10.03.07 18:50:55
Maťa® – Skaláry
Ahoj,dnes jsem si všiml,že na filtru jsou nakladená vajíčka. Skaláry jsou pořád u filtru a odhánějí okolní rybky od tamtud. Co v takovém
případě dělat? Nechtěl bych,aby jiné rybky ty vajíčka požraly a něco z toho bylo.
Děkuji za rady
Ve společenské nádrži z toho bohužel nic nebude ... Jikry sežerou buď ostatní ryby, nebo sami rodiče (ze stresu). Nejdominantnější pár v
mé nádrži několikrát uhlídal plůdek až do rozplavání, ale pak už je to bez šance. Pokud chceš skaláry odchovávat, budeš jim muset
pořídit samostanou nádrž (jednu pro jeden rodičovský pár).
To Ti zplesniví ... oni se o to musej starat :o) ... vyzobávají neoplodněné a zaplísněné jikry, ovívají to ploutvema a tak ...
10.03.07 20:11:59
Malapa® – Hloupost
To je nesmysl, je běžná praxe, že se jikry i s podkladm dají do stejné vody v jiné nádrži. Zavede se jemné vzduchování tak, aby bublinky
zajistili proudění vody kolem jiker. Ještě přidat několik kapek dezinfekce, která zabrání šíření plísně z neoplozených jiker.
Osobně několikrát vyzkoušeno.
Aha ... Já jsem se teda nikdy nedostal dál, než k tomu rozplavání plůdku (ve společné nádrži), protože mě to odchovávání ryb nějak
neláká.
Tak když to jde i bez rodičů, tak by to mělo být v poho ... Jenže on má stejně jenom sklenici ... v tom to přece neodchová ...

ako budem vediet ze skalare budu mat ikry??
11.03.07 10:08:13
Horác® – to David

Vytvořený pár si začne čistit místo, kam nalepí jikry (většinou široký list echinodoru, stěna akvária, trubka od filtru apod.) Mně se
jednou vytřeli dokonce i na magnetickou stěrku nebo na květní stonek echinodoru, což vypadalo opravdu zajímavě (viz foto). Zároveň i značně
vzroste jejich agresivita - začnou si bránit teritorium, zejména vůči ostatním skalárám.
Dospělý starý samec má na čele tukový hrbol. Jinak se dá pohlaví rozpoznat pouze při tření (buď podle tvaru močopohlavní bradavky nebo
(při troše štěstí) přímo při kladení jiker (klade je samička :o))). Ten, kdo tvrdí, že to pozná i jinak prý lže :o) ...
11.03.07 12:37:14
Page® A co říkáte na červené skaláry??? Viděli jste to nědky někde někdo????
jo jo, viděl, dostkrát.. pruhované jsou hezčí

12.03.07 19:10:13
shedlo® – červené skaláry
To je nějaká nová uměle vyšlechtěná forma?
no... ale mě se moc nelíbí.. přidávaj se rybám barviva a oni se pka zabarvej a mas z toho cerveny skalary

neco jako s daniama.. ted

dania tu barvu mají v genech, je jim uměle přidávána, je i zelené danoi
12.03.07 21:20:12
shedlo® – red
Přidávají se barviva? Docela by mne zajímalo, jak to Ti chovatelé/šlechtitelé dělají..
Při jaké velikosti jsou skaláry pohlavně dospělé?
Prosím o radu. Mám skaláry poprvé -dva páry. První pár se mi vytřel na trubku od filtru, bohužel z toho nic nebylo. Včera se mi vytřel
druhý pár na list. Mám jikry nechat tam kde jsou a nechat rodiče, aby si je bránili, nebo je možné je přelovit i s listem do porodničky. Byli
by v původním akvárku, ale ostatní by na ně nemohli. Chtěla bych je zkusit odchovat. Poradí mi někdo? Díky.
15.04.07 12:28:11
shedlo® – ...
Jak to děláte, že se Vám vytírají? Mám pět skalár ani jeden pár se neutvořil
Bohužel teď druhé akvárium k dispozici nemám, bydlí v něm rak

Jinak mám se skalárama čichavce a ancistrusy. V té porodničce by to
nešlo? Skaláry jsem dostala a do tří dnů se vytřel první pár.
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora