18 • 59 Přihlášení RYBICKY.NET » Akvaristické fórum

Akvaristické fórum

ÚvodRybyRostlinyOstatníRadyOdkazyInzerátyAkceFórumChatNádržeObchodyVýrobky

Vytisknout tuto stránkuZpět na obsah sekce Fórum » Nemoci » Krupička. a co s ni??? 

OT OT OT Odebírat RSS tématu  Dolu
 + přidat reakci • Zobrazeno 121x
17.04.07 19:41:21  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLukas (105389362959) – Krupička. a co s ni???
Do mého akw jse dostala krupicka. Napadla všechny rybicky, až na Tetry vláknoplitvé. Neonky uz vychcípali a to docela brzo asi dva dny po objevení prvního příznaku. Paví očko, už je napadANÉ taky. Co mám dělt až mi všechny ryby vychcípou??? Vyčistit nebo vyvařit??? Co mám dělat?? když mi všechny ryby vychcípou, ale tetry vydržej můžu k nim dokoupit další ryby???
17.04.07 19:49:08  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekMája®
Bereš to moc zhurta, nejdříve to musíš vyléčit!Koukni sem do nemocí.Ale tady na foru taky doporučují přípravky např.:EXIT nebo Costapur.Zajdi do akvy a trochu se poptej.A máš to už hodně?Nebo ještě málo? ahoj
17.04.07 19:57:22  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLukas (105389362959)
No docela dost. ale newim jestli bude koho lecit.
17.04.07 20:08:18  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLukas (105389362959)
a vyplati se léčit jedno paví očko co by se stalo kdybych ted dokoupil nové ryby.???
17.04.07 20:11:28  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekMája®
Teď ryby nekupuj!To určitě ne.A jestli Ti zůstalo jen jedno paví očko, nevyplácí se ho léčit, protože tahle léčiva stojí kolem 100,-Kč, takže...
Jo a stalo by se asi to, že by to taky dostali...
17.04.07 20:12:03  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekPaDa®
nové ryby by se pravděpodobně změnily na nové mrtvolky :-(
Nejprve musíš vyléčit až do vymizení příznaků, pak nějakou dobu (alespoň týden) počkat a až pak nové rybky...
17.04.07 20:19:42  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekS - oldkiwinka®
krupička-hrozná nemoc,taky jsem ji měla asi před měsícem, dala jsem malachitovou zeleň, ale nedoporučuju!!!!!to já jenom z toho,že v litovli nemají skoro žádná léčiva,jinak zabírá kuchyňská sůl,asi 1 polévková lžíce na 10litrů,ale když dáš méně,nic se nestane. A solí nic nepokazíš, já mám akva 85litrů a dala jsem tam jenom 4 špetky,ale až po malachitcea a je to dobré. Zkuste tu sůl, nic jiného bych nevěděla. Někdo to totiž léčí léky a někdo zase solí. No a někdo se zbaví akva :-(
tak držím palečky
17.04.07 20:24:09  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekreaver®
ma niekto fotku ryby s krupickou?

vopred dakujem
17.04.07 22:06:23  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSUBMARINE (413629143291) – krupicka
Ja jsem mel po kazdy kdyz jsem si koupil ryby s velkopestirny,myslim ze jsem s tou nemoci nikdy nevyhral ale co hodne dobre funguje a kdyz se to chytne vcas(nesmi byt hodne osypany)od eSHa EXIT.Leci az 18onemocneni.
18.04.07 08:19:52  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekEff®
eSHa EXIT léčí krupičku, ale doporučuje se jej kombinovat s eSHa 2000, který léčí dalších 18 onemocnění - je to proto, že ryby oslabené krupičkou jsou náchylnější k plísním atd. Já tuto kombinaci používám právě teď. Zabralo mi to po 3 dnech - tím myslím ne to, že bych se krupičky zbavil, ale to, že se nemoc přestala šířit a ryby jsou klidné a je vidět že ta mrcha krupice je na ústupu. Mělo by se používat 3-5 dní. Po ukončení léčby se doporučuje použít vitamíny pro rychlejší regeneraci přeživších ryb. Já osobně bych doporučil Aloe gel (myslím že je od Tetry). Pomůže obnovit ochranný sliz ryb a tím i jejich obranyschopnost.
18.04.07 12:46:32  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekMiky®
Ahoj při léčbě krupičky je dobré zvednout teplotu v akva na 30c ale záleží taky na rybách a rostlinách co vydržej vysoká teplota zabyje parazity, kteří se volně vznášej ve vodě taky je dobré pustit filtr na vyšší výkon - parazit nemá rád pohyb vody také je potřeba zapnout vzduchování vyšší teplota = nižší obsah kyslíku. Jinak ten EXIT opravu zabírá ale já ho už nepoužívám stačí sůl jedna zarovnaná polévková lžíce = 30l vody po léčbě EXITEM i solí je potřeba vyměnit vodu v nádrži ale ne najednou doporučuji po třetinách během třech týdnů. Jinak když je akva bez ryb tak parazit zemře sám do třech týdnů.
18.04.07 13:17:02  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSidonius (-12-11-10-9)
Miky: "...Jinak když je akva bez ryb tak parazit zemře sám do třech týdnů..."

Na to bych moc nespoléhal... Myslím si, že jde o jedno z tradovaných tvrzení. Na netu lze najít informace, hovořící i o několikaměsíčním přežívání tohoto parazita v prostředí bez ryb. :-)
18.04.07 13:41:51  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěveksmajlik®
Nedá mi to,přidám svou zkušenost.Před nedávnem jsem "tajně" loudil nějaké rady přes vzkazy,od zdejších přispěvatelů,o krerých si myslím,že jsou natolik zkušení akvaristé,že rady od nich by mohly mít nějakou váhu.Tady je opravdu každá rada drahá,ale na jednom bychom se mohli shodnout.Je dobré na 7-10 dnů zvýšit teplotu někam ke 30°C (chudáci některé kytičky),silně vzduchovat(teplá voda to potřebuje)a potom se rozhodnout pro nějaké léčivo.Buď sůl (opět chudáci kytičky)nebo něco jiného.Mám mřenky (velmi náchylné na kožovce),použil jsem poprve eSHa Exit s eSHa2000.Do čtrnácti dnů se zdálo všechno OK,ale po asi třech týdnech opět reinvaze.V tomto stádiu jsem znervozněl a hledal rady zkušených.Na váhavé doporučení jsem opět použil eSHa Exit(už samotný),před aplikací jsem "zkypřil" dno dřevěnou tyčinkou,abych uvolnil parazita i ze substrátu,přitom řádně odkalil,zvýšil teplotu na 29-30°,silně vzduchoval.Dávku jsem podle návodu aplikoval až do pátého dne.Po deseti dnech jsem vyměnil asi polovinu vody (prý se to nemusí,přesto jsem vyměnil),a po čtrnácti dnech jsem jemě vyplách fitrační náplně (jsou zabarvené od oxalátu mal.zeleně) a na 48 hodin dal do filtru aktivní uhlí.Zatím je vše v pořádku,snad se to už nebude opakovat.Ryby jsou všechny zdravé,rostlinky také.(Až bude toto akvárko vystavovatelné,přidám ho do presentace)Tolik má zkušenost.
18.04.07 15:20:41  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekEff® – Jipijáé jipijijooouu
Fotka k příspěvku Já si přinesl krupičku z Hornbachu. Všechny tři ryby, které jsem tam koupil se odporoučely jako první, ostatní se zdály že vydrží a začaly dokonce vypadat líp a líp, jak jsem psal v předchozím příspěvku. Ale před chvilkou jsem se dověděl z domova, že během dneška padly všechny tetry. Ostatní ryby - motýlovec, skalára, anténovec a sevilie vypadají, že se jich to netýká, tak snad aspoň ty přežijí.
A ještě jedna zajímavost. Když jsem krupičku objevil, volal jsem do Slorexu, jestli mají Exit. Řekli že ano, ale já ten den tam nestihl dojet před zavíračkou, chtěl jsem začít léčit co nejdřív. Jel jsem tedy zase do Hornbachu, kde mi milý prodavač sdělil, že Exit by taky doporučoval, je to prý výborné léčivo, ale oni ho museli, právě protože funguje, vyškrtnout z nabídky, neboť se to neslučovalo s jejich obchodní politikou. Docela jsem na něj valil oči. Statečnej chlap, že to přiznal. Domyslete si podtím co chcete, ale asi bude všem jasné, co za tím vězí.
Takže Jipijáé jipijijooouu. rozzureny Stavba-dílna-zahrada rozzureny ryby-ani-omylem rozzureny

18.04.07 15:42:54  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekR - isamik®
Je to trochu mimo misu, ale mohu se zeptat jak dlouho maji byt ryby v karantene nez je vypustim k ostatnim? Diky za odpoved.
18.04.07 17:05:13  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěveksmajlik®
Myslím si,že 14dnů až 3 týdny.V této době by se měli projevit nějaké případné nemoci.Upřímě řečeno,pro spoustu z nás je to trochu problém.Představuje to ještě jedno akvárko s pokud možno stejným životním prostředím.(chemizmus vody,teplota apod.)A když si koupím např.hejno teter kosočtverečných (cca.10-15 kousků),myslím,že 20 l karantena je přinejmenším malá.A ruku na srdce...kdo z nás je takto vybaven.Na dva párky endlerek mi moje karantena stačí,ale když jsem si koupil pět mřenek macracanta,měl jsem co dělat,abych jim v karanteně (18 l)neublížil.Po týdnu šli do akvárka.Možná,že stres z týdeního pobytu v karanteně vyvolal tu krupici,kdo ví... :-) .Hlavně,že osádku mého akvárka mám naplněnou a nebudu muset protahovat karantenou další ryby.Aspoň v nejbližší době.
18.04.07 17:08:55  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekR - isamik®
Ted na muj dotaz koukam a mozna to vyznelo ironicky, skoro az nabubrele. Tak to rozhodne nebylo, jen me to zaujalo a nemel sem cas to hledat.

Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení

Vypsat podobná témata v diskuzním fóru

Zpět na obsah sekce Nemoci Přidat reakci Zpět na seznam sekcí fora

© RYBICKY.NET - o webuRSSReklamaHledatNapište námMapaVzhled • Hosting: Vpnet.cz • 21.11.08 13:18:07 • 1.054 s