Přihlásit se RYBICKY.NET »

Rataj Profi Soil

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Rataj Profi Soil
 Reagovat na tento příspěvek 1  - -Re: TatianaP
Z 8l balenia RPS mi plávalo ani nie,keď preženiem 20-30g.No môže byť v baleniach razdiel.Niekomu pláva viac niekomu menej.Mal som šťastnejšiu ruku pri nákupe. :-P
 Reagovat na tento příspěvek 3  - TatianaP
,,mám RPS namočený už 15 dní a stále je na hladine dosť zrniečok..ale ten usadený substrát je už o trochu "ťažší" a lepšie sa s ním manipuluje,ako tesne po napustení vody...
 Reagovat na tento příspěvek 1  - malyLibor Re: Nitram
Já bych ten filtr nevymačkával do namáčeného RPS, ale až na dno akvária. Až budeš akva zařizovat, tak bych na dno vymačkal obsah toho filtru, na to bych nasypal RPS, zasadil rostlinky, opatrně nalil vodu a ihned zapnul filtraci. A rozhodně bych nepřemýšlel nad závěsným filtrem - to jsou jen honiče vody, které mají oproti kostce bioakvacitu jen minimální objem filtrační hmoty. Kostka je sice zpočátku v akváriu poněkud nevzhledná, ale pokud ji usadíš do zadního rohu akvária a okolo ní nasázíš nějaké husté a vyšší rostliny, tak se kostka brzy skryje a bude dobře sloužit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - malyLibor Re: prasan
Tak to já zase naopak považuji močení Rataj PROFI SOIL za dobrou věc. Souhlasím s tebou, že není nutné a že se RPS dá použít hned - já jej dokonce ani neproplachoval, ale tím, že se předem namočí se kuličky dříve "usadí" a určitě se do předem namočeného RPS budou i lépe sázet rostlinky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: Nitram
Močenie profi soilu, aj keď je to na obale mi príde ako strata času.Aspoň u mňa plávalo len minimum zrniečok,ktoré som z hladiny jednoducho odstránil.Pred použitím som ho len prepláchol od prachu a iných nečistôt.Potom rovno do akva a nechal pomaličky zabiehať.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Nitram Re: Rida
díky chápu palec vyzkouším a snad se povede, nechci nic uspěchat, bude to aq 80x29x35 a chtěl bych tam mít kobercové kytky, a obyvatelé především krevetky a možná hejníčko tak 15 teter červenohlavých, ještě ale rozmyslím :-) ty rybky, ještě bude trvat tak týden než ve volných chvílích vyrobím osvětlení a možná ještě promyslím filtraci jestli nedám nakonec zavěšenou, místo hlavy s bioakvacitem
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Rida Re: Nitram
To pak ano, to by šlo. Ale nezapomeň že tím v podstatě jen dodáš bakterie, které ti pak to dno rychleji osídlí. Ale musíš je pak i "krmit" - odsátým detritem ze starého akvária, nebo tam občas prostě přisypat trochu krmení pro rybičky, něco co se bude v tom dně rozkládat a čím se ty baktérie budou živit. Ale zase to nepřehánět....
To potom dělej i po založení nového akva než do něj dáš rybky....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Nitram Re: Rida
vyždímal bych filtr s toho stávajícího aq který nebyl ždímán cca půl roku,
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Rida Re: Nitram
Já do Liaporu který jsem máčel před založením do akvária (na chalupě na dvoře ve staré vaně cca tři měsíce) nalil kýbl "koncentrovaného" detritu odkaleného z akvárka (důkladně odkaleno do 4 kyblů a pak slité usazeniny u dna) aby se trochu "naočkoval". Vyždímáním filtru nic nepokazíš, plesnivět to nebude, substrátu to pomůže, ale myslím že vyždímání filtru který běží teprve tři týdny je předčasné a uškodí správné funkci toho filtru....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Nitram
mám namočený liapor asi 14 dní a dneska budu namáčet RPS a chtěl sem se zeptat jestli když do toho vyždímu filtr,a nechám to asi tak ještě 14 dní máčet , jestli mi to nezplesniví nebo se nestane jiná nepříjemnost, měl bych tím pádem naočkované bakterie a méně starostí při zakládání které plánuji zhruba za těch 14 dní, jinak filtr už běží v jiném aq tři týdny, děkuji za každou radu
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 3  - TatianaP Re: malyLibor
,,s filtrom urcite pockam.este teraz plava vela substratu na hladine...pomaly dokupim rastliny a potom si do kalendara vyznacim stastny den prerabky krevetaria...) hop
 Reagovat na tento příspěvek 0  - malyLibor Re: TatianaP
To se nemusí propírat. Jen namočit. Pak to namočené dáš na dno, zasadíš rostlinky a potom pomalinku napouštíš vodu. Není to nic těžkého... a s tím filtrem opravdu počkej, až to klesne na dno, pak už to nebude dělat problémy.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - TatianaP Re: malyLibor
,,no po namoceni tam naozaj dost substratu plava na hladine,tak filter ostava tam kde je,pouzijem ho az ked to vsetko klesne..skutocne je velmi jemny a lahky..a keby sa riadim navodom z obalu,tak pri prvotnom prepierani by som mala viac substratu v odtoku,ako vo vedre...:)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - malyLibor Re: ViktorX
Zajímavá připomínka. Snad tatianaZ nebude dělat psí kusy, ale nechá to v kýblu jen máčet... hm, no jo.... máš recht... Něco plave, něco se vznáší, než klesne... tatiano, pokud máš filtr kostku bioakvacitu, tak pozor na to, RPS má malé kuličky, tak aby se ti do toho bioakvacitu nezavrtaly... V akvárku, kde už budou ležet na dně, to nehrozí, ale plaváčci v kýblu by to udělat mohli... já mám RPS v akva s přepadovým filtrem a tam takové problémy nebyly.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ViktorX Re: malyLibor
Nápad je to zajímavý, ale bacha s bioakvacitem, když jsem restartoval akva a dělal s Liaporem psí kusy, malé kuličky se rády zavrtaly překvapivě hluboko (PPI 20), když jsem je doloval ven, nadával jsem jako špaček.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - TatianaP Re: prasan
,,ano vezovky palec ,tie este dokupim..na pracu s novym substratom sa tesim,vidim,ze s nim nie su az take zavazne problemy..:)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - -Re: TatianaP
Tiež tento substrát mám.Je len otázka cviku,naučiť sa s ním pracovať.Potom ani sadenie nie je problém.Je pravda,že sa jedná o ľahučký substrát.Odkalovať ho v dobre fungujúcom rastlinnom akváriu ani netreba.Sám som svoje akvária 2 roky neodkaloval.O všetko sa postarajú rastliny,nitrifikačný proces a vežovky v dne. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - TatianaP Re: malyLibor
,,dam tam uz zabehnuty filter tetraTec In300,,hadam to tomu substratu pomoze..nemam moc kde drzat krevety,tak sa snazim novozariadenemu akvariu pomoct ako budem vediet..:)substrat bude "lezat" s filtrom,kym nedokupim potrebne rastliny,to nejakych 7-14dni urcite potrva..pomoze pridanie listov mandlovnika??
Zaujal mne tvůj nápad dát do kýblu k namočenému substrátu filtr.... Bude už zajetý? Napadlo mne přidat tam i Biofiltr od Dajany nebo něco podobného - Sera Nitrivec a tak... za dva týdny by se v tom dně mohly už usadit nitrifikační bakterie a hodně by to urychlilo zajíždění akvárka. Jo, a nelekni se, zpočátku budou některé kuličky plavat. Já je odlovoval, ale teď při pokusu, co dělám s RPS a Laporem jsem zjistil, že úplně všechny kuličky RPS do dvou týdnů klesly.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - TatianaP Re: baletka
,,opat dakujem..zajtra to namocim podla planu..kobercove rastliny nemam a 20l akvarium nie je velke,to sa mozno aj zrelaxujem pri napustani vodou..mam cryptocoryne nana,microsorium a limnophila aromatica...dufam,ze v novom subsrate sa im bude viac darit..:)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - baletka Re: TatianaP
Libor má daleko větší zkušenosti, než já, takže pokud říká, že pod RPS štěrk ani písek nepotřebuješ, je to pravda. Já ho tam mám a jsem ráda, protože se mi do toho skvěle sázelo. Kdyby tam byl jen ten keramzit, neměla bych možná dost trpělivosti. Na radu právě Libora jsem vodu napouštěla přes talíř položený těsně pod hladinu. První litry, které vytvořily hladinu, jsem prostě nalila a nechala to ležet. Po pár dnech přišel na řadu talíř. Pravda je, že ten substrát neuvěřitelně drží bakterie, akvárko je velmi rychle stabilní a rostliny v něm rostou.. no z kryptokoryn mám koberec a týdně vytrhávám tři, čtyři nové rostlinky. Takže tak :-)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - TatianaP Re: malyLibor
,,to vazne??stary strk chcem pouzit hlavne,kvoli bakteriam,ale ked to nie je potrebne,tak by som ho vynechala..zajtra ho namocim vodu dam cast z akva a cast cerstvu,pridam aj filter,nech to pracuje,uvidim,ako to pojde..hadam sa novo zalozene akva potom rychlejsie zabehne...:)
I já mám nanoakvárium o objemu 22 litrů s tímto substrátem. Doporučuji ho ihned namočit a taky doporučuji ho s ničím nemíchat. Křemičitá štěrk ti pod RPS bude zbytečně zabírat místo. Je fakt, že RPS je zpočátku opravdu lehký, ale to krevetkám nevadí, spíš naopak, furt se v něm probírají. A rostliny v tom akva rostou naprosto neuvěřitelně. A neboj, se sázením to není tak zlé. Doporučuji namočený RPS dát do akva, zasadit do něj rostlinky "nasucho", pěkně ho kolem nich upěchovat a pak opatrně pomalu napustit vodu - já napouštěl vzduchovací hadičkou. Nevyplavalo mi nic. Po skoro dvou letech už se RPS chová jako jemný písek, dá se i dobře odkalovat.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - TatianaP Re: baletka
,,dakujem,zajtra ho namocim a uvidim kedy prerobim akva,zalezi od toho kedy nakupim new rastliny,ale nejaky tyzden to este potrva...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - baletka Re: TatianaP
Já bych Ti poradila namočit ho klidně 2 týdny předem. Já ho namáčela týden, ale pak jsem přidávala ještě vrstvu, která ležela v kýbli asi měsíc a bylo to něco dost jiného. Stejně jako Tommate bych pod něj dala vrstvu jemného křemičitého písku. Skvěle se do toho potom sází a ani se to moc nemíchá. Je pravda, že po několika měsících se pak substrát ještě více usadí a už jsem se ho naučila i odkalovat, když je to tak jednou za měsíc, dva, zapotřebí.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tommate Re: TatianaP
zcela stačí se řídit návodem na obalu

Edit: jinak před dvěma měsíci jsem založil krevetárium na Profi soilu a musím říct, že jsem velice spokojený, nedokážu si představit nic lepšího pro trpasličí krevetky, pod PS jsem dal ještě vrstvičku zahradnického substrátu lehce říznutého rašelinou a jílem a na to ještě vrstvičku 2mm křemi-písku, PS se s tím vůbec nemísí, zůstává pěkně na povrchu, PS se nedá doporučit do čistě rybích akvárií nebo tam, kde je třeba po dně rejdit odkalovacím zvonem, krevetária a rostlinária se tímto způsobem neodkalují a do těch je PS určen, na aquascaping se nehodí
 Reagovat na tento příspěvek 0  - TatianaP – Rataj PROFI SOIL
,,zdravim,dnes som si kupila Rataj PROFI SOIL,a chystam sa s nim zalozit krevetarium..ako citam vase reakcie,zacinam mat obavy,ci je to vobec vhodne..mam 20l krevetarium,uz zabehnute,len to chcem prerobit,pouzijem cast stareho kremiciteho strku a mesiace fungujuci vonkajsi zavesny filter...prerabat budem o tyzden az 2,mam ho namocit uz teraza do cerstvej vody,alebo mam pouzit tu z akvaria??? dakujem za reakcie

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - baletka Re: BlueCactus
Já mám ve 100l akva ProfiSoil a pod ním vrstvu křemičitého štěrku 2-4mm a jsem s tím dost spokojená. Tedy... abych to uvedla přesně, osobně už bych si ProfiSoil do akvária nedala. Barva skvělá, vypadá to bezvadně. Ale odkalování hrůza, jakýkoliv prudší pohyb vody a třetina se toho zvedne, rozvíří a nechá bordel, drobné rostliny se do toho sadí nechápu jak (spousta lidí tady ti povykládá, že to jde, ale já to nezvládla, nemám na to mnoho hodin volného času) a vůbec.. myslím, že ten substrát má více nevýhod, než výhod (čistě osobní amatérský názor). Ale pokud se pro něj rozhodneš, musím říci, že jak je pod ním vrstva toho štěrku, větší rostliny se do toho sází úplně samy. ProfiSoilem projedeš jako máslem, ve štěrku se to ukotví a samo se to uzavře - nádhera. A ani při odkalování se mi to nemíchá, protože ten štěrk jde dolů neporovnatelně rychleji, takže ve zvonu se to smíchá, ale zpět to padá tak, jak to chci: štěrk dolů, RPS na to.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fido16 Re: BlueCactus
Se šťerkem se to časem promíchá jak budeš odkalovat. Dal bych jen ten profi soil
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: BlueCactus
Tady si můžeš orientačně spočítat. www.akvamalawi.com/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - BlueCactus Re: romant
aquaclay je na tom predpokladam stejne?na akvarko 40x28cm s výškou substratu kolem 4-5 cm,to vezmu to 8-10kg balení asi,co?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: BlueCactus
Dokonce bych to viděl, jako lepší variantu, než to kombinovat se štěrkem. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - BlueCactus
lze pouzit profisoil bez dalsiho pridani sterku?na obrazcich to tak byva...diky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - malyLibor Re: Xixao
Kdepak. Já Profi Soil použil jen do jednoho akva, ale po usazení jsem s ním spokojen. Vařil jsem 40 litrů Liaporu do třístovky a tam to pomohlo, usadil se velmi rychle.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - malyLibor Re: baletka
Vidíš, to jsou ty věci, o kterých se tady stále mluví - každé akva je jiné... U těch neonek bych to vysvětlil asi tím, že když jsi přestala vzduchovat, tak v akva malinko přibylo CO2 a tím mohlo klesnout pH, což neonkám přišlo velmi vhod. Ale ať je to jak je to, hlavně že je jim líp. Ten Profi Soil skutečně potřebuje čas. Ale tím, že js ho měla namočený, by to nemělo trvat tak dlouho jako u mne.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - baletka Re: malyLibor
Namočený byl substrát před aplikací do akvária asi týden. Jestli se ještě nasákne a usadí přímo v akva, to se uvidí. Vzduchování jsem nakonec po poradě s několika akvaristy zde ve fóru úplně zrušila a zdá se, že to rybám dokonce prospívá. nechápu to, ale neonky úplně ožily, začaly více žrát... Třeba je to i celkovou změnou prostředí, ale rozhodně jim absence O2 nijak neuškodila... Včera jsem přidala do popředí i hemianthus cuba, a tak jsem hrozně zvědavá, jak se mu povede. Každopádně sázení proběhlo v naprosté pohodě a zatím nic nevyplavalo.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Filip_CZ Re: malyLibor
já jsem to s tím povařením RPS zkoušel a teda nemělo to efekt stále pak plaval.... měl si zkušenost že to bylo pak lepší? Já efekt měl spíše sporadický
U tebe jsou všechny problémy způsobeny tím, že jsi vlastně to akvárko nezakládala, dno nemělo čas se nasáknout. Když se zakládá klasicky, tak nejdříve RPS buď povaříš, nebo necháš v kyblu nějak dobu nasáknout. A potom trvá měsíc, než tam pustíš první rybky. To už jsou rostliny zakořeněné a dno je nasáklé vodou, takže nejsou problémy, které máš ty.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Filip_CZ Re: baletka
RPS jsem měl i se šneky a množili se jako před tím... a nepozoroval jsem na nich nějaký problém s pískem
Já mám zatím v pagodárku na povrchu jemný černý písek 1-2mm. Okružáci po něm lezou v pohodě, ale pagodulám to vůbec nešlo. Na RPS v Kanceláři mi lezou v pohodě heleny a nedělá jim to problém. A na Liaporu mi lezou všechni šneci i ty pagoduly naprosto v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - baletka Re: Xixao
Jojo, já s tím promícháním počítám. I když, ten hěndý povrch je nádherný, bylo by pěkné ho tak mít. Ale ancíci mi to na nějakých dvou místech už řádně prohrabali a taky to nevypadá zle - ten mix. a propos: má tady někdo zkušenost s RPS a šneky? Mně se zdá, že těm mým zebrám a tygrům se to úplně nezdá. Je to možné??
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Filip_CZ Re: grunda
já používám v hlavní nádrži Ada amazonia new a jsem s ní moc spokojen, nejlepší substrát co jsem kdy měl.. ale to je asi už do jiného tématu...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda Re: Xixao
já nedám dopustit na ADA aqua soil, ale ostatní substráty nezatracuju, se vším se dá kouzlit, jen je s tím víc práce
Rozumím, promiň, asi jsem se vyjádřil špatně. RPS ani Liapor nejsou vhodné na dělání kopců ani zvlněného terénu, ale za použití přepážek se dá dosáhnout i výškově rozmanitých teras. Nejsou to vhodné substráty ani pro velké sumce a cichlidy, tedy ryby hodně ryjící ve dně. Nicméně ani výkonné filtry, ani sumečci rodu Corydoras či menší mřenky je nezvíří - po měsíčním usazení, samozřejmě. U RPS je třeba k usazení delší doba, pokud jej jako já nenamočíš a nasypeš rovnou do akva. Jsem ale přesvědčen, že po převaření by se do akva s RPS dalo bez problémů vypustit hejnko pancéřníčků.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Filip_CZ Re: malyLibor
já jsem měl 2 až 3cm různé sumce a ze zkušeností dokázali zvířit dno dostatečně... já Liapor neměl, nedokážu posoudit... RPS jsem testoval ve dvou nádrží cca půl roku , však já netvrdil že se z toho dají dělat kopce, právě jsem upozornil na jednu z nevýhod tohoto substrátu, které je potřeba si nazačátek uvědomit než se člověk pro něj rozhodne...

ten kdo jde a koupí si písek se na něm nedočte jaký v praxi jsou jeho plusy mínusy a od toho chápu zde toto téma...
Myslím, že každý substrát má svoje plusy i mínusy... Asi by mne nenapadlo dávat Profi Soil k velkým sumcům... ale například malé mřenky annamské mi Liapor nevíří vůbec. V akva s Rataj Profi Soil žádné ryby dna nemám a B.maculatus nezvíří vůbec nic. No a chtít dělat z RPS nebo Liaporu kopce... to snad nebudu ani komentovat.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Filip_CZ Re: grunda
já jsem měl ve dvou nádrží PS a ani po půl roce nebyl substrát usazený

však já nikomu nebráním ho používat :) Znám lepší písky. Ano zrnitost jeden až dva milimetry je dobrá na kobercovky.

Daleko více se mě osvědčil Aqua Soil Africana powder, který postupně PS všude nahradil u mě :)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - grunda Re: Xixao
pro kobercovky je naprosto perfektní, díky své zrnitosti, jen je třeba trpělivost, jak při sázení, tak při dávání ryb(je třeba nechat kobercovky dobře zakořenit). Výkoné filtry taky nejsou problém, jen je třeba nechat substrát usadit, kolega ho má v rostliném akva cca 100 litrů, výkon filtru papírově 3000 litrů za hodinu a drží. Vytváření kopců v akva je stejné, jako každý jiný substrát, až na vyjímky z nepálených jílů, je třeba kopce podepřít. Velcí sumci a kobercovky, to nebudu ani komentovat.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Filip_CZ Re: Barakainus
Profi Soilu písek pro sázení kobercovek je více trápení než užitku..

Pokud si někdo myslí že PS je vhodný pro sázení kobercovek, tvarování layoutu dna, praktický pro větší sumce, neplave, nemá problémy s výkonnějšími filtry směle do toho :) Znám mnoho akvaristů, který z těchto důvodu profi soil opustili
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Barakainus Re: Xixao
To je blbost. HC cuba se v tom sazi naprosto normalne. Mluvim o Liaporu, ale to je to same, jen mozna jeste trochu lehci. Uz tady mnohokrat opakovano, ze sazeni cehokoliv do tehto lehkych substratu neni naprosto problem. Stonkovky, kobercovky, nic. To ze to nekomu neslo spis vypovida o rozdilech mezi akvaristy, ne o subsratu.
Takze se nebat a sazet :)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 5

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 8352x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/16518-rataj-profi-soil?od=131