6 • 28 Přihlášení RYBICKY.NET » Akvaristické fórum

Akvaristické fórum

úvodrybyrostlinyostatnínemociradyodkazyinzerátyakcefórumchatnádržeobchodyvýrobky

Vytisknout tuto stránkuZpět na obsah sekce Fórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Jak změkčit tvrdost vody ?? a čím ?? 

OT OT OT Odebírat RSS tématu  Dolu
 + přidat reakci• Zobrazeno 3x
02.05.07 09:34:35  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekmirokr (194.***.229.97) – Jak změkčit tvrdost vody ?? a čím ??
Dobry den, mame tyden nove akvarko, napustili jsme tam mestskou vodu ale je tvrda a na stenach akvarka se zacina usazovat, jak se toho zbavit aby bylo krasne do nej videt ?? diky za radu Mirek
02.05.07 09:43:12  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekEff®
Moje rada:

1. přečíst VŠECHNY stránky dokumentu http://sweb.cz/maniakva/chemie.htm (je jich 5, tvrdostí vody se zabývá tato: http://sweb.cz/maniakva/chemie3.htm). Je důležité porozumnět chemii vody předtím, než začneš cokoli měnit.

2. Provést testy tvrdosti, alkality, PH a porovnat je s potřebami tvých rostlin a ryb.

3. Pokud to bude nezbytné (tzn. voda je zcela nevyhovující), zařídit se podle rad ve výše uvedeném článku. Než ale začneš něco měnit, bude asi prospěšné na toto fórum napsat výsledky měření a probrat další kroky s přítomnými akvaristy.

02.05.07 11:34:28  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSidonius® – To Effec
palec :-)
02.05.07 11:44:36  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekblek (88.***.171.53) – ??
Týden po založení akvária se usazuje spíš bláto, než nějaké tvrdovodní složky. :-)
02.05.07 12:43:47  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekAmorFati®
Na změkčování vody používám pryskyřici Prodac Mutacal. Není nejlevnější, ale funguje. Během cca dvou týdnů jsem snížil tvrdost o cca 10°. Zmekcoval jsem brnenskou vodovodní vodu, abych mohl zároveň snížit pH na hodnotu odpovídající mému biotopu. Ze 16° jsem šel až na 5°, pH se mi daří snižovat Prodacem Mutaphi D z 7,8, které se dělá v akváriu (zdrojová voda má 7,6) na 7,0. Musí se s tím kvůli rybkám opatrně, chtěl bych ale až na 6,6.

Mutacal je nejlepší umístit v odpovídajícím množství do několika vrstev punčošky do externího filtru, nebo kamkoli, kde proudí voda (v akvárku bych se ale bál, že to budou rybicky ozuzlavat). Doporučuji neřídit se návodem a nechat to působit místo 24 hodin klidně 4 dny, snižuje to pořád. Regenerace solí funguje.
02.05.07 14:44:16  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekAmorFati®
Přišla mi PM, která by mohla být zajímavá i pro další, proto vkládám i sem, snad to odesílateli nebude vadit :-)

Q: Ahoj, jsem taky z Brna a vodu mám stejnou, ne-li ještě horší. Prodac Mutacal jsi koupil ve Sklorexu? Taky bych ho rád vyzkoušel.

A: Tak, ve Sklorexu. Jde ale (logicky - funguje a cena neni zase nijak extremni) docela na dracku, takze to chce chytit vhodny moment, kdy ho maji. Je to v principu stejna pryskyrice, jaka se pouziva na zmekcovani do domacich miniupraven vody. Bohuzel, jak koukam, asi sehnat ho u nas neni snadne, protoze podle Googlu jedina zminka o nem na českém webu je v profilu meho akvarka tady na Rybickach. Ale treba to ve Sklorexu budou brat pravidelne, maji tam od stejne firmy jeste par dalsich vyrobku.
02.05.07 19:20:10  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekvaclav®
Kdyby bylo změkčování vody tak jednoduché jak popisuješ ty, dělal by to každý. Takže asi děláš někde chybu.
Tvrdá a měkká voda
Podle celkového obsahu solí rozpuštěných ve vodě rozlišujeme tyto
typy vod:
• voda velmi měkká (sněhová, destilovaná, demineralizovaná) s hodnotou
tvrdosti 0—4° dGH,
- 10 -
• voda měkká (dešťová, z tůněk na málo rozpustném podloží) s hodnotou
tvrdosti 4—8° dGH,
• voda polotvrdá (vodovodní, říční, rybniční apod.) s hodnotou tvrdosti 8—
12° dGH,
• voda tvrdá (například studniční) s hodnotou tvrdosti 12—18° dGH,
• voda velmi tvrdá (například studniční, pramenitá z krasových či vápencových
útvarů a oblastí apod.) s hodnotou tvrdosti 18—30° dGH i více.
Toto běžně používané dělení vod je z akvaristického hlediska velmi
nedokonalé a nepřesné, neboť se při něm nebere v úvahu síranová (stálá) a
uhličitanová (přechodná) tvrdost vody. Tento podíl má právě základní význam
nejen pro chov akvarijních ryb, ale především pro jejich aklimatizaci v
zajetí; o tom se zmíníme podrobněji v další části nazvané „Aklimatizace ryb v
akváriu". Akvaristy většinou především zajímá, jak získat kvalitní, velmi
měkkou vodu. V neprůmyslových krajích je to snadné; nasbírají sníh nebo
nachytají dešťovou vodu. V horách (Krkonoše, Šumava) je dostatek lesních
potůčků s vodou téměř bez tvrdosti. Horší to mají obyvatelé velkých měst.
Tam nezbývá, než si měkkou vodu přivézt z přírody, z míst často desítky až
stovky kilometrů vzdálených, nebo si ji připravit buď destilací (což je dost nákladné
— velká spotřeba elektrické energie a vody na chladiči), nebo pomocí
iontoměničů, umělých pryskyřic, tzv. katexů a anexů. Návod na jejich
regeneraci dodává přímo výrobce. Obecně se katexy regenerují zředěnou
kyselinou chlorovodíkovou (solnou, HCl), anexy zředěným hydroxidem
sodným (NaOH). Řídíme-li se přesně návodem výrobce, můžeme získat
vodu vysoce kvalitní, téměř bez vodivosti, a tu pak můžeme podle potřeby
pro daný druh ryb upravit buď přísadou vody surové (vodovodní, říční, potoční
atd.), nebo vhodným druhem čistých chemikálií. Z knihy Frank-Akvaristika. :-)
02.05.07 19:30:47  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekDavidCZ®
Ahoj, ja sem zalozil druhe akvarium pred 2 mesici a dodnes se mi voda nestabilizovala, i kdyz sem zakladal pisek i vodu z prvniho akvaria. Neresil bych nejake tvrdosti po tydnu. Kup si magnetickou sterku na vodu, ktera se ti usazuje v akvariu a bud trpelivy:)) Voda se usadi za dloouho. Z vlastních zkusenosti, to neuspisis. Mame vodu studnicní, z brdských skal.
02.05.07 19:48:30  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekmatlala®
jo a zapoměl jsi říct o které tvrdosti se mluví jestli o Gh nebo kH čili alkalitě
kh jde snížit snadno třeba rašelinou, ale Gh jde tak reverzní osmozou nebo iontoměničem
02.05.07 20:15:58  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekRoman®
No jak říkal blek, se po týdnu spíše usazuje bláto.To je v " pravda.Ani bych netvrdil že je to něco z tvrdé vody.Normálně se tvoří základ nové nádrže.Jsou to první shluky bakterií, řas, a kdovíčeho ještě.myslím si že pravidelné otírání houbičkou bude stačit.Časem až se rozjedou kytky a přibudou ryby, se to srovná. ;-)
06.05.07 23:18:56  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekTom K.® – tvrdost
U nás to se podržte máme tvrdost hrubě na d 30 Dgh!!!!!!!! hrůza!!!!!!!!!!!!!!!!!!! coze coze coze coze coze coze
07.05.07 11:44:17  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekMax (84.***.95.231)
30 dgh? Nemáš ten test už po záruke,lebo aj ja keď som si raz robil test na celkovú tvrdosť mi vyšlo 34 dGh!!!A pritom kamoš,ktorý robil ten istý test s rovnakým výrobkom s tou istou vodou mal 16 dGH!
Chyba bola v tom,že ja som mal test už takmer po záruke.A v našom meste máme skutočne vodu "iba" 16 dGH.
07.05.07 11:56:48  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekEff®
Max: 30 dgh proč ne? Já jsem měřil studniční vodu u naší bábi a vyšlo 40. A to v akvárku tím stejným testem naměřím 11.
07.05.07 16:49:17  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekufinka®
Já jen k vodnímu kamena- pěkně mne štve..Mimochodem jsem se snažila čistit usazeniny magnet.stěrkou, ale! nejlepší je žiletka!
09.12.07 19:48:15 / 09.12.07 19:55:23  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekClovicek®
Ahoj, nevíte někdo jak regenerovat náplň Mutacalu? zatím jsem jej naložil do roztoku soli bez jodu, ale nevím ani koncentraci, ani jestli se to potom nějak proplachuje, nebo pouze procedí přes punčochu. Jde mi o to, aby sůl z roztoku nešla do akvárka. Nebo to nevadí? První náplň fungovala o 10 st. :-)
09.12.07 21:00:05  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekvaclav®
Nevím jestli je takový způsob změkčování vody vhodný pro akváriu. To je dobré používat tak na mytí nádobí. Já jsem anex používal jen na odbourávání dusičnanů. Pro akvárium by jsi měl mít demi kolonu, nebo reverzní osmózu.
http://www.akvarista.cz/web/shop/rubrika-reverzni-osmozy
Nebo jednodušeji míchat z dešťovkou nebo jiný zdroj měkké vody. :-)
09.12.07 21:13:03  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekClovicek® – Re: vaclav
tento přípravek mi prodali ve Sklorexu v Brně a i tady v tomto tématu je zmoňován pro dobré výsledky. Jenom postup regenerace mi není příliš jasný.
09.12.07 21:44:39  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekfilipsi®
Souhlasim s Vaclavem. Zvlastni, ze se tady lide jsou schopni donekonecna bavit, jestli je skodliva polyuretanova pena, epoxyd atd, a klidne pouziji zmekcovac vody (odstranovac Ca + Mg iontu) o kterem evidentne nevedi, jak to dela, co s nimi pak dela, a co tam da misto nich.
Netvrdim, ze je skodlivy, jen proste nevhodny, ve velke vetsine pripadu.
09.12.07 22:07:12  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekClovicek® – Re: filipsi
Díky, že jsi mi to takto hezky vysvětlil, zeptám se jinde
09.12.07 22:28:15  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekfilipsi® – Re: Clovicek
Ja nevim, jak presne tuto konkretni vec zregenerovat (doba, koncentrace ...). Postup by mel byt napsany v navodu. Vzhledem k tomu, ze "vyrobce" (ve skutecnosti balic do akvarijnich obalu) je na informace o skutecnem vyrobci a typu skoupy, nezbyva nez se spolehnout na navod.
Proc to moc nedoporucuju by bylo na dlouhatansky odstavec se spoustou polemik. Takze hledej, cti, a az budes presne vedet co to dela a jak, muzes si tady sam rozpoutat vasnivou diskuzi, kdo si o tom co mysli.
11.12.07 13:58:55  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLudek® – KATEX
Náhodou jsem při procházení těchto stránek narazil na tuto diskuzi a tak se připojím s troškou informací. Katexová pryskyřice, která se používá i třeba do změkčovačů před kávovary a nebo výrobníky ledu, tedy obecně řečeno, vodu z ní pijou i lidi a někteří i opakovaně :-) se dá sehnat za 300,- bez DPH/litr. 5,5 litru pryskyřice dokáže změkčit 1200 litrů vody 16°německé stupnice na přijatelnou hodnotu a pak je nutné ji zregenerovat 1 kg kuchyňské soli. Když to uděláte častěji nic se neděje ;-) Originál změkčovač je pouze nerez nádoba s dvěma ventily, v které je pryskyřice nasypaná, což je pro naše účely zbytečné. Pokud máte vnější filtr tak při zcela nové vodě můžete dát v silonce pryskyřici tam a pak při výměně vody spíš změkčovat v nádobách v kterých vodu necháte odstát. Ve filtru ani akvu bych ji trvale nenechával, není mi známo co všechno na sebe pryskyřice váže a co by ze "zajeté" vody zmizelo. Můžete však být klidní, nic se z ní neuvolňuje do vody, to by v potravinářství neprošlo ;-)
Jak už jsem uvedl, na 5,5 litru pryskyřice potřebujete 1 kg soli na regeneraci. Regenerujete tak v osmilitrové nádobě s takovým množstvím vody, aby zakryla všechnu pryskyřici, tedy bude to zcela nasycený roztok soli. Necháte to 40 minut. Pak důkladně propláchnout pod tekoucí studenou! vodou aspoň minutu!!! V horké vodě se pryskyřice speče dohromady!
No a pro ty, kteří by se mne nyní chtěli zeptat kde se to jako dá sehnat jsem umístil dvě velikosti balení do e-shopu. http://www.tega-shop.cz
Tam hledejte výraz "katex" nebo "pryskyřice"
Přeji hezký den.
11.12.07 18:02:38  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekRADOVAN® – Re: Ludek
ano, ale Mn a Ca nahradza kationmi Na+ , co je na akvaristicke ucely nevhodne.
Inak povedane nameriate 0 tvrdost ale celkovy obsah soli sa nezmeni a vodivost ostane rovnaka.
Z technickeho hladiska OK , ale z akvaristickeho Nie!!!Pretoze tato "makka" voda je silno vodiva a je nevhodna pre ryby aj rastliny. Zatazenie organizmov ionmi sodika posobi toxicky.

viď.
Stanislav Frank, Sladkovodná akvaristika,Cesty,2000.
11.12.07 20:20:13  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLudek® – Re: RADOVAN
Tak to je zajímavý příspěvek, vidíš člověk ani neví co chlastá :-D No když už jsme se dostali až k vodivosti vody poradí mi někdo čím ji měřit pokud je to tak důležité pro chov ryb? Díky
11.12.07 21:18:08  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekfilipsi® – Re: RADOVAN
Dekuji, ze jsi to napsal za me :), ja to resil osobnim vzkazem.
11.12.07 21:58:02  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekHorác® – Re: Ludek
Pozor na záměnu pojmů změkčování a demineralizace - není to (nutně) jedno a totéž. Ke změkčování vody se totiž přednostně používají silné katexy pracující v Na-cyklu (výměna Ca a Mg za Na). V akvaristice se ovšem přednostně využívá demineralizace, při které se pracuje s jinými typy ionexů (pracujícími v H a OH cyklech).
12.12.07 09:48:37  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLudek®
Děkuji za odpovědi a uvedení pojmů a věcí na pravou míru. Z předchozích debatách, které jsem tu procházel to ne vždy a každému bylo jasné, včetně mne ( chemie je sice zajímavá, ale Menděleva jsem za spolužáka neměl :) Pane Horác, mohl byste prosím ještě rozvést tu myšlenku o typech ionexů pracujícími v H a OH cyklech? Jedná se také o pryskyřice?
12.12.07 10:16:55  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekfilipsi® – Re: Ludek
Ano, vesmes take o pryskyrice.
Hledej vice info o tzv. "demi" kolone, pripadne demineralizacni jednotce. Iontomenice se zpravidla tam pouzivaji parove, anex a katex.
Pripadne se podivej take na reverzni osmozu (RO).
Jeste ke konduktometru - pro bezneho domaciho akvaristu, pokud nijak zvlast neupravuje vodu, to dulezite a nutne nijak neni. Jen v pripade, ze budes mit napr. tu demi kolonu, budes vedet co z ni leze, kdy je cas regenerovat nebo vymenit naplne.
12.12.07 10:45:43  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekfilipsi®
Z tohoto to snad bude uplne jasne, i Mendelejev by mel radost :-) :

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ionex

A kratsi popis:

http://americkecichlidy.akva.cz//ionexy.html
12.12.07 11:29:43  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLudek® – Re: filipsi
Uff díky už jsem to vstřebal :) Bylo to vysilující, ale výživné ;-) Vzhledem k tomu, že se chystám "nějak" upravovat vodu a na opačném konci republiky, kde není voda tak tvrdá to brácha řešil katexem a nenapadlo nás měřit vodivost a ani se po ní pídit, předpokládal jsem, že to takový problém není.
Tak ještě jednou dík a snad se tento vskutku odborný výklad bude hodit i dalším - věcí neznalým potlesk
12.12.07 12:23:06  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekHorác® – Re: Ludek
Nemám, co bych dodal ;-) ... odkaz na tu wikipedii je výborný.
12.12.07 13:42:03  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLudek®
Po prostudování Vašich názorů asi půjdu do RO jinak to nevidím. Z chemie mám obavu, že bych si místo akva udělal 360 litrů elektrolytu do baterií, což se sice na zimu hodí a neměl bych problém se studenými starty, na druhou stranu nabíječka má trošku menší rozměr :) A tvrdost vody řešit musím, tady je tak tvrdá, až to občas chrastí v trubkách ;-) Tak díky až bude nádrž k focení (zatím není co fotit, skleněnou bednu už asi viděl každý) tak si ji píchnu na profil. Díky
04.02.08 16:03:33  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekjonny (212.***.78.73)
ahoj
my máme opravdu tvrdou vodu asi 22 GH myslím že uplně nej bude míchat to s nějakou měkkou jinak pH máme v pohodě a ta KH tvrdost je taky mírně vyoká co s tím?
04.02.08 22:14:31  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekRADOVAN® – Re: jonny
ak nechceš ryby rozmnožovať( teda okrem živorodiek, ale aj iné ryby sa pritrafia ) tak to nechaj tak, nieje to až taká katastrofa,
Ale ak si chceš dať tú robotu, tak si zisti na stránke vašej vodárenskej spoločnosti aké máte hodnoty v celom meste a podľa toho sa rozhodni s kadial budeš brať vodu a riediť. Napr. u nás máme na jednom konci mesta 24GH( u nás rozzureny ), na druhom 3GH a ďalšom 12GH.
Alebo ešte to môžeš riešiť inými spôsobmi popísanými tu na fóre- samozrejme sú to pomerne drahé riešenia( RO,demi-kolóna)
22.05.08 21:58:00  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekJasnovidec® – test 3in1
Tak jsem si dnes udělal test, no moc moudrej z toho nejsem. Test od fy. Dajana Pet 3in1 na pH, KH, GH. pH jsem ze stupnice určil na cca 7,2, KH už se poznávalo o něco hůře něco mezi 3-6, takže bych řekl tak 4, a určit GH, tak to je oříšek protože jejich stupnice je trochu omezená stupnice je na 0, 3, 7, 14, 28 a já mám něco mezi 14 - 28 a to je docela rozdíl myslím, spíš bych to viděl k horní hranici, takže bych to chtěl nějak snížit, ale má to smysl, když v akva mam momentálně jen Paví očka (myslím, že to je nezničitelná ryba), Platy, Ancíky a Neonku červenou, tý se asi tahle voda bude líbit nejméně myslím. Neměl by někdo spíše nějaký přírodní postup jak tu skálu změnit v H2O?
23.05.08 00:30:11  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSid® – Re: Jasnovidec
Aby vám mohl někdo rozumně odpovědět, musel byste si nejprve pořídit nějaké věrohodnější testy... ;-) Já jsem velmi spokojen s kapkami od AQUARu.
(A kdyby se náhodou potvrdilo, že vaše voda má tvrdost kolem 20 dGH, žádnou paniku! :-) Pokud v ní nehodláte neonku odchovávat, k chovu bude i pro tuto rybku "v normě".)
Podobná témata
Aká je ideálna tvrdosť( GH a KH) pre pestovanie väčšiny rastlín, Ako znizit teplotu vody?, aky externy filter?rozstrekovaci alebo vyvod do vody, anti-ichtin a výměna vody, Bublinky na hladině vody, Cichlidka Kakadu - tvrdost vody, Co všechno potřebuju pro úpravu vody?, CO2 pomocí sycené vody, čistota vody, destilka-změkčení vody, filtr vs. vymena vody+chemie, hladina vody, hodnota vody - vodárna Sivice, Hodnoty vody, Jak snížit tvrdost vody, Jak vyměňujete část vody v akvárku?, Jaké a kolik topítek na 450 litrů vody?, Je vhodné CO2 do vody 2dKH?, Jedlá soda na zvýšení pH vody, Jikry vydrzi bez vody 15minut?, Kolísající ph vody, kompletní výměna vody, krutá výměna vody, Kvalita vody, Kvalita vody, Kvalita vody v jednotlivých regionech, Návody, Nej připravky pro snížení tvrdosti vody, nejpresnejsi testy vody?, obeh vody v akváriach, obsádka a tvrdost vody, odkalování + čerpání vody zpět, odparovani vody, odstanění hnědého zbarvení vody, ohřivani vody - pařák, ovlivňování vody, pH vody pro chov terčáků?, PMDD a uhličitanová tvrdost, Potěr a výměna vody, použití vody ze staršiho akva, Pozor na výměnu vody, promíchání vody v akva, Přísady do vody, reakce vody na kokos, Rostliny do tvrdé vody, Rozbor a kvalita vody...., ryba bez vody, rybyk do tvrde vody?, savo bez výměny vody, Sera odkalovac bez vymeny vody?

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy | Přidat reakci | Zpět na seznam sekcí fora

© RYBICKY.NET - o webuRSSHledatNapište námMapaVzhled • Hosting: vpnet.cz • 07.09.08 06:47:48 za 0.944 s