06.12.06 10:17:24
milan11® – kořen stále barví vodu
Asi bude lepší, když jej necháš usušit a následně s ním zatopíš v kamnech! Bál bych se ho dát do akvárka. Já osobně jsem kořen pouze
oprav v horké vodě a je v pohodě.

zkus ho vzít kartáčem a vapkou...mám z Hornbachu a nebarví. Nevyvařovala jsem, jen pořádně umyla vapkou.
06.12.06 11:09:29
katkus® – kořen
Když se zařizovalo Jib. (kamarádovo) akva, koupil si do něj kořen a pak ho vyvařil.Voda měla slabě čajovou barvu.Druhý den ho nevyvářel,
jen ho pořádně namočil a vydrbal kartáčem.Pak ho dal do akva a je to v pohodě...Ale jestli opravdu barví tolik, bude opravdu lepší si z něj
udělat topení.

některé kořeny barví trochu déle,ale časem to zmizí
06.12.06 11:36:34
milan11® – ještě 14 dní
taková pěkná barva kořenu v akva neni odvěci

06.12.06 11:40:42
milan11® – zvládne to filtr ?
Ještě jeden dotaz. Chci ten kořen dát do 200l akva kde mám filtr SHARK 800 l/h. Myslíte že by tu vodu filr stíhal filtrovat?

Jo to bude v pohodě akorát ta voda bude trochu přibarvená,ale to by mělo časem zmizet
06.12.06 14:08:59
milan11® – co ryby a rostliny
A nebute to vadit rybám a rostlinkám ? Nevypouští kořen s polečně s barvivem nic ?

Já osobně kořen vyvařil 6x hned po sobě, pokaždém vyvaření byla voda o hodně čistší, při prvnim vyvaření jsem měl taky černej čaj.

06.12.06 17:36:08
® – dle druhu
Jde o to z jakého s druhu dřeviny pochází.Takže se toho barvení zbavíš dříve nebo později,ale není to zase tak na závadu.třeba neonky
tmavší vodu uvítají.jiné je to u tlamovců.Jednak bych ho k nim asi nedal a byla by možná otrava.
Jinak mě když kořen barvil,měnil jsem
trochu častěji vosu.zaměsíc byl klid.
"...A nebute to vadit rybám a rostlinkám? ..."
Rostlinám může vadit výluh tím, že snižuje prostupnost světla vodou. Zda může
vadit rybkám, to záleží na jejich druhu. Ryby pocházející z "černých vod" Amazonie takový výluh jistě ocení, pro jiné může být naopak
velmi nevhodný. Jaké rybky chováte?
V každém případě můžete kořen vyluhovávat tak dlouho, až barvit (intenzívně) přestane.
Další případné zabarvování vody po vložení do akva odstraníte filtrací přes aktivní uhlí, (máte-li možnost zařadit toto do svého
filtru), resp. častější výměnou části vody.

07.12.06 12:10:52
milan11® – jaké rybky
Děkuji za reakce. Chovám podle mně na chov jednuduché rybky :
Mečovka
Kominíček
Panceřníček
Ancitrus
Gupka (Paví očko)
Neonka červená
Neonka černá

Tak u vás je to tak půl na půl. Živorodky případný výluh příliš neocení...
Ale je to o souvislostech - záleží na alkalitě vody a
tím na její pufrační schopnosti. Není-li tato extrémně nízká, dá se předpokládat, že kyseliny uvolňované z kořenu budou
neutralizovány.
Jakou máte "uhličitanovou tvrdost"?
07.12.06 17:23:19
katkus® – nevim
nevim, jestli je správně Dh nebo Gh nebo Kh
No já osobně jsem kořen vařil asi 2 hodiny pod velkým kotlem. Do vody jsem vysypal kilo soli. potom ho důkladně očistil kartáčem a no
problem. Některé kořeny vodu barví opravdu dost a trvá dlouhou dobu než přestanou.....Nejlepší bude když necháš kořen někde ve vodě
např. v jezírku třeba měsíc a pak ho znovu převař a uvidíš....Pokud to nepomůže, uděláš nejlíp když s ním zatopíš

Někomu
lehce nežloutlá voda nevadí ale já bych to asi nepřežil koukat na takovej čaj....chovám tlamovce takže potřebuji mít vodu co
nejčistší....
existuje spousta druhů dřevin=kořenů-některý nebarví, některý stačí vyvařit, některý chtěji trochu času a některý barvit
nepřestanou
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora