Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Čím hnojit?

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Čím hnojit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2013 14:58 Žena meleri [12] - AmerikaRe: dudak
nektere hnojiva jsou ale prece lepsi ne? jako namichane PMDD? nektere treba horsi?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2013 14:24 Muž dudak [1885] Re: meleri
myslet si že existuje nějaké hnojivo, které spasí jakékoli akvárium je dost zcestné. Všechna hnojiva pro akvaristy, ať už komerční nebo doma vyráběná obsahují stejné složky, jde o to pouze najít nejvhodnější poměr těchto látek pro dané akvárium. Navíc je hnojení úzce spjato s dalšími faktory jako světlo, výměna vody, množství rostlin, proudění.... proto stejné hnojivo může mít různé výsledky v různých akváriích, je potřeba si uvědomit jak hnojení/spotřeba živin rostlinami funguje a podle toho to přizpůsobit danému akváriu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2013 13:11 Žena meleri [12] - AmerikaRe: Aforte
bo jahoj ferropol jsem mela jednou a dobre. nerekla bych ze je to lepsi nebo horsi nez jine hnojivo.

me by zajimalo jestli nekdo hnoji hnojivem od Takashi Amana co se nabizi na ruznych int. strankach. On ma nadherne akvaria tak bych rada vedela, jestli to jeho hnojivo je nejaky zazrak nebo je to podobne jako treba Brutus nebo Bioflor atd....

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2013 19:12 Muž Aforte [533] - Rostliny
Mám dotaz. Jaké je dobré hnojivo na podpoření růstu rostlin? Nechci žádné PMDD, PMFE atd.. Prostě něco co budu moct dát k CO2 z kvasnic. Vím, že by bylo dobré doplňovat dusík, fosfor apod. podle rostlin, ale to pro mě není. Co říkáte na plantamin, ferropol + hnojiva od Rataje?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2013 15:18 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Denda
Denda napsal:........ Zásadu hnojit více dní v týdnu a nikoli jednou týdně považuji za "kámen uhelný" akvaristiky a používání hnojiv Tropica za velmi vhodné řešení pro každého hoby akvaristu..........
Proč nestačí hnojit jednou týdně???

Mě to nebavilo každý den tam něco přidávat dalšího krom krmení rybám a rostliny tedy krmím 1x týdně vždy po výměně vody a nemám s tím nejmenší problém.

Jinak když by se pominulo spousta když ve druhé části tvé slohovky tak to skoro vypadá jako návod na instantní akvárium. Bohužel právě ta když jsou daleko důležitější než samotné hnojení.

A jak ta firma reaguje na specifickou vstupní vodu jednotlivých akvaristů - já mám třeba extrémně měkkou vstupní vodu s minimem Mg a Ca jak to ty dvě hnojiva zachrání? Nemohu si pomoci ale co si namíchám to mám a vícm co v tom mám a vyzkoušet kolik toho dávat není zase žádná věda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2013 15:13 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Denda
Ale kdyz uz ses uvedl timhle elaboratem, urcite nas zde potesi pohled na Tve akvarium, protoze pohled na dobre rostouci rostliny mnohe z nas opravdu potesit umi. A navic, i kdyz se toho tady nakeca, kdyz nekdo umi, vetsina z nas umi i smeknout ;-) . Prezentace dokaze dobre podporit co clovek pise, ale take to poprit, samozrejme.

Vis, jde o to, ze Ti to treba bajecne funguje, ale to co jsi napsal zni desne obecne, ze to tak bude vsude. Mozna ze to co pises, vyplyva jen z toho, ze jsi mel neuveritelne stesti, ze to vsechno sedlo jak melo. Stava se to, obcas to stesti nekdo ma a kdyz nema dlouhodobejsi zkusenosti, muze si rikat, jak to ti pitomci dokazi tak "pohnojit", kdyz mne to tak bajecne jde a to jsem teprve zacal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2013 15:04 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Denda
Tenhle byl Vesicularia spec. Triangelmoos. A nastesti snad jeste bude, neco zase obrazilo, pochopitelne uz bez te prisernosti ve vode. Davat to dele, ted uz bych ho nemel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2013 15:00 Denda – EasyCarbo
Pravdou je, že některé mechy jako Riccia, Monoselenium a Lomariopsis EasyCarbo může a to i nenávratně poškodit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.06.2013 13:26 Muž dudak [1885] Re: Designer
Ja to docetl taky, porad jsem cekal, kde nastane ten zlom a bude to prezentovane jako vtip, a ono to neprislo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2013 13:19 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Denda
A jeste dodam, ze to vypada, ze jsem nejspis jediny vul, ktery to vubec docetla dal nez k tretimu radku a stalo mu to vubec za reakci :-D .
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2013 18:37 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Denda
EasyCarbo? Panove a damy, ja neodolal, zkusil jsem to znovu, i kdyz mi to uz drive pekne podelalo rostliny. A vysledek se dostavil. Za pouhe 3 dny davkovani jen 0.5ml misto navodem doporuceneho 1ml na 50l mi zhnednul mech. A to jsem to aplikoval velice setrne, rozprostrel jsem to po akvariu, abych to na neco nedal primo. Ten 1ml jsem zkousel driv, katastrofa! Ja to nechapu, ale tohle podle mne nefunguje, nebo jinak, mne to nefunguje. A jestli to ma pri pouziti nejake specialni pozadavky, kde je nejaky rozumny rozbor toho, co tedy delat mam a nemam, pochopitelne dodany rovnou s lahvickou? ZE BYCH MEL VYSTARANO? No neprestat ho davat, asi bych vystarano mel.

A vice k tomu reklamnimu povidani, nebo jako vystrizenemu z reklamy. Svet neni idealni, a ani zadne akvarium neni idealni. Kazdy mame jinou vodovodni vodu, kazdy mame jine rostliny, neda se ani rict kolik je potreba jakeho svetla kdyz maji ruzna osvetleni jine slozeni spektra. A rozlisovat na malo a hodne zarostle akvarium, to take nejde, vzdyt i jen cim je akvarium zarostle ma vliv. A ja mam navic cernou vodu a k tomu 26°C, nekdo jiny ma 20°C a jinde je zase 30°C. Nejen ze to ma vliv na fotosyntezu a spotrebu rostlin, ale i na to, co zivocichove vyprodukuji jako prirodni hnojeni. A kazdy mame osazenstvo akvaria jine, ja mam akvarium "podrybnene", nekdo prerybnene.

Povidat o tom, ze existuje zazracna vodicka se kterou bude vsechno fungovat, cece, si delate legraci... a nebo jste tak najivni smich .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2013 22:22 Martin71 Re: Denda
Plant Growth Specialised Fertilizer ( pro silně zarostlá akvária, obsahuje draslík, železo, hořčík, mikroprvky, dusík a fosfor)

Nečetl jsem celé, ale jen tohle. Hnojivé tyčinky pro pokojové kytky. Koupíte v nejhůř zásobené drogerii za cca. 30 Kč ? Přečtěte si složení NPK obsahuje draslík, železo, mikroprvky, dusík a fosfor. Odlomte z jedné tyčky slabou 1/4 zasuňte ji k rostlině hluboko do dna a za 3 týdny mně napište. Náklady na moje "hnojení" asi 1 koruna při bohatě zarostlém akváriu ? Co měsíc. Pozdravujte prodejce speciálu Plant Growth Specialised Fertilize, Dennerle, Rataje a podobný spolek...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2013 22:00 Denda – Hnojení
Již delší dobu sleduji různé diskuse, rady a návody jaké hnojivo v akváriu použít. Míchání různých preparátů, použití různých kapslí na léky s hnojivem na okrasné rostliny do substrátu a tak podobně. Proti gustu žádný dišputát. Každého věc a rozhodnutí. Ta naše povaha česká je jaksi puzena k tomu, pořád něco alternativního vymýšlet a tak nějak ať již nuceně, či ze sportu hledat " svoje zaručené nejlevnější a nejlepší varianty." A co když už to někdo chytřejší vymyslel. Někdo, kdo se věnuje pěstování rostlin profesionálně a po desítky let a tak zřejmě ví, co činí a co rostlinám svědčí. A ten někdo je dánská firma Tropica. Hnojiv mnoho neprodukuje, pouze 2 řady a to:

Plant Growth Premium Fertilizer ( pro běžná akvária, obsahuje draslík, železo, hořčík, mikroprvky)

Plant Growth Specialised Fertilizer ( pro silně zarostlá akvária, obsahuje draslík, železo, hořčík, mikroprvky, dusík a fosfor)

A co je na tom poutavé, ono to funguje, rostliny prospívají bez jakýchkoli výkyvů, když hnojivo jim v konstantní kvalitě dodává průběžně téměř vše potřebné ( snad s níže uvedenou výjimkou EasyCarbo ) Zásadu hnojit více dní v týdnu a nikoli jednou týdně považuji za "kámen uhelný" akvaristiky a používání hnojiv Tropica za velmi vhodné řešení pro každého hoby akvaristu.

A cena : 300 ml za 299,-Kč

Dávkování 1 ml na 50 l vody 5 dní v týdnu. A má dávkovací pumpičku, 1 zmáčknutí odpovídá 1 ml hnojiva.A nekazí se. A nemění se jeho složení v čase. A má pěknou lahvičku. A nemusí být v ledničce. A dá se v ČR koupit u firmy Aquascape v jejich e-shopu.

Podle mě pro menší akvária naprosto ideální řešení a nevídaný poměr cena a výkon. Stačí si to spočítat. Perfektní hnojení. A v žádném případě nic nepředávkujete, nepopletete, prostě 5 dnů v týdnu zmáčknete pumpičku. Nu a pokud k tomu přidáte tekuté Easy Life EasyCarbo - 1 ml denně na 50 l, máte fakt vystaráno. A pokud třeba přidáte sem tam nějaké kvalitní kořenové hnojivo do substrátu, není fakt co řešit. A pokud týdně vyměníte 1/3 vody budete se jen radovat z pěkných rostlin. A pokud nebudete v akváriu neustále rýpat a přebagrovávat substrát, ale necháte ho žít v pravidelném rytmu, stereotypu a klidu, jste za vodou. A pokud máte dostatečnou biologickou filtraci, jen se usmíváte. A pokud pocitově, u železa dle měření, dle stavu a vzhledu rostlin v případě potřeby aplikuje Easy Life Ferro a Potassium, stáváte se Nejlepším akvaristou roku. A pokud tam dodáte vhodné bakterie, budete uvedeni do akvaristické Síně slávy. Tedy pěstujete-li rostliny, kterým poskytujete dostatek světla a máte dobře založené dno z kvalitního zásobního a výživného substrátu ( třeba namátkou zn. ADA, Dennerle) V tomto směru firma Tropica produkované rostliny dělí podle náročnosti pěstování na lehké, střední a těžké, což se odvíjí zejména od potřebné světelné vatáže na litr vody a množství potřebného CO2 na litr vody, který rostlina vyžaduje. Pro zvídavé odkaz - www.tropica.com. Není to dogma, ale dobrý návod pro koupi rostlin z pohledu jejich následného reálného prosperování v konkrétním akváriu.

A tak pravím zpupně já, nevýmýšlejme už je to dávno vymyšleno. Tedy pokud nejsme malými chemiky a různé bádání,míchání hnojiv a experimenty s nimi nás neobohacují. Což chápu. To ke koníčkům jaksi svébytně patří. Někdy je však více ukončit pokusy se zaručeně osvědčenými metodami kutilskými a při řešení problému dát důvěru profesionálům. To mnohdy šetří čas, peníze i následné zklamání.

PS: Hnojiva zn. Tropica neprodávám, nedovážím, ale pouze k naprosté spokojenosti delší dobu užívám. Přeji všem, nechť se jejich akváriím a rostlinám speciálně daří a to ať již hnojíte čímkoli. A to je vše co k tomu mohu a chci říci. Snad dodám jen to, že hnojivo Tropica doporučuje každý 10 český stomatolog, pardon blbnu z reklamy na zubní kartáčky. Prostě zkuste, vřele doporučuji.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 18:03 R Muž romant [27987] Re: Yirka
Osobně taky nehnojím. X-) Jinak ten návod sem dával včera Toník. Tu připomínku s výměnou vody a doplněním koncentrace hnojiva považuji za velmi podstatnou a ještě bych jí lehce rozvedl o to, že když se hnojí do vodního sloupce je výměna vody velmi důležitou součástí péče o akvárium, když se nehnojí tak samozřejmě taky. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   11.03.2013 17:39 Muž Yirka [9126] Re: romant
Je však třeba určitě brát v úvahu výměny vody v nádrži a s tím spojené koncentrace a ubývání. Osobně zásadně nehnojím, tudíž příbalový leták neznám, jestliže to však psal rostlinář Rataj, určitě bych se držel jeho návodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 14:33 Muž olivis [32] Re: meleri
Je pravda, že to tam moc srozumitelný není, taky bych tu dávku asi rozdělil a nelil to tam najednou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 14:01 Žena LinaDee [167] - AquascapingRe: romant
Taky bych to tak viděla. Dovedu si představit, kdybych do akvárka nalila třeba celou měsíční dávku PMDD, kterým hnojím já.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 13:07 meleri Re: romant
ok, to jsem chtela vedet, dekuji. budu davkovat takhle....

no obcas si stojim na vedeni, tak se na me prosim vas nezlobte, ani se mi neposmivejte, prece nemuzem byt kazdy stejny!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.03.2013 12:47 R Muž romant [27987] Re: meleri
Mě to rozkouskování příjde daleko bezpečnější než jedna větší dávka. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 12:33 meleri Re: Yirka
ja chci jen vedet, kolikrat za mesic to hnojit. Jesti jednou za tyden jak to bylo driv, pri vymene vody?

v navodu je napsano 10ml na 20l vody jedenkrat za mesic. Tak bych chtela vedet jestli to muzu "rozkouskovat" aby to vyslo jednou tydne treba tech 10ml? (nechci neco pokazit)
dik
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 12:16 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: meleri
meleri napsala: fakt nevim, jak na to.

Prostě odšroubuj pumpičku a natáhni si stříkačkou, kolik potřebuješ. Včera Ti to psal Toník přece.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 12:07 meleri Re: Toník
je tam napsano deset mililitru na dvacet litru akvarijni vody. akva ma cca sto litru.
jedno stisknuti pumpicky je jeden ml!

tak fakt nevim no, driv to bylo jednoduche, nalilo se to tam a bylo. fakt nevim, jak na to.

prosim napiste nekdo kdo to pouzivate jak casto hnojite a kolik sto litrove akva? ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2013 22:09 Muž Toník [396] Re: meleri
Nemám k dispozici tu láhvičku s (novým?) návodem, proto se řídím tím, který má Rataj na svých stránkách.
Jestli máte nalít pokaždé 50 ml nebo jiné množství, to musíte vědět vy - na láhvičce by mělo být dávkování. (Např. 10 ml na 20 l vody.)
Kolik vody obsahuje vaše akvárium, to dokážete spočítat, ne?
Že nenaměříte běžným testem žádné Fe, neznamená, že v akváriu není - jde jen o to, v jaké je formě. (Pokud rostliny nevykazují jeho zjevný deficit, pak si Fe hlavu nelamte.)
Ratajův návod k hnojení (nejen) tímto hnojivem (neznámého složení) postrádá hlubší reálné východisko nejen z důvodu "špatné měřitelnosti" Fe, ale i nezohlednění individuálních podmínek v tom kterém akváriu.

Berte to takto: když chcete mít pocit, že pro své rostliny ve smyslu výživy něco děláte, přidejte jednou za měsíc doporučené množství hnojiva a užívejte si to.

Jestli stisknout 50x dávkovač, abyste nadávkovala 50 ml, musíte odzkoušet sama. Třeba pomocí běžné injekční stříkačky. (A nemusíte ani pumpovat 50x. :-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2013 21:54 meleri Re: Toník
takze to musim pokazde padesatkrat stisknout tu pumpicku?

ty brdo.....

:-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2013 21:53 meleri
hm tak v tom navodu na lahvicce vubec neni to jedenkrat tydne. mam tam napsano ze cerstva akvaria hnojime jedenkrat za ctrnact dni, dele zalozena staci jednou za mesic... :-O
pokazde myslim jako pri kazdem hnojeni tam mam nalit 50ml?
delala jsem test na zelezo a vysla mi totalni nula! delala jsem ho trikrat a pokazde to ukazalo uplne prusvitnou vodu, zadna barva...

jo z chemie jsem propadala uz na zakladce takze ted to zkouset na stara kolena nebude tak jednoduche....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2013 21:39 Muž Toník [396] Re: meleri
Co se týče dávkování, já čtu v návodu toto:
Dávkujeme podle obsahu nádrže 10 ml Brutusu na 20 l akvarijní vody, pokud je obsah železa (Fe) menší než 0,3mg/l/max.1x týdně!
Co znamená to vaše "pokaždé" a jak jste přišla na to "jen jednou za měsíc"?!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2013 21:32 meleri Re: Toník
ja ten navod nechapu. :( to tam mam nalit 50 ml pokazde? a navic jen jednou za mesic? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2013 20:57 Muž Toník [396] Re: meleri
www.rataj-spk.cz/…
Tohle už neplatí?
(S tím "nejlepším hnojivem" je to hodně odvážný výrok. Bez něj by to nešlo? :))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2013 20:54 meleri – brutus
ahoj, koupila jsem hnojivo brutus protoze (podle me) je to to nejlepsi hnojivo.
jenze zmenili lahvicku a vubec nechapu ten navod.

nasel by se nekdo kdo ho pouziva? jak s nim hnojit stolitrove akvarium?

pisou tam ze se s tim ma hnojit jen jednouz a ctrnact dni a uzabehleho akvarka jen jednou za mesic?

to nechapu, drive jsem s tim hnojila jednou za tyden...

dekuji za kazdou radu.....

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2013 20:06 Muž Tomiino [43] Re: vaaclav
OK :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2013 20:05 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Tomiino
Nejdříve to vyzkoušej a pak se teprve uvidí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2013 19:20 Muž Tomiino [43]
Krásný večer všem :-) chtěl bych se zeptat na nějaký hnojeni s obsahem železa.Rostliny mi v akva rostou bez vetších problémů,ale právě jsem pořídil Cabombu piauhyensis a všude píšou,že bez železa ztratí barvu a neporoste.Je tomu tak?je opravdu nutné přidávat železo??děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2013 18:41 Muž ender [3] Re: Yirka
ok - budu se držet Vašich rad a čekat, jak se rostlinky chytí anebo naopak...
díky za názory ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.01.2013 07:06 Muž Yirka [9126] Re: marektachyon
Ale logika říká: postupuj přesně obráceně. (Když uděláš 2 změny najednou, nikdy nevíš co která způsobila).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2013 20:20 Muž marektachyon [-3]
Ja by som dal prvú dávku teraz nic tym nezkazis a dalsiu az potom ked uvidis ci sa rastliny chytili ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2013 17:55 Žena LinaDee [167] - AquascapingRe: ender
Až později, podle toho jak uvidíš, jestli rostliny jedou, nejedou. Teď by hrozilo přehnojení, a to by byl konec nejen rostlin, ale pravděpodobně i osádky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2013 17:50 Muž ender [3]
čau...,
rozhodl jsem se pro radikálnější řez ve svém akvárku. Některé rostliny mi začaly stagnovat, nebo spíš se jim zjevně nedařilo hlavně odspodu - vypadaly, jako by se táhly za světlem, přičemž listy odpadávaly a zůstávaly jenom stonky. Nehnojil jsem.
V Aqua Daho jsem nakoupil rostliny a do substrátu jsem přidal TetraPlant Initial Sticks. Ten zásah byl opravdu radikální - vylovil jsem ryby, vytahal všechny rostliny, odkalil dno a vypustil vodu. Pak jsem při sázení pod rostliny nasadil právě ten Tetra Plant. Znovu napustil a druhý den vpustil ryby. Byla to rychlá akce, nechtěl jsem zabít ve filtru nitrifikační bakterie, takže se přesazení odehrálo během 2 hodin.
Můj dotaz zní - pod čerstvě zasazenými rostlinami je ono hnojivo a koupil jsem ještě tekutý Easy-Life Profito. Mám už přidávat v doporučených denních dávkách anebo ještě počkat - jak se akvárko rozjede?
Předem dík...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2013 17:04 Muž jamircek [1]
Fotka k příspěvku nejak mi to zhnědlo nevím proč? ty první 3 :-(
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2013 12:52 meleri Re: marektachyon
jo ja koupim misto 11W jen 9w zarivku a ta 11 w bude prisvecovat vetsimu akva ktere mam v planu. Ja mam co2 a hnojivo od Dennerle. No, moc dlouho ji nemam, od listopadu, je to nove akva....mas pravdu, ze resit to asi netreba, jen me to tak napadlo, ze je to zvlastni....:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2013 08:06 Muž marektachyon [-3]
a ako dlho už tu rastlinu máš ? mozno je to mlada rastlinky a postupne bude svoje listy zvacsovat aj echinodory maju najprv 5-7cm listy a postupne dokazu narast aj na 30 - 40cm ale paradoxne moze byt problem aj to svetlo je ho tam celkom dostatocne a ked je vysoka intenzita svetla automaticky stúpa dopyt rastlín po CO2 a dalších makro a mikroprvkov ale byt mnou tak pokial je rastliny zelena zdrava tak by som tiež nič neriešil ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2013 21:10 meleri
No jsou zdrave, ale drobne. Fotky mam, v prezentaci.jinak to neni az tak hrozne,jenjsem si vsimla ze vetsina lidi ma ty listy velke...no svetla je tam dost, 11 w na 17 litru rasa trosku zelena ale ne,moc....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2013 18:16 Muž Dreamdiver [258] - MiniakváriaRe: meleri
Ukaž fotku :)
A jak máš rostlinku dlouho? Většina rostlin má jiné emerzní a submerzní listy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2013 14:18 Muž Miso [470] Re: marektachyon
presne tak, ak su tie listy zdrave (bez riasy bez defektov a pekne rovne) neriesil by som to, okrem toho mne sa hygrophile v tvrdej vode dari
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2013 13:28 Muž marektachyon [-3]
male a uzke listy .... hmmm ale ak su tie listy zdrave tak je podla mna na vine nedostatok svetla ;-) ale davaj pozor keby si sa rozhodol pre zvysenie svetla urcite si uz zaobstaraj aj CO2
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2013 13:25 meleri
me by zajimalo, co muze v akvariu chybet, kdyz hygrophila polysperma ma uzke listky, a male..
ja mam tvrdou vodu a s temi hnojivy je to asi problem....mam pocit, ze to tam davam a nic to nedela...jedine, co fakt kytky oceni v mem pripade je co2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2013 13:19 Muž marektachyon [-3]
No s tym Easy Life Ferrom je to pravda v tvrdej vode sa ihnde začne akokeby zŕažat vytvorí belasú hmlu a je po hnojive ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2013 11:35 Muž Miso [470] Re: marektachyon
jasne to je skladovanie, ale ide aj o to co sa s tym hnojivom stane ked ho nalejes do konkretneho akvarka ;) pri tvrdsej vode sa napr doporucuje Tenso pred Plantexom, napr EasyLife Ferro je v tvrdej vode podla mna nepouzitelne a pritom v meksej je to vyborne hnojivo atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2013 11:21 Muž marektachyon [-3]
Tak to urcite na chelatoch zalezi velmi ale podla mna napr. tuto rostlinna-akvaria.sk/… sú cheláty velmi kvalitné a osobne používam ešte stabilizátor E300 ktorý sa da taktiež na stránke zakúpiť zníži PH v namiešanom roztoku a tak zabrani tomu aby sa cheláty nerozpadávali kým sa dostanú do akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2013 10:39 Muž Miso [470] Re: marek
suhlasim co sa tyka makroprvkov N P K, s mikrom to uz tak jednoduche nieje, zalezi nakvalite a pouziti chelatov plus niektory vyropcovia pridavaju rozne vyluhy atd. Tu uz si to treva vyskusat co komu vyhovuje ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2013 21:50 marek
najlepsie hnojiva su namiesane doma ... K2SO4 KNO3 Ferox KH2PO4 Temso Coctail zo stranky rostlinna-akvaria.sk alebo CZ komercne hnojiva su tiez rozpustene praskove chemikalie neni to ziaden zazrak akurat 10krat drahsie da sa to namiesat doma podla potreby a davkovat podla potreby a moznosti CO2 ;-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 19

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 24801x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1620-cim-hnojit?od=593