Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Tanganika - pomoc a rada

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Biotopy 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Tanganika - pomoc a rada
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.04.2020 11:17 Muž ZDRI [1415] Re: vojtak
Čistá plocha dna v mé rohovce je 23 dm2, výška 40 cm.
Filtr bude velký krabicový zavěšený, takže využiji i plochu pod ním (ideální pro nějaké jeskyně).
Jinak většina dna volná, písčitá+ulity, doplněné o vertikální optické rozčlenění kameny.
Není to zase tak velké, takže max. 2 druhy.

1) 100% jeden druh malých zemních Šnekáčů
kromě Multifasciatus/Similis se mi hrozně líbí Lamprologus meleagris (stapersi)

2.a) pokud nějaké Julidochromis, tak nejspíš nejmenší J.transcriptus, Ornatusky jsem kdysi měl, v dospělosti jsou to docela velké a hodně agresivní ryby, těch bych se sem bál

2.b) ale skoro radši bych něco, co žije výše ve vodním sloupci, mimo akční rádius Šnekáčů, ale žádné takové malé Tanganiky jsem zatím nenašel, je spousta krásných druhů, ale ty už jsou do větších akvárek
druhý druh zemních Šnekáčů dávat nechci, dříve či později ten silnější bude slabšího vytlačovat

Mám výhodu - kousek (30 km) od domu mám velkého chovatele, specializovaného na Tanganiku/Malawi, viz: www.tanganika.cz/…, jeho nabídka je opravdu bohatá, škoda že Ty to máš do Týna trochu z ruky :-)

PS: Fakt tu není kromě Vojty někdo další s aktuálními zkušenostmi/chovem Šnekáčů?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.04.2020 23:40 Muž vojtak [312] - CichlidyRe: ZDRI
Zalezi na plose dna. Dneska budu objednavat stojan na 60x45x45 a 2x 60x45x25. 60x45x45 je 121 litru, ale ta plocha dna je stejna jako 67 litru druheho uvedeneho a tanganyicky potencial (hele, nove slovo) je stejny pokud tu vysku nezaplnim kameny. Rohove akvarium je skvely v tom, ze kdyz pomuzes rybam udelat si teritorium v rozich, muzou tam byt s trochou stesti 3 pary snekacu i bez hory kameni.

Kameny tomu dodavaji dalsi rozmer a spousta (jak je cesky rockdweller?) druhu si udela teritorium ve skale a neotravuji snekace a naopak. Ale pozor, treba mnou chovany N. caudopunctatus je prilezitostny snekac a sam jsem zvedav, jaka bude situace az vyrostou. Kterakoliv z J. transcriptus, ornatus, marksmithi pujde, jen zajisti dostatek ukrytu. Treba o multaky bych se v takovym pripade vubec nebal, ale i jini snekaci jsou velice utocni kolem jejich ulit (snad jen Altolamprologus sp. 'Sumbu' do sebe chvili necha kopat).
Snekaci a skaly obyvajici druhy jsou osvedcenou kombinaci.

Zacal bych treba s nekolika mladymi Julidochromis a malou skupinou kolonialnich snekacu a neco dalsiho zvazit az podle situace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2020 19:25 Muž ZDRI [1415] Re: vojtak
Přemýšlím o jiné variantě - udělat Tanganiku z větší, 100 l nádrže (Rohové Sulawesi). A pro krevetky nechat tu menší novou kostku 40x40x35, jim to bude bohatě stačit. Ta rohovka je zaběhlá, stačí dosypat větší vrstvu písku a trochu si pohrát s kameny.

Pořád to není žádný superbazén, ale přeci jen - už se zde dá trochu tvořit a kombinovat. Na dno malé Šnekáče a k tomu třeba pár nejmenších cihlidek (Julidochromis transcriptus). Popř. místo cichlidek něco jiného, malého, co využije vyšší partie akvárka. Jen nevím přesně co, aby to bylo "použitelné" do pořád relativně malé stovky.

Musím si to pořádně nastudovat, nemáš nějaký osvědčený tip na vhodnou kombinaci?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.04.2020 01:07 Muž vojtak [312] - CichlidyRe: ZDRI
Přidám ještě pár tipů, které mě napadly při vlastní přípravě podobných akvárek a které je určitě dobré mít na paměti:

1. Menší výška znamená menší objem, který s sebou nese menší kapacitu všech možných veličin (parametrů vody). Zejména se jedná o O2, NO3 a teplotu.
První dvě bude s narůstajícím počtem ryb nutné řešit více ať už pohybem hladiny či vzduchováním v případě kyslíku, tak častějšími výměnami vody jak popíšu v bodu 2.
Teplota může být průšvih, mě se v 63 litrech mení teplota v akváriu noc/den cca o stupeň, vážně doporučuji kvalitní topení. Moje je poměrně levné a podle mě nemá termostat, jen nějakou sekvenci zapínání a vypínání podle "nastavení teploty". Zatím nebyly žádné problémy, ale pro potěr to bude přinejmenším zkouškou.
30 °C se v mém případě plánuji vyhnout obloukem.

2. Na snížení dusičnanů fungují rostliny či řasy, ale těch s největší pravděpodobností nebude dostatek a tak budou potřeba časté výměny vody. Pokud ti neteče z kohoutku vyhovující voda, pravděpodobně přidáš argonit či korálový písek a kameny zvyšující pH a tvrdost vody. Kohoutková voda pak způsobí kolísání (čím větší výměna, tím větší rozdíly) všech těchto veličin, což bude mít za následek snížení imunity ryb a podrážděnou kůži, budou se odírat. Doporučuje se najednou měnit max. 10-15% vody. Pro malé akvárium je dobrou cestou připravovat vodu předem a kolísání parametrů předejít (sám momentálně hledám nejlepší způsob).
Pro ilustraci, moji první svěřenci byli ze změny kohoutková-akvarijní paf asi tak 2 dny a nevypadali dobře. Další dva přišli z lepších podmínek a ráno byli jako doma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2020 14:50 Muž ZDRI [1415] Re: vojtak
Ještě jednou moc děkuji! Celé to teď promýšlím, v práci by se mi vešla i nádrž o půdorysu 60x40 cm, udělal bych pro ně nízkou vaničku na míru. Ale v létě tam bude dost teplo, mám v kanceláři až ke 30°C (nesnáším klimatizaci). Takže radši bych je nechal doma. Kdyby mě to napadlo dříve, mohl jsem jim nechat stávající nádrž 50x40x17 cm, kterou teď zabíhám pro Caridina dennerli a tyto krevetky dát do vyšší Kostky.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.04.2020 12:55 Muž vojtak [312] - CichlidyRe: ZDRI
Prakticky tam pisou, ze multifasciatus je vice kolonialni, maji danou hierarchii, porad spolu komunikuji a poter nepusti dal od ulity. Similis se staraji mene o komunitu a vice sami o sebe. Proto kdyz dorostou multifasciatus, muze se stat, ze je zazenou, zatimco similis ma komunitu otevrenejsi a snaze prijme nove jedince. Na druhe strane, similis jsou trochu vice agresivni.

Velice doporucuji zkouknout kolonii multaku chovatele, co je ma ve 120x60x25(vyska): youtu.be/…

Vysledek je prakticky nasledujici. Pokud te zajima chovani, ber multaky, pokud jdes po vzhledu, similis je lepsi volba. Rozdily jsou male a opravdu nehraji pro jeden druh. Pokud je moznost videt je v akvaristice (dospele), doporucuji vybrat ty lepsi na koukani.

Proc jsem si je nevybral? Moje moznosti jsou momentalne omezene podnajmem a stehovanim, tak jsem se proste rozhodl chovat neco, co neni tak bezne. Postupem casu objevuji nove moznosti a svedi me myslenka koupit jeste tak 4 akvarka na stojan a chovat i ten zbytek bucket listu :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2020 12:05 Muž ZDRI [1415] Re: vojtak
Díky, že ses ozval palec
Ano, mmj. řeším klasické dilema Similis nebo Multifasciatus. Vzhledově a velikostně je to jasné, Z Tvého odkazu jsem pochopil, že Similis jsou snášenlivější a méně teritoriální než Multifasciatus. Nebo mi (v překladu) ještě něco důležitého uniklo?
Čtu i historii Tvé nádrže "Mobilní Tanganyika" - proč jsi vlastně od těchto druhů odstoupil?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.04.2020 02:25 Muž vojtak [312] - CichlidyRe: ZDRI
Velikost je rozhodne dostatecna, doporucuju zkouknout treba www.youtube.com/… . Harmonicke hejnko je predpokladam skupina, ktera spolu vydrzi. Vzhledem k teritoriu samcu obecne cca 15 cm kolem ulity bych doporucil 1 samce a treba 3 samice jako zacatek. Zakladem je voda a pokud budou mit co potrebujou, mnozi se dost rychle. Casem si v kolonii treba najde misto dalsi samec, ti subdominantni se budou zdrzovat nahore. Pokud bys mel dilema multifasciatus vs. similis (vim o cem mluvim smich ), doporucuji diskuzi na www.shelldwellers.com/… .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2020 18:13 Muž ZDRI [1415] – Šnekáči
Nevím, zda sem ještě chodí někdo se zkušenostmi s malými šnekáči - měl bych dotaz. Mám teď volnou malou kostku 40x40x35(výška)cm. Přemýšlím co do ní a líbilo by se mi malé jednodruhové harmonické hejnko malých Šnekáčů (nejspíš Neolamprologus multifasciatus nebo similis). Nic jiného by tam s nimi nebylo. Jemný písek, spousta ulit, pár na výšku orientovaných kamenů na optické rozčlenění nádrže, kvalitní filtrace vč. AU, pravidelné výměny vody. Myslíte, že v tomto akvárku by to ještě šlo, nebo je to už příliš malé? Předem díky za rady/zkušenosti.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2020 16:27 Muž Tommo [828] Re: Gogi
Pouštím přímo do akva, přes hadici s tou nastavitelnou hlavicí, kterou mám nastavenou na sprchu. Teď v zimě doleji pár kbelíků teplejší vody, aby nebyl pokles teploty tak velký.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.03.2020 14:46 R Muž afc1886 [14682] Re: Gogi
Napouštěj pomalu přes sprchovou hlavici a neboj se toho. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2020 14:28 Muž Gogi [25] - Cichlidyspat k teme
Tak som sa moc nedosvedel - zluceniny, trihalonieco a covid-19... Tych 200l skladovat niemam rozumne kde, najde sa este niekto ako maty ze pusta chlorovu vodu rovno do akva? Toto ma zaujima.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2020 10:30 Muž ZDRI [1415] Re: MatyMaty
Ale houby!!!
To, co z vody rychle vyprchá není chlór (resp. jeho sloučeniny), ale bublinky vzduchu (voda v potrubí je pod tlakem, po napuštění se relativně rychle uvolňuje a z vody uniká). Více k problematice a možným rizikům viz: rybicky.net/forum/274-vymena-vody
V této souvislosti si dovoluji upozornit na skutečnost, že vodárny v některých regionech (s ohledem na současnou hygienickou situaci) aktuálně výrazně zvyšují dávkování chlóru do pitné vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2020 09:51 MatyMaty Re: Gogi
Ahoj, záleží jak budeš tu vodu dopouštět. Pokud rovnou do akvaria, tak přes rozstřikovací rampu, chlor vyprchá okamžitě a pokud třeba budeš nosit vodu v nádobě, tak již při napouštění té nádoby chlór vyprchá, nedělej si s tím hlavu. Téměř všichni co máme Tlamovce nemáme možnost odstáté vody a ryby vesele plavou při každé výměně vody přímo z řadu. ;-). Moji Tlamovci to naprosto zbožňují a výměnu vody si vyloženě užívají ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2020 09:12 Muž Shimi [683] Re: Gogi
Pokud nebydlíš v bytě 1+0, tak si kup dva 120 litrové plastové sudy a máš po problému. Den před výměnou je vytáhneš (z kumbálu, sklepa, půdy, atd.), postavíš vedle akvárka, naplníš je vodou a druhý den pomocí malého čerpadla vodu přečerpáš. Jednoduché jako facka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2020 08:23 Muž Gogi [25] - Cichlidy – vymena vody
Zdravim, chcem sa spytat ako reaguju tanganicke cichlidy na chlorovanu vodu? Rad by som dodrzal 1/3 vymenu vody tyzdenne ako je radene vsade, ale 200l vody nedokazem uskladnit aby odstala. Teraz mam v akvariu relativne vsehochut, tanganiku estelen planujem, mam tam viac rastlin a tocim 20l bandasku ako mi vide cas...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.11.2019 19:59 -
Tanganyika u brata...
www.youtube.com/…
Rybky som choval ja a neskôr som ich podaroval bratovi.Momentálne sú toto už jeho odchované.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.12.2018 10:43 Muž nekdo [355] Re: Janek
no pokud jste skutecne tak moc studoval, tak urcite toho moc nenastudujete tady na rybickach...respektive pokud jste studoval, tak zjistite, ze tady to pro tento druh ryb neni moc zamerene...
osobne bych se nebal ryb od lidi, ktere si vyberete dle smysluplnosti prispevku, pripadne zkusenosti...
treba na tlamovci.cz (neni reklama)
ja osobne bral ryby od Tomáše (troph3us) a spoustu veci konzultoval i s panem Krautem
a maximalni spokojenost... ale po 10 letech uz jsem je nechal jen dozit..a chystam asii
preci jen koukat 10 let na stejne kameny a pisek je trosku nuda (zabavu obstaravaji ryby)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.12.2018 20:36 Muž jackk1974 [5] - Jižní Amerika, AfrikaRe: Janek
Pan Štětka, Týn nad Vltavou, má i webovky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2018 10:25 Muž AsusKD [85] Re: Janek
Neďaleko od Prahy malawi-nizbor.webnode.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.12.2018 06:58 Muž dudak [1885] Re: Janek
Afriku bych asi bral raději od chovatele, třeba www.cichlid-zrust.cz , ryby má krásný, ale je až z Plzně, určitě ale bude i něco blíž.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.12.2018 00:51 Muž rafi [45] Re: Janek
Vivarium Mělník myslím splňuje požadované ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2018 23:03 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Janek
Sklorex. Tam myslím vybereš, solidní přístup, ryby v dobré kondici a starají se o ně a jsou tam i v sobotu.

Ale nevím zda bydlíš do 100km od Brna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2018 22:01 Janek – Nákup ryb
Zdravím,
po letech s amazonkou jsem si udělal radost a pořídil jsem si domů nádrž o objemu 300 l. Mým snem je Tanganyika. Už tři roky shromažďuju materiály a učím se. Troufám si říct, že už o tom něco vím a mohl bych se do toho pustit. Tady přichází ten problém. Nevím, kde sehnat ryby. Doposud jsem měl známého, od kterého jsem ryby bral, ale ten Afriku vůbec nedělá. Potřeboval bych tip na obchody/odchovny v okolí Praha, Kolín, kde alespoň občas mívají ryby z Tanganyiky. Problém je ten, že kvůli nestálé práci připadají v úvahu jen podniky, kam bych mohl zajít o víkendu, popřípadě v týdnu bez zdlouhavé domluvy návštěvy, když mám zrovna hodinku dvě čas. Nechci ryby objednávat naslepo a o víkendu jsem ochoten se zajet na ryby podívat i delší trasu (řekněme 100 km). Podělte se, prosím, o své zdroje.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2015 04:29 Muž LiborSprysl [9015] Re: Luciolita
No pokud se jedná o pár, tak pak už asi žádné, protože přibudou mláďata...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2015 22:51 Luciolita
Dobrý den, máte prosím někdo zkušenosti s pestřencem sp. daffodilem? Je možné jej chovat v 112 l akvariu a jaké další rybičky jsou k němu vhodné?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2015 10:46 Lukot Re: radim
to nie.. cele dno by som musel znicit :-D rastliny presadzat.. a nebudem mat doma to akva ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.06.2015 00:04 radim Re: Lukot
Z dvoustovky udělej Afriku a z devadesatky společenské akva :) spokojeny budeš ty i ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2015 23:56 - Re: Lukot
No neviem či by ti zamaskovanie na niečo bolo.Preto sa tomu nadáva filtračné médium,lebo by cez to mala pretekať voda a až tak sa tam poriadne využije tá plocha pre nitrifikačné baktérie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2015 20:18 Lukot Re: prasan
len najradsej by som zacal s mladymi.. a kym vyrastu pocitam tak pol roka .. budu mat novy domov.. filtraciu rozmyslam externu, a pokial nie aspon by som niekde do akva zamaskoval valceky pre bakterie...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2015 11:39 - Re: Lukot
Píšeš 90L.Je to málo,ale pri správnej opatere sa i to dá.Max.však 1 samec a 2-3 samičky.Kedže potrebuješ kŕmiť a Malawi toho zožerú dosť,treba sa zamerať hlavne na časté výmeny vody a perfektne nie len mechanicky ale aj biologicky fungujúcu filtráciu.
M.auratus nepatria k náročným rybám,ale sú dosť všetečné a i dosť teritoriálne.Chovatelia odporúčajú niekedy práve naopak väčšie skupinky aby sa tak rozložila prípadná agresia voči jednotlivcom.V tvojom prípade by som si nechal iba pár a následne sa tešil pri odchovoch.Obávam sa však, ak to nemáš kam následne posunúť,že onedlho bude tá nádrž i tak preplnená.Želám veľa uspechov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2015 10:03 Lukot Re: Koště
na inej stranke bolo pisane 150L a bolo tam pisane 1+3 , pripadne 15malych
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2015 07:15 Koště Re: Lukot
A co se podívat do atlasu? Minimální velikost akvária - 400 litrů, počet ryb 6 + 20, velmi agresivní druh... stejně si to uděláš po svém, takže to nemá cenu rozebírat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2015 23:58 Lukot
zdravim, viem ze je to strasne male ale chcem tanganiku do ca90L ..
v akva bude len tapeta kamene uz mam riadne a dost znizia objem
chcem dat Melanochromis auratus: mlade tak 4-5cm tak cca 7-15ks :-D kolko by ste odporucili ?
samozrejme ked vyrastu ponecham jedneho samca a 2-3 samice

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2015 19:35 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Uprava vody
Dopracoval jsem se k jednomu mensimu akvariu, kde potrebuji vodu Tanganiky. Ma vychozi voda je nejmekci prazska, coz je celkem fajn, protoze v Praze je prevaha tvrdosti zpusobena vapnikem, takze takhle muzu jen natahnout horcik (i kdyz ne uplne, at nemam z vody kamenolom, v Tanganice je prevaha horciku rekneme 3:1 k vapniku, tedy pokud mam spravne info, Malawi neresme, tam je to uplne jinak). Samozrejme potrebuji zvysit pH. A asi bych mel pridat na drasliku... Zatim jsem to vyresil pridavanim sody bikarbony, a slusnym "cilenym" prihnojenim, pac cim hnojim mi celkem sedlo k tomu co bych mel dostat.

Nema mekdo z Prazaku z oblasti s hodne mekkou vodou nejaky recept, ve smyslu hod do kazdeho meneneho kyble tolik a tolik tohodle a tohodle a bude to fungovat, at nevymyslim vymyslene a nedelam tu vodu horsi/jinou nez by mela byt nebo vyhovuje? Nebo se da obecne vystacit jen s tou bikarbonou a blbnu zbytecne? Ryby mam rybicky.net/atlasryb/cichlidka_marlierova , zatim mladoucke 4ks, rad bych mel casem par, a nerad bych si natlouk cumak hned na zacatku.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.04.2013 07:42 Muž LiborSprysl [9015] Re: Gunguy
Eretmodus bývá ke stáru neruda...ale jinak asi jo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2013 14:35 Muž Gunguy [2] – Tanganika
Zdravím

Mám v plánu pořídit si nádrž na tanganiku 110x50 vysokou 50-60cm, kde bych měl dva druhy ryb:
rybicky.net/atlasryb/pestrenec_similis
rybicky.net/atlasryb/tlamovec_eretmodus_cyanostictus
k tomu kytky:
rybicky.net/atlasrostlin/recanka_guadalupensis…
ty se tam uplně nehodí, ale líbí se mi.

Mohou se tyto dva druhy ryb spolu snést a oba úspěšně množit?
Jsou rozměry akvária adekvátní?

Děkuji Gunguy

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2012 15:39 sniper Re: georg
Díky, rybicky.net/nadrze/12270&kateg=3&typ=3 něco takového bych si představoval, jen bez těch Tlamovců a krunýřovce. A ulity šneka zahradního seženu na zahradě kupu, myslel jsem že potřebují nějaké speciální. Jinak díky za pomoc :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2012 15:22 georg Re: sniper
Nemám sice osobní zkušenost se šnekáči, ale vzhledem k té velikosti nádrže bych volil buďto jeden nebo druhý druh tebou zmiňovaných šnekáčů.Jeden z nalezených inzerátů na prodej ulit:
Ulity pro šnekáče vloženo: 03.05.2012 15:34
NABÍDKA - Prodám ulity šneka zahradního - různé barvy a velikosti - 10,-/kus
777221626, mailto:em.pe@seznam.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2012 13:30 sniper Re: georg
Abych to trochu přiblížil. Akva jsem z důvodu místa volil 112l (80x35x40), písek bílí (2-4mm), filtr- čerpadlo Atman At-200 s biomolitanem. Jako osádku bych chtěl skupinu Neolamprologus similis 5x (1samec+4samice) a skupinu Neolamprologus multifasciatus 5x (1samec+4samice) šlo by to?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2012 10:35 georg Re: sniper
V prvé řadě si musíš ujasnit,které ryby chceš a jaké potřebují podmínky k žití.Podle toho zvolit velikost nádrže. Obecně lze říct že těch 112 litrů je na tanganyiku málo. Je to tak na nějaké ty šnekáče- ty potřebují ty ulity o kterých se zmiňuješ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2012 10:24 sniper
Ahoj, plánuji založení 112l akva pro tanganiku, a tímto se chci zeptat jaké ryby? Jaké pozadí? Kolik ryb? :-) Jako filtr bych volil čerpadlo s kostkou, je potřeba vzduchovat? Mohou být kameny z řeky? Jaký písek? Kolik písku na dno dát? Kde sehnat ulity? :-) Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 15:35 Muž LiborSprysl [9015] Re: Beastie
smich je to úplně fuk a záleží na volbě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 15:24 Žena Beastie [318] Re: LiborSprysl
děkuji

poslední dotaz, je třeba mít piskořky, když má člověk ryby co ryjou ve dnu, nebo by to naopak tvořilo konflikt? Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 14:54 Muž LiborSprysl [9015] Re: Beastie
Ne, to jsem nemyslel. Myslel jsem nějaký kus břidlice, kořen, něebo něco vysokého, kolem čeho by se ti tlamovci mohli třít. Samozřejmě plovoucí rostliny jsou vhodné. Mladí se pohybují rádi při hladině.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 14:45 Žena Beastie [318] Re: LiborSprysl
nějaká plovoucí rostlina bude dostačující jako dekorace?
Jinak děkuji, takže mám začít s menším počátečním počtem ryb? Kolik je optimum, řekněme 10 a 10? 20 ryb není na 200 litrů tak moc ne?
Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 14:34 Muž LiborSprysl [9015] Re: Beastie
Multifasciáti se množí stále, je nutné je odlovovat v okamžiku přehuštění domovských ulit. V případě dostatku písku a ulit si udělají svoje sídlo a leptosomy jim překážet nebudou. Ty mladých mnoho nemají, takže se to zahušťovat bude pomaleji než u multifasciátů. Leptosomy budou chtít vyhnat nějaký kus dekorace více k hladině.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 13:47 Žena Beastie [318]
Zdravím, jak byste se tvářili na kombinaci do akvária 95x50x50 Neolamprologus multifasciatus 6 ks a k nim 4ks Cyprichromis leptosoma. Vím že ta hladinná je větší, ale píšou že klidná. Máte nějaké zkušenosti třeba s touhle kombinací?
Jak je to u těhle cichlid s maximálním počtem? Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2010 16:35 Azgarod Re: wladys
A nebude to pusobit mrtvim dojmem? uz ted to tam nejak moc nezije
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2010 14:34 Muž wladys [291] - CichlidyRe: Azgarod
Doplnit julidky...další druhy určitě nepřidávat.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 3

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 5564x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15443-tanganika--pomoc-a-rada?od=38