Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rájovec dlouhoploutvý - chov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Rájovec dlouhoploutvý - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.01.2024 19:27 Žena Silurian [80] Re: Freedlo
Rájovci jsou úžasné a krásné ryby, ale jestli se k nim někdy vrátím, budu chtít džungli 200l a víc. Měla jsem je měsíc v hodně zarostlých 98l, samec jakž takž, ale dominantní samice skoro zabila dvě menší, proháněla pancéřníčky a zkoušela ozobávat i krunýřovce. Vyvedli potěr, něco málo přežilo a vyrostlo i za pozdější přítomnosti razbor a i ten 2cm potěr se proháněl mezi sebou a zkoušel zobat do razbor, takže šli taky pryč. Teď pokukuju po malých čichavcích, i u těch se trochu bojím agrese při tření, ale myslím, že proti rájovcům to budou beránci. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2024 15:07 Muž Freedlo [229] Re: Anthrax
Jasny. Asi od toho upustim. Teplotu bych snizil na 22 cca. 26-27 mam ted kvuli rsmirezkam, ktere by sly pripadne pryc.
Ale myslim, ze tech 60l nebude ideal..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2024 15:03 R Muž Anthrax [4786] Re: Freedlo
Já bych to nedoporučil. Mám je ve 180 litrech (čistého) a docela se prohání, když se potkají. Takže si neumím představit, že by fungovali v tak malé nádrži. Jak psal Vlka, ve srovnání s Ramirézkama jsou to o dost větší ryby. Krom toho nevím jestli si plánuješ ponechat tu teplotu... Ale 26- 27 °C je na rájovce hodně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2024 14:48 Muž Freedlo [229] Re: vlka
Jj je to na hrane…jeste to uvazim: )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.01.2024 14:20 Muž vlka [3453] Re: Freedlo
Samozřejmě, že čím větší, tím lepší, rájovec mi dorostl cca 10-12 cm, takže 60ka...no nevím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2024 14:14 Muž Freedlo [229] Re: vlka
Diky. A 60ka je ok? Na jidlo byli vybiravi? Nebo davaji v pohode i susene krmivo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2024 14:09 Muž vlka [3453] Re: Freedlo
Rájovci dlouhoploutví jsou nádherné rybičky, míval jsem je před lety a když bylo hustě zarostlé akvárium a schovky, nebyl problém odchovat potěr pavích oček. Ale jakmile jsem den dva nekrmil, zmizeli šnečci a v ohrožení byl i potěr...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2024 13:43 Muž Freedlo [229] Re: Beastie
Tos mela nejakyho chlapa protivnyho!:-D

No pockam, jestli nekdo napise odlisne zkusenosti a uvidim : )

Jen o tom premyslim…pokud to neni dobra volba, necham to ‘plavat’ pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.01.2024 13:35 Žena Beastie [320] Re: Freedlo
Měla jsem dočasně samce rájovce v 60l samotného a nedala bych k němu ani prst, natož pak samice, které by se neměly kde schovat. Dokážou to být strašné svině, okružáky bere a mačká o sklo, najíždí na věci, mrská se a mlátí ryby....nevim no :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2024 11:35 Muž Freedlo [229] – Rajovec do 60ky
Ahoj
Premyslim o zmene osadky z Ramirezek na samecka a dve samicky rajovce
Otazky:
1) je 60l a zarostlost me nadrze pro ne dostacujici?
2) budou tam i pavi ocka - sezerou je rajovci? Poter hadam, ze se pokusi. Co dospelaky?

Diky pivo
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2023 21:02 Muž Felix [242] - Středoamerické cichlidy, rod Parachromis je srdečníRe: StellaBloom
Jasně, může být. V jednom chovatelském spolku jsem před dvěma lety viděl akvárka plná samiček bojovnic, o kterých jsem si na první pohled myslel že jde o mladé samečky. Asi jako když za mého dětství (za komárů) ještě nebyly samičky pavích oček s barevnými ploutvemi a dnes už je to docela normálka. Čím dál atraktivnější formy jsou šlechtěny ohromnou rychlostí... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2023 21:28 Žena StellaBloom [14] Re: Felix
Přísahám, že jsem u betty viděla papilu :-).

Ano, rájovec lítá jako zebřička, popsal jste to docela přesně. Semtam, semtam podél akvária, jako chronometr, od rána do večera. Škoda, nejde sem přidat video. Nenapadá mně, co by ji mohlo vadit: žere, vybarvila se, naducané bříško.

Zítra budu předělávat 70l akva, mohu zkusit ji na chvíli dát tam, zjistit, zdá opravdu není na ni těch spolubydlicích moc.

Původní hypotéza byla, že je ve stresu, že v nádrží je jediná svého druhu.

UPDATE: měl jste pravdu. Koupě další samičky a samce nezabral. Nové rybky jsou naprosto v pohodě, zkoumají nádrž a jsou klidné. Původní samička stále lítá, budu zkoumat dál, co s ní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2023 20:23 Muž Felix [242] - Středoamerické cichlidy, rod Parachromis je srdečníRe: StellaBloom
Vida. Samička. Teď bych se mohl vymlouvat na rozmazaný snímek nebo tak něco (že má žena cca dvacet let bettynky chovala a já jí pro ně dělal akvárka, měl bych to mít ve voku - a ono ne), fakt jsem to nepoznal :-D

Pokud ale stanovištní rybička lítá jak šuspajtl (čili chování typu jako když se např zebřička cítí naprosto v pohodě), není to dobře, něco jí vadí. Co, to už je otázkou, již je nutno vysledovat důkladným pozorováním... Asi bych zatím další rybičky nepřidával. Ostatně proč taky?
Jasně, věc názoru. Subjektivně mi, coby chovateli teritoriálních cichlid, připadá pohled do akvária kde okamžitě ode dveří vidím víc než dvě nebo tři ryby = je to nějak moc. Společenskou nádrž, ve které dominující vrubozubec paví má větší tělesný objem než všichni jeho spolubydlící dohromady, mám toho času za brutálně přerybněnou - plných 9 (!) rybek, což považuji za tlačenici :-D
Prostě subjektivita X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2023 19:55 Žena StellaBloom [14] Re: Felix
Betta je samice. Zůstatek ze 60l akva. Stejně tak neonky. Zatím vsichni vychází dobře, ale jsem připravená ji odstěhovat do jiného akvárka :-). Stejně tak počítám s tím, že časem asi pošlu do světa 1+2 čichavce (kór pokud přibudou rájovci), aby všichni měli dost prostoru.

Já bych další rájovce ani nepořizovala, stačí mi jedná, ale lítá v akváriu, jako splašená již třetí den. Původní majitelka poradila přidat parťáky, tak zkoumám, zda by to fungovalo dohromady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2023 18:22 Muž Felix [242] - Středoamerické cichlidy, rod Parachromis je srdečníRe: StellaBloom
Tihle robustní čichavci jsou, mimo dobu odchovů, víceméně tolerantní hejnovky, takže se to snášet může. Potenciální problém bych ale viděl v tom modrém beťáčkovi na fotce vpravo - to je striktně stanovištní teritoriální rybička, coby dost mrňavá (aby se prosadila a uhájila své nároky) útočnější než větší druhy. Rájovec je povahou něco mezi nimi, zde by mohlo dojít ke střetu zájmů. Ne nutně, liší se to jedinec od jedince, někteří se umí gentlemansky domluvit.
Kdysi se mi ovšem stalo, že si mladý beťák začal nárokovat celou plochu hladiny cca 300 l akvárka, na to konto začal napadat asi pětkrát těžšího (mírného) rájovce, jemuž potom bouchly saze... Dál netřeba popisovat, zametl s ním velice rychle. Měl jsem co dělat abych jej odlovil ještě celého a narychlo pro něj zřídil extra akvárko :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2023 15:30 Žena StellaBloom [14] – Rájovec a čichavec
Fotka k příspěvku Ahoj,na fotkách vidím, že míváte zlaté čichavce s rájovci. Jak spolu vychází?

Mám 2+6 zlatých čichavců ve 200l a ujala jsem se samičky rájovce dlouhoploutvého. Je to nádherná rybka, moc se mi líbí a ráda bych k ní dokoupila ještě samečka se samicí. Budou vycházetspolu s čichavci? Za předpokladu,že seženu "průměrného"rajovce, žádného agresora.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2023 12:00 Muž Jablonec [0] – Párek rájovců
Náhodou jsem narazil na párek rájovců u pána v Jablonci nad Nisou. Měl pouze tyto dva exempláře. Neváhal jsem a koupil. Mám je ve středně zarostlé společné nádrží 92 litrů s deseti neonkami, dvěma ancíky a dvěmi samicemi pavích oček. Samec byl druhý den bez ocasní ploutve. Jiných ryb si nijak nevšímají. Se samicemi Pavích oček dokonce tak nějak kámoší a plavou s nimi často jako v hejnu. Velké okružáky nechávají být. Po Lavatkách ovšem jdou.
To je asi vše po několika dnech pozorování.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2023 11:35 Žena Beastie [320]
Zatím jsem na třetím týdnu a rájovec je prakticky krotký beránek. Jediné co dělá je, že žere šneky, primárně okružáky. Včera jsem koukala, jak kolem něj tři sewellie, okolo hlavy se mu motaly přicucnuté na skle, prakticky do něj šťouchaly, žádná reakce. Kardinálky kolem něj plavou, honí se, natřásají ploutve, žádná reakce. Garra flavatra mu sebrala krmení skoro z huby, opět, naprosto nic, nezájem, pohoda klídeček. Akva zarostlé nemám v horní části skoro vůbec, mám proud tak napůl, aby to rájovce neumlátilo, ale aby to pořád vyhovovalo sewelliím, což ale znamená, že se nedaří plovoučkám. Mám tam nějaký růžkatec, salvinii a nějakou pistii, ale zatím jsem neviděla ani kořeny.

V jaké teplotě se pak rájovci třou, přemýšlím, jestli se jeho chování nezmění třeba v létě. Zatím samice rozhodně pořizovat nehodlám, tak jak se chová se mi hodně líbí.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2023 15:05 Muž Rybar [-29] Re: Beastie
Za mě samec i samice otázka co tvoří další osazenstvo nádrže ? Labyrintky a dobře zarostlá nádrž by měla být bez problémů .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2023 09:02 Žena Beastie [320] Re: Silurian
Tvoje zkušenosti jsem hltala v deníku a ani tak mě neodradily :)) nechám si zatím jen samce, mám kam ho odlovit, a holt uvidíme no :)
Děkuji
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2023 00:51 Žena Silurian [80] Re: Beastie
Mám čerstvou krátkou zkušenost, že samec si všímal svého hnízda a celkem tvrdě si hlídal potěr, jinak mu byl zbytek akvária celkem fuk - zato největší samice šikanovala ostatní dvě rájovky, pancéřníčky i krunýřovce, vyháněla je z úkrytů a nedala nikomu chvilku pokoj. Menší samice se pro změnu proháněly mezi sebou, tam to ale nezacházelo do vážných zranění. Možná jsem měla jen velkou smůlu, každopádně ze čtyř ryb byl nejklidnější samec, ale vyloženě pohodář ani jedna. Schválně jsem si vybrala M. spechti, jsou prý vhodnější do společenského akvária, i tak jsem je ale po měsíci šikany radši darovala kolegovi akvaristovi, který je nadšeně chová už několik let a nedá na ně dopustit - takže je to hodně individuální a záleží určitě i na podmínkách, ve kterých ryby žijí, mých 98l není zrovna to největší akvárium a samozřejmě i to mohlo mít na jejich chování vliv.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2023 21:26 Žena Beastie [320]
Přišel někdo na to, co je s rajovci lepší varianta, jestli samotný samec nebo samec plus počet samic.
Jde mi primárně o agresivitu vůči ostatním rybám, chápu, že je to na individuální rybě, ale i tak
Diky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2023 21:12 Muž Felix [242] - Středoamerické cichlidy, rod Parachromis je srdečníRe: lacewings
To jsou dobré zprávy palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2023 20:54 Žena Silurian [80] Re: lacewings
My tady ve Třemošné máme chovatele rájovců? potlesk Kontakt by čirou náhodou nebyl? Kdyžtak zkusím toho Kolaju, stejně budu shánět asi nejdřív pancéřníčky, moc děkuju za tip. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.02.2023 20:40 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Felix
Felix napsal: Sehnat opravdu kvalitní rybky bude možná trochu problematické, doba jejich všeobecné popularity už bohužel dávno minula.
- dostupnost se teď v průběhu dvou let zlepšila
- doporučuji
- www.aqa.cz/…
- jinak na Plzeňsku je chov v Třemošná a Kaznějov, pan Kolaja bude určitě vědět ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2023 18:25 Žena Silurian [80] Re: Felix
Mockrát děkuju za všechny rady, budu se snažit vybrat co nejlíp. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.02.2023 16:27 Muž Felix [242] - Středoamerické cichlidy, rod Parachromis je srdečníRe: Silurian
Sehnat opravdu kvalitní rybky bude možná trochu problematické, doba jejich všeobecné popularity už bohužel dávno minula. Zrovna jsem googlil Českou labyrintkářskou asociaci, že bych Ti dal odkaz, no ale bohužel loni v červenci zanikla :-O
Holt Ti asi nezbude než obrážet zverimexy a pečlivě vybírat. Navzdory rozšířenému internetovému drbu nejsou všechny prodejny špatné. Určitá potíž s rájovci je, že v přerybněných a vnitřně nezařízených nádržích obchodů (tam to má ale praktické důvody) bývají nevybarvení a dost často působí "přichcíple", jakmile se ale dostanou do správných podmínek a jsou řádně krmeni, rychle se dostanou do kondice a doslova rozzáří. Jsou to hodně odolné rybičky. Pokud to budou robustní cvalíci (žížalkovitým hubeňourům se vyhni), mělo by být vše v pořádku :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2023 15:03 Žena Silurian [80] Re: Felix
Moc díky za potvrzení mojí (laické) teorie, že jejich agresivita je až dogmatizovaná a můžou to být fajn rybky i do vhodného společenského akvária. Samozřejmě chápu, že každá ryba má svou vlastní povahu, snad nenatrefím na nějakého extrémistu. :-) Netušíš náhodou, jestli je u nás někdo odchovává? Vídala jsem je spíš v řetězových pseudoakvarostikách typu Hornbach, PetCenter apod., na netu na mě nic moc nevyskočilo, ale ještě mám v plánu obejít akvaristiky v Plzni a poptat se, jestli by mi je případně sehnali - obávám se ale, že to všechno bude import, nejsou to teď asi moc oblíbené a často chované ryby...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2023 14:48 Muž Felix [242] - Středoamerické cichlidy, rod Parachromis je srdečníRe: Silurian
Ahoj, kombinace rájovci/pancéřníčci je běžná a bezproblémová. Jedni obsazují prostor u hladiny, druzí dno, takže si vzájemně nepřekáží a i na prudké občasné vyplouvání pancíků pro vzduch si rájovci brzy zvyknou a dál je nepovažují za nijak rušivé.
Občas se sice mezi rájovci vyskytne nesnášenlivý útočný jedinec (pohlaví nerozhoduje) kterého je třeba izolovat, to je ale spíš výjimkou. Za přibližně třicet let, co jsem je choval, bych takové spočítal na prstech ruky. I v rámci teritoriality, pokud je chováno více samců v jednom akváriu (musí být dostatečně zarostlé, nezbytné jsou plovoucí rostliny), obvykle vystačí s roztahováním ploutví aniž by docházelo ke skutečným potyčkám. Valnou měrou si velice brzy vyjasní vztahy a akvárko rozparcelují na malá osobní území, která pak respektují. Většinou jde o klidné a tolerantní rybky vhodné i do společenských nádrží, samozřejmě s rybičkami jaké nepovažují za kořist, popř jimi nebudou sami utlačováni. Problém mívají s jinými druhy labyrintek které považují za konkurenci, nevhodná je i kombinace s "torpédy" jako jsou zebřičky, ty je svým neustálým čiperným rejděním ruší... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2023 12:01 Žena Silurian [80] – Rájovec + pancéřníčci
Ahoj, zanedlouho budu předělávat 98l a chci při té příležitosti změnit i osádku. V plánu je opět poměrně dost zarostlé akvárium, plovoučky, nový kořen a kameny a hlavně černá tapeta (světlejší dno zůstane, stejně jako většina vody a technika). Potřebuju nějakou spíš míň náročnou a hlavně nelekavou rybku (zajímavé barvy jsou jen bonus navíc), zaujali mě proto rájovci. Máte někdo zkušenost s jejich chovem ve středně velké nádrži (80l čistý objem) s menšími druhy pancéřníčků na dně? Konkrétně jsem si myslela na kombinaci 1+2 rájovci a 6 pancéřníčků (zelených, napo nebo podobný druh, zhruba do těch 6-ti cm). Teoreticky si myslím, že by si nemuseli překážet, když pancíci se chodí k hladině jen nadechovat, ale bude to ve skutečnosti tak?
Případně uvažuju i o možnosti jednodruhové nádrže pro rájovce, v sestavě 1+3(4), údajně jsou samice klidnější a nebývá s nimi problém, je to skutečně tak? Na netu jsem se snažila pročíst kde co, ale jednoznačný názor jsem si neudělala, na jednu stranu se o rájovcích mluví jako o hrozných agresorech, na druhou stranu je pak vídám na videích v celkem malých zarostlých jednodruhových nádržích, kde vedle sebe plave několik samců i samic a krveprolití se nekoná. Proto budu ráda za každou radu a osobní zkušenost. ;-)
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2021 08:03 Akneleh Re: Karel
Mám je ve 120 litrové nadrži s 8 danii pruhovanými, 10 pancéřníčky zelenými a 10 skvrnitými. A je tam jeden ancistrus.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2021 19:13 Karel – Rajovec
Dobrý den,
chci se zeptat s čím chováte Rajovce? po umístění do akvária razborám během cca 1h vykousnul nejmenší oko.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2020 19:41 Muž vena [52] Re: Akneleh
Jak postaví hnízdo a vytřou se tak bych problémy čekal, tolik má zkušenost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2020 16:41 Akneleh – Rajovec, danio, endlerky a platy
Je možné chovat tyto ryby spolu? Mám 128 l akvárium, kde žijí dva páry endletek, 5 plat, 10 rozbor galaxy. Chtěla bych k nim přidat jednoho samce a dvě samička rajovcu. Mláďata zivorodky neřeším, ale bojím se, že mi rajovci sežerou galaxy. Co si myslíte o takovéto kombinací?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   01.07.2020 22:39 Muž Maro_s.12 [96] Akvárko s Rájovci
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   01.07.2020 22:36 Muž Maro_s.12 [96] Re: sirius
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak i když jsem se dnes noc snažil udělat nějakou hezkou fotku Rájovců tak je to skoro nemožný ukol pořád mi pluli za telefonem byly aktivní a čekali že dostanou jidlo :-D Ale něco se mi povedlo a je tam vidět i zbytek posádky i akvárka.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2020 14:34 Muž sirius [54] Re: Nives
Na najznámejšej soc sieti si prípadne môžete pozriet 240 L akvárko (chovatel: Martin Horák) v ktorom sa úspešne premáva 5+5 rajovcov a k tomu tuším ešte aj zopár utešenych Hyphessobrycon? tetier.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2020 14:30 Muž sirius [54] Re: Maro_s.12
Perfektné. Velmi pekne ste to aj v diskusn príspevku rozpísal, čo a ako. Hned som si pozrel Vaše akvárko v prezentácii. Je to už krásne velké akvárko. V takom, viacerí tu ktorym nám baží srdce aj po rajovcoch :-) sa už nemusíme až tak "konzervatívne" obávat, že by rajovce nemali kam presmerovat svoju občas sústrednú pozornost. Len treba dodržat nejaky postup a pravidlá, ktoré správne naznačujete. Máte tam aj iné mocné rybky, napr. Tr.trichopterus gold varieta. Fotku rajovcov z Vášho akvárka s utešenym krdlom aj inych druhov rybiek tu prípadne umiestnite verejne, ak to ide, veła napovie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.07.2020 11:37 Muž vojtak [312] - CichlidyRe: Nives
Co se týče soužití, mají hierarchii a pokud není daná (nebo jeden přerůstá pána akvária), půjdou do sebe i třeba samice nebo samice/samec. Jindy jsem souboje nepozoroval, ale často si natrhnou ploutve (nic vážného). Kombinovat s něčím, co je neokouše.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.07.2020 11:19 Muž Maro_s.12 [96] Re: sirius
Ahoj. Já mám 4 rájovce dlouhoploutvé. 2 samce a 2 samice. Mám je v 260l. Docela slušne zarostlé. A mezi sebou jsou naprosto nekonfliktní dokonce se už i třeli pár krát ale potěr nemá ve společenském akva šanci. Mám je tam s čichavcema Akarama modrýma pancerníčkama parmičkama a jsou tam i dva skaláry. Je to takový guláš no jsou spolu od malička a rostou vedle sebe myslím že si už na sebe zvykly. Žádné problémy nenastaly nádrž je to docela velká a tak si každý vyznačil svůj kus teritoria a žijou v harmonii. Když je sleduji neprijde mi že by jakýkoliv druh byl ve stresu z druhu jiného. Možná nejsou biotopově stejny ale vzhledem na teplotu a tak mají všichni podobné nároky. V akva mám celoročně bez topeni 24-25 stupňu protože v akvárku doma se jen těžko dosáhne nižší teplota bez ochlazování. Tuto sestavu jsem donedávna měl ve 120l ale jak rostly už to chtělo něco většího. U me je to v pořádku už přes rok tato kombinace. Žádný uhyn ani okousané ploutve. Řekl bych že dokážou spolunažívat opravdu z mnoha druhama. Jen je důležité jim připravit prostor a nechat nádrž pořádně zarust. Když se mi rozsviti akva pošlu fotku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2020 10:48 Muž sirius [54] Re: Nives
Rajovce sú super Rybky ! ano Do 80 Lky dajte ak, 1+2 rajovce najmenej, ešte lepšie však 1+3. Aby im bolo veselšie. ;-) K tomu možno dvoch max troch pancierničkov, čokolvek ku dnu. Možno aj 2,3 sekavky (mrenky) nádherné (Chrmb. macracanthus), to sú silné, odolné rybky, rel aj vysoko mobilné - oživia Vám pohybom i krásou akvárko. Nutno ale počítat, že tie sekavky postupom času "trošku" podrastú... Rajovce sa môžu pokojne vytierat, naplnia sa občiansku povinnost, ale poter v spoločenskej nádržke neudržíte. Ale ved nevadí, či.
80 L akvárko ani pre rajovce nie je príliš velké.
Do 240 Lky sa ale už môžete pokúsit dat aj povedzme 2+3 (4) rajovce, najmä ak budú z jedného nákupu (súrodenci). Samčekovia sa budú síce pred sebou naparovat :-) a vždy jeden bude na tom o trošku lepšie, sem tam sa ponahánajú; ale iné rybky trošku rozptylia ich pozornost. Tam už môžete dat aj 3,4 sekavky, zo 3 pancierničky a možno aj nejakú špeci rybu, čo bude akva obzvláštnovat. Neútočnú, do 10 cm.
Ja mám v akve (215 L): 3 rajovce. Sú to však (zatial) len mládatkâ, okolo 2 cm. Malí sa už pred sebou naparujú, aj vyfarbujú. No inak zatial pohoda. Pretože sú ešte malé, v pohode koexistujú so 4 gupkami, 4 otíkmi a najnovšie som pridal do "svorky" 4 guramy perletové. Tie majú však už skoro 5 cm. Teda rajovčeky sú stále ešte najmenšie v akvárku. Na nikoho (zatial) neútočia - ale aj takto mrnavé, sa vedia celkom presadit (napr. pri krmení). Ked však podrastú do statusu dospelého, guramy pôjdu do pripravovaného daleko väčšieho akva...

Aj mna by celkom zaujímalo, ktoré rybky dokåžu spolunažívat v stredne velkom akva s rajovcami.
Aj tie ne-biotopové, pokojne z druhej strany zemegulky a len pre potechu oka či mysle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   30.06.2020 21:38 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Nives
Dost záleží na maximální teplotě a i velikosti toho akvária. Při stoupající teplotě (v letních vedrech) budou chtít jít do tření a pak všechny ryby do 5cm budou v 80l akváriu v ohrožení. Kdysi mi sundali dost teter a parmiček kolem 4cm ve 100l akváriu.
Já bych doporučil hlavně větší sumečky, obzvláště krunýřovci jsou super. Motají se po dně daleko od hladiny kde jsou rájovci, neprudí rájovce a dost snesou. Samozřejmě je potřeba vybírat druhy s podobnými nároky. Větší živorodky může vyzkoušet ve 240l akváriu, tam by to mělo fungovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.06.2020 12:32 Nives – Rájovec - společníci
Ahoj všem,

rád bych se zeptal na ryby, které by mohly žít s Rájovci (1+1/1+2) v akva 80l nebo 240l. Jde mi o soužití dospěláků...pokud rájovec sezobne mládě živorodky, to vůbec nevadí. ;-)
Tvrdost vody 17-18 dgh, pH 7,4, teplotně počítám okolo 23 stupňů. Ryby mi samozřejmě podmínkami atlas vyjede, ale jde mi spíš o to soužití jako takové a hlavně vaše zkušenosti.

Děkuji moc za odpověď a hezký den

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2020 21:29 Muž Roderik [0] Re: PaDa
Ďakujem za odpoveď. Bude to teda tento prejav. Našiel som niečo podobné aj u terčovcov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.01.2020 11:01 Muž RAP [1555] Re: Roderik
Přes to, co píšeš, ta ryba nevypadá dobře, je vyhublá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.01.2020 10:04 Muž PaDa [6073] - mřenky a sumciRe: Roderik
Labyrintkám se to občas stává, asi nervového původu.
Přečti si v článku www.akvarista.cz/…
odstavec Popis čichavce šedého (modrého).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2020 22:17 Muž Roderik [0] – Choroba
Fotka k příspěvku Dobry den, vedel by mi niekto poradit, co je to za ochorenie? Zbadal som to dnes rano. Ryba je vitalna, plave, prijma potravu. Samicka bola doteraz tej bledsej farby, zrazu polovica tela stmavla. Tuto nadrz zatial nemam vytvorenu. Plave v cca 180l s jednym samcom rajovca a duhovkami. Dakujem za radu.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2019 12:29 Muž Pavligin66 [11] Re: RAP
Dakujem ti za odpoveď. S fajfmenom som si písal. :-) povedal že je dobrý výber. A poradil mi ako postupovať pri výbere rýb palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2019 12:06 Muž RAP [1555] Re: Pavligin66
Pokud si pamatuji, rájovce choval rybicky.net/profil/4132 , zkus mu napsat vzkaz. Počítej s tím, že to může chvíli trvat, než odpoví. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2019 09:19 Muž Pavligin66 [11] – Dobrý deň
Ako už niektorí z vás vedia vrčivky pruhované mi uhynuli. Ako nad náhradou za ne rozmýšľam nad týmto druhom ryby. Prečítal som si o nich veľa článkov a písal som si o nich s akvaristami. má ale ešte niekto postrehy ohľadom tohoto druhu. Niečo čo by som mal vedieť pred tým ako si ich zaobstaram?

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 3

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 6288x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/282-rajovec-dlouhoploutvy--chov