Fórum » Nemoci » krupička a sera costapur f
ahoj.tetry červonoústé nám napadla krupička (ostatní ryby zatím v pohodě)(první příznaky jsme objevili v neděli, tak jsme tam dali aspoň
preventin.nicméně dnes jsme vylovili první mrtvolku

).v místním akva jsme dnes esha EXIT nesehnali...tak jsme použili od sery costapur f(je
to na bazi malachitového oxalátu).máte s tímhle léčivem dobrou zkušenost nebo máme přeci jen rychle někde sehnat exit?dík
23.04.07 12:26:04
Vip® Zkušenost s tím mám dobrou.Myslím,že to obsahuje i jód,dávkoval jsem o něco méně,než doporučuje výrobce.Krupička úspěšně
vyléčena.Exit je možná šetrnější(nevím složení),dost lidí ho používá a doporučuje.Nijak bych to ovšem nedramatizoval a když už
máte doma Costapur,léčil bych tím.
Pro info složení eSHa Exit: 6,3 mg Diaminoacridine (Proflavin); 0,31 mg Malachitgrünoxalat (malachitová zeleň); 0,79 mg Methyl-rosaliniumchlorid;
3,98 mg Methylthioniniumchlorid (metylénová modř)
Roman
23.04.07 15:29:41
yama® – Zkusenosti
mam s tim dobre zkusenosti...
23.04.07 18:44:05
Rypka® – bohu
Moje tetry červenohlavé tiež napadla krupička a tento prípravok im pomohol - z krupičky sa vyliečili asi za 3 dni, žiaľbohu v priebehu
ďalšieho týždňa všetky uhynuli. Asi boli oslabené plus neboli vhodné do môjho akvárka (pre nich malé). Sú to moc citlivé rybičky, tak ti
držím palce, aby to v tvojom prípade dopadlo inak.
A nevíte někdo jestli Costapur škodí ancistrusům a rostlinám? V návodu o tom nic nepíšou, ale některá léčiva jsou pro ancistruse
jedovatá.
23.04.07 19:55:51
Mája® Rostlinám by nemělo, ale ancíky nemám, takže nevím...
Léky s obsahem malachitové zeleně jsou pro krunýřovce nevhodné - viz např. stránky Dajanapet
http://www.dajanapet.cz/cz/products/malachite_green.html "...toxická pro některé druhy málo
domestifikovaných ryb, zvláště pro většinu ryb dna." Stejně tak nedoporučuji používat léky s obsahem formaldehydu (FMC) nebo
mědi.
Roman
Asi jako každý i mé rybičky měly krupičku. Nejdříve jsem zkoušel preventin, který nijak nepůsobil, jen se všechno v akva obarvilo do
modra... Asi po týdnu neúspěšného léčení jsem koupil sera costapur, po cca další 5 dnech bylo po krupičce. Jediné co to trochu odneslo
byly rostlinky, ale ty se vzpamatovaly. Ancíci, se kterými jsem si krupičku přinesl přežili.
Ahojky, právě zápasím s krupičkou v cca měsíc založeném akváriu - právě pomocí Sera Costapur, postupuju podle návodu, dneska jsem dala
Costapur pátý den a nic

Napřed se mi osypali ancíci, ti byli v pohodě hnedka druhý den po použití Costapuru - jenže pro změnu se mi
osypalo celé hejno neonek obecných

v akvárku jsou ještě platy a molly a ty vypadají v pořádku... o ty neonky se bojím a nevím, co
mám dělat... může na to mít vliv fakt, že nevzduchuju?
25.12.07 17:23:11 / 25.12.07 17:24:45
Danila® já mám krunýřovců plný akva a tohle je zkušenost po třech dnech léčby:
Dnes je to třetí den, co dávám exit a esha 2000 do akvária s několika druhy sumů a krunýřovců napadených krupičkou. Resumé:Nejhůře
postižený sumec sklovitý má na sobě už jen dvě tečky. Thorakátům krupice ubývá. Gibbíci neonemocněli stejně jako peřovci a ancistrusi
skvrnití a gold vůbec. Hemiloricarie a loricarie jsou bez krupičky.Neonky - setrvalý stav,nelepší se, tetry krvavé taktéž.Obsypanej betťák
je bez krupice.
Pozorovala jsem zvýšenou chuť ke žrádlu, jinak nic výjimečného - žádné křeče nebo namáhavé dýchání ani plavání u hladiny.
Je stále ještě brzy na závěry.
Jinak nákazu jsem přinesla s jedinou dávkou živých koreter.
V karanténě, kde je asi třicet ryb(kruýřovci, ancistrusi,loricarie, dania a halančíci) onemocněly všechny ryby. Léčeno exitem od včera. V
akváriu dravců onemocněly všechny ryby, motýlkovci, trnovci), taktéž léčeno od včera.
V prezentovaném akváriu neuhynula ani jedna ryba. Uvidíme.
----------------------------------------------------------
Krupici jsem vyléčila exitem a eshou 2000 po pěti dnech úplně. Neuhynula ani jedna ryba.
Krunýřovci jsou úplně v pořádku, podle mě u nich to bylo jen stresem z nových rybiček. Ale ty neonky... mám jich tam 10 a jsou osypaný
všechny a spíš mi připadá, že je to den ze dne horří... mám s Costapurem vůbec šanci? Mám ho něčím doplnit, nebo radši rovnou zkusit
Tvou metodu?
25.12.07 18:05:10 / 25.12.07 18:06:26
Danila® Nejsem odborník, já nevzduchovala vůbec, neb nemám vzduchování. Jestli costapur nezabírá,asi bych to zkusila. Jen nevím, co to udělá v
kombinaci, možná vyměnit třetinu vody. Aktivní uhlí nemáš ve filtru, vi'd? Moc držím palce, já z té krupice byla zoufalá.
Momentálně mám jenom molitanový filtr, ale mám tu ještě jeden, ve kterém to uhlí je! A vodu jdu zčásti měnit zítra, tak jsem uvažovala,
že tam ten filtr dám (ten je dokonce v kombinaci se vzduchováním). A ten Costapur - fakt mě to štve, páč asi před rokem jsem akvárko měla,
a úplně stejnej problém s tetrama neonovýma - tehdy to Costapur zvládl...
25.12.07 18:35:55
PaDa® – Re: Miniakvaristka
Aktivní uhlí teď rozhodně nedávat, to je až na závěr na odstranění zbytků léčiv z vody...
Dobře, děkuju

a co vzduchování? Mám ho tam dát? Co světlo? A co teplota, mám zvyšovat, nebo nemusím (trvale 26°C)? A krmení?
25.12.07 18:45:55
PaDa® – Re: Miniakvaristka
Vzduchování je možné přidat. Pokud léčíte Costapurem již 5 dní a nic, zkusil bych změnit léčbu, já mám také dobrou zkušenost s EXITem
od eSHi.
Pokud se léčí pomocí léčiv, není potřeba nijak výrazně zvyšovat teplotu vody, 26 stupňů je akorát...
ahojky potřebovala bych poradit před 2 dny jsem objevila krupičku mají ji zatím 2 rybičky včera jsem jsem si na to koupila costapur a hned sem
jim to podle návodu dala. Mám vypnutou uv lampu i filtr a vzduchuju teplotu mám na 32C. Nevím jestli to léčím dobře nemám s tím žádné
zkušenosti. A ještě se chci zeptat za jak dlouho by ta krupička asi měla zmizet. Poradí mi někdo? Zatím díky.
15.04.08 12:06:39
yama® – Re: sara
Ahoj, vysoka teplota, vzduchovani a kostapur je podle meho spravny postup. Krupicka by mela zmizet tak do tydne (takovou mam zkusenost ja).
Díky za radu mám ještě jeden dotaz když mám teplotu 32C tak se krupička rozmnožuje nebo ne?
Při takové teplotě se už nerozmnožuje
Záleží v jakém je rozsahu. Já jsem léčila týden a zatím se neobjevila a doufám, že už neobjeví
15.04.08 17:12:54
vaclav® – Re: sara
Žádnou teplotu nezvyšuj, Kup si Exit nikoliv costapur. Je daleko šetrnější k akváriu. Vysokou teplotou zničíš akorát rostliny.
K tomu není co dodat.
Díky za rady budu je brát v potaz.Doufám že to zabere.
18.04.08 17:21:30
PoLi® Ahoj, koupil jsem si costapur na krupicku, protoze eXIt sem zatim nesehnal. Na navodu neni napsano jestli se muze, nebo ma ci snad musi
svitit...prosim poradte
18.04.08 17:27:13
vaclav® – Re: PoLi
Když tam není o svícení nic napsáno, tak nech svůj normální denní režim.
18.04.08 17:43:13
PoLi® Pokud by to bylo mozne. chtel bych, aby dalsi lide odpovedeli na moji otazku ohledne sviceni a cosatpuru. plosim plosim
18.04.08 18:35:05
Nobody® – Re: PoLi
Svítit.Světlo nemá vliv na krupičku.
18.04.08 18:40:23
fantasta® – Re: Nobody
Myslím, že PoLi měl obavu jestli světlo nerozkládá účinné látky v costapuru. Tak nerozkládá. Svítit se může normálně.
18.04.08 20:21:49
Sid® – Re: Nobody
Světlo nemá vliv na krupičku.
I když už bylo vysvětleno, že se PoLi zajímal o to, zda má světlo vliv na Costapur, přesto bych se vás rád zeptal: skutečně jste si
jistý, že světlo nemá vliv na krupičku?
18.04.08 22:15:07
Nobody® – Re: Sid
"skutečně jste si jistý, že světlo nemá vliv na krupičku"
Pokud má,tak jaký,podle Vás?
18.04.08 22:39:22 / 19.04.08 09:04:32
Horác® "Krupička a světlo: Světlo některá léčiva rozkládá a snižuje tak jejich účinek (malachitová zeleň, methylenová modř) a u jiných
naopak zvyšuje toxicitu (účinek) (acriflavin). Kromě toho platí, že invazní stádia kožovce hynou až 5 x rychleji při intenzivním
osvětlení nádrží. Naopak nejdéle přežívají v tmavých nádržích". (citováno z mého článku o krupičce, který zrovna smolím
:o).
Btw, Sera Costapur obsahuje malachitovou zeleň. Takže ... :o)
18.04.08 22:53:13
Sid® – Re: Horác
V poslednom čase máme lepšie skúsenosti s použitím Tetra cointraix, ktorý zaberie aj na nové populácie krupice z ázie.
19.04.08 15:31:34
Sid® – Re: Tokuschew
Tetra cointraix...?! Nějaká novinka?
Nemáte na mysli TETRA Contra Ick?!
Sid napsal: Tetra cointraix...?! Nějaká novinka?
Nemáte na mysli TETRA Contra Ick?!
Sid je to celkom možné. Ten názov som až tak neštudoval a napísal som to len tak z pamäti.
Čiže žiadna novinka.
ale navic jeste obsahuje Kristallviolett,Acriflavin a rivanol...takze opravdu nic zazracneho...jediny nad cim vzdycky premejslim je davkovani...To
opravdu zkouseli,ze ty malachitky ma byt 0.31 mg a ne jenom 0.30 mg..???a nebo methilenky 3.98 mg a ne 4 mg....Premejslim jestli opravdu zalezi na
takovychto nepatrnych odchylkach a pomerech leciv a nebo je to jenom "obhcodni " trik...??Vzdyt davkovani je zavisle na druhu ryb,kmenu viru
i hodnotach vody a presto je zadna firma v navodech nezohlednuje,ale pak mi tvrdej,ze zalezi jestli tam je o setinu miligramu min malachitky???

neco tu nesedi,nezda se vam??
26.06.08 07:00:55
Yirka® – Re: @
Firma zřejmě nabízí i odměřovací pipety.
Podobná témata
Sera CO2-Start ,
Čím je spojeno krmivo v tabletách sera holiday?,
Dá? (krupička),
Exit-krupička,
Florena (Sera) vs Proplant (Dajana),
Hardin a Karbon vs. Sera GH a KH,
Je to Kožovec rybí (krupička)?,
je to krupička,
Je to krupička, nebo jen pigment u skalárů ?,
Je to krupička? ,
Je to krupička?,