Přihlásit se RYBICKY.NET »

Životnost zářivek

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Životnost zářivek
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: hf
S trochou nadsázky - asi tak nějak. :)
Ovšem s ohledem na cenu těchto zářivek by se nic nestalo, kdybyste se rozhodl vyměnit ji i dříve. Třeba po 2-3 letech? :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hf Re: Sid
To znamená dokud 8xx svítí tak není třeba cokoliv řešit?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: hf
K poklesu svítivosti určitě dochází i u třípásmových zářivek, :) ale tento by neměl být nějak "dramatický" - ke konci životnosti by měl dělat něco kolem 10-12%.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hf
Zpět k zářivkám.

Jak se pozná že je čas stávající zářivky vyměnit? (Osram 827) Uváděný "service life" 16.000h je předpokládám životnost než se to vysere úplně (cca 3 1/2 roku při 12h svícení). Ale skutečně ta zářivka svítí stejně nová jako 3 roky stará byť funkční? Nedochází tam k degradaci luminoforů a tím ke změně vyzařovaného spektra resp. energie podstatně dříve? Jaký to má vliv na kytky?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Zdenek58Re: ezechiel
Mně vydržela "kvalitní" zářivka čínské výroby DZ 11 svítit od 17.12.2008 do tohoto víkendu po dobu 11 hodin denně... Podle papíru životnost 8000 hodin rozzureny .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ezechiel Re: chicko
Výrobci doporučují měnit zbytečně často, aby na tom pěkně vydělali. To je ten důvod. Samozřejmě zářivý výkon a spektrum se časem mění k horšímu, ale většinu moderních svítidel bohatě stačí měnit tak jednou za 2 roky (normálního užívání - asi 11 hodin denně nepřetržitě).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - isamik Re: chicko
A proc je menis tak casto? Koukal si nekdy kolik udava vyrobce pokles ucinnosti po nejake dobe?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - chicko Re: Jurasek
Já zářivky měním jednou za rok(postupně-mám 3) ale nikdy je nevyhodím, protože ještě "pěkně" svítí, a tak přijdou do kuchyně a po další výměně do garáže, kde na občasné svícení stačí, v zimě je poničí mráz a na jaře je odnesu do sběru :-D -to je můj koloběh X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jurasek – Výdrž zářivky
Měl jsem nad akvárkem zářivku T5 14W, ještě původní, šlo o kuchyňské osvětlení. Měl jsem ji asi rok, svítil jsem 12 nebo 13 hodin denně (řízeno spínačkama). Za tu dobu měla nasvíceno tak 4500 hodin, když přestala svítit. Není to na zářivku nějak málo? Jde o nekvalitní zářivku, nebo o ne zcela dobrý předřadník?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Re: Milan
To poznáš jednoduchým testem.Dej stávající a novou stejneho označení vedle sebe a zapni je.Uvidíš rozdíl.A každý by měl svoji oblíbenou a osvědčenou zářivku mít doma ještě jako záložní kus, pro případ že stávající ukončí svoji životnost.Je to dobré ihned vyměnit, než to jít narychlo shánět někam do města. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala Re: Milan
mě se začaly dělat rasy ale zarivku mam od srpna tak co?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MilanRe: Štěpán
No jo,ale vsude se pise opotrebovane zarivky vymenit,tak me to zajimalo jak se to pozna.Nechci rasu v akva :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ŠtěpánRe: Milan
Když pořád pěkně svítí, tak se přece nemusí měnit! Zářivky vydrží dlouho. Třeba tři roky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Milan – Zarivky
Jak se pozna,ze zarivka by se mela vymenit,kdyz jeste pekne sviti,ale je 1a pul roku stara :-O

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 2

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 3692x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14869?od=81