Předřadník a jeho zapojení
Chtěl bych upozornit na to, že firma Tyris předřadníky nevyrábí, ale dováží. Není žádný důvod upřednostňovat je proti předřadníkům Osram nebo Philips.
U předřadníků od firmy Tyris, platí jen to co mají napsáno na daném předřadníku, + - 5w a to stejné watáže u obou ! Toto mě bylo řečeno, přímo u nich. Jinak, při jiných rozdílných hodnotách odchází "komponenty"
Osram, je na kombinace watáží lepší
nebylo by lepsi napsat jak dlouha zarivka a kolik se ti jich tam vejde? priznam se ze uz pomalu netusim ktera bije
pokud se tyka T5 tak se nedela nic kratsiho nez 549mm nema pak smysl resit jakou tam dat - jednoznacne pokud honis vykon tak HO variantu - napr. Osram FQ 24 W/830 HO
pokud potrebujes neco kratsiho tak jedine neco jineho nez T5
Ano tak som to myslel.
Netusim jak ten kryt vypada, ja myslel ze tam je 15w predradnik a mozno petice vymenit za t5. Tak to uz je ina...
Si to mozno lahko predstavujem ale dneska uz nikto ani v dobre vybavenej dielni neni schopny venovat 15 minut "za flasku" :(
Myslíš, nechat tam co tam teď mám a přikoupit ještě předřadník a k tomu 24W, tenpředřadník co je tam tedkomc je 1x20W a ještě tam mám navíc T8. A hlavně tohle řešení mi nepřijde moc košér, protože bych musel zase uřezávat tu část krytu(nejvíc vpředu), protože je tam takovej výklpnej "bazmek" na krmení.Nejschůdnější řešení vydím že koupím 2x14W předřadník a k tomu dvě T5 trubice =>celkem to bude mít cca 0,39w/l, což na jednu stranu je pořád málo, ale budu se muset holt uskromnit. Naopak kdybych vzal ty 24W, tak se bojím aby tam byla určitá rovnováha, hodně světla asi přispívá tomu, že se kazí voda,tvoří řasa,....(tohle mě tak napadlom nevím zda je to pravda)

A co tak pouzit tamtu trubku a predradnik do stredu, a k tomu este prikupit 24ku do predu...
Nebudu tedy zkoušet lidovou tvořivost ve formě různé vatáže a koupím teda nižší výkon,tj. 2x13-15W, a do toho dám dvě T5 44cm douhý trubice, TO už by bylo východisko?
To by určitě el. předřadník nerozdejchal, taky jsem nad něčím takovým přemýšlel, ale elektrikář mi to vymluvil Buď kup dva předřadníky nebo nech tlumivku a kup jen jeden. A ještě takovou poznámku

, kdybych já chtěl dát do akva dvě různý vatáže, asi bych větší vatáž dal dopředu a menší dozadu. Předpokládám že dopředu dáš menší rostliny, který jsou ve větší hloubce a tudíž by se tahali za světlem
rybam i rostlinam by to bylo uplne putna...
ale ta zarivka i ten predradnik by to rozhodne nevydejchali, lepsi predradniky se odmitnou i spustit
rozhodne spatnej napad
Ono možné by to bylo, ale nevím, co by na to řekly rostlinky popříkladě ryby....
Nazdar, mám nyní 72l akva s 15W osvětlení =>žalostně málo světla pro rostliny(0,2).Chci to celkově překopat,tzn. vykuchat kryt, všechno pryč(včetně předřadníku)
A místo toho chci dát kombinaci 2xT5 zářivek, ale o různém výkonu, vzadu bych dal 24W(o délce 56cm) a dopředu 14W (44 nebo 56cm), a všechno to napojeno na tento T5 předřadník(2x20-24W):
tyris.cz/…
Jen dumám nad tím, jestli takhle můžu kombinovat, protože co se stane se zbylým výkonem,když jedna bude odebírat plnou wattáž, ale u druhé se bude msuet někde ztratit 10W =>bude se to enormě zahřívat?bude to vůbec fungovat?Jak moc se zkrátí žívotnost předřadníku, popřípadě trubic???
Otázek je plno,hlavně mě zajímá, jestli tato možnost realizovatelná, jako teoreticky by to mohlo fungovat, ale elektrikář nejsem

Starší reakce
a to je ten problem, taky sem se s tim potykal, alespon mam vedeni uzavrene v listach a pod paticema podlozky. a predradniky pod akvariem.
Pod předřadníky chci dát ještě žáruvzdorný Cetris.I když nijak výrazně nehřejou, ale jistota je jistota.Co jsem koukal na prezentace jiných akvárií s vyrobeným osvětlením tak to až tak moc jiní akvaristé taky neřeší.
Hmm jen takovych par malickosti o bezpecnosti elektrickych pristroju a horlavych materialu. doporucuji neco si o tom precist!!!!
žiješ ještě?
už je to hotové? můžeme to vidět?
Starší reakce
Co nechápeš na odpovědi "ale radit ti nebudu"?
Zeptej se kamaráda elektrikáře. Ještě tak pětkrát aby sis to zapamatoval správně. A pak ještě sedmi dalších lidí tady na fóru. Pak si odpovědi a rady zprůměruj, napiš závěť a zapoj to. Pak snad bude tohle téma hotovo...
0
07.03.09 14:57 marty123 
Ještě dotaz: do 1. půjde fáze(černej,hnědej) do 2. půjde země(žlutozelenej) a do 3. půjde nulák(modrej) Je to tak správně?
Těd sem byl u kamaráda elektrikáře a říkal mi to, ale ted se ujištuju zda si to správně pamatuju.
A když jsme se ho ptal jestli je jedno zda zapojím do svorkovnice(čokolády)dva vodiče o síle 1mm a na druhej straně vyjdu se stejným průměrem tak říkal že jo...opravdu je to tak?
Starší reakce
Já moc ne, pokopaný akvarista nebude pěkný pohled
docela rád bych viděl konečný výsledek
Joukam ze se tohle vlakno zvrhava malinko jinym smerem. Ukoncil bych to asi s tim ze soudim ze marty123 at uz ma jakekoliv zkusenosti s elektrem (podle jeho prizpevku jsou nulove) bych mu vrele doporucil na zapojeni pozvat nekoho zpusobilejsiho, pokud nechce dojit k urazu on ci jeho okoli.
Dobrá rada nad zlato - a kdyby to začalo hořet, tak to uhas.
No pokud to bere tolik šťávy že by jeden nestačil a byl "žhavý" tak dej vetší průřez

Uprimne, nehodlam Ti na takove elementarni otazky odpovidat. Znalosti skoro zadne, ochota neco samostudia zadne = nepoustej se do toho.
Protoze si to nevztahl vuci cemu to potrebujes. Vis proc se davaji ruzne prurezy vodicu? Jestlize si dovedes odpovedet na tuhle otazku, dovedes si odpovedet na tu predchazejici

Proč hloupě?Jen že jsem viděl v některých zářivkách na jedné straně dva vodiče 0,5mm a na druhém konci svorkovnice 1mm...
Kdyz se ptas takhle "hloupe", ano muzes. Za pripadnou skodu nerucim.
Starší reakce
no stejnak ho od toho asi neodradíme, a pokud si to udělat chce, tak si to udělá, tak ať to má alespoň trochu k světu
Nevim proc ho nabadas k hledani, clovek co si s tim poradi se nezepta, ten co si neporadi by mel rict nekomu kdo tomu rozumi.
chjo
zkus alespoň hledat na googlu, tohle podle mě musíš najít hned
IDC kontakt, je konektor do těhlě W-svorek, abys to tam nemusel strkat drátek po drátku

Některé EP lze zatížit menším počtem trubic než na kolik je stavěn, ale závisí to od typu/výrobce. Zavolej výrobci zeptej se...
Pokud je psáno 2x18W, je potřeba na něj tuto zátěž pověsit. EP se v tomhle bude chovat jako tlumivka, která se při osazení špatnýma trubkama taky více zahřívá, případně do trubky pouští štávu s jinýma parametrama a tím ji ničí.
nektere levne predradniky skutecne odejdou.
no dobre, a co ked sa vypali trubica? to cele vyhori?
Nemám problém pochopit jak to zapojit...původně jsem se ptal jak zastrčit vodič do svorky od předřadníku,protože sem s takovym nemel zkušenost.Ted už vim.
Ted by mně zajímalo jakou dimenzi vodiče zvolit do předřadníku...je tam napsáno 0,5 až 1,0 mm, ale vedle je jěště napsáno IDC-contact e:0,5mm f:0,75mm.......to znamená co? Dík
Myslim, ze na to ty predradniky nejsou stavene.
mozte mi poradit? mam EP 2x18W - zapojeny, vsetko funguje OK, ale mam pocit ze mam asi moc svetla a riasa santi ako diva. Otazka znie ci mozem jednu ziarivku z EP odpojit. Neodpali to EP ked nebude zatazeny ziarivkou?
No já se přiznám právě z těchto obav si kupuji předřadníky s paticemi komplet a mám po starostech. Na internetu za slušný peníze a dobrá značka. Tím mám vyřešíno a jsem bez obav, obzvláště mám li doma děti.

Souhlasim s názorem, že pokud nema člověk alesponň trochu zkušeností se zapojováním elektrických přístrojů, tak ať se nepouští do zapojení elektronických předřadníků. Ono na vstupu je 230V~. Ale na vístupu do trubic je již pulzní napětí ve výši cca 380 - 400V stejnosměrných!!!
hmmm, tak jestli tomuhle nerozumíte, tak na to raději ani nešahejte

koukám, že stále víc a mladších lidí se montuje do něčeho, čemu vůbec nerozumí a ani se nedivím, že tu pak nikdo nechce radit
elektrika opravdu není hračka a ve spojení s vodou už vůbec ne
no, po pravdě řečeno, tyhle tipy jsem na strákách OSRAMu vůbec nenašel, což je mi divné

, takže jen budu hádat co tam asi tak může
na jedná straně by měly být 3 kontakty a na druhé 6 (u 2x18), a mělo by to být řešeno jako V-svorky, čili oholit dráty a jen je do toho zapíchnout a V-svorka by to měla udržet, jen to nesmí být namáhané tahem
dále by z toho neměly jít moc dlouhé dráty, řekl bych tak 3m
tloušťka drátu by tam měla být uvedená, ale 1,5 už je dost
pozor na IP, určitě bude nízké, tak 20, takže to minimálně někam schovat a sakra dobře si pamatovat, že to tam je a pozor na to!!!
co se zářivky týče, tak OSRAMka to určitě být nemusí, jen musí mít stejný výkon
a jestli o tom opravdu nic nevíte, tak se do toho nepouštějte marty123 napsal: ... Zajímalo by mně jak zapojit drát do předřadníku ...
Pokud jsem to špatně pochopil, tak se omlouvám. Ale pod slovama "jak zapojit" si představuji schéma zapojení. Nikde tam nevidím "jak přidělat".
Přidat reakci
1 ...... 8 9
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 14709x