Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Mšice nad akváriem

 

NápovědaFórum » Další živočichové  

Mšice nad akváriem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   03.02.2018 16:32 Žena lenkalor [580] Re: Aesculap
My na venkovní mšice používáme parazitické vosičky. Už několik let je nemusíme kupovat, protože se asi přizpůsobily a přežily i loňské mrazy. Vždy na jaře je najdeme nejdřív na rybízech, kde jsou mšice nejdřív. A pak si přenášíme listy s napíchanými mšicemi, tam kam potřebujeme. Možná by se daly použít i uvnitř, nevím, co by tomu bránilo.
Parazitické vosičky jsou nepatrné a při nedostatku mšic se ztratí (vyhynou). Jenom nevím, od kdy se dají objednávat, my jsme je kupovali přes internet někdy v květnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2018 16:03 Muž Kubaa [718] Re: RE5PEKT
Ano, a akvárium je co? no životní prostředí, ryby jsou pak jedny z nejcitlivějších indikátorů čistoty vody (některé se používají i testování vody ve vodárnách). Prostě se to snažíš banalizovat a relativizovat, ale to riziko je velké, rozhodně za hranicí rozumného chování.

Btw, strašně si se ohrazoval proti zevšeobecňování, ale víš o tom, že třeba riccii, typickou plovoučku, pěstují akvaskapeři poněkud násilně pod vodou? A jsem se ochoten vsadit, že i ta nejcitlivější plovoučka přežije pod vodou déle, než suchozemský hmyz. Navíc Aesculapův problém se kromě plevelného okřehku a odolné pistie týká samých submerzních rostlin dosahujících na hladinu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2018 15:57 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Kubaa
Já bych to uzavřel tak, že je to jedno z řešení nesoucí s sebou však zvýšené riziko. Za předpokladu dobrého větrání místnosti, či práce venku, není potřeba toto řešení démonizovat.
Mimochodem to je značka pro toxicitu pro životní prostředí (ten strom s tou rybou).

Aesculap: Jinak připrav se, že pokud ty plovoučky potopíš, jak psal Kubaa, tak o ně pravděpodobně přijdeš, protože nesnáší vodu na sobě z vrchu. Některé dokáží vodu z vrchu odpuzovat dlouho, jiné (třeba Limnobium) tuto schopnost nemá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2018 15:37 Muž Kubaa [718] Re: RE5PEKT
Uzavřel bych to tak, že stříkat insekticid vedle akvária (nebo snad do něj) je stejná pitomost jako přebíhat dálnici. Riziko nechť už si zváží každý soudruh sám.



PS: A kdo v tom má zmatek, měl by se držet návodu k použití. Tam je ta chcíplá ryba i na piktogramu: www.biolit.eu/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2018 15:36 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Kubaa
Alespoň se shodneme na tom, že těch kteří při tom zemřeli je ve srovnání s těmi, kteří to přežili, minimum. Děti bych do toho netahal, ty s tím nijak nesouvisí.
To, že v Praze tramvaje ročně srazí asi 200 lidí (z nichž asi půlka zemře) není důvod tvrdit, že tramvaje ve městě jsou o držku a že hazardujeme a že pokud nás ještě nesrazila, tak jsme měli prostě jen kliku, protože tramvaje nejsou ok prostě proto, že to říká Kubaa! Dle mého názoru, pokud použiješ mozek, tak to s sebou nese jen minimální riziko (ať už jdeš na přechodu, kde jezdí tramvaj, nebo přebíháš dálnici). Tady vaaclav s tím má osobní zkušenosti a má krásné rostlinky a živé rybičky.
Neříkám, že to je bez rizika.. ale riziko máš i když chceš plácačkou zabít mouchu (máchnutím ztratíš rovnováhu, uklouzneš a rozštípneš si hlavu a moucha vyhrála).

EDIT: Netvrdím, že je to ok, jen (opakuji) bych to tolik nedramatizoval. Ono když nebudeš přemejšlet, tak se můžeš doma otrávit kde čím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2018 15:16 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Kubaa
Vzhledem k tomu, že mám skoro všude i nějaké krevetky, ani insekticidy nechci riskovat.

K příkladu, který zde rezonuje: Před mnoha lety jsem stopoval dost často na dálnici a jednou v zimě, v noci, na sněhu, u Devíti křížů, jsem asi na chvíli vestoje a mávajíce usnul, protože do mě čelně narazilo auto. Probral mě pocit, že jedu na sáňkách. Když jsem zjistil, že jsem celý, scházela mi rukavice, která se mi nárazem sundala. To mě v dotyčný moment trápilo nejvíc. Pak jsem si uvědomil, že jsem zapadl ruksakem (ve kterém jsem měl teplé oblečení) do pneumatik, které to auto vezlo na střeše na zahrádce. Lehký otřes mozku a naražené nohy. V Brně si mě nechali den na pozorování a byl jsem na pokoji s chlapíkem, který měl zlámaných několik žeber a nemohl se hnout. Spadl doma ze schodů.
Tím chci říci, že stát se může cokoli, kdekoli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2018 15:13 Muž Kubaa [718] Re: vaaclav
Na rusy se celkem bězně používají požerové nástrahy. Pokud by mi někdo chtěl stříkat byt nějakým svinstvem, poženu ho i s těmi rusy z vyššího patra nejméně o ulici vedle, nebo bych si nechal proplatit veškeré náklady včetně evakuace do jiného objektu.

Když jsem byl děcko, lehali jsme si pod jedoucí vlak. Za zatáčkou mezi koleje. Diskuse o tom, jaká kravina a blbost se dá se štěstím přežít bez následků asi k ničemu smysluplnému nepovede.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2018 15:08 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kubaa
Díky nájemníkům z patra nade mnou kteří si ze své domoviny přitáhli přítulná zvířátka (rus domácí) jsem absolvoval několikrát vlastní ošetření jádra (panelák) což je od akvária pár metrů a protože to samozřejmě nestačilo tak i 2 x deratizátora s postřikem celého domu a tím pádem i mého bytu. Přesto se nic nestalo a akvárium to přežilo.
Pokud jde o to přecházení přes dálnici tak na Zbraslavi kde jsou v každém směru nejméně 3 pruhy přebíhali 3 policajti, toho třetího jsem odrazil dveřmi auta protože se pitomec koukal na druhou stranu a nebylo kam uhnout, naštěstí se mu nic nestalo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.02.2018 14:41 Muž Kubaa [718] Re: RE5PEKT
Kdybychom teoretizovali, tak, čistě formálně, máš pravdu. Ovšem těch lidí, co umřelo při přebíhání dálnice, je dost a jsou každou chvíli ve zprávách. Je to asi jen zlomek těch, co to zkusili, ale i přesto asi i každé malé dítě VÍ, že běhat přes dálnici je PITOMOST. Pokud budeš nějakému dítěti vykládat tyhle filosofické úvahy o tom, že je to vlastně možná OK, nejspíš ti nějaký rodič řekne něco hodně neslušného nebo dokonce sáhne k fyzickému násilí.

No a s těmi insekticidy je to naprosto to samé. Lidí, co se jim otočily ryby břichem vzhůru kvůli insekticidům použitých ne přímo v akváriu, ale v jeho blízkosti jsem zažil mnoho. Je to podobně běžná událost, jako přejetý chodec na dálnici, ne-li častější. Na tomhle serveru se to diskutovalo naposledy někdy v prosinci (hledej hrbohlavci - insekticidy). Nějaké postmoderní filosofické relativizování pravdy těm rybám život nevrátí.

A pokud chceš tvrdit, že v tom žijeme a je to OK, tak věz že to není OK. Ani pro ryby v řece (které mají například ve varlatech jikry), ani pro nás. Je to (spousta různých cizorodých látek, od pesticidů po zbytky léčiv) docela průser i v tom chronickém měřítku. Tím spíš při akutní otravě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.02.2018 14:33 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Kubaa
To platí ale i opačně. Někdo, kdo běhá pěšky přes dálnici (dělá to a přežil to) bude někomu, kdo se to bojí udělat (nikdy to neudělal a jen teoretizuje), těžko vysvětlovat, že je to ok. Člověk se nejvíc bojí toho, co nezná. Občas to chce nebýt takový cimprlín a pokakánek a udělat to, co radí lidi se zkušenostmi.. a před snahou o vytváření dogmat dát prostor možnosti, že možná nemusíš mít vždycky pravdu a nemusíš vědět všechno. Často do hry vstupují okolnosti, které nepředvídáme, nečekáme, nenapadly by nás.
Teoreticky je prostředí pesticidů neslučitelné se životem, prakticky je všichni baštíme a žijeme... a i v těch řekách, kam to z polí odplavuje povrchová voda, něco žije.. takže bych to tak nedramatizoval. Chce to hlavně používat mozek.. a třeba vyvětrat v místnosti s akváriem, kde byl použit pesticid (stejně jako to doufám děláte, když se nastříkáte deodorantem).
Omlouvám se, nemám zkušenosti s mšicemi v akvárku.. ale jen mi to nedalo, když vidím, jak tu zas hlásáš rádoby jednu jedinou pravdu (kterou máš samozřejmě ze všech lidí pouze ty).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.02.2018 15:45 Muž Kubaa [718] Re: vaaclav
Za svou akvaristickou kariéru jsem byl mnohokrát svědkem pozabíjených ryb, když byl insekticid použit i úplně mimo akvárium, třeba na mouchy na okně. Já bych to prostě neriskoval. Samozřejmě, s někým, kdo přeběhnul pěšky dálnici a tvrdí, že je to ok, se těžko diskutuje. Ano, i na té dálnici to _většinou_ dopadne dobře...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2018 15:40 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kubaa
Nesmíš to stříkat na hladinu a když rostliny opláchneš nic se nestane, horší je to v jezírku tam ohromný leknín vyndat nejde. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2018 15:22 Muž Kubaa [718] Re: vaaclav
Měl jsi kliku. V jiném vlákně si takto Amiga pozabíjel ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2018 15:16 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kubaa
Já to takhle udělal a neměl jsem problém. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2018 14:56 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Aesculap
Mě mšice žrala kardinálka. Ale živorodky nic.
Když se trochu požmoulají a nechají potopit, asi je sežerou krevetky nebo šneci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2018 14:52 Muž Kubaa [718] Re: vaaclav
Jakékoliv insekticidy bych vynechal v místnosti, kde je akvárium. A nedával bych je ani do akvária dočasně bez ryb. Jejich poločas rozpadu může být značný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.02.2018 14:47 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Aesculap
Plovoučky vyhodit nebo do jednoho akvária bez ryb a postříkat přípravkem proti mšicím. Zkoušel jsem leccos ale nic nepomáhalo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2018 14:06 Muž Kubaa [718] Re: Aesculap
Já bych je prostě utopil. Plovoucí kytky to sice trochu komplikují, ale určitě vydrží pod vodou déle, než mšice. Zkusil bych nějaký rámeček se síťkou a plovoucí kytky stlačit na pár dní pod hladinu. Okřehek vyhodit, případně si ponechat jen malou část, rozroste se znovu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2018 13:59 Aesculap – Mšice na plovoucích rostlinách
Hledám tady, co je nyní mým problémem a nestačím se divit. Takže přidám to, co trápí mne, co vím a co nevím:
Ad. Raviolka: Žádné moje ryby (Poeciliinae, Cichlidae - Pelvicachromis) mšice také nežerou.. Možná by to slupli rájovci, ale kvůli tomu je te´d pořizovat nebudu.. takže otázka živého krmení je možná přenášený blud (když pominu ty koi kapry..)
Ad mšice: Dotáhl jsem je ze zverimexu s jednou plovoučkou. Za 2 měsíce s nimi bojuju v SEDMI nádržích doma a ČTYŘECH v práci.
Jsou na: Okřehku, Pistii (tu jsem už téměř vyhodil), Egerii )na hladině), růžkatci (na listech na hladině), Valisnerii gigantea (na splývavých listech na hladině), Ceratopterisu... takže vlastně na všem !!! NIČIT! Zatím ničím mechanicky: Rybí síťka - pak jde vždy do vroucí vody, jemné čajové sítko. Dost účinné.
Mšice: Nevím, jaký mám druh, ale jsou světle cihlově oranžové a velmi tvrdé. Nymfy jsou bílé ale ani ty ryby nežerou.
Postřik žádný neznám
Tabák - jen vsuvka: Na vojně kluci udělali odvar z krabičky startek bez filtru, množství vody cca 3 dl. Jeden borec z toho vypil půlku smíchanou s kofolou a za 15 minut padl jak špalek.. Měli jsme obavy, jestli to přežije. Přežil, v limbu byl cca 20 hodin a pak si nic nepamatoval.. Takže - úplně ho 5 cigaret nezabije, ale 10 už by mohlo..

Závěr: Pozorně přebírat rostliny a ani jednu mšičku do akvária nedávat!!! :-( Howgh.. ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2015 16:07 Muž Irahayes [1] Re: Danila
No právě, už bych to do akva nedal, snad jen do sudu s dešťovkou a to znamená na podzim stejně vyhodit :-O
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.05.2015 17:15 Žena Danila [4489] - SumciRe: Irahayes
Prakticky všechny přípravky na mšice jsou prudce jedovaté pro vodní živočichy...Bych to neriskovala ani mimo akva.Já je splachuju z anubiasů proudem vody, ale ryby je stejně nežerou. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2015 08:55 Muž Irahayes [1] Re: Johan
No, v tomhle případě asi nezbyde nic jinýho, než pistii úplně vyndat, jinak mě nic nenapadá jak se toho zbavit. Možná bych to mimo akvo něčím postříkal, ale stejně bych to tam už nevracel...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.05.2015 08:19 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Irahayes
Dost blbé živé krmivo. Když pominu pracnost je dostat do vody, tak plovoucí rostliny prakticky zlikvidují. Jako správná mšice totiž do ranek přenesou viry a jiné patogeny a rostliny postupně chcípají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2015 18:44 Žena Raviolka [2148] Re: prasan
Ale téma není o chvostoskocích, ale o mšicích (vošky) ;-)

Nicméně k tématu - žádné moje ryby mšice nežerou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2015 14:54 - Re: Irahayes
Ano občas si ich rybky lovia,ale chvostoskok dokáže rýchlo z hladiny odskočiť späť na suché bezpečné miesto.Takže sa rybkám na spestrenie jedálnička pošťastí len niekedy i to len minimálne keď chvostoskoky vyplašíš. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2015 14:51 - Re: Pepan
Pistia sa množí rýchlo alo to i chvostoskok.Na pistii dokáže napáchať riadnu paseku.V jednom akvárku mi takto doderavená pistia dokonca nevydržala. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2015 14:33 Muž Irahayes [1] Re: prasan
No já bych bral tu pistii jako pastvu pro živý krmení. Každej den bych to setřel do vody ať se ryby mají. Já mám s živým krmením problém, nitěnky tu nejsou, komáří larvy v sudech sice chytám, jenže když to ryby nestihnou sežrat, hned se líhnou komáři a to je doma nežádoucí. Kdysi jsem chodil na dafnie, ale pak jsem si zavlek kapřivce a radši jsem toho nechal, takže takový mšice by byly vítaný :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2015 13:57 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: prasan
Konkrétně u ní by to neměl být takový problém. Při rychlosti, jakou se množí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2015 13:47 - Re: Irahayes
Akurát,že to živé krvivo slušne obžiera hlavne tú pistiu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2015 11:01 Muž Irahayes [1]
Já bych to viděl jako plus, živý krmivo pro ryby a ještě takhle snadno vypěstovaný smich
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2015 21:23 Arthur Re: Drvi
nad akváriem ničemu nevadí - akvarijním roslinám moc neublíží, protože jim ožírají jen emerzní části, a ryby to žerou... zlikvidovat nebo regulovat je lze stříháním emerzních částí rostlin

jen to mělo jeden špatný dopad, a to sice ten, že z akvária přelezly na dieffenbachie a dvě velké úplně sežraly...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2015 21:15 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: drvi
Mšice by měly být celkem dobrá potrava pro ryby, které sbírají potravu z hladiny. Byla by škoda je vyhazovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2015 21:06 Žena drvi [2894]
My mivame pravidelne v lete msice na orobinci, co roste pri okraji z jezirka, likvidujeme je tak, ze proudem vody z hadice je proste splachnem do jezirka a koi kapri si na nich pochutnaji ;-) . V pripade akva by proud vody asi nesmel byt moc silny, ale konvicka na zalevani pokojovek by mozna vyhovovala? No a z hladiny je treba vybrat sitkem na caj? Je jen otazka, jestli by slabsi proud msice dokazal splachnout hmm .

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2015 14:19 RBSC Re: koikapor
Tak pokud je o tak hrozné, použij šok teplem(někde musíš sehnat vhodné světlo). Kytka se z toho časem zotaví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2015 14:05 Muž koikapor [163] - divoké živorodkyRe: RBSC
lienky by som aj našiel, len je tu ( Orava) ešte zima, takže na ne musím čakať a chémiu sa bojím použiť, vzhľadom na to, že vošky sú nad akva, ale hlavne tá rastlina rastie z akvária. no nič, zatiaľ to manuálne rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2015 13:59 RBSC Re: koikapor
No, neměl jsem zrovna nejsvětlejší chvilku... :)
radit hledat predátory, když netušíš kde.
"Jarní aspekt" roste, kolonie mšic se v závislosti na oteplování začínají rozrůstat... a tam, kde je kořist, můžou být i predátoři. Nějaké dospělé opozdilce(slunéčka, zlatoočka) bys našel třeba i doma, ale příliš se nehodí, že umí létat, a v ohrožení se pouštějí rostlin(akvárko). Tak či onak, je to extrémně pracné.

Jak velká je ta kalamitka?

Buď použij chemii, pozor na kontaminaci vody, nebo tepelný šok(silný zářič) - ale poškodíš tím i rostlinu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2015 13:38 Muž koikapor [163] - divoké živorodkyRe: Kaira
to asi na sto percent nedám, ale zatiaľ to tak riešim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2015 12:37 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: koikapor
A co to prostě ručně obrat? hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2015 08:04 Muž koikapor [163] - divoké živorodkyRe: RBSC
Ďakujem, práve takéto niečo som chcel vedieť, lebo si nechcem rozhasiť celé akva, lienky teraz asi nebudú, nemáte dáky nápad?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2015 22:48 RBSC Re: koikapor
V žádném případě tabák!! Nikotin je ve vodném prostředí prudký jed pro spoustu tvorů!
Výluh z cigaret(asi pouhých pěti) zabije i dospělého člověka.
Česnek rovněž není dobrý nápad. A kopřiva nebude nejspíš účinkovat.

Navrhuji použít biologické zbraně. :)
Nachytej larvy slunéček.
www.google.cz/…

Edit: Abych příliš nemystifikoval ohledně toho výluhu. Počítal jsem s "ideální situací" a navíc si špatně pamatoval obsah moderních cigaret. stydim V praxi jich bude potřeba více.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2015 22:31 Muž koikapor [163] - divoké živorodkyRe: Eva_R
To, že nie, hýbať ňou nejde, lebo by sa zlomila, je dosť vysoká, tak 60 cm nad akva
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2015 22:13 Žena Eva_R [365] - ObojživelníciRe: koikapor
Vošky jsou česky mšice? Nešlo by rostlinu ponořit na chvíli do vody? Rybky by si je obraly :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2015 21:27 Muž koikapor [163] - divoké živorodky – Vošky nad akva
Zdravím, potrebujem poradiť, z akvária mám vyrastenú hygrophilu, lenže sa mi na nej usadili vošky. Problém je ten, že rastlinu nechcem zničiť a chemické postreky nemôžu byť, pretože rastlina rastie aj v akváriu, čiže to chcem skúsiť prírodne. Čítal som o výluhoch z tabaku, cesnaku, žihľavy, ale neviem, či to neovplyvní akva, ak by ste mali spôsob ako sa tých vošiek zbaviť, sem s ním, prípadne skôsenosti. Ďakujem

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 1142x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19491-vosky-nad-akva