Fórum » Nemoci » nemocná black molla
21.04.07 17:24:58
Marquee® – nemocná black molla
Před čtyřmi dny jsem si všimla, že samec molly se chová divně - občas polehával na dně, když plaval, tak ne moc usilovně - nechával se
unášet proudem a taky se mi zdálo, že má vypouklejší očka než měl předtím. Odlovila jsem ho, přidala preventin a vyčkávala. V
maličkém akvárku (cca 2 litry) polehával - ale to mi v malém prostoru dělaj i zdravé rybky (když jsou dočasně odlovené). Protože se mi
zdálo, že se jeho stav spíše zlepšuje - ploutvičky neměl stažené, ale roztažené a občas docela aktivně plaval, vrátila jsem ho zpět (i
proto, že na ostatních rybách jsem nic nepozorovala). V akvárku občas byl na dně, ale jinak plaval docela normálně s ostatníma. Pak jsem se
na nějakou dobu vzdálila a když jsem se vrátila, tak jsem zjistila, že když plave, tak se otáčí - kolem osy, prostě plaval dopředu, ale
dookola - vršek těla nahoře, dole, nahoře, dole... Okamžitě jsem ho opět odlovila. V maličké nádržce to dělal dál, pořád se pokoušel
plavat. Už jsem ho chtěla utratit, ale pak se zklidnil a teď opět polehává na dně a když kousek plave, tak normálně.
Poradíte co s tím? Utratit? Léčit? Hrozí to i ostatním?
Léčení je dlouhodobější záležitost - rybu nemá smysl vracet do akvária, dokud nevypadá 100% zdravě.
Dvoulitrové "akvárium" je NA NIC !!! Akvárko na léčení malé ryby aspoň 16 litrů!
Měl jsem podobný problém. Samec černé Molly měl ze dne na den najednou vypouklé oko, jako kdyby dostal pěstí. Jinak se ale choval normálně
a tak jsem ho nechal v akváriu a jenom přidával přípravek Preventin. Asi po týdnu se uzdravil a už je to cca 3 měsíce a vede si naprosto
skvěle. Dokonce i splodil potomky
Jakmile se nemoc dostane do takového stádia tak asi žádná karanténa nepomůže. Nejrozumnější je likvidace, aby se nenakazily další ryby.
Důležitá je ale prevence, držet ryby v čisté vodě, čím menší akvárium tím častější výměna vody. Nepřekrmovat, přidávat
přípravky které zdraví ryb podporují a ne otráví vše v akváriu tím zničí všechny bakterie a začíná se vlastně znova jako při
zakládání akvária a to z všemi důsledky NO2+NO3. Když v takovém akváriu ryby necháte nemoc se většinou vrátí s ještě horšími
následky.
Tak sem na to stejne asi jako ostatni koukam

Mel sem 4 black molly a nyni mam jen 1, kterou drzim v karantenim akvarku s preventinem,vypada
docela zdrave.. jeste ji tam ale na tyden aspon necham na pozorovani.. Dnes posledni pohyby 2Black molly byli lezeni na kamenech rozjezd a bum nekam
do prekazky(stena akva,filtr),chudak

. Zvlastni je ze se ostatni ryby po uhynu nenakazili, sou oproti 2-3cm black mollam taky o neco vetsi a
zjevne i odolnejsi. Mel sem je hned po koupi dat do karanteniho akva a ne do spolecneho. Chybama se clovek uci

Vodu v akva sem mel krasne
cistou bez problemu,musel sem to dotahnout ze zverace. Doufam ze uz mi nic neuhyne a Cichavci,zavojnatky a ancistrusi ve spolecnem akva budou OK..
me to delal samec molly taky, ze plaval kolem sve osy. nikde nic o tom nepsaly, tak jsem ho nechal a pozoroval. po 5 dnech se to zlepsilo a je v
pohode. je to cca 2 mesice zpatky. mozna se to nekomu nebude libit, ale ja bych ho nechal v klidu ve spol. akvariu. nejsem odbornik.
pokud nemas vzacnou rybu, tak nejak prijatelne utratit co nejdriv pri priznacich nemoci je to nejepsi, u takove ryby jsou leciva vzdycky drazsi
nakonec jak ryba a aspon rybu vcasnym utracenim netrapis.
tot muj nazor
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Nemoci • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora