Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Organické znečištění vody

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Organické znečištění vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2017 19:45 Muž jethro [7] Re: romant
tak to chce asi trpělivost a čekat. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.11.2017 19:40 R Muž romant [27987] Re: jethro
Proč, co bylo na cucky už se ti válí v akváriu. To, že se ti dostala do nádrže vata obsahující bordel, ještě neznamená, že je to špatně, tedy ve smyslu filtrace, je to nevzhledný, tomu rozumním, ale funkčnost filtrace a ani akvária tato nehoda neovlivní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2017 19:36 Muž jethro [7] Re: romant
Takže filtr řádně vyčistit a koupit nový biomolitan?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2017 19:27 R Muž romant [27987] Re: jethro
Ta komora byla už asi moc plná a došlo s nasátí, byla zřejmě už kašovitější konzistence a to znovuzprovoznění filtru udělalo svoje. Přeplňování jednotlivých košů filtračním materiálem je velmi častá chyba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2017 18:44 Muž jethro [7] Re: Maq
vata byla koupena v rostlina akvaria orig. sunsun 703a.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2017 18:41 Maq Re: jethro
Správná vata by měla držet pohromadě a netřepit se. Ale rovnou pod rotor bych ji určitě nedával. Co to bylo za vatu, ať víme?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2017 18:37 Muž jethro [7] Re: Maq
Přiznám se že vůbec netuším,vatu jsem měl ve filtrunahoře a na něm 100ml purigenu.udělal jsem akvarko a potom jsem vše spustil a takhle to dopadlo,tak nevím kde byla chyba. po tomto kousku jsem vše zase vypnul, vatu vyndal-byla dost zadělaná a vyhodil jsem ji, to je vše.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2017 18:28 Maq Re: jethro
Jakou jsi udělal chybu?
Ptám se proto, že filtrační vata se ve filtrech normálně používá, filtruje (více či méně) a neplave po akvárku. Tak kde byl renonc?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2017 17:54 Muž jethro [7] Re: NHKG
na 200l aq mám filrt sunsun 703a ale myslím si že bych měl možná i vyměnit biomolitan,bude celkem zanesený.tu vatu jsem hned vyhodil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2017 17:47 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: jethro
Fakt to chce trpělivost. Samozřejmě pomohl by výkonný filtr s něčím na zachycení drobných nečistot - vatou. stydim
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2017 17:30 Muž jethro [7] – organické znečištění vody
Zdravím povolané hlavy,chci se podělit o nejhorší zážitek co mě potkal,ale asi si za to můžu sám.Překopal jsem celé akvárko,dno písek,pár kamenů a dvě rostlinky.po napuštění ,voda krásně čistá,vodu jsem napouštěl hadicí přes velký sáček pomalu. po naplnění jsem pustil fitr a po 5 vteřinách nastalo peklo. Z filtru se vyvalily miliony kousků filtrační vaty. vtu chvíli jsem si vzpomněl na LERIHO KDYŽ MI PSAL ABYCH FILTRAČNÍ VATU NEDÁVAL.Myslel jsem že mě asi odvezou.je to už asi 3 týdny ale hodně se to pročistilo ale pořád to není ono,já vím chce to trpělivost.vodu měním asi třetinu co 3-4 dny,odkaluji ale pořád je to tam.co stím???

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2016 18:44 R Muž ctibum [6908] Re: laKatos
Ale no jó... 100 % bavlna :)

Popravdě, filtr do překapávače byl taky ve hře, ale doma byla jen vata... :)

A i když to účel splnilo, už to dělat nebudu a doporučovat taky ne ;-)

Prostě jsem si to usnadnil, urychlil, už jsem se za to zbičoval, ještě si dám za trest teplej Braník z plechovky a tím byc to uzavřel... pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2016 18:17 laKatos Re: ctibum
ctibum napsal: Tak se nic nezměnilo... ;-) :) Do filtru jako náhradu filtrační vaty určitě ne. Ale v kmorovém, krátkodobě, když se to hlídá, tak funguje dobře... ... X-)

a precetl sis z ceho se takova vata vyrabi?

dej si tam rovnou svetr nebo kus papiru pres ktery budes filtrovat .... to bude fungovat taky naramne smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2016 18:06 R Muž ctibum [6908] Re: paradoKs
Tak se nic nezměnilo... ;-) :) Do filtru jako náhradu filtrační vaty určitě ne. Ale v kmorovém, krátkodobě, když se to hlídá, tak funguje dobře... Asi jsem to neměl dělat, měl jsem počkat, až se ten jemnější bordel vstřebá do akvacitu, ale už se stalo, do pekla stejně přijdu, tak co už... :) Teď jsem jen s akvacitem, jemný bordel nenarůstá, naopak, takže u mě dobrý... X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2016 18:04 laKatos Re: ctibum
chlapi nablbnete..... klasickou vatu do akvaria nedavejte...... coze

ta se nehodi ani ke kratkemu pouzití....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.11.2016 17:51 Muž paradoKs [198] Re: ctibum
Já si právě pamatuji z dob dávno minulých že takovou vatu stačilo jen namočit a bylo z toho bláto :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2016 17:16 R Muž ctibum [6908] Re: paradoKs
To já dal vatu z drogerie, ale byla to jednorázová krátkodobá akce, v komorovém filtru. Na delší použití je určitě naprd, rychle se zanese a je z toho nepropustné bláto...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2016 16:21 Muž paradoKs [198] Re: Maq
Vata není nutná, ale je dost vhodná. Někdo se tu zmínil o vate z drogerie a to asi opravdu není vhodný filtrační materiál. I minerální vata má svoji hrubost a ve filtru má své nezaměnitelné místo na zachycení nejmenších hrubých nečistot. Každý filtr má své stupně filtrace a to by se mělo dodržovat, pak se nemusí řešit průtok filtru. S tím že by se snížil průtok po zanesení jsem se v mé praxi nesetkal ač byla média značně špinavá. Vše má své místo,svůj důvod a je potřeba to umět použít, případně využít na zesílení biologické či mechanické filtrace. Vata se dá párkrát také proprat a funguje stále stejne, přeci jen je to také syntetický materiál.
Jestli filtr správně necisti, měla by se provést kontrola správného usazení košů (zda voda neteče jinudy než má) a správného filtr.mat.v daném koši. Vatu až na konec cyklu čištění....a to proudění vody má samozřejmě zásadní význam, sání filtru by mělo odvádět vodu právě z této pomyslné vodní spirály proudu vody v akváriu ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.11.2016 13:50 Maq Re: FLORIDA
S filtrem je samozřejmě něco špatně, ten bordel by měl zachytit. Takže určitě provést údržbu a přearanžování filtru. Podle mě vata není nutná, molitan by to měl pochytat.
Snažím se ale upozornit na to, že odfiltrováním bordelu se neřeší podstata problému. To akvárium je přehnojené, přerybněné, a je v něm málo rostlin.
Ryby asi nevyhodíte, budiž, tedy alespoň měňte víc vodu, dokupte a vysaďte spoustu rostlin, a nehnojte. Leda snad občas Tenso Coctail na stopové prvky, ale nedostatek makroživin Vám evidentně nehrozí.
Když dokoupíte kořenující rostliny, můžete přiměřeně zredukovat ty plovoucí, aby příliš nestínily. Ale nezbavujte se jich úplně, jako žrouti dusíku jsou nejlepší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2016 10:31 R Muž ctibum [6908] Re: dudak, laKatos, romant
Pravda, já mám v komorách střední akvacit a bordel jsem tak měsíc od založení neřešil. Až když jsem skončil s přesazováním a hrubší bordel zmizel, tak jsem dal do druhé komory vatu na dočištění a asi po čtyřech dnech ji měnil. A nejlepší se mi zdála obyč vata z drogerie...
Po dvou týdnech už vatu nemám, jemný "bordel" sice trochu ano, ale to mi žíly netrhá...
Šlo mi jen o to, jestli je vata vysloveně špatně, což asi obecně nejde říct, asi jako cokoli jiného... X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2016 09:32 Muž dudak [1885] Re: ctibum
vata výrazně snižuje průtok filtru a hodně rychle se zanáší, takže je potřeba pořád čistit, nebo spíš vyměňovat. To na té fotce podle mě není jemný bordel, to v pohodě zvlátne akvacit střední hrubosti. Jestliže se vata zanese a nevymění, udělá to víc škody než užitku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2016 08:54 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: FLORIDA
Zkusil bych prestat krmit na cca 4-5dni a pak krmil opravdu minimalne.
Jedno akvarko mame u babicky, odstehovali jsme tam synatora pred maturitou at ma klid a uz tam zustal. No a ted uz je na vysoke, takze domu jezdi jednou za tyden, nekdy za dva. Takze zacala krmit babicka....okamzite mechanicky bordel ve vate, zacal jsem psat fahrplan na kazdy den vc mnozstvi a voda je zase jako kristal.
Rekl bych, ze to je bezna zacatecnicka chyba, proste chcou tem rybickam dopřát blahobyt. Ony to sezerou, jenze o to vice pak serou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2016 08:53 R Muž romant [27987] Re: ctibum
Pokud bude vata na kaši, tak je rada kolegy správná, klidně odstranit a nahradit nějakým více porézním materiálem, aby byla funce zachytávání oněch částeček podpořena, nicméně ony vznášející se částečky ukazují na ne zcela fungující nitrifikaci, tedy si myslím že čas to bude řešit bez ohledu na to, zda-li tam vata bude či nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2016 08:47 laKatos Re: ludvik, ctibum
Fotka k příspěvku Jestli vatu použít na zacatku filtru nebo na konci ci ji nahradit molitanem si už musí vyzkoušet florida. My ji dali typ jakým směrem se ma vydat. Stoprocentní recept takhle na dalku ji stejně nikdo nedá. Jen jsem chtěl naznačit ze rostliny volne poletujici mechanický bordel ve vode neodstrani. Samozrejme pokud by měla florida více rostlin bude to jen ku prospěchu tak jak psal maq.


Zaměřil bych se i na tu cirkulaci. Z fotek jsem poznal ze na jedné straně máš nasávání u zadního rohu a na druhé straně máš u bočních rozstrikovaci rampu. Podle me se ti tam ta voda spane toci. Dej tu rampu na zadní stěnu at ti stříká kolmo na přední. Myslím ze by ri to mohlo pomoci. Viz obrázek. Nebo druhá možnost mej nasavani i vytok na stejne straně s tím ze ta rampa bude stříkat vodu na protější bocnici.


Má osobní pozitivní zkušenost. Pokud jsem měl externi filtr na sací trubku jsem navic nasadil obyc filtracni kostku molitanu. Toto mi sloužilo jako predfiltr a zároveň jsem zvetsil filtracni plochu .....tak jsem mel vodu jako kristal. Ano ze začátku šla biokostka v akvari vidět ale jak se rozjely rostliny nakryla se
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2016 07:36 R Muž ctibum [6908] Re: dudak
Proč vatu pryč a dát místo ní hrubý materiál, když potřebuje zachytit jemný bordel? Já ji naopak přidávám a měním, když je zanesená... To je špatně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2016 02:18 Muž ludvik [1082] Re: dudak
Já bych naopak tu vatu nelikvidoval. Ona tím, že dočišťuje vodu od nejmenších částeček zároveň chrání čerpadlo před zbytečným bordelem, který by ho mohl zadřít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.11.2016 23:33 Muž dudak [1885] Re: FLORIDA
vyndal bych z filtru na pár dní tu vatu, ta se raz dva zanese a filtr pak přestává pracovat jak má a pokud ji tam necháte, tak doufám, že je až jako poslední filtrační medium. Místo ní bych tam dal molitan (akvacit) nebo něco jiného hrubšího, válečky apod. A filtr bych určitě nechal jet naplno, to, že lítá bordel po akvárku je znakem nedostatečné mechanické filtrace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2016 23:09 laKatos Re: Maq
media? cirkulace? ... v tom muze byt brutalni rozdil....

muj nazor je ze tam vazne mechanicka filtrace a bordel lita dookola v akvariu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2016 22:52 Maq Re: laKatos
Vnější filtr Fluval 304. Takže v podstatě stejný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2016 22:47 laKatos Re: Maq
co filtr mate taky stejny?
cirkulace ?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2016 22:42 FLORIDA Re: laKatos
Takže problém ve filtru? Špatný výkon, složení, bakterie?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2016 22:41 Maq Re: FLORIDA
Založil jsem skoro stejně velké akvárium skoro přesně stejný den (12.9.). Jen tam mám oproti Vám asi třikrát víc zeleně. Žádné hnojení, žádná chemie. Na rozdíl od Vás mám dost tvrdou vodu, což je trochu nevýhoda. Na záběh jsem 1. října vypustil šest gupek.
Neměl jsem zákaly, nezlobí mě řasa, ve vodě neplave žádný bordel.
Rostliny nehynou, ale zatím nerostou dostatečně bujně.
Akvárium stále pokládám za nezaběhnuté, takže s vysazením ryb ještě čekám. Počítám že letos už to nebude.
Sama si z toho vyberte, co jsme udělali jinak, a vyjdou Vám pravděpodobné příčiny, proč máme jiný průběh událostí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2016 21:45 laKatos Re: FLORIDA
pokud ti neco lita ve vode a vidis to, je potreba hlavne mechanicka filtrace........ bordel ve vode (mysli castecky) ti rostliny neodstrani
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2016 21:31 FLORIDA Re: Maq
Rostliny se rozrůstají, ale na dně už moc místa na nové není, plovoucí rostlina se tak rozjela, že stínila, takže jsem jí odstranila ze 3/4...hodně ryb? Myslela jsem, že nemám přerybněno. Krmím jen 1x za dva dny a velmi střídmě. Odkaluji jednou za 10 dní, ale kal tam moc není. Dělá se to teda blbě , když mám všude kořínky a rostlinky, ale snažím se zajíždět všude podstivě ...
Hnojení jsem nepochopila jestli málo nebo hodně nebo špatné? Hnojím kuličkami + CO2 každý den, teď teda asi cca týden nedávám, zdá se mi to potom horší.
Chemie žádné nepoužívám, až teda na léčbu rozpadu ploutví (3 dny esha 2000). To bylo teda z důvodu, že jsem na víkend nebyla doma a ten přidaný filtr se mě bohužel zaštípl.
Jsem opravdu začátečník, který se ale rád učí od zkušenějších.
Kalamity byly, ale ne nějak hrozně co se nemůže stát při zakládání akva i u jiných ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2016 22:35 Maq Re: FLORIDA
To je asi pořád stejné...
Málo rostlin, hodně ryb, hnojení, chemie, kalamity, kalamity, kalamity...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2016 21:53 FLORIDA
Fotka k příspěvku Dobrý den,
potřebovala bych poradit s létajícími částečky ve vodě, viz foto.. foto je trošku po zčeření...
Jsem začátečník, teda nějaké zkušenosti mám, ale nejsem prostě profík.
Akva mám založené od září a již jsem se potýkala s různými problémy... od řasy, po vysoké NO2, zákal vody asi od nálevníku a před týdnem jsem náhle likvidovala u rybek rozpad ploutví.
Ale celou dobu mě v akvárku ,,lítají,, tyhle pevné částečky bordelu... chodu akvárka to asi nevadí, ale nepěkně se na to kouká. Připadá mě jako by to filtr nebral, zkoušela jsem přendat sání filtru nebo to jen prošlo skrz, zkoušela jsem snížit či zvýšit chod, vlastním filtr JBL CristalProfi e901 greenline, kde je přidaná ještě vata. Hodnoty vody se zdají být docela na nově založené akva v pohodě, sic mě trošku kolísá Ph. Na týden jsem na radu umístila ještě zajetý filtr ze starého akva Eheim , kvůli zákalu. Snížila jsem JBL na 50% a přidala Eheim a nálevníci jsou fuč a i částečky trochu zmizeli, ale po vyndání Eheimu se to zase zhoršilo. Je možné ,že JBL nepostačuje? Či nemá ještě potřebné bakterie?
Přesný popis co vše je v akva mám na profilu... Děkuji
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2014 08:24 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: larix
larix napsal: Na zníženie organického znečistenia by som sa podobne ako Marcel G zameral na baktérie (ja používam Dennerle FB7 BiActive) ... Vďaka za tip, rozhodol som sa to skúsiť. Objednal som na skúšku najmenšie balenie a tiež Tetra Aqua Biocoryn. Síce mi momentálne organické znečistenie nerobí žiaden akútny problém (nevravím, že tam nemám žiadnu ruduchu, je tam len sem-tam trochu), ale keď som včera poriadne odkaloval, odhalil som veľké množstvo humusu v substráte, v ktorom sa mi premnožili červy. Ono je síce zaujímavý stav, kedy by som nemusel ani kŕmiť (tie červy sú jedlé), ale také množstvo organického odpadu, ktoré sa nestíha rozložiť, asi nie je dobré. Bežne totiž neodkalujem, len "vysávam", pretože bežne ani nemám odkrytý substrát, všetko je zarastené. Skúsim, čo spravia tie bakteriálne prípravky a ak nepomôžu, budem musieť odstrániť koberčeky a pravidelne odkalovať. Viac info v denníčku hlavného akvária.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2014 16:52 R Muž romant [27987] Re: Legioix
Souhlas, já jsem asi měl napsat, že ta moje pozitivní zkušenost je u totálně čerstvýho akva, ve kterým navečer po dopoledním zakoupení plavou ryby, což nikomu nedoporučuji, ale umím to, když je třeba použít a to nejen ten Safe, tam se pracuje i s dalšíma. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2014 16:45 Muž Legioix [574] Re: romant
Já mám jedinou dobrou zkušenost s EASY LIFE Filter Medium a to takovou, že se mi po aplikaci většinou vytřou Sewelie. Tetra Safe + Clear jsem zkoušel, stejně jako dost jiných přípravků, ale nikdy jsem nepozoroval rozdíl. Hlavně ne ten, že by to pomohlo proti zakalení vody. Já tomu říkám placebo efekt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.12.2014 15:41 R Muž romant [27987] Re: Legioix
S tím filtrem nemám problém, ale to co píšeš o té chemii, to už bych si dovolil nesouhlasit. Jsou situace a momenty, kdy se dají účelně pužít i tyto přípravky a dokáží pomoci. Nejsem kdovíjakým zastáncem chemických labortoří místo akvárií, ale s používáním různých přípravků zkušenost mám a jak píšu, jsou momenty, kdy se hodí, ovšem na pravidelný použití bych to neviděl, tam postačí prostá výměna vody. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2014 13:35 Muž Legioix [574] Re: bertik40
Tetra Safe + Clear je k ničemu stejně jako každá další chemie v akváriu. Peníze jsi měl investovat raději do pořádného filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2014 06:09 R Muž romant [27987] Re: bertik40
Máš ne zcela funkční nitrifikaci, takže je to o filtru, údržbě akvária, jeho osádce, rostlinách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.12.2014 10:46 jamajcan Re: bertik40
Uznej sám,myslíš,že na takhle formulovanou otázku a nezřetelnou fotku,Ti může někdo dát radu,která bude mít nějakou hodnotu? ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2014 09:20 Muž bertik40 [1] – Co mi to tam plave?
Fotka k příspěvku zdravím,
prosím o radu.
Něco mi stále plave v akváriu a to i přes to, že zítra dávám poslední dávku tablet Tetra Safe + Clear.

děkuji za radu

bertík rozzureny
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2014 09:06 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: larix
Filter mám, podľa môjho názor, vcelku naddimenzovaný a dal som tam azda najlepšie výplne. Ja mám skôr veľa zdrojov organického znečistenia - jednak dosť rýb, ale i problematické rastliny, ktorým opadne / hnije dosť spodných listov a potom sa rozkladajú. Okrem toho som bublal z biokvasu. Keď som prešiel na bombu, ruducha postupne zmizla, napriek výdatnému hnojeniu mikroprvkami. Ale teraz sa zase objavuje (a to som znížil hnojenie), možno tomu prispeli nedávno vyliahnutí malí ancíkovia. Mám to tak na hranici, takže to asi ustojím, keď budem viac čistiť alebo keď ich presuniem do druhého akvárka.

Mikroprvky sa mi nezdajú, pretože v akváriu "rozplávačka" sa mi ruducha tvorí tiež a tam nehnojím, žiadne železo nenameriam. Je tam "len" veľa dusičnanov, fosforečnanov a veľké organické znečistenie.

Ja si myslím, že ruduchy bude viac druhov a preto sú skúsenosti akvaristov dosť nejednotné, rôznorodé. Alebo je to taká potvora, že využije hocijakú šancu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.12.2014 00:44 Muž larix [1420] Re: zervan
1. Čo sa týka toho "maglajzu" vo filtri, môj názor je, že ide pestrú zmes baktérií (na rozdiel od iných si myslím, že všeobecne mineralizačných, nitrifikačné tvoria len ich malú časť, treba si uvedomiť akú časť biomasy tvorí dusík) a ďalších mikroorganizmov ako sú plesne, kvasinky, prvoky a pod. spolu s malými partikulami detritu, ktoré prešli predchádzajúcimi stupňami mechanickej filtrácie (ich veľkú časť budú tvoriť ťažko degradovateľné látky ako napr. celulóza).
2. Na zníženie organického znečistenia by som sa podobne ako Marcel G zameral na baktérie (ja používam Dennerle FB7 BiActive) ich činnosti (správne dimenzovanie filtra, rýchlosť prúdenia vody vo filtri, substrát atď.).
3. Výskyt BBA/ruduchy/ nemusí byť spôsobený iba organickým znečistením, ako sme sa bavili už v inej diskusii, u mňa je spúšťačom hnojenie zmesou mikroprvkov (železo?), navyše na zahraničných fórach sú skúsenosti akvaristov s touto riasou aj v akváriách s veľmi nízkymi hodnotami organického znečistenia a dusíka.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2014 21:50 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: cezarmilan
Ono nie je problém vyhodiť vatu i predfilter, ale neviem, či by to riešilo problém - pokiaľ to nie sú "len baktérie" (čo sa mi nezdá), tak ten neporiadok by nebol sústredený na týchto dvoch miestach, ale bol by v akváriu, čo nerieši problém, prečo sa tým vlastne zaoberám, teda organické znečistenie a z toho vyplývajúca ruducha / jelení paroh. To, že niečo ide v jednom akváriu, nemusí ísť v inom. Uznávam, že moje je v podstate prerybnené, preto je s ním viacej starostí, ale dá sa povedať, že to ako-tak držím pod kontrolou, len mám asi viac roboty :) Kým ma to baví, tak mi to neprekáža, akurát ten čas to berie...

Marcel: Nad tými ancíkmi už dlho premýšľam. Sú to tak trochu buldozéry a aby som mohol mať Marsileu a Eleocharis, museli ísť na pár mesiacov preč, kým sa mi poriadne nezakorenili. (Lenže mi tam chýbali, objavovali sa napr. rozsievky a rôzne povlaky, ktoré inak likvidujú.) Teraz som tam dal nový Micranthemum a kvôli nim som ho musel ohradiť plotom zo špajdlí :) Ak by som náhodou narazil na niekoho, kto má veľké akvárko s dobrými podmienkami, nemá trávničky a mal by záujem o chovný pár, asi by som sa s nimi rozlúčil. Ale nejakému začiatočníkovi by som ich nechcel odpratať, bola by to škoda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2014 21:03 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: zervan
Ja chválim to, že tu prispeješ poznatkami z tvojích bádaní, no nestávaš sa týmto otrokom svojho akvária? Nemyslím to v zlom samozrejme. Mám dohromady 9 filtrov v prevádzke a ani v jednom predfiltre a a ani vatu. Vybral som ich a vyhodil. Vodu mám čistú, prietok začne klesať po 6-8 mesiacoch. Prepláchnem filter a šup ho naspäť.
Ak ale cibríš akvária a baví ťa to, tak držím palce!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.10.2014 13:18 Marcel G Re: zervan
Hele, jestli ti vyhovuje stav akvária tak, jak je, tak nic neměň. Obzvlášť, pokud se ti ty ancíci tak pěkně množí. A s tím světlem bych byl samozřejmě opatrný, protože abys mohl beztrestně používat silné osvětlení, chce to mít v pořádku další věci. Pokud máš v akvárku větší množství organických látek nebo jiné skryté problémy, mohlo by to dopadnout špatně. Mně se silné světlo osvědčilo, ale asi mi v mém akváriu také všechno dobře funguje. Samo o sobě to světlo určitě zázraky neudělá. Navíc já v tom akvárku pořád dělám nějaké pokusy. Až se konečně dokopu k tomu, abych na své LED osvětlení přidělal čočky, tak chci zkusit to světlo ještě zintenzivnit. Momentálně mám dole u substrátu kolem 120 µmol PAR, v prostředku vodního sloupce mám kolem 200 µmol PAR a těsně u hladiny kolem 400 µmol PAR. Teď ale momentálně škrtím růst rostlinek pomocí PO4 diety, protože když jsem tam cpal 3 mg/L PO4, tak mi to strašně rychle rostlo, a mně to nebaví stříhat (a navíc to vydrží ve stavu, v jakém to chci mít, tak maximálně týden). Zajímavé ale je, že vůbec nečistím sklo, a po řasách ani památky. Takže to jde i se silným osvětlením. Důležité ale asi je, abychom všemu vytvořili dobré podmínky → dost kyslíku pro mikroby, co nejnižší míra organického odpadu (protože když ho bude moc, tak se to nebude stíhat rozkládat a začne to zamořovat vodu), dost živin a světla pro rostliny... V určité konstelaci podmínek si pak můžeme dovolit i v lecčems přestřelit (ať už ve světle, nebo v množství živin).

PS: V tom svém akvárku mám velmi nízké množství organického bordelu (CHSK < 0,5 mgO2/L). Nechal jsem si dělat v laborce rozbor. A redox mám v průměru kolem +350 mV (během fotoperiody i běžně přes +400 mV). Nejnižší ho mám paradoxně po výměně vody (+250 mV).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2014 12:22 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Marcel G
Hm, no škoda. Zosilňovať svetlo v súčastnosti nemôžem - musel by som zmeniť celé technické riešenie - silnejšiu žiarovku už nezoženiem, musel by som napr. pridať ďalšie objímky.. ale už teraz to mám tak dosť na hrane kvôli jeleniemu parohu. Asi najjednoduchšie by bolo zapojiť tam zase Twinstar, ale pokiaľ to je možné, uprednostnil by som prírodné riešenie.

Ale možno by som to aspoň trochu skúsiť mohol, lebo si spomínam, že keď som na predošlom filtri pustil vzduchovanie, jedine vtedy mi rastlinky "bublinkovali", teda nejaký kyslík sa rozpúšťať musel. Dno to síce nerieši, ale filter áno.

Možno skúsim predať môj párik ancíkov - majú asi 1 rok a momentálne mám doma od nich (v iných akváriách) asi 70 potomkov, dnes idem zaniesť 20 do predajne. Keď som "objavil" otíkov, tak s ancíkmi by som sa dokázal rozlúčiť, sú na moje akvárko priveľkí.

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 1709x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19481-organicke-znecisteni-vody?od=1