeden stupeň.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2013 11:34 Marcel G Re: Johan
Johan napsal: Ve skutečnosti to bývá tak 2-3 dny.

Nevím, z čeho vycházíš, ale já mám ve svém akváriu červenou rostlinu Alternanthera rubra, které stačí jen relativně malá změna koncentrace CO2 (směrem dolů), aby se jí začaly doslova "rozpouštět" listy. A trvá několik týdnů, než se aklimatizuje na novou (nižší) úroveň CO2 a začne vyhánět nové (zdravé) listy. Navíc pokud vím, tak o fixaci CO2 se u rostlin stará speciální enzym, který si rostliny musejí poměrně složitě vytvářet (obzvlášť pokud musejí přecházet z jednoho druhu příjmu uhlíku na jiný => CO2 vs glutaraldehyd). Takže ty tvoje 2-3 dny se mi moc nezdají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2013 09:43 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Marcel G
Rostlinám údajně trvá tak 2-3 týdny, než se přeorientují na "jiný" zdroj uhlíku Ve skutečnosti to bývá tak 2-3 dny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2013 09:24 Marcel G Re: baletka
baletka napsala: Proč myslíš, že zrovna při mém osvětlení je to vhodné?

Já nevím, jestli je to zrovna ve tvém případě vhodné. Je to ale poměrně jednoduchý test, jak to zjistit. Rostlinám údajně trvá tak 2-3 týdny, než se přeorientují na "jiný" zdroj uhlíku (např. EasyCarbo) => proto jsem radil to zkusit tak 1 měsíc. Vím ale, že je to drahá sranda. Pokud by se tím ale stav rostlin (a celková rovnováha systému) výrazně zlepšil, tak bys aspoň věděla, čím to bylo a mohla bys časem přejít na plynné CO2 (což z dlouhodobého hlediska vyjde určitě levněji než EasyCarbo). Každopádně pokud máš v akváriu větší množství řas, tak může být na vině i větší množství rozpuštěných organických látek ve vodě nebo přemnožení některých druhů bakterií. U těch bakterií bývá pak trochu více (mléčně) zakalená voda. Já třeba používám poměrně silné osvětlení, ale s řasami problémy nemívám. A to navíc docela hodně hnojím (metodou EI). Zjistil jsem ale třeba, že to chce mít v akvárku pár otíků a krevetek, kteří mi vydatně pomáhají s hygienou nádrže. Navíc každý týden akvárko pečlivě čistím, odkaluji a měním 50% vody. Když bych to nedělal a neměl v akvárku nějaké ty řasožravce, tak nejpozději za 2 týdny bude akvárko samá řasa. Je to o tom, co chceš - jakého stavu chceš s akvárkem dosáhnout. Někdo by nezvládl každý týden měnit 50% vody a pořád akvárko pucovat, takže v takovém případě je třeba ubrat na světle a příliš nehnojit. Každý má jiné cíle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2013 07:25 Žena baletka [624] Re: Marcel G
OK, já jsem právě Easy Carbo začala dávkovat. Nijak pozitivně se to zatím neprojevilo. Uvidím po delším čase. Ale je to trochu drahý špás... Proč myslíš, že zrovna při mém osvětlení je to vhodné? Chtěla bych tomu lépe porozumět :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2013 06:14 Marcel G Re: baletka
baletka napsala: Takže... nejde spíše o to najít míru toho hnojení? ... úplně nehnojit mi nefungovalo.

Já bych možná zkusil koupit "tekutý uhlík" (např. PMFE, EasyCarbo nebo Flourish Excel) a tak měsíc bych ho do akvárka dávkoval. Vím, že spousta lidí používá CO2 spíše jako zaklínadlo, ale uhlík je pro rostliny přece jenom nejdůležitější živinou (v sušině je ho kolem 45%!) => www.prirodni-akvarium.cz/… . Ostatních prvků (NPK atd.) je tam ve srovnání s tím opravdu malinko. Takže je možné, že při osvětlení, které používáš, by přece jen mohl rostlinám chybět (což se pak může negativně projevovat na jejich stavu/růstu). Navíc některé rostliny podle mého názoru nejsou tak úplně submerzní (vodní), jak se často prezentuje, a ty se pak bez vydatného "dopování" pomocí CO2 (= simulování emerzního prostředí) prostě neobjedou (nebo se jim pod vodou nebude příliš dařit).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2013 23:31 Muž Anubis007 [22] Re: Johan
Děkuji vám a doporučil by jste mi jak se jí zbavit.

Svítím 9-11, 14-21.30 - 2x45W - Juwel day a life

Ferropol 1x14dní

1xtýdně výměna vody - cca 10%

díky M.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2013 22:48 Žena baletka [624] Re: Johan
Musím ještě podotknout, že mé rostliny vykazovaly nedostatky. Odpadávaly jim spodní listy - napřed žloutnutí, pak dírky, pak odpad. Echinodorus Marble Queen měl úplně skrčené listy, které vždy nějak vyrostly a do dvou dnů zežloutly, a odpadly. Plevuňky šly do háje ihned po vysazení. I proto jsem začala hnojit. Takže... nejde spíše o to najít míru toho hnojení? Já vím, že jsem proti Vám úplná akvaristika trumpeta, ale úplně nehnojit mi nefungovalo.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.05.2013 22:30 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Anubis007
jelení paroh
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2013 22:25 Muž Anubis007 [22] – Prosím - co je to za řasu?
Fotka k příspěvku Dobrý den,

poradíte prosím co je to za řasu a a jak na ni? Děkuji vám za pomoc.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2013 20:19 Žena baletka [624] Re: Marcel G
Já myslím, že Johan spíše chtěl naznačit, že při množství mých rostlin není hnojení vůbec třeba. Nehádám se s ním, má nepochybně více zkušeností, ale nějak se mi to úplně nezdá. Mé osvětlení sice není z nejsilnějších, ale ani z nejslabších. Jde tady o nastavení rovnováhy, což je to, co řeším a co se zatím nepodařilo. Když jsem nehnojila, byly řasy. Hnojím, jsou jiné. Takže hledám, co změnit. Jediné, co změnit nemůžu (zatím) je světlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2013 18:07 Marcel G Re: Johan
Johan napsal: Pokud nemají rostliny příznaky nedostatku ... mrkněte se na přední prezentace a srovnejte je s množstvím rostlin u vás. ;-)

Prolít jsem jen tak v rychlosti pár prvních prezentací, a skoro všechny používají jako substrát ADA Amazonia New (a ty, co ho nepoužívají, používají hnojivo do dna). :-O
Jak známo, substráty ADA jsou našlapané živinami: 1200 mg/kg NH4, 40 mg/kg NO3, 110 mg/kg PO4, 340 mg/kg PO4, 400 mg/kg K, 325 mg/kg Fe ... údaje jsem převzal z analýzy, kterou si před lety nechal dělat T.Barr. V tomto případě tedy není hnojení "do vody" příliš potřeba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2013 16:38 Žena baletka [624] Re: Johan
Já bych si s ním hlavu lámala. Dokud jsem nehnojila, relativně to rostlo, ale měla jsem dost černé řasy. Počátkem hnojení se to zlepšilo, jak jsem psala, pak nastoupily další. Takže podle Vaší verze bych sice nehnojila, ale měla černou řasu. To je OK? Vodu měním každý týden. Nemám ovšem momentálně ani moc ryb, takže mi to zatím nevyhnojí. A to Vaše "skoro žádné kytky" se mě trochu dotklo, ve srovnání s mnoha nádržemi :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2013 15:42 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: baletka
Pokud nemají rostliny příznaky nedostatku prvků jako je železo nebo mangan, tak bych si s hnojením vašich nádrží hlavu nelámal.
rybicky.net/nadrze/… mrkněte se na přední prezentace a srovnejte je s množstvím rostlin u vás. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2013 13:36 Žena baletka [624] Re: baletka
Tak jsem to teď zkontrolovala. Velké akvárium, o které se jedná, nemá aktuální fotografie. Dodám. Ale přesto... nespletl jste si prezentace?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2013 13:33 Žena baletka [624] Re: Johan
?????????? To nechápu. Já nemám v akváriu žádné kytky??? Vždyť ho mám kompletně zarostlé. Jdu zkontrolovat prezentaci, jestli tam nejsou staré fotky a informace...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2013 12:27 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: baletka
Co takhle nehnojit a jen měnit vodu. Vždyť v akváriích nemáte skoro žádné kytky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2013 08:50 Žena baletka [624] Re: jamajcan
Já N nepřihnojuji, mám ho docela vysoko, takže jen dorovnávám fosfor na 1:10, plus hořčík, draslík, jednou za 14 dní železo. Ale můžu to, samozřejmě, zkusit namíchanými hnojivy, třeba Bioflorem, což?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2013 06:09 jamajcan Re: baletka
Hnědá řasa /rozsivka/.Pravděpodobné příčiny:/vlastní zkušenosti,ne strejda Gůgl/,málo světla,hodně N látek,hodně P/fosfor/,málo mikroprvků.Rada na odstarnění?Přestaň experimentovat s hnojením/začal bych používat již namíchaná komerční hnojiva,bez obsahu N/.Když o tom člověk opravdu ví jen málo,většinou to končí daleko většími problémy,než byly před tím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2013 22:24 Žena baletka [624]
Fotka k příspěvku Ještě jedna foto.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2013 22:21 Žena baletka [624]
Fotka k příspěvku Zdravím, prosím, co se mi to objevilo na listech? Měla jsem černou řasu, začala jsem hnojit, černá vymizela a objevila se GSA. Pořešila jsem velké množství denního světla zastíněním, obevilo se toto. Je to slizké, jde to snadno setřít houbičkou, prst po tom klouže. Je to řasa nebo nějaký bordýlek z filtru? Případně jaké jsou příčiny? Prosím a děkuji.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2013 21:52 Muž Jirkaass [35]
Fotka k příspěvku Objevili se mi řasy v akváriu nejspíš to bude asi "vláknitá zelená řasa " .. ale chci se radši zeptat
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2013 17:39 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Martin71
Kup si jí a uvidíš co ti všechno z ní vyleze. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2013 05:49 jamajcan Re: Martin71
Martin71 napsal: Takže existuje přímá souvislost,mezi pěstováním řasokoulí a výskytem jiných druhů,výhradně vláknitých řas v akváriu?

Neexistuje žádná souvislost s výskytem jiných druhů řas. Aegagropila linnaei - "řasokoule" zadejte si do vyhledávače Aegagropila linnaei nebo zde maniakva.cz/… Naopak pokud se této řase daří, nebo se v akváriu sama objeví je to známka velice dobré kvality vody. Jen k tomu světlu tato řasa se spokojí i s podstatně menší intenzitou světla než např. vláknitá řasa (žabí vlas) který roste většinou na vrcholech rostlin v blízkost hladiny. Obrázek růstových forem v článku raviolky to i potvrzuje obrázek řasy ve spodku kamene. Ta moje roste v akváriu kde je pouze 15w na 50l a to u dna a ne ve formě "koule". Jeden den tam prostě byla.
Odpověď jsem chtěl od vaaclava :-D :-D :-D ,ale jinak díky za snahu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2013 21:39 - Re: Martin71
Rovnako sa mi asi doniesla do akvária spolu s machom fissidens fontanus.Prerastá ho ale nie natoľko aby bránila machu v raste.Jedno aj druhé má rado čistejšiu vodu.Okrem tejto riasy nemám v akvárku pri krevetkách žiadnú inú riasu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2013 20:48 Martin71 Re: jamajcan
Takže existuje přímá souvislost,mezi pěstováním řasokoulí a výskytem jiných druhů,výhradně vláknitých řas v akváriu?

Neexistuje žádná souvislost s výskytem jiných druhů řas. Aegagropila linnaei - "řasokoule" zadejte si do vyhledávače Aegagropila linnaei nebo zde maniakva.cz/… Naopak pokud se této řase daří, nebo se v akváriu sama objeví je to známka velice dobré kvality vody. Jen k tomu světlu tato řasa se spokojí i s podstatně menší intenzitou světla než např. vláknitá řasa (žabí vlas) který roste většinou na vrcholech rostlin v blízkost hladiny. Obrázek růstových forem v článku raviolky to i potvrzuje obrázek řasy ve spodku kamene. Ta moje roste v akváriu kde je pouze 15w na 50l a to u dna a ne ve formě "koule". Jeden den tam prostě byla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2013 20:13 Muž Burik [727] - AquascapingRe: duko1995
doporučuji pročíst toto vlákno rybicky.net/forum/6020-rasa--uz-si-nevim-rady--ruducha
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2013 20:04 Muž duko1995 [32] Re: azonic
a co to je za rasu tá ruducha ? :-) bude to určite ona fotit sem se to pokoušel ale neúspešne mám dostupný jenom mobilný foťák a vúbec to není videt...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2013 17:11 Muž azonic [63] - RostlinyRe: duko1995
To může být klidně ruducha ale lepší by bylo ji vyfotit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2013 16:48 Muž duko1995 [32]
prosím vás našel sem na lístku červenou řasu takú vláskovú je to možné ? díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.05.2013 20:47 Žena Nympheas [111] - LabyrintkyRe: Grizzly
Žabí vlas má pevné vlákno,spyroghira je slizká,žerou jí živorodky.Každopádně v obou případech bývá v přesvětleném akva.Na tři dny bych zkusila zatemnit a přidávala easy carbo 4ml/50L každých 14dní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2013 18:39 jamajcan Re: vaaclav
To určitě ano,řasy jsou prakticky všude,jde jen o to,nedat jim šanci k bujení.Spíše,jsem reagoval na to spojení řasokoule,s jinými vláknitými řasami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2013 18:18 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: jamajcan
Samozřejmě pokud si strkám do akvária tuhle kouli, tak musím počítat s tím, že si něco přitáhnu. To platí ale u všech rostlin v submezním stavu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2013 10:08 Muž Grizzly [57] - AfrikaRe: Marcel G
Díky... je to tedy Oedogonium a musím přidat CO2 palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2013 08:42 jamajcan Re: vaaclav
Takže existuje přímá souvislost,mezi pěstováním řasokoulí a výskytem jiných druhů,výhradně vláknitých řas v akváriu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2013 08:36 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Grizzly
Pokud si dáš do akvária cladophora aegagropila tak musíš počítat s tím že si s ní dotáhneš i další vláknité řasy. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.05.2013 07:57 Marcel G Re: Grizzly
Z fotky se to dá přesně určit jen málokdy, chtělo by to mikroskop. Moje tipy jsou následující: Rhizoclonium, Oedogonium nebo Spirogyra. Žabí vlas (Cladophora) to podle mě nebude, protože ta se "větví". Tohle vypadá spíše jako "nevětvená" řasa, s jednotlivými vlákny. Pokud je to na omak slizké, tak to bude buď Spirogyra nebo Rhizoclonium, pokud ne, tak Oedogonium. Rhizoclonium jsem ve svém akvárku ještě neměl. Nejčastější problémy bývají se Spirogyrou. Pokud máš nějakou velkou lupu, tak se na to zkus mrknout pod lupou (pokud tě to tedy tak zajímá). Když tak se můžeš zkusit mrknout na www.prirodni-akvarium.cz/… . Úplně dole jsou modré odkazy. Když na ně klikneš, rozbalí se podrobnější informace s fotkami (tebe bude zajímat především oddíl "Chlorophyta").
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2013 00:09 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Kryštof
Léky odstraňují důsledek tzn. řasu a protože je pořád někdo začátečníkům vnucuje tak se nedivím že na řasy už nezabírají.

Léky ale nemají nic společného s příčinami růstu řas. Tohle bude nějaký druh vláknité řasy nebo žabího vlasu nebo tak něco a příčinou bývá buď nedostatek CO2 nebo jeho výkyvy. Prakticky se mě ale nikdy nepovedlo tuto řasu z akva vymýtit pokud se mě tam jednou usídlila - maximálně jsem zastavil její růst a maximální množství odstranil mechanicky, ale jakmile jí to jen nepatrně podmínky dovolily tak se hned zase rozjela ....

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 111 112

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121139x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3020-jaka-je-to-rasa?od=3426