Akvaristi, po kolika letech mám v akvárku kompletně vyměnit dno? při vytrhávání rostlin se mi uvolňujou ty jedovatý bubliny, echinodorus
bleherae je nějakej zakrslej, ale vykvetl mi anubias barteri nana.ryby jsou v pohodě.
2 až 3 roky.pokud voda nesmrdí po zkažených vejcích,když se uvolní ta bublina není nutné dělat paniku.

ja vymienam asi raz za pol roka. ta voda smrdi po mrtvych rybach, skazenych vajciach.... preto dno tak casto vymienam
23.12.06 15:41:16
® – výměna dna
Pokud vše fungije jak má není třeba na to až 7 let sáhnout.běžně jsem to dělal tal po 3-5letech, ale spíš v závislosti na stěhování.

23.12.06 15:51:08
S -
Štěpán® – .
Proč měnit dno? Nestačí jednou za pár let vyndat všechny kameny a dekorace a pořádně ho prohrabat a odkalit?
23.12.06 15:52:57
S -
Štěpán® – .
vika, že vyměňuješ dno tak často není normální. nezabedbáváš pravidelnou údržbu?
vodu vymienam kazdy tyzden a to asi stvrt akvaria.
a nie je to tym ze nemam odkalovac???
Ty neodkaluješ?

23.12.06 19:54:25
S -
Štěpán® – .
fůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůj vika je prasátko!

Jo jo odkalovat je treba. A proc menit sterk, tak to nechapu? Staci ho vyvarit.
ani ja neodkalujem ako to mam robit?? cim sa to robi??? co na to potrebujem?? nevcucne mi to ryby??
06.02.07 22:17:18
logik® –
taky by me zajimalo proc ho chcete menit at uz po jakekoliv dobe, nestaci opravdu jen poradne odkalovat(nebo kdyz uz tak to jednou za cas vzit
poradne)?
No ja mam v akva sterk uz asi osmej rok, voda nijak nesmrdi a jeji vlastnosti jsou naprosto v poho. Ale na druhou stranu se chystam dno vycistit
protoze 8let uz je precejenom strasne dlouha doba. Musim ale uznat ze rostlinky mi rostou temer predocima
Hanacius: pokud rostliny rostou jak píšeš tak bych do dna nezasahoval.
K tomu odkalování.....já v Malawi taky neodkaluju jen měním vodu...do jemného písku nic nezapadne a pokud ano tak si stím poradí kolonie
piskořek(super pomocníci)...ty se také snaží svým stálým prorýváním ,aby dno nezahnívalo.Tomu dopomáhá i malá tloušťka písku a v
neposlední řadě i "práce" mbun.
Kdo mění dno v řece, potoku, rybníku?
Měnit stěrk podle mě nemá smysl. Stačí jak psal Štěpán důkladně prohrabat a odkalit. V podstatě by stačilo nějak
"propláchnout".
Diana Walstad ve své knize Ecology of the planted aquarium píše, že když je v hlubší vrstvě příliš nízký redox (oxidačně-redukční
potenciál), způsobený nepřítomností kyslíku (anaerobností dna)(D.Walstad uvádí -400mV), tak probíhají rekace, kdy vzniká právě H2S a
další jedovaté plyny, což způsobuje smrt kořenů rostlin. Uvádí, že ve vodě je redox až 800mV, ideální pro růst rostlin je podle ní
redox ve dně -200mV, což bývá ve vrchních vrstvách dna)
Jako recept na udržení dna uvání topný kabel, který dno "promývá".
Dobrý den,
podle mých zkušeností, při pravidelném odkalování není třeba dno měnit dříve než za 6-7 let. Po této době jsem jej měnil,
resp. řádně propral a to z důvodu, že jsem se stěhoval a akvárium musel rozebrat.
Používám propraný říční štěrk, frakce 4-8 mm s minimálním podílem jemných částic.
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora