10 • 23 Přihlášení RYBICKY.NET » Akvaristické fórum

Akvaristické fórum

ÚvodRybyRostlinyOstatníRadyOdkazyInzerátyAkceFórumChatNádržeObchodyVýrobky

Vytisknout tuto stránkuZpět na obsah sekce Fórum » Nemoci » Bílé tečky na tetrách červených 

OT OT OT Odebírat RSS tématu  Dolu
 + přidat reakci • Zobrazeno 353x

Žádná předchozí stránka [1] 2 Přejít na další

31.01.07 12:05:49  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekIvanam (95884110795) – Bílé tečky na tetrách červených
Prosím poraďte. Na tetrách se udělaly malinké bílé tečky, možná krupička jak je o ní tady psáno, ale nevím. Poraďte prosím čím léčit? Neublíží léčení ostatním rybkám? Mám tam neonky, parmičky, pancéřníčky a hrotnočelce. Nebo je mám dát do jiné nádrže? Žádné nové rybky jsem nekupovala, takže ani netuším čím se to stalo. Čistila jsem celé akva, jestli to může být tím. Krmím vločkovým krmivem a hrotnočelce patentkama. Tetry žerou a jsou čilé. Moc děkuji za radu. sad
31.01.07 14:16:19  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekKarl (96377104341)
Hodně si lidi chválili Esha Exit a jinak bych zadal do vyhledávače "krupička" a informací najdeš dost.
31.01.07 19:51:58  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekMILAN (298949536-1)
NA KRUPIČKU POUŽÍVÁM PUNKTOL OD JBL NEBO COSTAPUR OD SERY. POZOR NA TY PATENTKY KRM TAK 1X TÝDNĚ . HODNĚ ŠTĚSTÍ S LÉČBOU
31.01.07 22:48:32  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekel_Barto (398465722379)
urcite dat jinam, pryc od ostatnich ryb, a pokud nenasilne lecit, tak zvysit teplotu k 30C a posolit vodu ;), mohlo by top zabrat :-) ...
31.01.07 23:01:29  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekPaDa® – nestěhovat
U krupičky nemá cenu léčit jen napadenou rybu, je potřeba vykurýrovat celé akvárko!
Něco jiného by byla plíseň...
01.02.07 21:53:19  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekIvanam (95884110795)
Díky za rady. Jen se bojím o ty hrotnočelce. Mám 3. Nevím, jestli je nemám raději odlovit. Zatím ale vypadají v pořádku. Už jsou napadeni i pancéřníčci a nějaké neonky. Takže patentkama krmit tak 1x týdně? sad
01.02.07 21:58:55  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekPaDa®
Myslím, že to Milan mínil takhle: během léčení krm 1x za týden.
"Pozor na ty patentky" tam jen chybí čárka před další větou.
Patentky jsou pravděpodobným zdrojem nemoci, když nemáš nové ryby... ;-)
01.02.07 22:02:06  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekPaDa®
o krupičce si přečti tady http://www.aquar.cz/Ichtyoftirioza.html
01.02.07 22:05:15  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekPaDa®
nebo info z http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
Parazitární onemocnění
kožovec rybí Ichthyophthirius multifiliis - Napadení tímto parazitem je mezi akvaristy nazýváno jako "krupička" (rybky vypadají jakoby posypané krupicí). Kožovec rybí je nálevník velký max do 1 mm, který je zavrtaný v kůži ryb, na ploutvích i žábrách, kde je pak vidět jako bílá, mléčná tečka. Cizopasník po dokončení svého vývoje odpadne z rybího těla a vytváří cystu, ve které se pak namnoží další jedinci (až 1000 v jedné cystě). Po namnožení a prasknutí cysty pak tyto další vývojová stadia plovou ve vodě, hledají a napadají svého hostitele - rybu, pokud se však do 3-4 dnů neuchytí, hynou. Doba celého vývojového cyklu je závislá na teplotě vody, při teplotě 24°C trvá přibližně 5-7 dnů, čím vyšší je teplota, tím je cyklus rychlejší. Napadené rybky s viditelnými tečkami se neustále otírají o dekoraci, rostliny a dno. Silně postižené rybky hynou, jednak na otravu jedovatými toxiny, vylučovanými parazity, a také na druhotné infekce a zaplísnění vznikající v poraněných místech.
Léčba je účinná pouze částečně na ta stadia parazita, kdy odpadlí jedinci opouští rybu, před jejich zapouzdřením do cysty a na nové jedince ještě před uchycením na rybách. Kožovec přichycený na rybím těle je vůči jakékoliv léčbě odolný. Při léčbě zvýšíme teplotu vody ihned na 28-32°C, což urychlí celý vývojový cyklus a také při tak vysoké teplotě hynou mladí jedinci, rejdivá stadia kožovce. U slabších nákaz přidáme do vody roztok soli (pokud možno bez přísad a bělidel), cca 1 zarovnanou polévkovou lžíci na 30 l vody (odpovídá zhruba koncentraci 0,3 g na 1 l vody). Sůl podporuje u ryb vyšší tvorbu slizu, kožovec má tak stíženou možnost uchycení, a dále sůl působí proti případnému zaplísnění poškozených míst a ploutví. Při silnějších nákazách použijeme dlouhodobé dezinfekční koupele pomocí různých na trhu dostupných léčiv (léčiva na bázi malachitové zeleně, trypaflavinu apod.). Léčba musí trvat min 10 dnů, zpravidla každý 2-3 den je nutné vyměnit asi třetinu vody v nádrži spolu s odkalením dna a doplníme třetinu původní dávky léčiva. Při vysoké teplotě vody je nutné silné vzduchování, filtry pokud možno úplně odstavíme, teplotu vody poté postupně snižujeme. Rybky krmíme pouze velmi střídmě a jenom umělou sušenou potravou.
POZOR ! Některé druhy ryb jsou mimořádně citlivé na různá léčiva (sumci, pancéřníčci, krunýřovci, mřenky), i malé dávky léčiva, jiným rybám neškodné, mohou způsobit jejich úhyn (často až po několika týdnech od ukončení léčby), raději použijeme pouze sůl a zvýšíme teplotu vody. Více různých léčiv nekombinujeme, každé léčivo je při předávkování toxické pro ryby i rostliny, proto dodržujeme návody uvedené na obalech !!!
Napadení tímto mezi akvaristy snad nejznámějším parazitem, pokud nezačneme léčbu ihned, může způsobit velmi rychlý úhyn všech ryb v nádrži. V takovém případě necháme nádrž 10-14 dnů bez ryb, posléze odkalíme dno a můžeme klidně akvárium zaplnit znovu rybami. Kožovec má totiž pouze jediného hostitele - rybu, bez možnosti dokončení svého vývoje na rybách tak tito cizopasní nálevníci uhynou. Nákazu si nejčastěji zavlečeme s novými rybami, na kterých třeba ani původce není vidět (je na žábrách) nebo také síťkou či jedinou kapkou vody z jiné nádrže. Pokud zpozorujeme jen jedinou napadenou rybku, je nutné považovat celou nádrž za infikovanou a všechny ryby podrobíme léčbě. Výjimečně některé ryby, které přežijí napadení cizopasníkem, mohou být vůči další nákaze částečně imunní - raději se na to však nespoléhejme. UPOZORNĚNÍ ! Při velmi silných nákazách se vyvarujme častého zásahu rukou do zamořeného akvária, ve výjimečných případech se může objevit dermatitida.
02.02.07 07:24:29  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekZdenek (41341224-1)
Určitě nemá cenu léčit napadené rybičky zvlášť, pokud se totiž krupička objeví, tak se celé akvárium považuje za infekční. Doporučuji ti přípravek Exit - cena cca 115 Kč, je jeden z mála těch, které působí i na kožovce přisáté na rybě a ne jen na rejdivá stádia - za 2-3 dny je po krupičce, jinak bys léčila třeba 14 dní. Navíc nemusíš zvyšovat teplotu vody, ani přidávat sůl a můžeš i svítit. Další výhodou je i to, že se po léčbě nemusí vyměňovat voda. Zvýšení teploty a přidávání soli je dost velká zátěž pro ryby (nemluvě o rostlinách), zvýšená salinita vody výrazně ovlivňuje osmolalitu vody a některé ryby to bohužel velmi špatně snášejí. Dobrý je také chininchlorid, ale jen v případě, že nemáš rezistentnější kmen krupičky. A ke krmení: krm pouze umělým krmivem, bylo by vhodné, kdybys ho pokapala např. přípravkem Vitamin od Dajany, pokud totiž necháváš rybičky vyhladovět (krmením 1x týdně),tak jim opět oslabuješ imunitu. Při léčbě nepřidávej do vody žádne kondicionéry nebo přípravky s oxidačními vlastnostmi, ovlivňují účinek léčiva!
02.02.07 20:48:05  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekMILAN (298949536-1)
TÍM KRMENÍM 1X-TÝDNĚ JSEM MÍNIL JENOM PATENTKAMA. NENÍ DOBRÉ KRMIT VÍCE. SAMOZŘEJMĚ KRM CO NEJPESTŘEJI TŘEBA KORETRY NEBO KVALITNÍ SUCHÉ.
03.02.07 19:34:40  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekIvanam (95884110795)
Pokud jsem si tedy krupičku pravděpodobně dotáhla s patentkama jak je tedy nejlépe zkrmovat? Nějak dezinfikovat? Jen propláchnout asi nestačí. Mám hrotnočelce a ti prý vyžadují masitou potravu, ale obávám se abych si krupičku pak znovu nezavlekla.
04.02.07 10:28:55  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekZdenek (41341224-1)
Jen dodatek - při invazi krupičky nemusí být důvodem nákup nových rybicek, kožovec mohl být zavlečen už dávno před tím a být jen v klidovém stádiu nebo se velmi pomalu množil. Já krmím patentkama hodně dlouho a ještě jsem si žádnou infekci nepřinesl. Ale je lepši je před skrmováním nechat pár min. ve vodě teplé 60´ C a pak propláchnout.
23.06.08 08:39:27  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěveklukáš (413269182273) – bíle tečky
Ahoj lidičky. Potřeboval bych asi taky poradit. jezdím po netu jak zběsilej a spoustu článků jsem četl je to asi 10 dnů co jse mi oběvili na tetrách bílé tečky (krupky). použil jsem Sera costapur ale to jak když jim ještě víc těch teček naložím. nevím si rady vodu jsem jim tak půlku vyměnil a teplotu zvíšil na 30 stupnů(asi 3 den) a přidal sůl. dnes jsem vstal a mám další tetru mrtvou. už jsem si obědnal přes net exit.prosím o radu.děkuji začátečník lukáš
23.06.08 08:51:50  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekYirka® – Re: lukáš
Uvidíš, že Exitem (s velkým E) to vyřešíš. Postupuj přesně dle návodu a za pár dní máš po problému.
23.06.08 08:54:42  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěveklukáš (413269182273) – Re: Yirka
kéž kdyby už jsem z toho hotovej. je fakt že jsem začátečník ale takhle jsem se ještě nikdy neučil tak jako ted :-D
23.06.08 09:02:19  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekYirka® – Re: lukáš
Krupička je nepříjemná, ale běžná nemoc, se kterou se setkal praktický každý akvarista. Občas příjdou horší věci. Je dobře, že ses rozhodl (přes vyšší cenu) pro léčbu opravdu účinným a zkušenostmi ověřeným prostředkem. Pokud to je krupička, určitě to dobře dopadneahoj
23.06.08 09:58:31  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSid® – Re: Yirka
Postupuj přesně dle návodu a za pár dní máš po problému.
Nechci být špatným prorokem, ale mám obavy, zda standardní postup pomůže.
Někde jsem tu už zmiňoval případ kolegy, u něhož došlo k podobné situaci, (zanedbání), a standardní léčba silně napadených rybek zlepšení nepřinesla. Pomohlo až použití dvojnásobku doporučeného dávkování. Některé rostlinky to docela pošramotilo...
23.06.08 10:53:46  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvektempus®
ja zatial testujem ozonizér,okrem iných chorôb účinkuje aj na parazitov ,neškodí rybkám ani rastlinám v akva :-)
23.06.08 11:05:08  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekghostik® – Re: Sid
To mas Side pravdu. Tez jsem poprve nejdriv delal z rybek slanecky nez jsem zakoupil Exit. A dopadlo to tak ze davky jsem nezvysoval ale v navodu je psano ze lecbu muzes prodlouzit o dalsi dva dny ja jsem o stejne davce co pisou prodlouzil o 6 dnu dokud nezmizela posledni tecka. Ale musim rict ze prezilo vse vcetne rostlin. palec
23.06.08 12:00:03  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSid® – Re: ghostik
Kolega se k popsanému zvýšení koncentrace léčiva odhodlal až na můj "nátlak". Do té doby postupoval podobně, jako vy - doporučené dávkování "furt pryč". Výsledkem byl tristní stav a postupný úhyn rybek...
Určitě bych ale doporučil zkusit postup, který popisujete. Ten můj pak jako krajní řešení, tedy pokus o záchranu rybek tam, kde standardní metoda nestačí.
23.06.08 12:28:40  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekghostik® – Re: Sid
Je pravda ze ja zase tolik se soli neexperimentoval. Nalez krupicky byl na mrence nadherny cca 5ks a nikde jinde.Po 2 dnech kdyz to mnely uz tri ryby i prez zvysenou teplotu a sul jsem nelenil otocil se do HK zakoupil Exit a davkoval. Takze jsem mnel napadeny 3 max. 4 ryby. Samozrejmne ze ta prvni mrenka nadherna ji mnela nejdyl a kvuli ni jsem to prodluzoval ( defakto posledni dva dny se cekalo snad jen na zmizeni jedne tecky ) ale vyplatilo se to.
23.06.08 18:15:34  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekArya®
Prisavníci soľ znášajú pri kúre zo soľou?
23.06.08 20:08:45  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekghostik® – Re: Arya
Mne snesli jak sul tak i Exit
23.06.08 20:13:42  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekYirka® – Re: Arya
Rybky to většinou ustojí, více trpí rostliny.

Žádná předchozí stránka [1] 2 Přejít na další

Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení

Vypsat podobná témata v diskuzním fóru

Zpět na obsah sekce Nemoci Přidat reakci Zpět na seznam sekcí fora

© RYBICKY.NET - o webuRSSReklamaHledatNapište námMapaVzhled • Hosting: Vpnet.cz • 21.11.08 00:19:50 • 0.694 s