Pancéřníček - rozmnožování, odchov
Tak muj "zkusebni vzorek" skutecne nemuze byt ok, protoze nektere pandy docela obstojne plavou jiz den a pul po vykuleni. Navic docela slusne rychle velikosti dohaneji o vice nez tyden starsiho brachu. Tak alespon vim pro priste, co je bezny vyvoj a co ne...

Nene, urcite to jsou pandy...
Pardon, spatny soubor, z toho moc nepoznate...
Znovu a lepe
Pry byly odchovany na nitenkach

Ja jim je obcas take dam, pak jeste dost casto mrazene patentky a asi si nestezuji

Mali pandici jsou co kus to original, nekteri maji kratke telo a velky vacek, jini vacek skoro nemaji, ale jsou plnejsi v tele. Na dne mam nizouckou vrstvu jemneho pisku (nekomu se pancici nedarili, dokud na dno neco nedal, tak proto) a koren. Trochu svinciku je tam z puvodniho akva, jinak jsem jim tam nasypal trochu sera micron prach. krmiva a planuju zitra supnou rozmackane patentky, at maji co hledat. Oni se pohybuji jiz od narozeni, takze podle presunu to nepoznam, salty se dostanou docela daleko. Maji se pry krmit "microworms", ale to nevim, kde sehnat. Zda se, ze se jich vylihlo ze cca 14ti dvanact, dve zbyvajici jikry jsou jakoze vyvinute, ale nic se nedeje.
máš teda kusance
nepoznala, ptala jsem se jinde a odpověď byla stejná viz. spotřebování váčku.
dala jsem je do vytíračky, kde jsou maličké parmičky. prostě krmím ty, o pancíky se v podstatě krom šmírování nestarám.
je to zajeté akva bez dna, takže jsou možnosti i zobnutí řasy, nějaké ty pidibreberky se taky najdou a na dně se vyskytuje vždy aspoň ždibínek bordýlku třeba z kytek. prakticky nevím, co je to cíleně krmit. a kdy je opravdu vhodná chvíle začít, to netuším.
u jiných ryb jsem krmila, když přestaly "viset" a začli šmejdit v prostoru, což u ležících pancíků není zrovna dobré poznávací znamení. ale ty je máš přímo na očích, tak bys měl vidět, kdy se přesunuli jinam v době klidu. to by mělo být ono
ale zcela určitě se ozve někdo, kdo nám to prozradí líp

No jo, v podstate je to ted zkusebni jedinec

Jak jsi poznala, kdy mas zacit krmit? Ja jen nechci zaneradit odchovnu krmenim drive nez bude potreba. Pokud se druha "ostra" varka bude vyvijet podle teorie, tak stejne za dva az tri dny zacnu krmit, takze bud si ten opozdilec taky neco zobne nebo ne. Jeste dodam, moje pandy jsou trosku extremni asi. Na akvarista.cz nekdo pise,ze nevidel pandu pres 4cm, a moje ac udajne mlade jsou vsechny pres 40mm, samice ma cca45mm. Tak snad nejsou zmutovane

"zkušební vzorek"

ne, promiň, ale presně tak mi přijdou ty první odchovy.
ti moji se plazili po dně (pokud se tedy uráčili hýbat). s váčkem taky jen metali přemety, když se lekli, jinak se snad nehýbali.
vykulili se na štědrý den, teď už připomínají dospělce i pohybem. že by nějak lítali, to zas nee, leda je proženu při úklidu, nebo se leknou.
prostě vydrž, sleduj, pozoruj, nic jiného stejně nezmůžeš. třeba měl těžší start do života a dožene to. to, že je větší, by mělo být dobré znamení

Jeste se chci zeptat, jestli pancik po rozplavani skutecne vypada jakoze plave? Ten muj totiz po osmi dnech stale zije, vacek uz ma vicemene zkonzumovany, ale jeho pohyby plavani moc nepripominaji - trha sebou a dela maximalne salta ve vode, takze podle mne neni schopen najit potravu, pripadne ji prijimat. Rozhodne to nemuze byt normalni vyvoj, vsude opravdu pisi 2-3dny na rozplavani. Dnes se mi kuli cca 13pand z posledniho treni(po necelych peti dnech). Uvidim, jak rychle se budou vyvijet tito druzi. Jsou tak o tretinu mensi nez ten 8 dnu stary.
Starší reakce
Neboj dočkáš se rozplavání. A tu teplotu jsi nemusel zvyšovat!
Tak namluvy to nebyly, ve 23h jsem zajistil prvni jikru a rano pak dalsich asi 17

Musel jsem dva z peti odlovit,, protoze by je asi vsechny pozrali. Nektere jikry nejsou oplodnene, nevyviji se. Prcek ma stale vak, mozna mensi, ale uz je to pet nebo sest dni, takze vyvoj velmi pomaly. Teplotu mam na 25C.
Myslim, ze ne. A mam pocit, ze snad nejakou jikru i mela,ale samecci ji hned sezrali. Bohuzel se to snazi lepit do rohu akvaria, kam pres cerny silikon spatne vidim

Lepi to jen v jednom miste asi proto, ze je tam stin diky odchovnicce, ktera je tam zavesena.
jestli to nejsou námluvy zatím

Prave mi tu samice pandy se samecky predvadi jednu T pozici za druhou, obcas plave se spojenymi brisnimi ploutvemi a hleda misto k nalepeni jikry, ale nejak z toho nic neni. Asi zadnou jikru mezi ploutvemi ani nema. Neni nijak extra tlusta. No, alespon s vetsi jistotou vim, ze ten prcek je panda a ne pygmaeus

Instaloval jsem topitko a zvednu teplotu si o stupen az dva. Tim asi prerusim pareni, ale chci to zkusit.
Já jsem dělal více výtěrů taky někde, kde nebylo topítko bylo i 22-23°C. Ale většinou dávám vyšší teplotu 25 - 26°C pak je vývoj rychlejší a míň toho stihne zplesnivět.
OK. Mam tech 23C, coz by melo byt ok (v domovine 22.5-23.5, doporucena pro odchov 20-26), ale muzu pritopit. Jakou mas teplotu ty?
To je tou teplotou proto se vyvíjí pomalu, ale připadá mně to normální nech to na přírodě a až začne normálně plavat začni ho krmit artemkou. Přesně to vypozorované nemám, ale bude to zhruba do týdne.
...tak pancik se nevyviji, jiz treti den ma stejny vak, mozna jen spotreboval trochu obsahu, ale objemove je stale stejny a rybka nejevi znamky vyvinu. Asi ma nejakou vadu, navic ma krvavy prouzek v leve casti briska (mozna je to ale normalni?). Vsude se pise u vsech moznych panciku, ze vak se spotrebuje do dvou dnu, takze uz neverim, ze je ok. Treba priste budu mit vic stesti. Vcera jsem objevil ve druhem akvarku malou galaxku, tak snad budu mit vice stesti u ni, i kdyz je jen jedna

ok, díky za rady-vyrážíme na nákupy

molitanový filtr, který se připojí na vzduchovací motorek. Stojí pár korun, ale je k němu potřeba ten motorek
obyčejný bublifuk?

filtr je dobrý aspoň obyčejný bublifuk, jinak to záleží na výměnách vody
a stačí to vzduchování nebo je nutný i filtr?
rostliny by určitě pro malé rybky byly přínosem, stačí nějaké co se nesází, třeba jávský mech, egerie, pistia
Teplotu mam tak 23C, coz by melo byt pro panciky akorat (pandy i pygmaeusy).
Jinak stav po dalsim dni je prakticky beze zmeny. Vacek mi prijde stejny, rybka take. Uvidime...
ono taky hodně záleží na teplotě....
--- nech to na přírodě, je jedno jestli bude plavat zítra, pozítří nebo až za týden, je to jedno, hlavně aby pěkně rostl.....
.. lepší je nic neurychlovat, to že je dlouho s vačkém je lepší, alespoň se líp vyvine.... maš tak možnost si vše v klidu prostudovat, a připravit krmení a podmínky pro zdárný růst...
mám pocit, že rozplavání trvá celé dny. u některých pancíků píšou "do týdne se rozplave...", často nacházím údaje o dvou a více dnech
asi na tom něco bude, neb nanusky začínají až po pár dnech vypadat na to, že dlabou, ale přesně to nepovím, protože je mám ve vytíračce, kde je vidím jenom, když je cíleně hledám odundáváním kytek atd...
ale když jsem je tam dávala, byli to takové kuličky, jak je na fotce. mimochodem supr detail

prave mne znervoznuje to, ze to ma cele trvat 48hodin, nez se rozplave a ja nevidim zadny posun za 24h. Byla by to nahoda, kdyby se vykulila prave tesne pred mym, takze je urcite starsi. Ted jsem nasel jedno foto c.paleatus 1den stary poter a ten je na tom mnohem lepe nez muj prcek.
www.wetwebmedia.com/… . Ptam se spise pro pripad, kdyby neprezila, tak jestli by to bylo chybnou peci nebo vrozenou vadou. Kazdopadne ji budu sledovat

jak sam vidíš, tak je to ještě nevyvinutá ryba, proto neplave, jen se mrská.....
.. až váček zmizí, bude plavat tak jak má a potom jí můžeš začít krmit.....
... jak na odchov sis už jistě zjistil, a taky se tam píše, jak dlouho trvá než se rybka vykulí, kdy se za jak dlouho rozplave.....

...tak jsem nakonec pri castecne vymene vody udelal trochu povedeny snimek. Rybicka zije, ale ten vak je stale stejne velky a neumoznuje ji plavat. Je takto uz minimalne 26hodin. Je to normalni velikost a tvar vacku?
Prosim zkusene chovatele pancernicku o radu. Na Stedry den mi bud c.panda nebo c.pygmaeus nadelili tri jikry. Nez jsem se dostal k sesbirani, jedna zmizela, takze jsem slovil jen dve, z cehoz jen jedna ztmavla. Bohuzel jsem musel odjet a vratil se az vcera. Z jikry se mezitim vyklubal maly pancik. Mam ho v sitkove odchovnicce v puvodnim akvariu. Bohuzel nevim presne, kdy se vyklubal, takze nevim, kdy by mel zacit prijimat potravu. Ma mu trvat dva dny, nez zpracuje zloutkovy vacek. Mam ale pocit, ze vacek se vubec nezmensil za 24h co ho pozoruji. Rybka se jen obcas pohne a lezi na tom vacku, ktery je tmavy, stejne jako rybka. Jak poznam, ze uz mam zacit krmit? Musi vacek zmizet a rybka byt aktivni? Cetl jsem neco o vodnatelnosti zloutkovych vacku, na kterou pancici trpi, ale nikde jsem nenasel, jak ji poznat. Poradi nekdo? Krome zivorodek jsem nikdy nic neodchovaval, tak s tim nemam zkusenost. Bohuzel se mi nepodarilo udelat pouzitelne foto a nechci s nim zbytecne manipulovat.
Starší reakce
Tak pokud mají vodu a teplotu stejnou jako v původní nádrži musíš to už nechat jen na nich.
Nevím jestli to je 100procent samec,ještě mám v 120l nádrži 2 malé rybky,možná samce.Ale nejdou mi chytit :(
Co to znamená "dal jsem samici a možná samce do 20l" ? Pokud chceš aby se třeli musí být v nádrži přítomni jak samice tak samec a nejlépe samců několik.

Před 2ma dny se mi v mé 120l nádrži vytřeli panceřníčci,ale skalaři jim to požraly,zachránil jsem pouze 4 jikry.Dal jsem samici(a možná samce) do 20l.4 jikry mám v sítce na konci nádrže ve směru filtru,je zaplé vzduchováníJikry mají tmavší nažloutlou barvu,takže by se mi možná měli vylíhnout a podařit odchovat.Dále je v akváriu 2 kryproty volně na hladině a filtr.Myslíte že samička bude ještě klást? Jezdí po stěnách akváriu non-stop.Děkuuji za každou užitečnou radu.(Jinak jsem si řečetl dost článků o rozmnožování pancečníčků.)

Poradím třeba tady:
www.corycats.sk/…
A nebo kdekoli jinde na netu. Zkus se napřed malinko snažit a až nebudeš něčemu rozumět, pak se ptej. Asi tady nikdo nebude mít tolik času přepisovat sem, co je již jinde napsáno.

jestli se nudíš, založ si prezentaci

Ty jseš teda dobrej spamer, kdyby ses podíval do atlasu tady nebo na akvarista.cz nebo jinde na netu, dávno by sis na tyhle triviálnosti musel odpovědět sám

určitě se budou zase někdy třít

tak super, díky moc, ve čtvrtek mi kamarádka přiveze mini akva na odchování, tak je pak přendám, snad je do té doby nesežerou.
Když chci aby se třeli, tak jim dám pár dní hladovku a pak přidám živé krmení a snižím teplotu. Jikry musíš přelovit, jinak je nejspíš sežerou.
radila mi to kamoška, prý to tak dělá a několik mladých pancíků už tak odchovala.
jestli se bojíš tak se oddělej s celým listem.
jako ty vajíčka odebrat? A nemůžu je poškodit? V porodničce mám momentálně malé živorodky týden narozené:/...
buď je můžeš odebrat do jiné nádoby se stejnou vodou nebo do porodničky, nebo to tak nechat a uvidíš jak to dopadne
aha, v tom případě jsem si spletla samičky a samečky

(v obchodě mi to nikdo nebyl schopen říci). Opravdu? Díky

Asi tomu pak nechat volný průběh, že?
A je možné, aby se je gupka pokusila sníst a uvízly jí v puse? (chudák jí nejdou "odlepit")
Přidat reakci
1 ...... 34 35
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 35191x