Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Kalná voda

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Přejít na předchozí stránku 10 Přejít na další stránku   1  
Kalná voda
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 13:39 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: michalt
...Jestli se z něj (aktivního uhlí) můžou postupem času uvolňovat nějaká léčiva, která byla předtím adsorbována, odpovědně posoudit nedokážu...
Nemůžou. Jak napsal Romant - co jednou schvátí, jen tak nenavrátí. :-)
Aby vrátilo, k tomu jsou potřeba hodně specifické procesy, které v akváriu určitě k dispozici nejsou. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 12:48 Brano Re: michalt
Okej tak vdaka za rady:) takze najlepsie by asi bolo teda vlozit pred aktivne uhlie este biomolitan, par dni pockat kym sa v nom vytvori kultura a potom odstranit filtracnu vlozku(nejaka akvarijna vata asi to je)s aktivnym uhlim a pouzivat len ten molitan a mechanicku vlozku(plastova s rebierkami na velke necistoty)....a po par dnoch vymenit cast vody ??? bude to tak spravne?? pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   16.06.2014 11:59 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: brano
Je to tak, jak napsal romant. Ten text, který uvádíš, má několik nepřesností a působí trochu zmatečně:

V prvním odstavci se píše o mechanické filtraci a jako příklad se dává molitan nebo keramika. To jsou v první řadě biologické filtrační materiály, až v mnohem menší míře mechanické. Vata a molitan mají taky mechanickou filtrační schopnost, ale keramika moc ne.

Vůbec mi taky není jasné, co se může myslet tím, že účinnost adsorpce aktivního uhlí klesá s rostoucím množstvím nerozpustných látek ve vodě.

Je pravdou, že aktivní uhlí rychle ztrácí svou adsorpční schopnost. To však má za následek jen to, že nefiltruje. Pak se na jeho relativně pórovitém povrchu začnou usazovat nitrifikační bakterie a začne fungovat jako ne zcela optimální biologický filtr. Po několika dnech však již žádné "důležité látky potřebné pro faunu a flóru" neodebírá.

Jak by mohlo způsobit zákal (jinak než vlastním rozpadem a opravdu masivním rozptylem ve vodě), si neumím představit. Jestli se z něj můžou postupem času uvolňovat nějaká léčiva, která byla předtím adsorbována, odpovědně posoudit nedokážu. Ale jestli akvárium léčeno nebylo, samotná přítomnost aktivního uhlí je nejspíš problémem jen do té míry, že daný objem by se dal jiným médiem využít na filtraci efektivněji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 11:55 R Muž Silent [5949] Re: brano
Aktivní uhlí adsorbované látky opravdu zpět neuvolní. Fakt je, že účinnost aktivního uhlí se výrazně snižuje pokud není voda řádně předčištěná a zbavená suspendované špíny. Ta totiž dokáže uhlí "zalepit" a znemožní tak adsorbci rozpuštěných látek. Já bych ohledně účinnosti aktivního uhlí nebyl tak optimistický jako Roman a viděl bych ho tak na desítky hodin maximálně dny. Pro jeho permanentní nasazení ve filtraci u sladkovodních nádrží nevidím důvod. Má účel jen u specifických situací, např. po léčení, předávkování rašelinným výluhem nebo při nežádoucím zažloutnutí vody. Kal z vody, pokud je způsobený například nálevníkem uhlí neodstraní. Na to pomůže dobře fungující prostředí (což je ideální) nebo lze použít speciální diatomové filtry (což je ovšem zase jen pomocná berlička).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 11:40 brano Re: romant
no uz neviem.. ale tu je ta cast clanku z ktoreho som cerpal :-D Použitie pri filtrácii vody v akváriu:
Pretože účinnosť adsorpcie aktívneho uhlia výrazne klesá s množstvom nerozpustených látok vo vode, je treba predradiť vo filtrácii vhodnú mechanickú filtráciu. Môžeme použiť napr. molitan, filtračnú vatu, poprípade rôzne typy keramických filtračných médií. Odporúča sa umiestniť mechanickú filtráciu aj za aktívne uhlie, z uhlia sa uvoľňuje zákal, ktorý môže tvoriť film nečistôt na hladine.

Použitie pri filtrácii vody v akváriu

Pred prvým použitím je nevyhnutné vložku prepláchnuť dostatočne vodou a nevystavovať vplyvu priameho slnečného žiarenia.
Filtračná vložka musí byť vymenená po skončení odporúčanej životnosti, pretože môže dôjsť k uvoľneniu zachytených nečistôt do vody a spôsobiť otravu akvária. Filtračné vložky z aktívnym uhlím zaraďujeme do filtrácie len za konkrétnym účelom. Použitie pri bežnej prevádzke akvária napr. na prevenciu a pod. je aktívne uhlie nevhodné pretože odoberá dôležité látky potrebné pre faunu a flóru v akváriu.

tak ako to je potom?:-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2014 20:05 R Muž romant [27987] Re: Brano
Tak ono to bude trošku jinak. ;-) Aktivní uhlí, coý jednou schvátí, jen tak nenavrátí a po cca 14 dnech už je nefunkční a bude plnit pouze místo pro osídlení nitrifikačníma bakteriema, což je to ož tu běží, to slovo se jmenuje nitrifikace, kterou máš, jsi měl rozhozenou a to co jsi pozoroval jako zákal byl s největší pravděpodobností nálevník, jenž po několika dnech klidu a nic nedělání odezněl. Tak asi tak nějak bych to viděl já. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2014 19:51 Brano – kalna voda
Zdravim vas.mal som problem v akva 200L. a ak sa to niekomu deje tiez mozno mu toto pomoze. zriadil som akva 200L,na spodok vacsie kamene a akvarijny strk ,jeden obrovsky akvarijny kamen a jemny piesok...premite boli len kamene...napustil som vodu a zapojil vonkajsi filter s prietohom 250L/hod.. pricom v akva je mozno 150L....tri tyzdne isiel vkuse filter na maximum a voda bola krasne cira.po troch tyzdnoch som sa rozhodol pustit 4 mrenky zralocie..maju asi 7-8cm...vsetko bolo ok 2 dni sa nic nedialo... potom som cistou hubkou vycistil vsetky steny akva a voda sa troska zvyrila s tym jemnym pieskom. vybral som filter a vycistil v akva vode v kybli. vlozil spat a vsetko spustil...na druhy den bol voda kalnejsia a dalsi den uplne kalna. tak som na nete hladal pricinu ...nakoniec som sa dopatral ze problem spravilo aktivne uhlie vo filtracnej vlozke. najskor vsetok bordel natiahlo.. tak bola voda cira krasne a po premiti a opatovnom pouziti uvolnilo vsetok sajrajt spat.nasiel som to na nejakej stranke o aktivnom uhli ze je to jedna z nevyhod...vraj sa ma pouzit len pri preieceni akva a po par dnoch vybrat a vyhodit...takze ak niekto furt cisti filter a ma tam akt.uhlie asi to nebude naj riesenie...:) nechal som to bezat par dni a voda je zase cira... za dva dni uhlie vyhodim a dam tam ospevovany biomolitan... snad toto niekomu pomoze... pivo

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2014 13:51 JEJNA
Děkuji všem za rady ale došlo na nejhorší jedna rybky to neustála a tak jsem se rozhodla pro radikální řešení, všechny rybky jsem přemístila do jiného akvária a vodu jsem vyměnila komplet, vím , že od toho tady často lidé zrazují, ale když už se dvě rybky přestávaly hýbat zachvátila mě panika a nutkání něco okamžitě udělat, rybky zatím vypadají v pohodě asi to pro ně byl šok, ale říkám si radši šok než smrt.
:-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2014 09:08 Muž RBeil [174] Re: JEJNA
mužeš do filtru umístit pokud máš vnitřní tak asi 1cm silnou vrstvu vaty zabalenou v gáze tak aby všechna voda protekla zkrz vatu a ne kolem filtruje to užasně velmi drobné nečistoty (kal)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2014 06:08 Muž LiborSprysl [9015]
www.tetrainfo.cz/…
Jako dobré řešení lze mít v pohotovosti. Vysráží bordel v akváriu, filtrace jej nasaje...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2014 18:05 R Muž romant [27987] Re: JEJNA
Znovu vyměnit vodu, zase polovinu a při tom znovu stáhnout dno, takovej ten rozpouštějící se šlem z toho krmení. Přidat vzduchování, pokud máš, zítra opět měnit vodu, polovina je standard a krmení umístit mimo dosah syna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2014 18:03 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: JEJNA
Odkalovat co zbylo z krmení a měnit vodu dokud se nezačnou ryby chovat normálně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2014 17:58 JEJNA – vysypané krmivo

Dobrý den, syn nám ysypal do akva 54l celé balení zelených tablet od dajany plus dost vloček a granulí, zkrátka pohroma. Všimla jsem si toho až po nějaké době, takže tablety už byly z velké částí rozpuštěné, co šlo jsem vybrana odsála vyměnila cca 1/2 vody, voda je pořád hodně zkalená, ryby jsou u hladiny. co dál nechceme o ně přijít :(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2014 10:59 Muž kolzik [3] Re: romant
romant napsal: Nevím, já se spíš přikláním k tomu dopřávání rybám, krmit to chce tak aby to ryby do 20 vteřin stihly zpucovat a na dno skoro nic nepadalo. Když se odkaluje, tak to nechce zároveň čistit filtr, to jsou takový nejčastější chybky, po nichž se nálevník rád ukazuje.

Děkuji všem moc, voda je křišťálově čistá, ale jak to bývá, nevydržel jsem to a koupil si raději větší akvárium :) 125l Rio Juwel. Tak zítra budu zakládat a zabíhat.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 14:17 jamajcan Re: kolzik
Jestli jsi k tomu ještě protrhával kytky a vrtal ve dně,tak by tomohlo být ono. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 14:01 Muž kolzik [3] Re: romant
tak už vím, co jsem udělal min. za jednu chybu: odkaloval a čistil filtr zároveň
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 13:48 R Muž romant [27987] Re: kolzik
Nevím, já se spíš přikláním k tomu dopřávání rybám, krmit to chce tak aby to ryby do 20 vteřin stihly zpucovat a na dno skoro nic nepadalo. Když se odkaluje, tak to nechce zároveň čistit filtr, to jsou takový nejčastější chybky, po nichž se nálevník rád ukazuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 13:42 Muž kolzik [3] Re: romant
ok tak už obavu nemám, nebudu tři dny krmit a uvidíme. A nemůže to být třeba tím, že jsem koupil krmivo jinde než obvykle kupuji ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 13:38 R Muž romant [27987] Re: kolzik
Jestli máš obavy o to nekrmení, tak zdravá ryba vydrží i tři neděle bez krmení a možná v tom krmení bude to jádro pudla, jestli toho tam nesypeš moc. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 13:36 Muž kolzik [3] Re: romant
ok rybičky to vydrží ? :-O
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 13:28 R Muž romant [27987] Re: kolzik
Ty tři dny nekrmit vůbec. Narušená rovnováha, nejčastější příčina.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 13:27 Muž kolzik [3] Re: romant
ok takže zkusím krmit jen vločkami nedávat patenty atd? A čím to mohlo vzniknout ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 13:25 R Muž romant [27987] Re: kolzik
Tak teď nic. Tedy jako že žádný zásahy do akva, skoro nekrmit, jenom špetičku až tak za 3 dny, možno přidat vzduchování, filtr a dno nechat v klidu, vodu neměnit a nálevník by měl začít ustupovat, dal bych tomu týden a bude se vidět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 13:23 Muž kolzik [3] Re: romant
děkuji za radu hejbe se to a co teď sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 13:08 R Muž romant [27987] Re: kolzik
Naber vodu do sklenice a do ní spi posviť baterkou, někde proti tmavýmu pozadí a když se to co uvidíš bude hejbat, je to jasný, nálevník.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 13:05 Muž kolzik [3] Re: kolzik
Fotka k příspěvku
no podařilo se mě to nafotit z boku akvária aby to šlo trochu vidět
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 12:52 Muž kolzik [3] Re: romant
no na fotce to vidět nejde, zkoušel jsem to, je to pořád i při výměně i třeba dva dny potom. Nevím co s tím. Dost mě to trápí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 12:05 R Muž romant [27987] Re: kolzik
Ty bublinky jsou neustále, nebo třeba jenom po výměně vody a do druhýho dne je to pryč?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 12:03 Muž patamatix [408] Re: kolzik
na fotce by to nebylo vidět?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 12:00 Muž kolzik [3] Re: kolzik
kolzik napsal: no to právě nevím, je to jak když naliješ do sklenici vody a tam je takový bublinkový povlak, jestli mě rozumíš?

no tedy jsou to jako malé bublinky, nevím jak jinak to pojmenovat
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 11:59 Muž kolzik [3] Re: patamatix
no to právě nevím, je to jak když naliješ do sklenici vody a tam je takový bublinkový povlak, jestli mě rozumíš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 11:53 Muž patamatix [408] Re: kolzik
Tak od kud?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 11:46 Muž kolzik [3] Re: patamatix
měním vodu jednou za týden a odkaluji jednou za 14 dní, ne bublinky nejdou ze dn
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 11:44 Muž patamatix [408] Re: kolzik
To,že mají mladé neznamená že je vše v pořádku ;-) Nejdou ti ty bublinky ze dna? Jak často měníš vodu,jednou za 14 dní je málo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 11:38 Muž kolzik [3] bublinky ve vodě
Prosím o radu, mám založené akvárium už cca 8 měsíců a poslední dobou mám jakoby zabublinkované akvárium. Voda není čirá, když to pozoruji je to jako hromada malých bublinek. Mám 60l akvárium. Nevíte, co by to mohlo děla. Nic jsem do akvária nepřidával, odkaluji jednou za 14 dní a vodu měním každý týden. Rybičkám se daří dokonce moje mečovky a gubky mají mladé.Děkuji moc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 10:48 Muž patamatix [408] Re: Žaneta
Nejlepší bude zřídit si prezentaci + jednu dvě fotky a budeme moudřejší ;-) Takhle je to jako hádat z křišťálové koule ;-) a krmit jen co sežerou cca do půl minutka ať to nepadá na dno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 10:48 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Žaneta
Musíš krmit jen velmi malé množství, dáváš toho moc. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 10:38 Žaneta – Kalná voda v akvárku
Zdravím, nedávno jsem byla koupit rybičky a vše kolem toho abychom mohli začít.Vše nachystané tak jak má být a chyběli nám jen ty rybyčky v akvárku, které jsme tam pak dali.A nastal nám problém.Vždy když jsme jim dali najíst tak jsme měli kalnou vodu.Ted jsem jim dala najíst a voda je ještě o něco kalnější.Kalná voda není rozhodně zelená bo nemá být z čeho bo vodu pořád vyměnujem abychom přišli na to co to dělá.Budu ráda za radu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2014 17:37 Muž patamatix [408] Re: davdi
Chtělo by to základní informace o akva,nejlépe prezentace,pak ti určitě někdo poradí,takhle je to hádání ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2014 15:27 Muž RBeil [174] Re: davdi
O jaký zákal se jedná ? mléčný nebo zelený ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2014 13:20 Muž DrChila [243] Re: davdi
Záleží na tom jak máte velké akvarium jaké ryby tam jsou. Jak moc a jak často krmíte a čím. A zda tam máte filtraci a nebo ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2014 12:40 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: davdi
Piďte se po informacích o nálevnících.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2014 12:32 davdi – kalná voda v akvariu
dobrý den mužete mi někdo poradit stále se mi zakaluje akvarium voda v něm vydrží čirá jen jeden den nevíte co stím děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2014 16:10 R Muž romant [27987] Re: Martin189
Pohledej pojem nálevník a řekl bych že budeš doma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2014 16:04 Muž Legioix [574] Re: Martin189
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2014 16:03 Martin189
chtěl bych se zeptat...v patek jsem vyměnil vodu a už druhy den je kalna :( poradte mi co s tim...vypada to jako mliko s vodou

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 13:48 Muž Pavel1990 [0]
Diky moc všem za rady dam tomu čas. palec palec palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 10:20 R Muž romant [27987] Re: Pavel1990
Jasně, jestli to máš jenom tak daný v akváriu, bez cirkulace(většího okysličování), tak počítej s tím, že ta nová houba nebude až zase tak dobře osídlena, takže po výměně častěji měnit vodu a neodkalovat současně s tou výměnou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 10:06 Muž Pavel1990 [0] Re: romant
fitr mi zatím běží na staré houbě a po pár týdnech zapojím do procesu novou ta bude vetší než original.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 04:57 R Muž romant [27987] Re: Pavel1990
Prozatím ne zcela funkční nitrifikace, jak to máš s tím filtrem, je tam jaká houba, píšeš v deníku že měníš, budeš měnit za větší biomolitan.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [10] ...... 15

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 14165x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15747-kalna-voda?od=451