Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Ryby do studené vody

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Výběr ryb / Hodí se tyto rybky k sobě? 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Ryby do studené vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   13.02.2023 15:22 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: Nemo6
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku z rájovců tam můžou v klidu být macropodus ocellatus, žijí i v Rusku v řece amur, já je mám celoročně venku v jezírku, s nima tam plavou kardinálky tanichthys albonubes, medaky oryzias latipes, halančíkovci paraphanius mento z lokality Elbistan, všechno to jsou ryby z lokalit kde jim také zamrzá hladina vody, do 10 stupňové vody může téměř jaký koli halančík z rodu paraphanius, dál jordanela floridae, valencia letourneuxi, phalloceros caudimaculatus reticulatus, gambusia affinis, gambusia holbrooki a další druhy ryb, neříkám že jich je velké množství ale je z čeho vybírat. tuším že by to nemělo dělat ani problém rájovci macropodus hongkongensis, kde jim na určitých lokalitách dle zdrojů klesá na čas i teplota vody pod 10°C.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2023 22:14 Nemo6 Re: Felix
Děkuji za nabídku, vážím si jí a určitě jí rád využiji. Chov slunečnice si ponechám jako případnou výzvu do budoucna, teďˇ do toho v tomto akva nepůjdu, teď se mi jedná o dobře vyvážené pokud možno bezproblémové akvárium s drobnějšími hejnovými rybkami. Rád bych zvládl do akva dát i dostatečné množství studenovodních fungujících rostlin, zaprvé kvůli stabilitě a za druhé mě ten “ alespoň tak trochu biotop” láká.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2023 19:25 Muž Felix [242] - Středoamerické cichlidy, rod Parachromis je srdečníRe: Nemo6
Že do toho ještě vstoupím - slunečnice je u našich severních sousedů poměrně významným invazním druhem vesele obsazujícím nejrůznější prostředí, od brakických vod přes čisté říčky až po celkem bahnité rybníky, čili zase až tak náročná nebude. Technicky bychom tedy její chov mohli připodobnit k chovu mírně náročnějších kančíků, akorát při nižší teplotě. Pro větší vzrůst je 500 l nádrž perfektní. Úskalím je pouze masožravost této okounovité rybky. Vzrostlé karásky by nejspíš nelovila, hejno slunek by si prozměnu dala jistě s velikou chutí k svačině... ;-)

Před lety jsem se studevodní akvaristikou zabýval, v případě Vašeho zájmu bychom mohli téma konzultovat přes vzkazník. Např společenská nádrž s drobnými hejnovkami a chladnomilnými rostlinami mírného klimatického pásu se dá v principu nakombinovat úplně stejným způsobem jako akvárka s tropickou klasikou :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2023 18:01 Nemo6 Re: vlka
Děkuji za tip, určitě ano, jak jsem již psal, do budoucna určitě výzva. Adminům se omlouvám, že diskuze sklouzla mimo téma rájovců. Kdyby šla tato část přihodit někam jinam do tématu o studenovodních akváriích, bylo by to fajn.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2023 17:16 Muž vlka [3443] Re: Nemo6
Je to mimo ..mísu,, a co Slunečnice pestrá, je přece jen menší...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2023 14:45 Nemo6 Re: vlka
Děkuji za tip. O slunečnici jsem také přemýšlel. Ale považuji ji za už trochu náročnější rybu, která potřebuje konstantně velmi kvalitní vodu ve stabilním dobře zarostlém akváriu. Ale určitě je do budoucna hodně lákavá. Akvárium budu teprve rozjíždět a ze zkušenosti vím, že s naší hodně tvrdou studniční vodou budu minimálně ze začátku i dost laborovat s rostlinami. V tom studené provedení těch rostlin zase není tolik, začnu s Egeria densa, asi nějaké Miriophylum a dal zatím nevím. Proto jsem zatím volil ty menší, snad i méně náročné rybky - hořavky a hrouzky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2023 14:13 Muž vlka [3443] Re: Felix.Nemo6
A co Slunečnice obecná ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2023 11:48 Nemo6 Re: Felix
Děkuji za odpověď, obával jsem se, že to tak bude. Nepůjdu tedy do toho, jde mimo dlouhodobě stabilní akvárium se spokojeným rybkami. Ještě jsem si v atlasu tady i jinde prověřoval kardinálku čínskou, ale tam to je podle mého názoru stejné, je to na hraně, a to nechci.
U toho studenovodního akvária to zas neni tak jednoduché s výběrem rybák, pokud nechcete jít do závojnatek, což je můj případ. Mám v hlavě takovou relativně blbuvzdornou verzi - hejnko hrouzků a hejnko hořavek. Ale tam ta atraktivita rybek zase není až taková. Ještě jednou děkuji za konzultaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   12.02.2023 11:27 Muž Felix [242] - Středoamerické cichlidy, rod Parachromis je srdečníRe: Nemo6
Dobrý den. Ačkoli jsou rájovci mimořádně odolní vůči teplotním výkyvům a vydrží v rozpětí 15-30 °C (podle některých zdrojů přežijí dokonce krátkodobý pokles až na 10 °C), schopnost něco přežít ještě neznamená libovat si v tom. Jde přeci o tropické až subtropické, nikoli studevodní rybičky. Ačkoli je pro jejich kondici vhodné letnění v zahradním jezírku, tam se mohou alespoň v blízkosti hladiny slunit a přímo si vybírat zda budou v prohřáté či chladnější vrstvě vody. To ve Vámi popisovaném akváriu nebude možné. Komfortní zónu pro spokojený život mají v rozmezí 21-25 °C :-)

Vaše akvárium by bylo spíš vhodné pro chov studenovodních rybek. Mnohé menší druhy i z našich vod si atraktivitou s tropickými v ničem nezadají a rozmezí 15-20 °C je pro ně příjemné :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2023 20:21 Nemo6
Dobrý den, mám prosbu o radu. Slyšel jsem, že rájovci dlouhoploutví zvládají v pohodě studenou vodu. Uvažují o nich do 500 l nevytápěné nádrže, která je ale umístěná v chladné místnosti. Přes léto je v ní teplota vody do 20 stupňů, ale teď v zimě 15 stupňů. Mělo by to v těchto podmínkách šanci na jejich spokojený život?
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2019 13:02 Žena Hanumana [71] Re: JirkaŠčobák
Mám jich tam víc, poustim tam z tátovo akvária "odpad" jelikož si před lety koupil černý a červený na burze a jak se křížily tak začaly být některé bez barvy, tak je vychytává a já je adoptuju (někdy se u mě i trochu vybarví) i se snekama. Ale to beru jako dovolený ztráty. Navíc pokud tam nedám vyloženě dravce tak pochybuju že by je vychtal vsechny. Krevety mám s endlerkama v menším a do většího je nechci právě kvůli tomu aby mě neomezovali při výběru ryb. Ale japoniky mi prirostly k srdci o kousek víc, o ty úplně přijít nechci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2019 12:32 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Hanumana
Aby sis to nakonec nepohnojila, když přidáš k fungujícím malým rybám něco většího. Nedělal bych to vůbec.
Krevetky tam nechceš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.10.2019 09:07 Muž ZDRI [1415] Re: LiborSprysl
Libore,
než mi roztrháš mou akvaobčanku, prosím přečti si ještě jednou zadání od Hany a popis stávajícího stavu. Já nepíšu o trvalém chovu v nějakém chlaďáku, ale o akvárku v bytě, kde pár týdnů v roce (zima) klesne k ránu teplota odhadem někam lehce pod 20°C. Navíc má velkou nádrž, s tepelnou setrvačností, takže nepůjde o žádné rychlé šoky. Místní Atlas (i tak díky za něj...) není Bible, zrovna zde mi podle vlastní zkušenosti mnohem více sedí hodnoty na Akvaristovi, proto jsem to odkazoval. Mmch. v přírodě se Galaxy vyskytuje i nad 1.000 m.n.v. a teploty tam v noci klesají nízko. Známí tam byli na delší výpravě a docela je to zaskočilo.

Ostatně, Hanumana to už napsala, Galaxy v těchto podmínkách má, bez problému, dokonce se jí i třou. Já se na velké akary/kančíky roky specializoval, proto mě vytočil ten totální nesmysl - doporučení Eliotů, když Hana jasně píše - ryba ke Galaxy, která nebude přerovnávat dno. V tomto bodě jsme snad ve shodě :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.10.2019 08:26 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: zervajs
Tu vrčivku mám doma. Jsou celkem náročné a prakticky nesehnatelné. A moc nevyrostly. Nevím jestli to dělá i tato, ale klasické vrčivky vraždí krevetky i větší než jsou ony...

@Hanumana: Z toho si nic nedělej. Někteří lidi se musí tvářit chytře, i když o problematice nic neví. Není nad vlastní zkušenosti. Taky chovám ryby ve studenější vodě než uvádějí atlasy. Pokud se takové teploty vyskytují i v domovině ryby, tak rybě vadit nebudou. Proto se radši dívám na lokalitu výskytu ryby než na doporučenou teplotu. Obejdi akváristiky, vypiš si ryby co se ti líbí a pa zkus s Googlem nebo tady vybrat z nich tu nejvhodnější. Ryba přesně dle tvých požadavků asi neexistuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2019 08:14 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Hanumana
Tuto Vrčivku bych vyzkoušel :-)
Ctenops nobilis
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2019 08:09 Žena Hanumana [71] Re: LiborSprysl a další
Děkuji všem za reakce. Myslela jsem že se tu řeší co přidat a ne galaxky, které jsou v akváriu už rok a půl a nesleduji, že by při poklesu teploty byli nějaké smutné, jelikož je v zimě víc času, tak jsem je zkoušela i množit a ochotně se třeli. Přišla jsem se poradit, jestli je reálné přidat nějakou párovou rybu. Do gavůnků se mi nechce protože je to větších ryb minimálně 8 a moje představa byla spíš nějaká klidnější ryba než banda torped co plavou sem a tam. A ano jsem takový křupan že neřeším odkud pochází protože stejně pochybuju že v celé Americe jsou stejné podmínky natož že je dokážeme napodobit. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.10.2019 07:44 Muž LiborSprysl [9015] Re: Shaman, ZDRI
No tak si vážení roztrhejte občanku a zase začněte myslet... přechodná teplota zmiňovaná na Akvaristovi je teplota výkyvová a ne trvalá. Trvalé padající teploty pod 20 dobré nejsou. Takže o těch prosperujících galaxkách to moc nebude. Spíš přežívajících... Míchat tyto drobné rybky s velkými cichlidami, navíc americkými, je pitomost prvního řádu. Kdyby někdo vytáhl některé rybky druhu Dario, možná by to mělo smysl, ale zase nebudou tančit při té dvacítce... Takže snad ty duhovky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   01.10.2019 18:02 Shaman Re: ZDRI
Proč necitujete zdejší atlas? Zase co se hodí. Importy jsou běžně o 24, o tom zase nevíte nic Vy. Trolení tu předvádíte napříč forem pouze Vy. Mám plných 40 kubíků vody, akvaristiku dělám profesionálně více jak 45roků, ve svých 66 letech. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2019 10:35 Muž ZDRI [1415] Re: Shaman
Šamane, zase jen trollíš a dokazuješ, že o akvaristice nic nevíš! Galaxy má několik známých v nevytápěných mini akvárkách, kde ráno teplota klesá i pod 20°C a velice dobře jim dlouhodobě prosperují. Ostatně, stačí se podívat i jinam: www.akvarista.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.10.2019 09:36 Shaman Re: ZDRI
ZDRI napsal: Kančík červenohrdlý i Eliotův jsou zcela nevhodné ryby ke Galaxy
Stejně tak teplota 20 st. pro Galaxy. Pokaždé bude něco, co bude třeba změnit.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2019 23:32 Muž Smetany [1226] Re: Hanumana
Co nějaké duhovky. Některé druhy snesou i chladnější vodu a nebudou decimovat krevety.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2019 23:17 Žena Hanumana [71] Re: Rados3berny
To tam rovnou můžu dát perlovky a vyjde to na stejnou :-P . Zrovna nedávno jsme je dávali známé do jezírka. Mají tlamu jak žralok, jako nějaký ztráty jsem ochotná připustit ale všeho s mírou no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2019 22:43 Muž Rados3berny [0] - Low techRe: Hanumana
Lepomis gibbosus moze byt vo vode pod 20°C Len asi by prerobili akvarium na svoj obraz.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2019 20:54 Žena Hanumana [71] Re: JirkaŠčobák
To taky nejsou zrovna ryby, který by měli na každým rohu ne a endlerky mám s krevetkami v menším. Tak možná proto jsem vyloučila živorodky, ikdyz nic není definitivní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2019 20:52 Žena Hanumana [71] Re: ZDRI
Já tam byla dneska hmm a měli tam jistě víc druhů gavunku, ikdyz nevím zda zrovna tyto konkrétně. Mám to teď celkem obejity. Koukala jsem tam i na stikovce a řešila to s tátou, který je měl párkrát a tvrdil že s nimi nikdy problém neměl. Kančíky elioty i cervenohrdly jsou v Dvořákovce. I ty akary i akarky a pestrenci někde byli. Po prázdninách to už i akvaristikach celkem ožilo. Počkám na burzu do Třeboně a uvidím zda něco pořídím tam nebo pak někde po městě. Vím že cichlidy nejsou ideální ale když me baví sledovat krmení blesivci z potoka...ikdyz je mi jasný, že těžko seženu dravou rybu, která bude žrát jen co budu chtít... Prostě ženská mno.... stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.09.2019 20:34 Muž ZDRI [1415] Re: Hanumana
Kančík červenohrdlý i Eliotův jsou zcela nevhodné ryby ke Galaxy, až povyrostou, sloví Ti je i mimo období tření (stačí pár dnů nekrmit). Navíc jsou docela robusní a zvláště Eliot hodně ryje (měl jsem doma oba druhy). Krásný, klidný a neagresivní je Kančík šikmopruhý, ale malé Galaxy bude lovit i on, navíc má rád teplejší vodu. Ale toto platí pro skoro všechny větší cichlidy. A velké cichlidy v akvárku bez filtru - za mě určitě neee...

Osobně si tam dokážu představit tuto Duhovku rybicky.net/atlasryb/duhovka_nadherna Má malou tlamku a není agresivní, ale je to spíš hejnová ryba. Výhoda pro Tebe, nedávno jsem je viděl v ČB (Rudolfovská) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -2   30.09.2019 19:49 Shaman Re: Hanumana
Rájovci se Vám nelíbí, zkuste středoamerické cichlidy rybicky.net/atlasryb/kancik_eliotuv .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.09.2019 14:05 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Hanumana
Na velké ryby (cichlidy) bych se vykašlal a taky šel do ryb do 10 cm. Ono těch 200l zase není až tak velkých. Jám mám v 250 jedno hejno Limia perugiae. Akorát, že ty jsou živorodky a chtějí trochu vyšší teploty, než 20 °C.
Dovedl bych ti poradit, pokud bys chtěla divoké živorodky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2019 10:37 Žena Hanumana [71] Re: JirkaŠčobák, NHKG
O rájovcích vím, ale nejsou to úplně mírné ryby a ani si mi moc nelíbí. Koukala jsem i po štikovcích, ale to taky asi není to pravé ořechové. Akary se teď objevili i u nás v akvaristikách, akorát vždy jen pár kusů a přišlo mi to jako přebraný zbytky, každá jinak velká, sem tam nestandartní ploutve :-O . Ale hlavní věc, co mě od nich odrazuje, je že se nepozná samec od samice a víc se mi jich nechce kupovat hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2019 09:35 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: JirkaŠčobák
Rajovci jsou dost ostří. Měl jsem rajovce černé s mřenkami malými a mřenky odmítaly vylézt. A to jsou černí údajně nejmírnější z rajovců a ani nebyli ve tření.
@Hanumana:
Co se týče těch kančíků červenohrdlých, sice jsou z těch mírnějších, ale pořád jsou dost ostří, hlavně při tření. Z běžných ryb prostě nic moc vhodného není.
Čichavci by těch 20 stupňů možná zvládli, záleží na zdroji ryb. Ale můžeš zkusit i ty akary hnědé. Je to sice na ně málo, ale nemělo by jim to extra vadit.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2019 09:21 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Hanumana
Rájovci snesou i mnohem nižší teploty. Vybavuje se mi, že jsem četl o případu, kdy se jim teplota blížila k nule a stejně přežili.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2019 07:39 Žena Hanumana [71] Re: All001
Špatně jsem se vyjádřila. Světlo je jediná věc, kterou mám. Takže bez topeni, filtru, vzduchování, CO2 a nevím co všechno může ještě být u akvária. Na rostliny se ptát nepotřebuji ty už mám a nechci je překopávat.
Myslela jsem že cervenohrdly je mezi kančíky poměrně mírná ryba. Japoniky mám 2 a jsou poměrně veliké. Pokud by byly jedinou překážkou tak bych je přestěhovala do menšího. Cichlidy zahrnují většinou párové ryby, tak asi pro to pak uz mě napadly jen labirintky a ty mají dost často radši teplejší vodu. Nechci tak žádné tetry, živorodky, ani jiné hejnové ryby. A taky je podmínka aby se ty ryby dali běžně sehnat. Nechci pro ně jet přes půl republiky, ani si je nechat posílat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   30.09.2019 00:09 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Hanumana
Proč cichlidy? To zrovna nejsou ryby ke kytkám a krevetkám. Ale to platí pro většinu větších ryb. Já bych tam rybu přes 10cm nedával. Každopádně kančíci jsou jedna z velmi špatných možností, na ty rovnou zapomeň...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2019 23:47 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Hanumana
20° není studená voda a 200l není zas až tak moc. Polož otázku nejprve na rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2019 23:11 Muž All001 [2] Re: Hanumana
bez ostatni techniky?kazda vetsi ryba ti sezere ty krevetky bez svetla ti nepujdou kytky bez filtru ryby :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2019 19:16 Žena Hanumana [71] – Párové ryby
Ahoj, uvažuji o nějaké "větší" rybě do 200l bez topeni a ostatní techniky. Ryb málo a rostlin relativně dost. Požadavek je, aby ji nevadila teplota v zimě cca 20° a ideálně nepošramotily galaxky a japoniky. A ještě aby mi neprerovnaly dno a nespořádaly rostliny. Uvažovala jsem o akarách hnědých a nebo kančících červenohrdlých. A nebo ještě pestřencích. Máte někdo zkušenost s akarami i kančíky? Zajímalo by mě porovnání. Případně poradí mi někdo jinou variantu? Nemusí to být jen cichlidy.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2018 23:48 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: NHKG
Tak pancéřníčci jsou z proudící vody takže filtr by to chtělo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2018 18:22 Žena Miraell [15] Re: NHKG
Ty jsi na mě tak hodný, budu nad tím přemýšlet. Moc ti děkuji a pak dám vědět, ano? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.05.2018 18:17 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Miraell
Pancéřníčci by taky šli. Mají dlouhou délku na plavání, tak by jim neměl vadit menší prostor na otočku. ;-) Tohoto by jsi měla sehnat skoro všude:
rybicky.net/atlasryb/pancernicek_panda
Odchyty snášejí 18°C bez problémů, ale některé odchovy už s tím můžou mít problém.
Jsou i menší druhy, ale blbě se shánějí:
rybicky.net/atlasryb/pancernicek_trpaslici

Pokud ti nevadí, že asi nebudou žádné odchovy ryb, tak krevetky klidně dej.

Ten vzduchovací kámen bych pro jistotu dal, ale filtrace nutná není, pokud nebudeš mít ryby, co chtějí proudící vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2018 18:08 Žena Miraell [15] Re: NHKG
Ahoj a děkuji moc za odpověď.
Ty kardinálky mi právě přijdou taky velmi schůdné, momentálně je v mém okolí nemají.
Že jsou i Japonské jsem nevěděla, ale ty Čínské občas někde mají, i když momentálně ani ty jsem nyní neviděla.
Bude-li to nutné, bude i filtrace, jen ji musím upravit. Je pro mne docela problém něco vymyslet na tyto rozměry akva.
Pokud by stačilo okysličení, mám vzduchovací kámen.
Střed a vršek akva by byl vymyšlen, co na dno?
Mám krásně zarostlý kořen, pro krevetky ráj, to mi však moc nedoporučuješ.
Nějaký pancéřníček? Nebude ta hloubka (šířka dozadu) pro něj utrpením?
Mám to vyřešit piskořkou?
Otíci kolem zrovna taky nejsou, ale třeba někdy.. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.05.2018 17:50 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Miraell
Za mě Kardinálky. Mám vyzkoušené vietnamské i čínské. Čínské se sice snadno shánějí a jsou výrazně levnější, ale doporučil bych spíše ty vietnamské (menší a aktivnější) a na rozdíl od těch čínských u mě nežerou svůj potěr.
K nim mám Sewellie, ale ty potřebují kyslík, bez filtru bych je nedával. Takže k nim bych dal nějaké bezobratlé. Akorát bacha na krevetky, žerou jikry a s nimi je mnohem menší šance na nějaký potěr kardinálek. Případně by asi šli i krunýřovci rodu Otocinclus, ale nevím jestli na ně nebude 18°C málo. Musela by jsi to vyzkoušet, rozsahům teploty co se píšou v atlasech nejde věřit na 100%.

Další možností jsou různé druhy živorodek, spoustě z nich takováto teplota vyhovuje. Více zde: rybicky.net/forum/19584-divoke-zivorodky

Šli by i třeba rájovci, ale ti jsou docela ostří. Zadej si do atlasu 18°C a podívej se, co ti vyjde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2018 17:38 Žena Miraell [15]
Ahoj lidičky, znovu zakládám akva 138x20x25. Ráda bych vybrala osazení takové, abych nemusela použít topítko.
To znamená teplotu vody cca. 18-24.
Napadají vás nějaké kombinace živočichů? :)
Kořeny a rostliny samozřejmostí. Filtr možná ano, možná ne. Záleží celkovém obrazu. :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2016 12:13 R Muž rak [963] - Raci, krabi, krevetkyRe: visek
Jdou,ale musí projít delší aklimatizací na teplotu vody.Nejlépe je tyto ryby získat na jaře ( čím menší tím lépe si přivyknou na zajetí).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2016 11:40 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: visek
Hlavně je nutné mít nádrže dobře chlazené a prokysličené přes letní vedra.
Viděl jsem jednou v létě expozici ryb z Českých vod a byl to smutný pohled.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2016 11:36 Muž visek [75] - TetryRe: afc1886
v praci sme mely plotice 4-6 cm normalne v akvarku pri teplote 24 stupnu.nevime jake by bylo treba neonky-cichavec-plotice.jestli by vydrzely spolu.ja myslim ze ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2016 11:14 R Muž afc1886 [14655] Re: visek
Asi takhle rybicky.net/atlasryb/karas_zlaty citace-Min.vel.n.: Jezírko 2000 litrů a více. Akvárium 100 a více litrů (pro chov v akváriích nejsou vhodní) rybicky.net/atlasryb/plotice_obecna citace-Min.vel.n.: Čím větší tím lepší. Lze chovat v zahradním jezírku a v rybnících. rybicky.net/atlasryb/hrouzek_obecny citace-Min.vel.n.: 300 litrů, lépe ale chovat v zahradním jezírku (není to ale ideální akvarijní ryba).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2016 10:31 Muž visek [75] - Tetry
ahoj mame s kolegou spor ja tvrdim ze hrouzek,ploticka nebo karas muzou byt v akvarku ale ne mezi neonkama, tetrama atd.co nato reknete vy?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2016 21:22 zuzakva Re: LiborSprysl
Takže vlastně nepřežijí nejen rájovci, ale vůbec žádné ryby, nebo jak tomu mám rozumět? Běžte to říci těm rybám, ktefré v jezírkách běžně zimují :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2016 20:54 Muž LiborSprysl [9015] zuzakva
zuzaakva ... v dlouhotrvajících mrazech ani metrová hloubka není bez zámrazu skrz naskrz... a pokud se jedná o menší plochu, je jisté, že to rájovci nedají. Není to karas, který vypadne z kostky ledu. Pokud nebude příbřežní vegetace narušující neprodyšný led, bude zle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2016 20:45 zuzakva Re: LiborSprysl
Co nefunguje?

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 4

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 3283x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19524-jake-ryby-do-studene-vody-