Fórum » Nemoci » Hromadný úhyn ryb.
Zdravím, potřebuji poradit.Založil jsem si své první akvárium.Vše jsem se snažil nastudovat z knih a ptal se také v akvaristice. Akvárko má
40 l, na dno jsem dal vrstvu substrátu "staré dno" a na něj "nové dno", osázel rostlinky, naplnil vodou, spustil filtr a
topítko. Ze začátku se objevil zákal, který asi po 3 dnech vymizel. Přidal jsem i přípravek Start plus.Po týdnu zaběhnutí akvárka jsem se
rozhodl koupit 4 neonky. Vše proběhlo OK, ale protože vypadaly pořád ustrašeně přikoupil jsem jich ještě pět a s nimi i dva sumečky. Takto
akvárko fungovalo bez větších problémů další tři týdny, rybky se měly čile k světu, rostlinky rostly a zdálo se, že je vhodná doba na
dokoupení ještě dalších rybek. (Mezitím jsem pravidelně po týdnu měnil 1/4 vody vždy odstáté přes noc a čistil filtr v akvarijní
vodě.) Vybral jsem si tetry. V den, kdy jsem je přinesl domů, jsem zjistil, že mi uhynul sumeček. Říkal jsem si, že jde asi o náhodný úhyn,
tak jsem tam vpustil oněch 6 ks teter. Jenže do večera uhynul i druhý sumeček a já si všiml, že neonky se začínají chovat nějak
divně.Pořádně jsem je prohlédl a zjistil, že mají ve velmi špatném stavu ocasní ploutve, asi 2 ji prakticky neměly. Dříve jsem si toho
vůbec nevšiml, byly normální a čiperky. Taky jsem zjistil, že na jedné neonce je asi 5 teček (snad ne krupička?). Ještě během večera
uhynuly 3 neonky. Říkal jsem si, jestli to nebude otrava a tak jsem urychleně vyměnil asi 1/4 vody. Stav rybek se rychle zhoršoval, bylo mi
jasné, že do rána určitě uhynou další.To se taky stalo a tetry už byly ráno taky značně apatycké a špatně plavaly. Vyměnil jsem ještě
další 1/4 vody, ale rybky odcházely úplně před očima. Během několika hodin bylo akvárko prázdné. Tak nevím, zda-li to byla nějaká
nemoc, nebo otrava. Přemýšlím co dál, jestli vše vyhodit a začít znova, nebo jen vyměnit vodu, nechat cca 2 týdny běžet akvárko a pak
zkusit na sadit nové rybky. Osobně se přikláním spíše k té otravě, nějaká nemoc by snad nezdecimovala za 12 hodin i čerstvé tetry.
Nemáte s tím někdo zkušenost?
Také to vidím na otravu. Něco se ti asi uvolňuje z toho substrátu. Čistil si i filtr? Na tvém místě bych asi komplentě přečistli a zkus
zjisti jestli není něco v tom substrátu. Taky uvidíš co poradí ostatní, takovou drstickou zkušenost nemám, tak snad někdo bude vědět víc.
Podle mne otrava N-látkami. Po týdnu nemohlo být akvárium zaběhnuté, (jak se domníváte), a už jste je osadil rybkami.
Nemáte náhodou filtr typu "honič vody"? Nebo nějaký obdobný s rychlým průtokem a malým objemem filtrační hmoty? Takové filtry
rozvoji nitrifikačních bakterií moc nepomáhají. Podobně jako důkladné praní filtrační vložky.
Napravování chyb bývá složité, snažte se jich vyvarovat - zkuste si znovu projít zásady pro zakládání akva a zejména otázky procesu
nitrifikace. Buďte trpělivý a nesnažte se nic urychlit.
Test na NO2 by se vám mohl hodit.
Knihy, ze kterých jsi čerpal nebyly asi ty pravé
Projdi si fórum taky na
http://www.akvarista.cz/web/diskuse/ a:
http://www.akvarko.cz/kniha.php a zaměř se na Staré dno, Nové dno, Start-plus a jiné jedy.
Hledej složení dna, filtraci, chemizmus vody, syndrom nového akvária, nevhodné rostliny, množství ryb na daný objem nádrže, NO2 NO3 MH4,
atd. atd.
ano souhlas s blekem a sidem-filtr má asi velkej průtok pro činnost bakterií musí mít průtok stejný jako objem akva
Ahoj,díky za rady.Když jsem o tom tak dnes přemýšlel, taky mi blesklo hlavou jestli nebude problém v tom akv. písku. Vypadalo to jako totální
humus už v tom balení, až jsem se divil, že by to mělo přijít do akvária. Ale říkal jsem si, že když se to normálně prodává a ještě
mi to v akvaristice doporučili, tak to asi bude OK.
No a s tím filtrem budete mít asi pravdu, taky mi připadá dosti bídný. Je to Elite Stingray 5 (120 l/h), byl součastí akva setu. Na netu se
prodává okolo 200 Kč. Čistil jsem ho jednou za týden, propral jsem lehce molitan v odebrané akvarijní vodě. Zdá se mi, že molitanu je v něm
ale velmi málo. Obsahoval ještě dvě kazety s aktivním uhlím, ale v jiné akvaristice mi poradili, abych je vyndal, že to čístí až moc a
kytky pak nemají živiny a nerostou. Místo těch kazet jsem do něj nacpal molitan zakoupený tamtéž. Teď si ale říkám, jestli tam ty kazety
přece jen neměly zůstat, třeba suplovaly ten molitan lépe. Můžete mi někdo doporučit nějaký jiný, relativně levný a spolehlivý filtr do
40 l akvárka? Poradíte mi jestli investivat do vnějšího filtru a nebo vnitřní je taky dobrý? Tenhle se mi zdá jako že má větší průtok.
Díky.
16.04.07 19:46:40
Horác® – to Pavel
Filtr do 40-ti litrů? Mám (mimo jiné) dvě akvárka po 36-ti litrech (40x30x30cm) a v každém je obyčejný bublifuk, tedy vzduchem poháněný
filtřík, který filtruje vodu skrz kostku bioakvacitu. Plná spokojenost, nízká cena (68,-Kč). Jmenuje se to MINI BIO FILTR 1. Ponoříš to,
přicucneš to, připojíš to, filtruje to.
Pavle ten elite stingray 5 sem mel taky a zachvili sel z akvaria. Ten molitan je tam opravdu symbolicky, jen aby tam neco bylo. Nejdrive sem to
vyplnil dalsim molitanem jako ty, tam kde bylo uhli. A pozdeli nasledovala vymena za biomoltanovou kostku, a hlavu prave z tohoto filtru. Zatim to
funguje spolehlive, timto diky j_j, ktery to vymyslel

! Pripadne jestli chces s upravou poradit tak se ozyvi.
Ahoj Michale, díky za odpověď. Jestli mi můžeš popsat, jak upravit, resp. vyrobit ten filtr, budu Ti vděčný. Ještě bych se optal na
topíko. Mám jej totiž od stejného výrobce jako ten filtr a na nějaké netové diskuzi jsem se dočetl, že se několika lidem stalo, že jim
uhynuly rybky podobně jako v mém případě. Měli to samé topítko a v podstatě to vyznělo tak, že se z něj něco uvolňuje, něco co
otrávilo rybky. Po výměně topítka už prý bylo vše OK. Já jsem si včera koupil test PH + NO2 a nic jsem ve vodě nenašel, vše bylo, jak má
být. Nemáš s tím topítkem nějakou zkušenost?
Zatím díky a ahoj. Pavel
18.04.07 08:29:10
R -
isamik® – 4 Anonym
Pavle, ta uprava filtru je docela jednoducha, vzal sem klasicky bublifuk, vytahl sem z neho tu umelohnotnou trubicku, tu jsem zkratil tesne za
kolenem, aby trubicka byla rovna, pak sem vzal elite stingray 5 vyndal sem ven cerpadlo, je tam jen na takovejch "packach". Zespodu cerpadla
je kryci plast, drzi tam na ty mensi dirce, sroubovakem to slo docela slusne vypadcit. Pak uz jen staci akvarijnim silikonem slepit ty dve casti,
nejlepe je pred lepenim silikonem povrch zdrsnit smirkem. Silikon neni prilis dobra volba jestlize filtr musi byt v akvarku jinak nez "na
stojaka". Silikon o vymene nevydrzi tlak "nacucaneho" molitanu pri vymene a povoli. Na stojaka je to v pohode s trochou opatrnosti. Sam
to pouzivam u obou akvarii. Nekde sem se docetl o pouziti tavne pistole, ale to jsem nezkousel. S tim topitkem, myslis od fy. Hagen? Ja mam jine od
Atamana a v druhem od nejake jine a nedovolim si soudit. Pripadne nejasnosti se ozvy na mail nebo icq.
18.04.07 08:37:56
Eff® Jakou hrubost bioakvacitu do vnitřního filru? (provizorní řešení)
Jako provizorní bych použil hrubost 30.Hustější 45 se při silném čerpadle rychle ucpává a nefunguje jak má.To bych spíš použil s
bublifukem.Hrubší 10 a 20 bych dal jenom k velkým rybám jako mechanickej zachytávač nečistot.
Ahoj Michale, díky za rady, to je docela snadné. A to topítko mám od Hagena. Myslel jsem, jestli jsi ho nekoupil společné v akvarijním setu
jako já. Ale podle všeho, máš něco jiného. Takže ještě jednou díky a měj se fajn.
Jen jeste dodam nech ten silikon poradne zaschnout nekde sem se docetl 1mm silikonu schne den, je mozne ze se pletu, ale tak nejak. Ja sem to jako set
neporizoval. Jinak neni zac, me to poradil j_j

!
Rozhodně víc než den

. Já lepila silikonem kamínky na kokos, nechala jsem to schnout skoro 48 hodin (byla to tenoučká vrstva) a stejně se
mi zakalilo akvárko...opravdu lepší neuspěchat
Treba to byla 2mm vrstva Katunko to by sedelo

, ale mas pravdu, lepsi vic nez min ona to voda pak narusuje.
isamik...sakra jsem si měla vzít pravítko

...ale je pravda, že byl cítit octem...no po 14ti dnech je voda zase úplně průzračná a
kamínky drží
Ahoj všichni,
potřeboval bych znovu poradit. Momentálně po hromadném úhynu ryb používám FMC. Při výměně vody jsem si vśiml, že mám v akváriu
zřejmé nezvané hosty. Jsou to drobné útvary, světle zelené barvy, tak 0,5 mm velcí. Na první pohled připomínají miniaturní mšice.
Plavou a lezou po stěnách. Nevíte, co je to za organismy a zda-li jsou případně škodliví ? Pokud ano, jak s nimi bojovat ?
me se stalo neco podobneho a zjistil jsem ze to bylo tim kdyz jsem si dal do pokoje RAID proti hmyzu. !!! mohlo by to byz i tim !!!
to je to, oč mi běží. jde vůbec nějak použít raid proti hmyzu v pokoji, kde je akvárko? mám 60ti litrové v pokoji, kde spím a s komáry
tedy vůbec nejsem kamarád.
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Nemoci • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora