Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Reverzní osmoza

 

NápovědaFórum » Technika » Další technika 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Reverzní osmoza
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2015 01:09 caliv6 Re: Deepinpeat
Zdravím,
předně děkuji všem za reakce na můj dotaz.
Bohužel musím konstatovat, že zde došlo z mojí strany ( ne však mojí vinou) k mylným údajúm ohledně parametrů vstupní vody.
Dnes jsem několikrát prováděl měření jak vstupní, tak RO vody a byl jsem v šoku! Údaje, které jsem zde uváděl, byly (krom pH - měřeno ADWA AD11) měřeny kapkovými testy Sera, s vyjímkou testu GH. Ten byl proveden testem Rataj. Dnešním dnem jsem s výrobky této firmy defitivně skončil!
Již v minulosti jsem měl (a nejsem jistě sám) s těmito testy problémy. Konkrétně u obou testů tvrdosti je přetrvávající problém s dávkováním kapek. Buď to kape bubliny, nebo to vystříkne proudem. Ustálit to na stabilní kapky znamená přijít o testovací tekutinu pro minimálně další dva testy. Budiž, říkal jsem si. Za ty peníze... Ale to, co jsem zjistil dnes už akceptovatelné není. Koupil jsem dnes GH Sera test a provedl nová měření.
Vstupní voda: (odstátá týden - 200l sud) pH 7,5, KH 6, GH 14.
Voda z RO: (vyrobená včera - 50l sud)- pH 6,9, KH 2, GH 3.
Pododtýkám, že ani jeden z testů (ani Rataj) neměl prošlou expiraci.
Mělo mě to trknout hned, protože ta celková tvrdost neodpovídala ani zdaleka údajům z vodárny. Ale když něco měříte relativně citlivým akvaristickým testem... A to min. 5x po sobě a pořád se stejným výsledkem.... No nic, zpět k tématu.

Takže co byste mi na základě nových zjištění poradil? Až tak stavba "bez malty" to už snad není.:-)
Začal jsem zkoušet znovu (mimo nádrž) ředění vzorků kyselinou fosforečnou. Pufrační schopnosti vody se po RO předpokládám změnily, takže by snad mohlo být pH stabilnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2015 20:21 - Re: NHKG
Zmeriať si to ku mne môžeš prísť kľudne sám.Mám TDS merač a okrem toho teraz novo kúpený inline monitor pre RO.Oba prístroje ukazujú rovnakú hodnotu.Pár ľudí neodolalo a bolo si u mňa tú vodu premerať.
:-) Som s pod Tatier.Foto z inline monitora som dával pár stránok späť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2015 20:03 Žena sonetka [136] - Živorodky
Z RO se dostaneme něco na 40, což už je přijatelné, destilku z toho nemáme, bo by za tím musela být ještě demi kolona a to nemáme. Při měření vody v kohoutku jsme mimo rozsah přístroje :-D tj na 2000 ... :(
Jo když tu chvilku kape voda z kohoutku, tak tam máme krápník :-D
Je to humáč, ani kytky v tak tvrdé vodě nerostou apod, Starguyona odmítala růst, doku jsme vodu neupravili pomocí RO :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2015 20:02 Deepinpeat Re: NHKG
A nebo je potřeba měřit v akváriu, to by mohlo být zajímavé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2015 19:58 Deepinpeat Re: sonetka
Já jsem někde slyšel, že v Brně si člověk nemůže mýt nohy, jelikož jakmile ten první šutr vypadne z vodovodu a spadne mu na palec... Zkuste změřit, co Vám z té RO teče. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2015 19:58 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: sonetka
Podle prezentace máte i přes osmózu GH 10°. To je furt středně tvrdá voda. Tady se baví o vodě 0μS (takže GH 0°) - prakticky destilka a v té by podle mě všecko velmi rychle chcíplo. Prasane, podle mě ti to blbě měří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2015 19:52 Žena sonetka [136] - Živorodky
Mi používáme v akvárku pouze čistou vodu z RO a nikdy jsem se nebyly schopni dostat pod hodnoty co máme v profilu a to nám kytky rostou v akvárku jak blbé, kolik ryb jsme odchovali, to bude na 100 a nikdy žádný problém ..... Jediný problém co se občas vyskytne, je skokové zvýšení tvrdosti vody, zatím jsme nevypozorovali, z jakého důvodu a díky CO je trošku kyselejší voda, ale to upraví soda ..... Jinak dávkujeme PMDD, sem tam kondiconér, sůl a to je asi tak vše a akva frší jak víno :) tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2015 18:36 Deepinpeat Re: prasan
Pokud jsou ta zařízená akvária se substrátem a nějakým adekvátním krmením, tak tam evidentně jsou nezbytné prvky v dostatečném množství, kdo ví, co se tam rozpouští a kolik tvrdé vody se tam možná dostane s krmením a tak podobně. Já taky u mnoha ryb používám téměř čistou vodu z RO, ale nemám tam jiné substráty než listí lignocel, což ionty spíš sebere, takže přitvrzuju na 15-30 μS podle druhů. Taky se můžeme bavit o přesnosti měření, přeci jen, 0 je příliš extrémní a nepravděpodobná, pokud to není nějaká RO pro speciální účely. Já jsem chtěl poukázat na to, že látky odloučené z permeátu není možné uspokojivě nahradit pouhým PMDD a že odhad, že voda z RO bude mít GH 2 je vzhledem k té vstupní vodě, bez urážky, mimo mísu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2015 17:49 -
Niekoľko rokov som používal a občas ešte používam len čistú RO vodu.(možno ma niekto nazve blbcom) U mňa je na výstupe 0 us.V takejto vode som odchoval nejednu rybku.Akvárium nikdy nebolo a ani dolievaním čistej RO nikdy nebude sterilné.
100 ľudí sto chutí,100 akvárií a v každom je to inak.
Neberte ma ako dáky príklad a pod.U mňa to funguje a dlhodobo fungovalo.No môžme mať úplne rozdielny postup a celkový prístup.Odporúčam držať sa osvedčeného,hlavne pri rybách kde by strata mohla ,,bolieť,,.
Problém by možno bol pri akvárkach alias čistá nádrž.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2015 17:39 Deepinpeat Re: caliv6
caliv6 napsal:
Můj dotaz zní, jestli látky obsažené v PMDD nahradí ve vodě plně to, co z ní osmoza vzala a co je důležité pro růst rostlin.
+
Vodu z RO zatím kromě pH změřenou nemám, ale vhledem k relativně nízkým hodnotám tvrdosti vstupní vody očekávám, že bude GH nekde kolem 2, možná i méně.


PMDD vodě to co odloučí membrána RO nenahradí ani zdaleka. Musíte si uvědomit, že PMDD je něco jako doplňková výživa a obsahuje tedy živiny, které nejsou běžně nebo v dostatečném množství obsaženy ve vodovodní vodě. Není to vyvážená a komplentní "strava" pro rostliny. Např. bežně není součástí PMDD vápník, který v nějakém množství jak rostliny tak ryby potřebují a je to jediný prvek, který se nedá v ani v těch extrémních vodách zanedbat. Vývojové vody pro některé druhy ryb jsou opravdu extrémní co se týče minimálního obsahu rozpuštěných látek, to je pravda, ale jsou veci které v nich musí být, i když jen ve stopách.

Tím se dostáváme k vašemu odhadu parametrů vody po průtoku RO. Současné membrány odstraní přes 90% rozpuštěných látek, někdy i dost přes 90%. Troufám si odhadnout, že z té RO poteče při uvedených parametrech vstupní vody permeát o vodivosti asi tak kolem 10 μS. Tedy jinak řečeno, nebude v tom skoro nic a přídavek PMDD nebude k ničemu, jelikož využitelnost živin ( a je jedno zda pro ryby nebo rostliny) je možná jen v případě, že jsou dostupné všechny potřebné živiny a je limitována tou, které je tam nejmíň. Velmi zjednodušeně řečeno, když budete např. mít neomezenou zásobu cihel a žádnou maltu, tak ten barák prostě nepostavíte.

Pokud se nedaří snížit pH o jeden stupeň, tak stačí tu vodu smíchat s vodou z RO v nějakém rozumném poměru. Akvarijní populace terčovců zdaleka nemusí dobře zvládat velmi měkkou vodu, na to pozor. Akvarijní populace jsou do značné míry odlišné od ryb stejného druhu, které plavou v přírodě a jejich odchovy profesionální chovatelé sukutečňují ve vodě, která budu tak polovinu měkčí než výchozí, zde diskutovaná, jen bude mít někdy nižší alkalitu. Odchov importů v prvních generacích je trochu jiná disciplína, ale to je tady rozhodně už OT.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.11.2015 16:49 JoKa Re: caliv6
Ale i ti špičkový chovatelé terčovců si tu vodu z RO ředí určitým poměrem s běžnou vodou... V té mrtvé vodě by toho moc neodchovali...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2015 16:27 Jindras Re: caliv6
Ok. Jak myslíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2015 16:05 caliv6 Re: Jindras
To si až tak dalece nemyslím. Podívej se na příspěvky uživatele PRASAN v tomto vlákně - rybicky.net/forum/14515…. Rašelinové výluhy, šišky a listy jsou jistě dobrá věc, ale pH s nimi o jeden stupeň, jak bych si představoval, nesundám. A s těmi bakteriemi (měl jsi na mysli nitrifikační, předpokládám) to taky tak žhavé nebude. Ty potřebují hlavně kyslík a ten jim dodám. Kdyby to bylo jak píšeš, tak by nebylo možné vůbec odchovat některé ryby (např. terčovce), kteří potřebují téměř nulovou vodivost, tudíž vodu z RO.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2015 15:12 Jindras Re: caliv6
Myslím si,že je to nesmysl,vodu jen z RO. To je vlastně skoro destilka,a v tom nic nežije. PH nesundáš jen -čistou-vodou. Chce to rašelinové výluhy a jiné preparáty. A hlavně čas.Myslím,že by jsi zabil i bakterie,destilkou z RO.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2015 12:52 caliv6 – osmoza a PMDD
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jestli má někdo zkušenosti s používáním čisté osmotické vody pro akvárium s rostlinami a hnojením PMDD.

Mám 500l nádrž s terčovci a po různých pokusech o snížení pH jsem zvolil nákup RO pro dosažení stabilního pH. Z osmozy dostávám vodu s pH 6,9-7, což je pro terčovcovce horní hranice, takže bych jí moc s ředit nechtěl. U vstupní vody jsem zkoušel kys. fosforečnou, ale do 3 dnů bylo ph zpět. A rašelina a podobné věci mají vliv v řádu pár desetin (odzkoušeno v menší nádrži).
Momentálně držím pH na 7 pomocí CO2, ale to je taky strop, protože pak zase mají ryby potíže s dýcháním.

Chci teď postupnými výměnami vody přejít na téměř čistou osmotickou vodu. Problém ale bude v tom, že mám akvárium částečně osázené rostlinami a těm se to určitě líbit nebude. Není to žádná holandská zahrádka. Jsou tam dva trsy vallisnerií a tři druhy echinodorů po cca 5 rostlinách.
Můj dotaz zní, jestli látky obsažené v PMDD nahradí ve vodě plně to, co z ní osmoza vzala a co je důležité pro růst rostlin.

Ještě doplním základní parametry vstupní vody:
pH - 7,5
KH - 5
GH - 6
NO2 - 0
NO3 - 0

Vodu z RO zatím kromě pH změřenou nemám, ale vhledem k relativně nízkým hodnotám tvrdosti vstupní vody očekávám, že bude GH nekde kolem 2, možná i méně.

Děkuji předem za Vaše názory.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2015 12:45 threat – Rozšíření RO
Zdravím pánové,trochu jsem zrenovoval RO,potřeboval jsem měnit filtry,tak jsem už nekupoval in-line,ale koupil jsem komplet nové kartušové,membrána mi momentálně dělá vodu 40 uS,tak chci koupit i novou membránu,do teď jsem měl 50GPD,novou chci už koupit 75GPD a tu starou 50GPD bych chtěl použít jako druhou-na odpadovou hadičku.Vidí v tom někdo problém?Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 00:56 - Re: Fuchs
Ano.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 00:30 Muž Fuchs [169] Re: prasan
A snížím si tím tedy poměr odpadní vody...je to tak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2015 23:47 - Re: Fuchs
Odpad hadičku zapojíš opäť na vstup do druhej RO.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2015 19:14 Muž Fuchs [169]
Přatelé máte někdo zkušenosti s RO kde je z první membrány vyvod s odpadní vodou napojen na další membránu? Myslím jako že budou dvě membrány zapojeny do série, měl bych si tím snížit poměr permátu k odpadní vodě. Teď nevím jestli jsem to popsal správně...snad mě někdo pochopí. Předem děkuji.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.11.2015 17:23 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Cudlx
Nie, RO len "precedí" časť vody, dajme tomu 1/3, tá bude bez minerálov, v zvyšných 2/3 budú sústredené všetky minerály v koncentrácii 3/2, teda bude mať o 50% vyššiu tvrdosť a aj ostatné parametre. Niečo samozrejme zostane ešte v predošlých filtroch, ale to sa dá zanedbať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2015 16:36 Muž Cudlx [4] Re: zervan
takže ta odpadní voda má horší hodnoty než na vstupu? já měl za to že všechny ty nečistoty atd zůstanou v RO a ta odpadní voda bude mít podobné hodnoty jak vstupní z vodovodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2015 16:08 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Cudlx
Cudlx napsal: Jde mi o to když míchám 1:1 osmotickou s vodovodní mohu použít tu odpadní?
Odpadovú určite nie, to je nezmyselné plytvanie, pretože to zmiešané množstvo teda nemuselo prechádzať RO a stačilo spraviť menej vody a tú zmiešať s vodovodnou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2015 15:58 Muž ludvik [1082] Re: Cudlx
Má to dva výstupy. Z jednoho leze čistší voda a z druhého ta samá, co na vstupu? :-)
Cudlx napsal: Taky bych měl dotaz co obsahuje ta odpadní voda s RO?Obsahuje ty zbytky z "přefiltrované" nebo je na podobných hodnotách jako vodovodní? Jde mi o to když míchám 1:1 osmotickou s vodovodní mohu použít tu odpadní?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2015 12:09 Jindras Re: Cudlx
Mám tu levnou,za 1390Kč. Stačí,jsem spokojenej. Voda z ní-ta blbá,mi jde rovnou do odpadu. Díky. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2015 12:00 Muž Cudlx [4] Re: Jindras
pročti si ten článek všechno je tam napsaný. www.rostlinna-akvaria.cz/… Taky bych měl dotaz co obsahuje ta odpadní voda s RO?Obsahuje ty zbytky z "přefiltrované" nebo je na podobných hodnotách jako vodovodní?Jde mi o to když míchám 1:1 osmotickou s vodovodní mohu použít tu odpadní?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2015 11:58 Jindras Re: prasan
Tak jsem to teď udělal,odpojil jsem to a nechal protékat,je to hrozný tlak vody,bez toho omezovače. Asi 20l jsem nechal protéct. Mám tu velký tlak vody,stačí těch 20l? Nebo víc? Děkuju,tohle jsem fakt netušil. Díky moc. Jdu ještě proplachovat. coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2015 11:52 - Re: Jindras
Na pár minút odpoj restriktor(obmedzovač prietoku) a nechaj vodu silnejším prúdom omývať membránu.Vytekať odpadovou hadičkou.Výstup z RO nechaj zatvorený.Potom zapoj tak ako máš.
No ako často to sa nedá presne povedať,záleží tiež na tej vstupnej vode.(čo ja viem 2x do roka to robievam ja).Ak by si si dokúpil oplachovací ventil a spravil ten bipas,tak je to pohodlnejšie bez odpájania hadičiek.Jednoducho prepneš kohút a oplachuješ membránu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.11.2015 11:44 Jindras Re: Cudlx
Takže ho nemusím kupovat a odpojit ten regulátor a zapojit na přímo? A jak dlouho to nechat protékat-čistit?? A jak často čistit?? Mám ji půl roku,každý týden dělám 40l a o tomhle jsem vůbec nevěděl,díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2015 11:32 Muž Cudlx [4] Re: Jindras
oplachový ventil je tohle www.rostlinna-akvaria.cz/… na prostředním obrázku je regulátor průtoku a s tím oplch. ventilem vlastně uděláš obchvat toho regulátoru(ještě potřebuješ 2ks. "tečeků") aby voda proudila bez omezení přes RO a tím se pročistila membrána. zrovna včera jsem to zapojoval ;-) a taky mě napadlo že to je asi vlastně zbytečný stačí jen odpojit ten regulátor a udělá to to samí
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2015 11:09 Jindras Re: Burik
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Nemám-nic u toho nebylo. Jen takto jsem ji dostal. Nebo co to je,na prostředním obrázku??
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2015 09:00 Muž Burik [727] - AquascapingRe: Jindras
Ty nemas oplachový ventil?
Tohle si precti :-)
www.filtracevody.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2015 06:59 Jindras Re: prasan
To vůbec nevím,že se nějak oplachuje,membrána. Jak to mám udělat? Nenechávám ji jen vyschnout. Jak se to dělá??? A kdy??? Díky. coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2015 23:08 - Re: Jindras
Životnosť membrány je niekoľko rokov samozrejme ako píšeš podľa toho, akú máš vstupnú vodu a ako často RO používaš.No a samozrejme ako sa o RO staráš - čiže oplach membrány.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2015 13:31 Jindras – RO
Chci se vás zeptat,jak dlouho,asi tak,vydrží filtr -membrána-v RO. Je mi jasné,že to zjistím jen testem,chci se jen zeptat,po jaké době filtr odejde. Je mi jasné,že životnost je závislá na tvrdosti vody-jak těžce filtr maká,a na frekvenci používání. Já ji -vodu-dělám 40l týdně. Jen,jestli nemáte někdo zkušenost,po jaké době se připravit na nový filtr. Díky. coze Mám stejnou-nebo hodně podobnou,jako Prasan,jen bez monitoru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2015 11:37 - Re: GP
Mám aj ručný TDS merač,ten používam v iných prípadoch.Okrem merania to signalizuje stav kontrolkou(ak je menej ako 80% učinnosť),takže človek hneď vie kedy je potrebné meniť membránu.Je to zvýšený komfort hlavne pre mňa ,kedže som 6-7 dní týždenne v práci.Takto prídem stlačím gombíček a je to.Nemusím sa zháňať po merači,kde a kam som ho položil atď. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2015 07:46 GP Re: prasan
ne ze by to nebyla zajimava vecicka, ale meri rucni z ebaye za 100,- jinak? 1kkc je mazec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2015 23:50 -
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2015 23:50 -
Fotka k příspěvku Inline monitor pre RO kúpený v akvaland.sk
Mám naozaj dobrú vodu.RO šlape ako má a tento šikovný inline monitor je taká praktická vecička na zistenie stavu membrány.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2015 20:34 - Re: romantomka
Pre cichlidy? Myslím,že ju ani nepotrebuješ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2015 18:42 romantomka – reverzní osmoza
zdravím kolegové...asi už to zde bylo..ale mohu se zeptat...používat ro, nebo ne...mam akva 600 l,, tak jaké mate zkušennosti, jakou třeba vybrat, jakou mají životnost atd..dekuji,,uvítam každy názor..s pozdravem rt.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.11.2015 22:51 - Re: dudak
Ako píše kolega pri odpojenej osmoze musí v nej ostať voda,ja používam na vstupe aj výstupoch malý guľový ventil.Foto viď.moja prezentácia tu rybicky.net/fotogalerie.php… inak sa poškodzuje membrána.
Ak je RO zapojená je to tlakový systém a je jedno v akej polohe,funguje rovnako.GPD určuje priepustnosť membrány.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.11.2015 21:41 Deepinpeat Re: dudak
Jo, znamená to gallons per day a označuje to max. kapacitu při optimálních podmínkách. Skutečné výsledky budou v závislosti na podmínkách většinou o dost horší. Jinak tipuju, že když to bude zrovna připojené na vodu tak by na pozici záležet nemuselo, spíš jde o to, že když se to odpojí, tak nesmí voda z jednotky vytéct. Na své první RO jsem kdysi měl na všechny hadičky takové záslepky které napevno držely nasunuté, takže se dala zaplavená jednotka převážet a uzavřít aby voda nevytekla nebo nevyschla. Podotýkám, že nejsem odborník, jen zanícený uživatel :), doporučuju zvednout telefon a zeptat se prodejce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2015 21:09 Muž dudak [1885]
můžu se zeptat co znamená to GPD? to je něco jako galon per day nebo to s tím nemá nic společného? A ještě bych měl jeden dotaz, lze RO provozovat aniž by byla napevno někde instalovaná? musí být v určité poloze? jediné místo kam bych ji mohl zapojit je koupelna, mohl bych ji dát přes noc do vany, ale byla by volně položená,případně na nějaké konstrukci, šlo by to?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2015 18:50 - Re: Hencin
Používam 50GPD a sú to osmózy úplne v pohode.Záleží na vstupnej vode.Mne dáva vodu tiež takmer bez vodivosti cca 1-2 us.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2015 12:30 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Hencin
Svoje skúsenosti som opísal tu: rybicky.net/vyrobky/2407
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2015 12:03 Jindras
Já koupil RO ze Slovakshop,za 1.800. Mám ji 1/2 roku-cca. Skvělá,měl jsem hroznou vodu,teď je naprosto v pohodě a pořád stejné parametry. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2015 11:54 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Hencin
Ne, ale je to tahle přímo odtud s přirážkou
www.aquario.pl/…
Je známo že překupují hodně věcí odtud.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2015 10:38 Muž Hencin [49] – RO Rostlinná akvária
Dobrý den. Má někdo zkušenosti s touhle osmózou? www.rostlinna-akvaria.cz/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2015 11:44 Muž marek21 [16]
zdravim

www.aquaobchod.sk/…

je tato osmoza vhodna pre akva ? pripadne nejake skusenosti s nou ?

Kde by som si mohol niekde nastudovat ako spravne miesat vodu do akvaria ? alebo nieco viac o RO ?

odkaz ktory je tu hore na stranke uz nefunguje

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 44 45

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 49717x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14515-reverzni-osmoza?od=1019