Přihlásit se RYBICKY.NET »

Sera Bio Nitrivec

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Přípravky na úpravu vody 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Sera Bio Nitrivec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: michalcod
Bactozym, biocoryn.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - michalcod
Jaká je prosím náhrada výrobků od Sery Toxivec a Nitrivec?
Myslím tím od značky Tetra.
Díky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: romant
Jo,jo,taky bys měl vidět,jak bylo rychle zajetý :-D (ale to je na jinou debatu,nebo si to přečti u mých Ledových neonek ;-) ).
 Reagovat na tento příspěvek -1  - R romant Re: amrtin
Pro nový akvárium požehnání. ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: Robo
No jo,tady bude muset ten starý nechat v tom starým akva hmm ,to je fakt,dobrá připomínka(asi si už půjdu lehnout,nějak mi to už dneska nemyslí spim ).
Fakt je,že já když přendaval obyvatele do novýho akva,tak jsem použil většinu starého substrátu(dna) i s detritem stydim
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Robo Re: amrtin
To by bylo nejlepší ,ale co ty ryby a krevetky. Ty by to asi bez toho filtru asi nezvládly. Navíc ten filtr v tom mini je venkovní Atman 100 co mám v prezentaci u Dennerle a kdybych dal do minička kostku molitanu 20x10x10 a čerpadlo Atman 201 tak mi to udělá vířivku
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: amrtin
Tak jestli jsi četl pozorně, co a jak jsem napsal, tak jsem se kolegovi snažil vysvětlit, jak se to s tím naočkováním a nebavme se jenom o filtru, věci mají. To, že se pracuje při zakládání akvária jenom s filtrem a nevyužívá se obrovského potenciálu dna, kterým správné dno akvarijní bezesporu je, to je opravdu škoda a je třeba to trochu víc připomínat. ;-)
Jasně ;-) A nemůžeš nechat běžet oba filtry současně(v novým akva)?
Časem se ve dně toho bordelu stejnak usadí dost,tak proč ještě přidávat :) ?Ale tohle bylo myšlený spíš jako vtípek ;-) X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Robo Re: romant
OK díky za rady palec O tom praní filtru v akva vodě vím. V čerstvé vodě bych ty bakterie zlikvidoval a Nitrivec jsem před chvílí aplikoval a zítra odkalím dno a šoupnu tam ten bordýlek.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Robo
Roznesenej bordel po akváriu není na škodu, on nemusí bejt jenom striktě v tom filtru, vždyť ten bordel není nic jinýho než kolonie nitrifikačních bakterií a ty máš jedno kde se momentálně usídlí, jestli ve filtru, nebo třeba ve dně, což je vlastně druhej a někdy i první filtr, takže se toho neboj a trochu té špíny tam cmrndni a je jedno kam, hlavně že tam bude.
To je v podstatě jedno,ale když to na něj budeš jenom lít,ten bordel se roznese po celým akvárku.Radši ho vyndej a vymáchej.A nebylo by od věci nechat běžet oba filtry nějaký čas současně!A urychlit celý proces můžeš nitrivcem.
A nikdy v budoucnu neper filtr v čerstvé vodě,vždycky ve vodě z akvárka.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Robo Re: romant
A mám ten filtr z toho akva vytáhnout nebo můžu ten bordel pomalinku nalívat přímo na ten filtr ať si to nasaje
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Robo
Odkal dno kde je bordel a v tom bordelu ten novej filtr vymáchej, nebo tím bordelem ten filtr prolej a máš naočkováno. :-) Ovšem pravidelný výměny vody nepodceňuj, protože si to tzv. urychlíš v řádu dní. ;-)
Edit: Voda ze zaběhlýho akvária, tzv. stará, nebo-li vydejchaná voda není podstatná, v té se nitrifikačních bakterií nachází naprosto mizivé množství, na rozdíl od toho zaběhnutýho dna, či filtru.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Robo
Chlapi jak naočkovat nový filtr baktriemi ze starého filtru. Založil jsem si novou 112 a teď jsem se tady dočetl, že to jde nějak naočkovat ze zaběhlého akva. Mám tady ještě staré akva ve kterém mám ryby, které půjdou do toho nového a nechce se mi tak dlouho čekat tak se ptám jak to udělat. Už jsem tam nalil vodu z toho starého akva, ale je to jen 30 litrovka takže te vody není moc.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Barbara
Popis vcetne davkovani je tady:
www.akvarista.cz/…

Proste tam trosku nalej a je to, tady nejde o nejakou velkou presnost, plus minus autobus. Kdyz das mene, no tak tam das mene bakterii a budou se dele mnozit, potrva to dele, ale zase usetris. Kdybys nedala nic, ono to akvarko bez bakterii za cas taky nezustane. Ja kdyz si rozhasim akvarko, cvrnknu to primo na filtr, at to nasaje do media a take roznese po akvariu. Mlecneho zakalu se neboj, po par hodinach zmizi.

A tyhle spunty a meritka... tady to staci i takhle, ale vzhledem k cene par malo korunovek za injekcni strikacku v lekarnach, pouzivam ty strikacky.

Jeste jsem zapomel, vodu doporucuji osetrit nejprve Sera Aquatan, aby ty bakterie prezily prikladem v cerstve/chlorovane vode a nebo ve vode s obsahem nejakych sajrajtu/leciv.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Barbara – dávkování
Poradíte mi prosím dávkování? Na obalu je napsáno: na 25L jedna odměrka, ale nevím jaká odměrka. Je tam nějaká nakreslená stupnice po 5ml, to má být ono? Nevím, jestli je víčko myšlené jako odměrka, zdá se mi to moc.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - DeNNI85 Re: Deathbull
asi tam necham cca 30% stary vody a zbytek pujde nova voda a nitrivec. zakal rybam nevadi nebo jsem to nezpozoroval, kdyz jsem ho tam daval naposled. takze dam vetsinu novy vody a zbytek ze sprchy a nitrivec
 Reagovat na tento příspěvek 2  - kofejn Re: Deathbull
Já bych den počkal (píšou to i v návodu), pokud mají ryby kde být. Přeci jen ten zákal je dost hrozný. rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek 7  - Deathbull Re: DeMMI85
Nech si tolik původní vody kolik půjde, alespoň 50% někde v kýblech, do jednoho z nich nacpi filtr a nech ho tam běžet. Až tam dáš nové dno a osázíš atd. tak tam vrať vodu s filtrem a dolej novou...pozor aby nebyla moc studená, pokud půjdou ryby hned zpátky. Pak tam klidně můžeš nalít Nitrivec hned. A pokud budou ryby nějakou dobu jinde, nemusíš tam dávat starou vodu...prostě naleješ prež sprchu a přidáš Nitrivec, teplota nebude hrát absolutně žádnou roli.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: DeNNI85
Nechat několik hodin vytemperovat a aplikovat přípravek.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DeNNI85 – sera nitrivec
zdravim budu menit cele dno v akva. chtel bych pridat nitrivec do vody, ale nevim jestli muzu hned do vody z kohoutku nebo ji mam nechat odstat.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: LiborSprysl
A já přidám ještě výrobky holandské firmy Easy-Life. Nemají sice nijak ohromný sortiment, ale co mají to funguje.
 Reagovat na tento příspěvek 4  - LiborSprysl Re: Danila
Ozkoušené mám přípravky jak od Sery, tak od Tetry...fungují výborně!
 Reagovat na tento příspěvek 4  - Danila Re: kofejn
Nitrivec opravdu ty dusitany odstraní, mám to opakovaně vyzkoušene a prostě to funguje palec
 Reagovat na tento příspěvek 5  - R romant Re: kofejn
Já bych to řekl tak, že se prostě chytla nitrifikace. Nitrivec k tomu jistě přispěl a to podle mě hlavně tím, že obsahuje mletej zeolit a ten je schopen na sebe právě NO2 vázat. Teď bych rozhodně od denních výměn vody neustupoval a činil tak zhruba týden, na tzv. dobrý naměřený hodnoty bych moc nedal, protože stejně tak jak se to rychle zhouplo do plusu, tak to klidně může bejt i do mínusu, přecijenom je to akvárko čerstváček.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn Re: romant
Fotka k příspěvku Včera jsem měnil vodu N02 klesko na 3mg/l. Dneska jsem měřil NO2 2x a překvapilo mě, co se dělo, v poledne bylo na 0.5mg/l a večer je to čisté (vše měřeno testem od Sera). Po domluvě s chovatelem jsem si byl pro neonky už dneska a místo patnácti jsem si jich přinesl padesát. Ještě že jsem se zeptal stydim .
Takže měření mě dál nemine a časté výměny vody asi taky ne.
Je možné, že ten markantní pokles koncentrace NO2 má na svědomí aplikace Nitrivce? Moc se mi ani věřit nechce...

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: kofejn
Šneky co jsem Ti napsal, to jsou dělníci a neocenitelní pomocníci, kteří Ti rostlinu klidně i sežerou, ale nikdy ne tu zdravou, vždycky jenom to co už odumírá. Pokud máš chovatele neonek ve vedlejší ulici, tak to můžeš chodit každej druhej den pro pár kousků. :)
Hnědý ,jakoby vysrážený, sajrat teď pozoruju všude, ale to bude asi opravdu jen ten sajrat. Molitan už není tak jasně zelený, trochu hnědý přeliv má. Piskořky bych rád, ale protože mám dno z Liaporu, musí spolu s pancéřníčky počkat na pořádné zakořenění rostlin. Další šneky si musím pořádně rozmyslet, nechci tam žadný, co žerou zdravé kytky.
Předskokani budou ty neonky od chovatele ve vedleší ulici :-) .
Dal bych je na dvě várky, ale před tím ještě akvárium nekrm troškou suchýho krmení, bude se Ti upevňovat nitrifikace(bakterie musí taky z něčeho žít), můžeš dát nějaký šneky, piskořky do dna, okružáky na čištění listů, prostě producenty odpadu, čehož právě využijí ty bakterie a lépe se namnoží a sníží se riziko nějakýho výkyvu s těma N látkama po přidávání ryb. Jakmile se přidají ryby, tak můžeš více měnit vodu, pro sichr, to platí i před přidáním, tím se nic neskazí a na začátku akvária spíš spoustě věcí pomůže, dostávají se tím z akva látky, který už to akvárium není schopno spotřebovat. Přidal bych tam i rostlin, hlavně nějaký rychlíky, tím se nic neskazí, když se Ti tam nebudou za čas líbit, tak je pošleš někomu dál, ať pomůžou zase jinde.
Edit: Čtu ten edit, jsi informován. ;-)
Edit2: To, že nitrifikace postoupila tím správným směrem poznáš, že bude ta kostka biomolitanu postupně hnědnout. Zelená barva nebude vidět až tak za tři měsíce.
Vyzkoušejte
S tím počítám. Ale zeptám se konkrétně: Kolik můžu najednout dát obyčejných neonek do těch 200l? Ve výsledku bych jich chtěl cca 30, 2 skaláry a 5 pancéřníčků drobných či skrvnitých. skaláry půjdou na konec.
EDIT: Prázdnou vodu přikrmuju ;-) .
Jenom bych chtěl podotknout, třeba zbytečně, že i když budou hodnoty NO2 v nově založeným akváriu nulové, tak při přidání většího množství ryb najednou při zarybňování se lehce může stát, že se ty hodnoty krátkodobě zvýší a proto je dobrý zarybňovat postupně v menších partách. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn Re: Deathbull
Jen kdybych to nevozil v kanistrech, teď mi to tu straší na chodbě hmm . Ale jo, uvidím zítra a snad přes ně nebudu skákat celý víkend.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Deathbull Re: kofejn
Zatím nemáš ryby tak proč spěchat. Počkej třeba do pondělí. ;-) Já na to třeba po aplikaci týden nesáhnu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn
Včera jsem nalil do akva nitrivec a zákal doposud zcela nezmizel. Dnes jsem měl v plánu měnit vodu a ptám se: Nemám s výměnou počkat, než se zákal sníží?
Jinak NO2 kleslo do měřitelných hodnot. Nádrž mám v profilu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - larix Re: VladimirGregr
Teraz som si pozrel tvoju prezentáciu. Osobne by som vodu nemenil a počkal kým vplyvom baktérií začne NO2 padať. Potom by som vypustil pár zábehových rýb.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - VladimirGregr Re: larix
Chci na začátek pár ryb nasadit. Takže vyměnit cca 20%? Akvarium teď běží dva týdny právě.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - larix Re: VladimirGregr
Pomôže. Ale treba ju realizovať pravidelne. Inak NO2 po dvoch týždňoch kulminuje.
www.akvarijni.cz/…
Edit: Ak v nádži ale nie sú ryby, vodu by som naopak nemenil.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - VladimirGregr Re: VladimirGregr
Takže jsem naměřil: NO2 - 0,1mg sad a NO3 cca 20-30mg. Trápí mě hlavně NO2, nevím zda to ryby přežijí. Pomůže výměna části vody?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pavelbartek Re: Silent
Jak píši, věci se mají jak se mají. Tato problematika je mi známa. Rozhodně se nevyplatí spěchat. Počkat s pořízením ryb je nejlepší řešení
 Reagovat na tento příspěvek 7  - R Silent Re: pavelbartek
Naočkování biomasou z jiného filtru je bezesporu nejlepší řešení, jenže je s tím spojené i určité a ne malé riziko. Pokud se očkování provádí v rámci chovatele, to znamená z vlastních zaběhlých nádrží, bývá vše v pořádku, ale pokud chceš provést naočkování od jiného chovatele může být poměrně velké riziko možného onemocnění ryb. V naprosté většině nádrží jsou nějaké patogenní organismy přítomny a ryby zde žijící mají určitou imunitu. Tyto organizmy logicky přebývají i ve filtrační hmotě a právě vypráním a naočkováním nového filtru u jiného chovatele může dojít kromě potřebných bakterií i k přenosu těchto patogenů. A nové ryby u dotyčného chovatele tuto imunitu nemají. Pak je to risk půl na půl. Takže abych to uzavřel. Očkování z vlastního zdroje ano, do cizího bych nešel.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - VladimirGregr Re: Deathbull
Koupím teda prvních 10ks ryb a po cca dvou týdnech přidám zbytek. Zatím jsem přes akvárium hodil tmavou deku a zapnul silné vzduchování, tak uvidíme co nálevník. Večer změřím parametry vody a pak se uvidí.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pavelbartek Re: Silent
Já jen ,že naočkovat je lepší volba než nitrivec, pokud se tedy věci mají jak už se bohužel mají. Jinak souhlas a oddálit tu dobu odběru ryb je asi nejlepší řešení
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: pavelbartek
Nitrivec osídlení nádrže a filtru nitrifikačními bakteriemi urychlí, sice ne o mnoho a jeho použití je účelnější po léčení nebo havarijních stavech. Ale vraťme se k Vladimírově problému. Žádný přípravek a dokonce ani dostatečně dlouhá doba nezaručí úhyny v důsledku prudkého zvýšení dusíkatých látek když se do nádrže naráz přidá 50-60ryb. To by ta nádrž musela mít cca 1000 litrů a více aby se relativně nic nedělo. Ideální by bylo domluvit se s chovatelem a po třech až čtyřech týdnech záběhu přidávat po 20ti rybách v týdenních rozestupech. Za tu dobu si dříve nasazení jedinci teritoria nijak neustálí takže noví jedinci by nemuseli čelit pronásledování a filtrační bakterie budou mít čas reagovat a dostatečně se množit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pavelbartek Re: VladimirGregr
Neurychlí, škoda, taková základní chyba. Víc by pomohl nějaký kolega, co by vám vymačkal bordel z již zajetého filtru do vašeho akva
 Reagovat na tento příspěvek 0  - VladimirGregr Re: romant
Proto jsem pravě kupoval ten Nitrivec, který by to měl urychlit. Akvárium běží dva týdny. Předpokládám, že ten přípravek by měl snad fungovat.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Deathbull Re: VladimirGreger
60 tlamek najednou do nového, nezajetého akvária? No to jste docela střelec :-O
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: VladimirGregr
Já Ti rozumím, ale opravdu se vyplatí si počkat. Můžeš tam klidně dát nějaký větší šneky, třeba ampulárky, aby jsi je mohl posléze lépe odstranit. Až se voda dočistí, tak můžeš trochu přikrmit bakterie špetkou sušenýho krmení, prostě napomáhat co největšímu namnožení nitrifikačních bakterií ještě před tím, než tam ty ryby půjdou. V tom odkazu co jsem Ti dopoledne dával je ten proces záběhu akvária Tvojích parametrů popsán i s časovou osou, co se kdy děje.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - VladimirGregr Re: romant
No ja jsem prave domluveny v pestirne ze tam zajedu a nakoupim vse najednou. Tzn cca 50-60ks. Uvidim jak se situace vyvine, kdyztak koupim jeste nitrivec preventivne a vymenim 1/3 vody.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 2 3

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 4358x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13960-sera-bio-nitrivec?od=23