Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Liapor a další substráty z pálených jílů

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Liapor a další substráty z pálených jílů
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2012 16:26 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: HonzaCh
Byl jsem vyzván, abych reagoval na tvá tvrzení zde, neboť mám dno z Liaporu (pouze, ne z dalších písků neznámého složení) a také jsem se pokusil měřit pH permanentním pH metrem.
Tvá tvrzení mi přijdou velmi odvážná. Mohl bych se zeptat, jak dlouho to dno už používáš? Z jakého materiálu je síťka, kterou je Liapor přikryt? A prosím ještě přesné chemické složení těch dalších tří písků, z nichž se skládá tvé dno, dále typ sondy a jak jsou nabité baterie pH metru... a tak bych mohl pokračovat.
PH metr je značně nepřesný přístroj, jak jsem velmi rychle zjistil. Například mně ukazoval zpočátku snižující se hodnotu pH, když jsem začal aplikovat CO2, po týdnu pH začalo zcela bezdůvodně stoupat, poslední naměřená hodnota pH byla po dvou týdnech měření 22,88. Prodejce mi řekl, že je to způsobeno tím, že se v pH metru vybily baterky. Nové jsem tam zatím nedal.
Tvé údaje o Kh nemohu potvrdit. Měním vodu z vodovodu : permeátu z osmozy v poměru 1:2 a Kh mi pomalu klesá, jak se můžeš přesvědčit z výsledků mých měření.
Stejně tak z výsledků mých měření a poznámek v deníku můžeš zjstit, že vodivost vody v akva mne zpočátku zaskočila, byla podstatně vyšší než vodivost vody do akva dodávané. Nicméně tvrdit, že za to může Liapor, je značně odvážné a já bych si to nedovolil. Stejně tak to může být způsobeno rozpadem listů rostlin, úmrtím šneků.... Ať je to způsobeno čímkoliv, nemá to dlouhého trvání. Opět se ve výsledcích měření u mé třístovky můžeš přesvědčit, že vodivost postupně značně klesá.
To je tak asi vše, co jsem k tomu chtěl napsat. Tento příspěvek jsem napsal jen na vyžádání, osobně bych na tvá tvrzení vůbec nereagoval. Nemyslím si, že má smysl reagovat na tvrzení, která nejsou podložena fakty.

Pokud chcete někdo diskutovat o tom, jak Liapor ovlivňuje kvalitu vody v akva, velice to uvítám. Zkuste vodu občas změřit, zaznamenat parametry a pak se pojďme bavit o výsledcích. Romant sem dal odkaz na složení Liaporu. Liapor není nic jiného než vypálené kuličky jílu. Nemůže vodu měnit jinak než jíl, tzn. prakticky nijak. Snad jediné, v co jsem doufal, že by mohl uvolňovat nějaké to železo, jak se tvrdí u chemicky totožných speciálních akvarijních substrátů. Bohužel, ani toto má měření nepotvrzují. Pokud železo do vody nepřidám, prostě v ní není, ani když mám dno z páleného jílu.... nejen Liaporu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.07.2012 16:13 Muž kortezhugo [983] Re: HonzaCh
Tak podla tej tabulky je vsetko jasne.Osobne ale v tom zlozeni nic zle nevidim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2012 16:01 Muž HonzaCh [3] - AmerikaRe: kortezhugo
Hořčík těžko změřím!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   03.07.2012 15:57 R Muž romant [27987] Re: HonzaCh
Tady jsem našel tabulku s chemickým složením liaporu www.liapor.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2012 15:55 Muž kortezhugo [983] Re: HonzaCh
A co ked vyplavuje horcik? X-) :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2012 15:48 Muž HonzaCh [3] - AmerikaRe: kortezhugo
Vodu s filtru vypouštím do dna s CO2 kde je Liapor. Tak mě napadlo, že ho rozpouští nebo vyplavuje vápník!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.07.2012 15:43 Muž kortezhugo [983] Re: HonzaCh
Zaujimave toto.Nikto tu nic nezmeral a kopec rad ako to namacat a davat do akva.X-) :)Aj ked ja osobne by som to zvysovanie Kh celkom bral.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2012 15:35 Muž HonzaCh [3] - AmerikaRe: kortezhugo
To jsem udělal, neměřil jsem Ph, ale vodivost a jde prostě nahoru. Ona jde u Aquaclay taky, ale časem přestane růst. Hlavně mě ho zbylo 30Litrů! Zbytečně jsem stresoval,že mám málo písku a dal tam Liapor. Teď se ho nezbavím :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2012 15:27 Muž kortezhugo [983] Re: HonzaCh
Ci to je prave Liapor-om zistis na 100% tak ze si to das zvlast.
2 pohare
1. vodu
2. vodu + Liapor
Uzavres to a nechas v tme par dni postat a potom to zmeras. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2012 15:18 Muž HonzaCh [3] - AmerikaRe: romant
Co2 jede dá se říct pernamentně, tak aby voda měla Ph6,7. Měřil jsem Kh po výměmě vody po týdnu a je 5. Za týden bude 6 nebo7.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2012 15:12 R Muž romant [27987] Re: HonzaCh
Nebude to činností rostlin? Zkoušel jsi toho CO2 přidat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2012 15:11 Muž HonzaCh [3] - AmerikaRe: romant
PH metr se sondou 24hod. A samozřejmě nahoru. Už jsem uvažoval, že to dělá PMDD. Tak jsem týden nehnojil a vodivost jde nahoru taky!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2012 15:07 R Muž romant [27987] Re: HonzaCh
Jak se Ti to hejbe? Kdy a čím to měříš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2012 15:04 Muž HonzaCh [3] - AmerikaRe: Monty74
Mám tam tři druhy písků a měl jsem je samostatně v jiných ak. a problém mám jen tady! Ph vždy klesne po výměně vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.07.2012 12:32 Muž Monty74 [20] Re: HonzaCh
Ou, to je slovo do pranice :-) Máš to nějak ověřený, že to dělá zrovna ten Liapor?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2012 09:57 Muž HonzaCh [3] - Amerika
Zapomeňte na Liapor, dal jsem ho jako podklad a přes něj síťku.Zásadní problém je, že zvedá PH i vodivost!! Týdně mění 80L vody za vodu z rev.osm. a Kh nekleslo pod 5.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2012 07:43 Muž LiborSprysl [9015] Re: malyLibor
Nebude to tím, že znáte produkty jen těchto dvou firem? Pěstováním akvarijních rostlin se zabývají i mnohé další a stejně srdnatě jako vy ty dvě, budou hájit jiní i další...Již jsem jinde zmiňoval Jirku Sýkoru a jeho Fytosel, jsou tací, kteří si nemohou vynachválit Václava Hořánka...a dalo by se asi ještě pokračovat... ano Řekněme, že nejsou tak velcí, jako firmy vámi zmíněné...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 22:41 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Monty74
Záleží na tom na jak velké rostlinky. Ale myslím, že je to dobrá volba. Kdyby to byl obří echinodorus, tak mu tam navážeš matiček víc. Jde jen o to, aby neplaval, nic víc. Jen pozor, ať to jsou opravdu železné matky. Mně se v železářství děvčata velmi divily, protože můj požadavek zněl: Chci asi dvacet matek, jedno jaká velikost, musí být železné a musí to být ty, co rezivějí smich
Jinak Aqua-daho dobrá volba, i když mně se více osvědčují rostliny z přebytků od jiných akvaristů. Ale Aqua daho a Rataj prodávají podle mého názoru asi nejkvalitnější rostlinky u nás. Tedy, myslím z těch velkoodchoven.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 22:13 Muž Monty74 [20] Re: malyLibor
Děkuji za vyčerpávající odpověď.Ve středu mi přijdou rostlinky od aqua-daho a o svátcích se pustím do rekonstrukce poděděné 260-ky.Doufám že po načerpání vědomostí načerpaných na tomto fóru všechno dobře dopadne.Snad jenom ještě - matičky 6 mm budou stačit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.07.2012 18:07 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: malyLibor
Viď že jo? :-) Stačí na to i selskej rozum průměrně inteligentní osoby, jako jsem třeba já. Naprosto logicky mi vyšlo, že dostane-li se někam voda, tak pochopitelně se tam může stejně snadno dostat i bakterie. A vcelku je mi jedno, jaká - tím mám na mysli aerobní vs. anaerobní - momentálně nemám kapacitu se tím víc zaobírat, k těmhle informacím se můžu vrátit a prostudovat je, až budu mít čas a chuť. Právě teď mi stačí vědět, že ty procesy fungujou (a až budu chtít vědět proč fungujou, potom si to samozřejmě zjistím ;-) , např. právě ze zdejších odkazů a článků).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 16:52 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: ivaha jamajcan Silent
Napsali jste to zcela přesně palec
Stačí na ty malý blbý kuličky, jak jim něžně říkám, kouknout pod lupou či lépe pod mikroskopem a člověk nestačí valit očiska, co je tam dírek coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 16:47 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Monty74
Rozpoutal jsi fajn debatu. Škoda, že někteří do ní vstupují anonymně. S takovými ale nemá smysl diskutovat. Tvým dotazům naprosto rozumím, protože po zkušenosti s Rataj Profi Soil jsem se ptal stejně, když jsem se rozhodoval, zda jít do Liaporu.
Profi Soil od Rataje je super substrát, ale při jeho použití si musíš přečíst návodm, což já neudělal, nasypal jej do akva a kuličky mi po akva lítaly ještě dva měsíce.
U Liaporu jsem se poučil, přečetl si toto vlákno a jak sis všimnul, málem jsem postup nedodržel a nevařil všechno. Naštěstí mne uživatel Kusma upozornil, že když to nepřevařím, kuličky sice klesnou, ale budou "lítat" po akva. Hned jsem vzpomněl na nenamočený Profi Soil a poctivě vařil. V sobotu to bylo 6 týdnů od vysazení kytek a napuštění akva. Musím říct, že Liapor drží, kuličky nelítají a drží i rostliny.
Na rostliny ti poradím dva fígle:
1) Nachystej si všechny rostliny, co chceš vysadit. Udělej dno a nalij vody tak, aby byla tak 1 cm pod povrchem. Rostlinky sázej postupně, metodicky zprava doleva či naopak. Jak je budeš sázet a udusávat dno okolo rostlin, bude Liaporu vůčihledně ubývat a budeš muset Liapor dosypávat. Já dal na dno 30 litrů Liaporu a při vysazování jsem dalších 10 litrů přidal. Po výsadbě jsem dopouštěl vodu vzduchovací hadičkou. Trvalo to dýl, ale vyplavala myslím 1 rostlinka.
2) Dosazovat rostlinky do čerstvého Liaporu je velmi velmi, ale velmi na nervy. Proto jsem použil fintu vyčtenou v jiném vlákně. Koupil jsem malé železné matičky a rostlinky kouskem niti na matičky navázal. Pak jsem "zasadil" matičku pinzetou do dna, niť vtáhla rostlinku a je to. Matička ve dně není vidět, časem až rostlinka zakoření nit uhnije a matička bude rezovět a sloužit jako zdroj železa pro rostlinu. Funguje spolehlivě a chceš-li vědět víc, koukni do vlákna rybicky.net/forum/2145
No a abych rozptýlil zcela tvé obavy - dnes, po 6ti týdnech od napuštění, se Liapor chová jako slušné dno, kuličky nelítají a už bych tam klidně dal i pancíky. Dnes už s ním nehnou ani dánia, ani mřenky. Je ale pravda, že týden po napouštění dokázala trysková dánia za sebou při průletu 0?5 cm nade dnem rychlostí blesku nějakou kuličku zvednout, rostliny ale skoro nevyplavávaly. A pokud ano, nastoupila finta s matičkami.
Kdyby ses chtěl na cokoliv dalšího zeptat, klidně se ptej, rád poradím, pokud ty šmejdi z monopolu ČEZ Distribuce nenechají zas naši vesnici v těch hicech 11 hodin bez proudu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 16:27 jamajcan Re: Monty74
Tak já jsem tipoval,že je tam teda někdo úplně jiný.Dostal jsi mě. palec Tady je o nitrifikaci,doporučuju se zaměřit na rovnici č.2 cs.wikipedia.org/… o denitrifikaci cs.wikipedia.org/…. A tady originál stránky od Rataje popis Aquaclay www.rataj-spk.cz/… část o nitratačních a nitrifikačních bakteriích.Scheisse Aquaclay!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 15:37 Muž Monty74 [20] Re: jamajcan
Ajajaj, kdybych věděl jakou debatu rozpoutám, tak se nechám radši překvapit co mi liapor provede.Každopádně děkuji jamajcanovi za zodpovězení mého dotazu.Přesně to mě zajímalo palec Romant se pobavil a to je fajn.O vznesení dna jsem psal s nadsázkou, šlo mi hlavně o to jestli to hodně nevíří právě ryby co žijí u dna ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.07.2012 15:14 jamajcan Re: host
Opravdu bezpředmětná debata.S Liaporem si stojím za svým,a nemyslete si,že jsem nepoznal,který odvážlivec,se skrýval za hostem.úchylné metody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.07.2012 15:06 host Re: jamajcan
Mno, nyní jste tomu nasadil už jen tu pomyslnou korunu. sera siporax nabízí anaerobním bakteriím extrémně vysoký podíl otevřených pórovitých struktur. Tím je umožněno ideální zásobování bakterií živinami a nepatrným množstvím čerstvé vody.
Uvnitř pórovitých struktur panují podmínky chudé na kyslík, čímž jsou bakterie podněcovány ke štěpení nitrátu, aby získaly dostatek kyslíku. Výsledkem nepřetržitého odbourávání nitrátu je akvarijní voda s jen velmi nízkým obsahem nitrátů.
A jen na doplnění, položte si vedle sebe Liapor a Siporax, aby jste mohl porovnat rozdíl. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.07.2012 14:49 jamajcan Re: host
Vážně zbytečná.Je vidět,že o porézních materiálech typu Liapor,nemáte ani páru,když tvrdíte že se dovnitř kyslík nedostane. S Liaporem ve dně je to totožné jako třeba se Siporaxem ve vnějším filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 14:39 host Re: jamajcan
Milý kolego, zbytečná debata. Nejprve bych doporučil pozorněji číst a až potom reagovat. Nikde jsem nenapsal, že ve dně z Liaporu probíhá anaerobní proces. Naopak! A oproti dnu, kde je dostatek kyslíku díky proudění vody a tudíž aerobní prostředí, bude uvnitř kuliček Liaporu vždy prostředí anaerobní vzhledem k podstatně nižší hodnotě kyslíku. Ale, jak jsem napsal, zbytečná debata. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.07.2012 14:14 jamajcan Re: host
Nitrifikační jsem napsal záměrně.To,že ve dně z Liaporu probíhá anerobní proces není pravda,protože molekuly O2 volně pronikají i do vnitřní stavby Liaporu.Tudíž se jedná o aerobní,tzn.nitrifikační proces.Nechcete mi snad tvrdit,že molekula No3 pronikne do kuličky Liaporu a molekula O2 bude poslušně čekat venku? :-) Denitrifikace probíhá v prostředí chudém na kyslík,což se o dně akvária s cirkulující vodou říci nedá.Takže o matoucích informacích bych radši ve Vašem případě nemluvil. HaR. Pánové,pánové.Kladné prsty?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   02.07.2012 13:37 host Re: RadioactiWe
Kolegové, reagoval jsem na tuto větu: Jeho nespornou výhodou je poměrně velká plocha pro osidlování nit.bakterií,která přispívá k udržování rovnováhy v akva. a to slovíčko "nitrifikační".
To je to zmatení pojmů, nitrifikační a denitrifikační. Tu velikou vnitřní plochu nemohou využít nitrifikační bakterie, tudíž je to nesmysl. Pokud se bude hovořit o denitrifikaci, bude to něco jiného. A pokud budem hovořit o nitrifikačních bakteriích, tak na povrchu substátu a bude to plocha srovnatelná s jakýmkoliv jiným, ovšem s jednou velkou výhodou a sice "vzdušnost" kde je mnohem lepší cirkulace a tím i zásobování bakterií kyslíkem a tím i mnohem lepší podmínky podmínky pro jejich činnost. Už si snad rozumíme. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.07.2012 12:45 Muž RadioactiWe [192] - LabyrintkyRe: host
Silent napsal: ..uvnitř těchto granulátů je prostředí vhodné spíše pro anaerobní denitrifikační bakterie díky nízkému obsahu kyslíku host napsal: Aha, a ten kyslík pro ně se tam dostane jak? Proč pochcípají ve filtru mimo provoz a tady ne? Vo vypnutom filtri 'pochcípají' aeróbne baktérie (potrebujú kyslík). Anaeróbne baktérie, ktoré by sa mali usídlovať v tomto substráte potrebujú naopak prostredie bez prístupu O2. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 12:29 jamajcan Re: host
Pro lepší pochopení o zásobování bakterií kyslíkem tyto dva odkazy. cs.wikipedia.org/… cs.wikipedia.org/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 12:22 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: host
Tak anaerobní bakterie, no... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 12:15 host Re: ivaha
Aha, a ten kyslík pro ně se tam dostane jak? Proč pochcípají ve filtru mimo provoz a tady ne? To by musel ten Liapor být osídlen anaerobními bakteriemi ale ne aerobními. Ono nejde ani tak o velikost bakterií, ale o životní podmínky. Ach jo, a furt jsem stejně blbej. sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.07.2012 12:11 R Muž Silent [5949] Re: host
Slinutý a na pohled jednolitý povrch jednotlivých zrn sice vypadá neprostupně, ale i tak je mikroskopicky porézní jak správně podotkl jamajcan. Na druhou stranu uvnitř těchto granulátů je prostředí vhodné spíše pro anaerobní denitrifikační bakterie díky nízkému obsahu kyslíku, protože přece jen tam nemůže řádně proudit okysličené voda. Takže pro dno je to velmi praktický substrát. Na povrchu nitrifikační a uvnitř denitrifikační bakterie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.07.2012 12:08 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: host
Teď teda možná ze sebe udělám debila, ale - pokud je ten materiál schopnej se nasáknout, tak ,podle mě logicky, dojde stejným způsobem i k osídlení nitrifikačníma bakteriema, ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.07.2012 12:05 jamajcan Re: host
To není tím,že jste blbý,ale tím že nevíte o rozměrech bakterií.Ty začínají už na destinách mikrometru.A i když se nám může zdát,že povrch substrátu je jednolitý,tak právě pro ty bakterie,jsou tam otvory kterými se dostanou dovnitř,jako vjezd do pískovny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 12:03 Muž micz [132] Re: host
Tak na to vnitřní osídlení bakteriema taky moc nevěřím...spíš bych řekl, že mají lepší podmínky hlavně na povrchu ,protože tyto substráty prostě nesléhají jako třeba písek takže bakterie mají lepší přístup okysličené vody...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 11:48 host Re: jamajcan
Citace výrobce: Liapor se vyznačuje granulovanou formou s téměř kulovitými zrny s vnitřní stejnoměrnou pórovitou strukturou a uzavřeným slinutým povrchem. Jsem asi blbej a tak, byl by někdo tak hodný a vysvětlil mi proč všichni opisují od Rataje ten nesmysl o velké ploše pro osídlení nitrifikačních bakterií, když poreznní část je uzavřena?
Poráde tomu jaksi nemohu přijít na kloub, ale jak říkám, asi jsem blbej. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.07.2012 11:46 Muž micz [132] Re: jamajcan
Tak takové problémy jsem s Aquaclay ground neměl.Stačil cca týden v kýblu se studenou vodou a už skoro nic neplavalo.Rostliny taky držely dobře.Jediný problém byl, že se mi to špatně odkalovalo tak cca první tři měsíce. Použil jsem ještě AC staré dno a to už bych asi neudělal,protože je v tom jakýsi štěrk který se odkalováním dostává nahoru. Kdybych věděl o Liaporu radši určitě pořídím ten,hezčí barva a hlavně cena...i když to převařování asi musí být zážitek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.07.2012 10:03 jamajcan Re: Monty74
K Liaporu Ti toho moc neřeknu,protože jsem ho nikdy nepoužíval.Aquclayground používám nějaký rok.Ze začátku substrát,který tě dokáže dovést k šílenství,protože než dokonale nasákne vodou,i po provaření, je lehký a velice špatně v něm drží kytky.Pokud chceš od začátku chovat ryby typu Corydoras,tak budeš každé ráno znovu sadit kytky.Proto Panc.ze začátku určitě nedoporučuju.Vše se změní k lepšímu po určité době,kdy se substrát vyplní ve všech dutinách vodou.Sedí krásně a kytky v něm mají krásný a bohatý kořenový systém,který v běžném štěrku nemají.Jeho nespornou výhodou je poměrně velká plocha pro osidlování nit.bakterií,která přispívá k udržování rovnováhy v akva.Závěr?Pro člověka,který chce provozovat akva.bohatě zarostlé rostlinami,je to při troše trpělivosti výborná volba.Ovšem informace,které jsem měl možnost získat od lidí,kteří mají s Liaporem zkušenost,např.MalýLibor,je Liapor prakticky totožný,co se týče technologie výroby i použitého materiálu.Liší se jen barvou a hlevně cenou.Liapor je mnohem levnější.Závěr2:Kdybych věděl o Liaporu v době,kdy jsem kupoval Aquaclay,určitě bych volil,kvůli ceně, Liapor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.07.2012 09:51 R Muž romant [27987] Re: Monty74
Tak to je dotaz z kategorie lehce úsměvných. Co jednou ke dnu padne, to už tam taky zůstane. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.07.2012 08:16 Muž Monty74 [20]
Zdravím všechny.Máte nějaké nové poznatky s liaporem? O svátcích budu předělávat akvárko a mám připravený 50litrů.Po převaření se od včera máčí v soudku.Vypadá to že cca 80% z pytle se ponořilo. Jestli se třeba dno nezačalo po delší době vznášet ;-) Jde mi o to, abych to nedal do akva a po zapnutí filtru mi to nezačalo cestovat.Díky za info

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.06.2012 23:53 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Kusma
Asi to je jen o odhadu. Já to fakt neměřil. Ale teď koukám na příspěvek ze dne, kdy jsem vařil, a tehdy jsem psal, že kleslo tak 60% a nechtělo se mi vařit. A y jsi mi poradil, ať vařím, že to pak nebude tak lítat, za což ti stále doma děkuji a klaním se směrem k tvému bydlišti na znamení díků, o veliký rádče palec Fakt jsem rád, že jsem tě poslechl, i díky tomu jsem asi s Liaporem tak moc spokojený. potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2012 21:12 Muž Kusma [411] - RostlinyRe: ondra
no já osobně jsem si frakci přesil na velikost 1-2mm a těch mých 35-40% je okamžitě po napuštění, po dvou až třech dnech je to skutečně tak 80%...

ps: mám asi 2 týdny založené akvárko s liaporem a žádné létání po akvárku a podobně se neděje ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2012 20:58 Muž ondra [168] - ŽivorodkyRe: malyLibor
je zajímavé, že se ty procenta plaváčků dost liší, přitom se jedná o stejný výrobek. Asi není pytel jako pytel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.06.2012 20:26 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Sid
Tak už vím zcela přesně, kolik mi zbylo plaváčků :-) Před chvílí jsem měnil vodu a abych si usnadnil práci, tak jsem potřeboval kýbl, do kterého jsem odhazoval plaváčky. Tak jsem plaváčky přesunul do odměrky. Ze 40 litrů zůstaly 4 dcl. Asi bych je taky utopil, kdyby se mi chtělo s tím drbat, ale není nutno. Jinak ten Liapor jde ke dnu sám od sebe, jak jsem už dříve psal. Asi 80% této frakce jde ke dnu samo, nějaké další se potopí do druhého dne, ale bez toho povaření to pak dýl "lítá" po akvárku, asi tak jako lítá Rataj Profi Soil, když ho předem týden nemáčíš v kýblu. S jinými vámi jmenovanými substráty zkušenost nemám, ale kolega Kusma tady jasně napsal největší výhodu Liaporu - na tu prostě nemají žádné jiné podobné substráty. Levnější je jen písek ze stavebnin.
Mně ale nešlo jen o cenu, ale také o to, že je to pálený jíl stejně jako Rataj Profi Soil, se kterým mám ty nejlepší zkušenosti... a Liapor taky velmi podobně vypadá. A to se mi moc líbilo. Oproti pískům z Flexiobkladů (nic proti nim, taky se mi líbí) vypadá mnohem přirozeněji. Takže kromě nízké ceny je tu i super vzhled no a hlavně to, že v páleném jílu se skvěle daří rostlinkám a v akvárku s tímto dnem i mým oblíbeným minirasborám a krevetkám. Tak jsem zvědav, jestli ho ocení i Atynky a konečně začnou sekat dobrotu :-)

Rida ve vlákně "Jaké dno" napsal: Liapor v jiných šaržích/objemových hmotnostech sehnat a koupit jde i v menších množstvích, ale musíš pro něj k velkoobchodníkovy nebo dodavateli, alespoň regionálnímu.....
Klidně ti ho i napytlují, na objednávku předem.
Já si takto koupil u velkoobchodníka v Želešicích u Brna tři 50l pytle Liaporu. Objednal jsem si šarže které se běžne pytlované neprodávají, s objemovou hmotností 1050. Cena cca 180-200 za pytel, včetně DPH.
Získal jsem tak drobnější šarži, majoritní průměr zrna 2mm, s (relativně) vysokou hmotností. Moc se mi líbí na pohled.
Akvárium ještě založeno nemám (bude 550l, cca za 2-3 týdny, pak dám foto).
Zatím to nechávám nasáknout ve staré vaně. Okamžitě kleslo cca 75-80%, plaváčky jsem sebral a převařil, kleslo opět tak 70%, co zbylo jsem převařil ještě jednou. Zbylo mi cca 4 litry plaváčků (ze 150) a dál už jsem to nevařil, i když by možná ještě něco kleslo, prostě už to nemělo cenu..... "Úspěšnost" více než 95% mi stačí.....


K tomu napíšu svůj soukromý názor:
Objemová hmotnost Liaporu je dána tím, jak velká je to frakce. Nejtěžší je frakce 1-2, nejlehčí 4-8. I já mám vypozorováno, že v mém Liaporu frakce 2-4 šly nejdřív ke dnu malé kuličky, nejvytrvalejší plaváčci byly velké kuličky. Pravděpodobně je ve velkých nejvíce dutin, v nichž se drží vzduch :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2012 19:59 Muž Kusma [411] - RostlinyRe: Sid
no ono neplave asi 35-40% samo o sobě...
nevím jak je to ale s dostupností té neplavoucí verze - každopádně na stránkách výrobce liaporu je uveden v sortimentu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2012 19:52 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Kusma
To je dobrá cena. Já používám obdobu Akadamy za 10,-/l.
Někdy musím Liapor odzkoušet. :-)
Neplovoucí(!), neb nemám dostatek trpělivosti... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.06.2012 19:38 Muž Kusma [411] - RostlinyRe: Sid
sehnal jsem ho v Hornbachu 50litrů za 150Kč = 3kč/litr

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 41 42

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 61088x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/16474-liapor-a-dalsi-substraty-z-palenych-jilu?od=1808