Přihlásit se RYBICKY.NET »

Velikost akvária

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Velikost akvária
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Buri – Filtrace
Jeste klidne napiste nazory na filtraci. Pouzit venkovni filtr okolo 700l za hodinu treba TetraTec 700 nebo vnitrni cerpadlo Atmana 201 s biomolitanem a upravenou vypusti vody?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Buri – 2 Jarda
Muj email je buri@inbox.com
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Roman – 240l a kančíci
V takto malé nádrži se dají bez problému chovat kančíci rodu Cryptoheros.Většinou jsou to ryby do 15cm,které silně ryjí.(C.nigrofasciatum,C.sajica,C.septemfasciatum,C.spirulus či C.spinossismus)Nevýhodou těchto ryb je mezidruhové křížení,tudíž je dobré zaměřit se na jeden druh.A pouze 1 pár.Další možností je kombinovat to s některými z rodu Heros.Např.H.appendiculatus.H.efasciatus,H.severus nebo H.notatus.U nich také 1 druh,také je možné nežádoucí křížení.Mezi klidnější patří Herotilapia multispinosa dorůstající kolem 13cm.Ke skalárám je vhodný Mesonauta isignis,M.festivus.Z větších se dá zkousnout 1 pár Hypselecara temporalis či H.coryphaenoides(téměř nesehnatelný).Z kančíků jsou pěkní Thorichthys meeki a jim příbuzní T.elioti,T.aureus.Z menších perleťovek je to Geophagus steindachneri - potřebuje jemný písek,stále ho prohrabává a hledá potravu.A nakonec z akarek jsou to běžně dostupné-Laetcara curviceps,L.dorsigera-velice atraktivní ve tření,Nannacara anomala,Cleithracara maronii.Jako kombinace ke skalárám jsou i zástupci rodu Apistigramma nebo Microgeophagus.Jsou malé,ale trochu náročnější na kvalitu vody.Takže na Vás je jakým směrem se dát.Výběr je veliký.U menších druhů je možnost kombinace např.s tetrami,krunýřovci a pancěřníčky.Držím palec při výběru :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pytel – muj návrh
vycházím s toho že se ti zalíbila predstava mít v akváriu nekolik párů cichlid. 240 litrů není pro cichlidy až tak velké akvárko...třeba ti smaragdový jsou opravdu velké ryby. sice mírumilovní, ale hodí se do akvarií od 300litrů. hrbohlavec je africká cichlida není příliš pohyblivý a při tření ostaních ryb by mohl uštědřit pár ran. a navíc dát ho do ciste jihoamerického akvárka se mi taky nelíbí.kancík cervenoploutvý bude asi tesce sehnatelný. proto bych se zaneril na ryby které se ralativne bezne vyskytují v nasich chovech

takze: můj návrh druhů hodících se do takového akvárka neudávám počty ani jednoho. dali by se různe navzájem kombinovat.koupil bych 3 druhy tak aby v zbyly v dospelosti 3páry dospelých ryb.
kančík červenooký
skalára amazonská
akary hnedá,
akakra modrá,
akara kolumbijská
kančík šikmopruhý
perletovka steindachnerova

byly by mozné jeste další druhy na které si ted asi nevzpomenu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pytel – rce
tím kančíkem červenoploutvým myslíte Cryptoheros cutteri kde ho seženete?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Roman – kytky na 2 variantu
Sám mám velké cichlidy a rostliny jsem řešil.Jako jedny z mála se mě osvědčili velké kryptokoryny.Sice první 1-2 měsíce se tvářej že se jim v aq nelíbí,ale za další 3-4 jich je tolik že to můžeš dávat králíkům.Jinak jsou samozřejmě vhodné i k 1 variantě. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jarda – buri
jaky mas email buri ????
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Roman – mořské akvárium
Jak je výše uvedeno tak chovatel s 10 letou praxí si na mořské akvárium netroufá.Já si netroufám ani po 25 letech.Na moře je třeba začínat někde mezi 300-500l z důvodu lepší údržby co se kvality vody týká.Menší nadrže od 100l výše jsou určeny pro opravdové znalce.Jinak kdo uvažuje o mořském akvárium tak ať si nejdříve nastuduje spousty literatury,navštíví i-net stránky(např.www.HD cichlid,pana Hynka Dařbujana)nebo se zajede podívat do mořského světa v Praze a prokonzultovat dané téma s některým ze zaměstnanců galerie.Jinak přeji mořským nadšencům mnoho zdaru. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Heavyk1 – kytky
Anubiasy
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Roman – koule
Ke koulím patří kaktus.Navíc se o to nemusíš starat. :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Buri – Rostliny
U prvni varianty jsou mi jasne druhy rostlin ktere pouzit, ale u druhe varianty bych poprosil o navrhy odolnych rostlin se kterymi mate dobre zkusenosti..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Heavyk1 – můj pohled
Za sebe se taky přikláním k té druhé variantě, ptal ses na mé zkušenosti......nemám, jen drobné cichlidky, ale kolem Vánoc bych chtěla naplnit akva asi stejně velké a mým snem je chovat tlamovce. Choulostiví na parametry vody jsou až na vyjímky všechny cichlidy a co se týká menších druhů čichavců, tak ti taky. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kiiki – 2 návrh
Já bych bylo spíš pro ten 2 návrh.Jen ten keříčkovec,je to dravá ryba tu bych tam určitě nedávala(kamarádka jí měla a běhen 1 dne zlikvidovala celé akvárko!!! :-( )
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pirát – 240l
složení ryb v prvním i v druhém případě v pohodě,co se týká rostlin první případ můžeš pěstovat všechny druhy které ti ve tvých podmínkách porostou ve druhé případě máš omezený výběr na tuholisté.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Buri – Skladba ryb
Tak premyslim nad dvema typama nadrzema. Napiste mi pripadne pripominky a navrhy.
Skalara amazonska
Cichavec zakrsly
Cichavec medovy
Cichavec perletovy
Parmicka nadherna
Labelo cervenoploutve
Cichavec perletovy
Hlavostojka
Kerickovec dvoupasy
Pestrenec modry
Pancernicek
Ancitrusy

Nebo
Kancik cervenoploutvy
Kancik smaragdovy
Kancik cervenooky
Hrbohlavec africky
+ ryby na dno
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ivča – Parmičky
Mám problém a potřebovala bych poradit.Mám v akvárku dvě parmičky pětipruhé,jelikož jsem začínající akvarista zdá se mi podle popisu,že mám většího samce a menší samičku,což by asi nemělo být.Ta větší má rudě zbarvené spodní ploutvičky a větší bříško a pořád honí tu menší a nepustí ji ke krmení,což je podle mě samička,dá se stím něco udělat?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kača – velikost
to Wampi: já to všechno vím, ale všechno je ete malinké, i ta měchýřovka má 1 cm. Jako kytek a všeho tam mají dost a nezdá se mi, že by měli stísněný prostor. Ale viz výše, budu mít 50 l.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kiiki – asi jo
Já si taky myslím že ji tam můžeš tu chvilku mít,když říkáš že pak půjde do normálního akva. :-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Max – Plata do koule
Já si myslím že můžeš,plata vyroste rychle a když je jenom jedna... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jája – Kulaté akva.
Myslíte si že bych mohla v kulatym akvarku o objemu tři litry chovat jeden kusy potěru plat? Mám nově narozený potěr a jen kulaté akvarko. Hned jak by dorostl délky jeden centimetr přendala bych ho do velké nádrže. V akva mám plno kytiček. Je to možné ho tam chovat???
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pavel – to JSte
Viděl by to tak na 15 ryb. Krunýřovce proč na ale max 2 dorůstají až 15 cm a jsou to pěkní mackové. Bude dobré když jim tam vytvoříš nějaký úkryt z květináče či kamnů Neonky a dania dobrá kombinace. Předpokládám že jsi začátečník tak bych doporučil neonky obecné víc vydrží a jou menší. Neonky i Dania jsou hejnové rybky takže by to chtělo víc kousků. S těmi živorodkami - Mečovky a Black Molly bych si to zatraceně rozmyslel. Jako všechny živorodky vydělají moc odpadu, a mohou časem značně destabilizovat akvárium - moc dučnanů a dusitanů ve vodě, nemoci jako infekční vodnatelnost a podobné legrácky.

Rozhodně bych nádrž pořádně osázel rostlinami a nechal ji tak měcíc zaběhnout a teprve potom přidával ryby. Začal bych asi krunýřovci pak neonky a potom případně další. Jestli máš možnost tak je po nákupu v akvaristice nech tak 2-3 týdny v karanténí nádrži ať si nezavlečeš nějaký moribundus z akvaristiky.

Dobře si taky pročti místní rady o filtrování růstu rostlin a úpdržbě akvária je to dost důležité, pokud se nechceš dočkat nepříjemných překvapení.Přeju ti hodně úspěchů a pěkné zdravé akvárium, ve kterém se rybkám daří a tobě bude dělat radost.

Pavel
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kiiki – BLBOST!!!!!!
Blbý nápad............ rozzureny rozzureny chudáci ryby se ani neotočí!!!!!! :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - logos – malá koule
Tak tak, musím souhlasit s předchozím, na 5l kouli jsou i 2 paví oka dost, 1ryba=3-5l, což v tvém případě = 12-20l, fakt je tam toho moc, zblázněj se, pak se udusej, a ještě chcípnou na vysoký obsah dusičnanů :-(((((((
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bubo – ...
Diky za dalsi reakce.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Marccello – ne
Vpodstatě je pravda to co píše Lukáš - je to nesmysl, zadej do googlu "mořské akvárko" nebo nakoukni do nějaké knížky o akvaristice, a první co zjistíš je, že zakládat mořské akva je pro nejzkušnější akvaristy, a smysl to má od 300 litrů výš!! Dej na dobré rady ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - – Mořské akva.
Podle mého názoru to není dobrý nápad. Akvárium je příliš malé. Navíc mořská akvaristika je o mnoho náročnější (jak na čas, tak i na zkušenosti) než sladkovodní. Rybičky chovám přes deset let a k založení mořského akvária jsem se ještě neodvážil. Mym snem je akvárium s murénami. Vybavení, které je u Tvého "kompletu" je navrženo pro sladkovodní akvárium, dle mého názoru nebude pro mořské akva zcela vhodné. Navíc Ti toho spousta chybí (hustoměr, odpěňovač, ...). Mořské akvárium také není zrovna levná záležitost. Pokud chceš, aby měl chov smysl, chce to kvalitní sůl (třeba SERA) a rybicky samy o sobě stojí řádově víc, než sladkovodní. Dobře to rozmysli... pokud se přes všechny rady (nejen moje) rozhodneš akvárium založit, přeji Ti hodně štěstí.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JSte – PROSÍM RADU
1) Zakládám nové (budu čekat, napřed jen rostliny) akvárko (set 60l ) a rád bych tam měl Danio pruhované u hladiny, ve středu neonky (raději červené) , mečovky červené, blak Molly, a na dně Krunýřovce skvrnitý. Kolik si mohu dovolit kusú ryb jednotlivých druhů abych to nepřehnal? Nebo je to moc druhů?
2) mám je tam dát všechny najednou nebo v nějakém pořadí postupně?
Moc předem děkuji za rady!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Wampi – koule
Můj názor je chudáci ryby. Tak např. na jednu měchýřovku se má v dospělosti počítat s 30 litry minimálně. Popřemýšlej.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Marccello – kowle
jj, souhlas s Hellfid, měli jsme doma v kouli masožravkly,a bylo to fakt moc pěkný ;-) ;-) a pokud máš možnost mít větší a hlavně hranatý akva, neváhal bych ani minutu a pak to bude super,pro všechny X-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Hellfid – Koule
můj názor je, že by se do koule hodila spíš masožravá kytka, než rybka. X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kača – podívaná
to bych asi nezvládla, me se jednou praly skaláry a fuuj, oždibané. Pravda je, že s dravcema to je okamžik.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Buri – Dravci
2 Amiche: Muj kamarad kdyz potreboval vytridit osazenstvo akvaria, tak nakoupil dravce, kteri to vycistili. Zajimava podivana, ale nechtel bych byt tou koristi. Pravda je, ze se to odehravalo v 300l nadrzi.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kača – žabky
to Buri: nemám v plánu kombinovat žabky s rybama:) i když jsem to myslím už někde viděla. Já viděla různé věci, i piraně se želvičkama, ale želvičky tam nevydržely dlouho:(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Buri – Zabky
Zabky hlavne skacou, takze pokud nemas na kouli poklop tak by tam dlouho nebyly. A jsou to dravci, takze poter by ti pozraly.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kača – koule
já už to akvárko založila, vpuštění rybek taky proběhlo ok, mám tam bojovnici 4cm samečka, 3 paví očka - samce a 2 samičky a měchýřovku východní, kytky tam mám 3, anubias a pak nějaké trávy, daří se jim skvěle, papají. Ale mám možnost být obdarovaná 50l, tak pravděpodobně rozšířím chov:)
to zzzuzi: žabky jsou krásné, ale na to si netroufám. možná časem:)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Paris – akvárko
já mám malý 10l akvárko,a je to taky pěkný ;-) :-) ;-) :-) Co třeba neonky,nebo pavý očka :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zzzuzi – koule
A co žabku?Teda já s tím zkušenost nemám, ale kamarádka má v ,,kouli" drápatku (žabka) s jedním velkým šnekem. . .no, je to jenom návrh, možná blbost . . .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bubo – :-)
Ne,ja jsem jeho neter-Darla:-))))
Jinak diky vsem,na ty adresy se mrknu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - :-) – bubo
nejseš dcera zubaře??? :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - – More
Tak se mrkni treba sem:
http://www.akvarko.cz/akvarium.php?nadrz=366
nebo sem:
http://www.akvarko.cz/akvarium.php?nadrz=879
a zkus se poradit s majitelama
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lukáš – mořské akva
Dle mého je to celé nesmysl. Dalo by se o něm možná uvažovat, ale bez rybek.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bubo – zadna provokace!!!
Provokace to neni no ,nene.Jen mame vybavu,kterou nechci menit,proto taky ten dotaz.Osadniky ;-) bych tam dala samozrejme pozdeji-nekde jsem cetla dokonce az 6 tydnu po zalozeni akvarka.Sul kupoat v Globusu nebudu rozzureny ,ale co dale: meric PH, indikator vapniku,nejake pripravky do vody,co je jeste dulezite????Pro pohyb vody bude stacit filtr???nebo co se tam dava?
Fakt chci proste mosrke akvarko ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MMM – :::::::2
dodatek2:jo a ještě doufam že nechceš tu sůl kupovat někde v obchodáku..... X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MMM – ::::::
dodatek:a hlavně než se vpustí do akva cokoli živého,mělo by se nechat aspon 2 týdny zrát!!!!!!!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MMM – Mořské akva
No tak když už tak bych to viděl jen na dva klauny očkaté a a sasanku.na dno korálový písek a jako podklad pro sasanku tuf.Hlavně musí být zajištěn dostatečný pohyb vody (kvůli sasance).Ale stejně by podle mého mělo být mořské akvárium větší,protože jen tak vynikne..... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - – More
Tak to je zase provokace ve stylu akva v 3l kybliku.
V pripade, ze ne, doporucuju hodne podrobne nastudovat literaturu, protoze vybaveni sladkovodniho a morskyho akva se dost podstatne lisi.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bubo – Zalozeni morskeho 65l
Ahoj,chtela bych se zeptat,jestli je az tak velky problem zalozit morske akvarko v tak male nadrzi (65l).Mame ted sladkovodni a chceme si z neho udelat morske.Chtela bych jen asi 3-4 ryby-klana ockateho (Nema a tatu) a jeste k nim jednu (asi Doris:-) a mozna jeste nejakou sasanku.Mame vybavu klasickou - jak se prodava v setu cca za 2.500,- (filtr,ohrivac,vzduchovani,zarivka)-nic extra,ale chci to pouzit.Myslite,ze se to da zvladnout?Co bude nutne dokoupit krome soli?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Buri – Dravci
2 Heavyk1: Mas zkusenosti s chovem dravcu? Celkem me ta myslenka nadchla, kdysi jsem mel ocelatusa, ale to je hoooodne davno (nekolik let).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pirát – nová nádrž
jak už tu bylo psáno,výběr je čistě tvá věc,my ti můžem jen doporučit osvědčené rybky,skaláry určitě ano pokud máš pro tyto ryby slabost,jak už psala wampi,čichavci modří a zlatí jsou krásné ,elegantní a nenáročné rybky,taky párek pestřenců není k zahození a věř že se dočkáš brzo malých,plodná a krásná rybka,z živorodek určitě mečovky jakýkoliv druh, a na to aby se oči nezastavily na jednom místě hejno neonek, minimálně 10ks.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Heavyk1 – no nevím
Tak se skalárami zkušenost nemám, ale určitě se tam budou mít dobře, co se týká rady, že ne párek, tak co se týká živorodek, tam je to v podstatě jedno, myslím, že jich zbytečně moc mít nemusíš. Faktem je, že je lepší mít víc samic, ať je samci neutahají. U cichlid bacha na citlivost na vodu, vybírat méně náročné a dát si na tom záležet. I tam se volí raději víc samic, já však na tomto fóru nejednou popisovala, že samec pestřence mi vzal jen jednu samici a druhou vyhostil. Ale jsou tu lidi, kteří ti poradí.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 53

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 13237x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1551-velikost-akvaria?od=2422