Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

CO2 - kolik a jak dávkovat, měřit a předejít otravě

 

NápovědaFórum » CO2  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
CO2 - kolik a jak dávkovat, měřit a předejít otravě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.01.2014 17:23 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte . – DC- měření
Fotka k příspěvku trochu jsem se dnes nudil tak jsem si upletl tenhle DC





čas tvorby 10 minut + 6 hod. vytvrzení lepidla
- kapse na umnělé řasy ... 1Kč
- 5cm hadička 6mm ..... 1,5kč
- Přisavka..... 3kč

dále jsem použil pár blbostí co má každý doma. epoxid,nužky, aku.vrtačku a vrták 6mm
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2014 12:00 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: ludvik
U hnojeni EI se na draslik nezapomina, rozpis toho cim hnojim muzes najit zde:
rybicky.net/forum/10957-setkani-akvaristu-praha-u-3trojek
13.01.2014 13:32

Pouzivam ale tretinovou davku, mym rostlinam to zatim stacilo, a ted po slusnem protrhani jungle zase stacit bude :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2014 11:26 Marcel G Re: ludvik
U každého druhu rostlin jsou ty poměry živin v sušině jiné (někdy i dost významně). Já jsem vycházel z několika vědeckých studií, které byly prováděné speciálně u vodních rostlin. Pak jsem z toho udělal průměr. Podstatné ale určitě nebudou rozdíly v řádu 1-2%, jako spíše zjištění, kolik té "živé hmoty" (nebo sušiny) se v konkrétním akváriu třeba za 30 dní skutečně vyprodukuje. Já si myslím, že i v hodně silně osvětlených nádržích to nebudou žádná závratná čísla. Ale rád se nechám přesvědčit o opaku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2014 11:15 Muž ludvik [1082] Re: Marcel G
Zatím nevím, jestli je nějaký významný rozdíl mezi vodní a suchozemskou rostlinou. Ale zde: cit.vfu.cz/… vychází ty poměry trochu jinak. Hlavně podstatně víc draslíku (na který se koukám docela často zapomíná), jen o třetinu méně, než dusíku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   21.01.2014 11:11 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Marcel G
Oxid siričitý je SO2 (s vodou vzniká kyselina siričitá H2SO3), ale také niečo v akváriu nemáme, teda pokiaľ nepálime síru a nepúšťame tam dym :) Nehovoriac o oxide sírovom. Proste kyselina sírová určite nemá ako v akváriu vzniknúť, dokonca tam nemá ako ani pretrvať, pretože aj keby tam nejakú dáme, tak okamžite naviaže na seba katióny z hydrogénuhličitanov a uhličitanov (tvoria alkalitu), vzniknú soli ako napr. CaSO4 a "vyšumí" CO2.

Čo sa deje po pridaní hnojiva, napr. K2SO4, presne neviem, ale v roztoku (vo vode) sa aj tak rozpustné soli menia na rovnovážny stav katiónov, napr. K+ a aniónov (SO4)2-, prítomné sú aj uhličitany, hydrogénuhličitany a samozrejme dusičnany prvkov ako Ca a Mg. Nejde to nejako od seba odtrhnúť, takže ak si rastlinka vezme nejaký katión, napr. K+, vezme aj anión, napr. (NO3)-. A zbytky, ktoré nepotrebuje, sa spárujú a zostane tam napr. MgSO4. Teda budú sa hromadiť síranové anióny a katióny toho prvku, ktorý je práve nadbytočný.

Takto to vyzerá s dusičnanmi, trochu inak je to s uhličitanmi a hydrogénuhličitanmi, pretože tie sa nemusia hromadiť, ale "vyšumia" v podobe CO2.

EDIT: Ak by niekto chytal za slovíčka: tým rovnovážnym stavom myslím približne rovnovážny stav (v tomto kontexte zanedbateľne vychýlený)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.01.2014 11:04 Marcel G Re: Designer
Designer napsal: Jak uz psal Vaclav, ono bez zahrnuti vlivu rostlin ... tahle debata nema valny vyznam.
No dobře, a uděláš něco pro to, abys zjistil, jaký vliv na to tedy rostliny mají? Nebo budeme do smrti sedět jenom na zadku a donekonečna o všem jenom spekulovat? Mimochodem, není to tak dávno, kdy jsem se snažil zjistit, jaké množství živin rostliny při dobrém osvětlení a nelimitním množství živin dokáží spotřebovat. Jak už jsem říkal, buď o tom můžeme diskutovat, nebo to můžeme zkusit zjistit. Já osobně bych ty rostliny zase tak moc nepřeceňoval. Že by dokázaly z vody za týden odčerpat nějaké horentní množství živin, o tom nic nevím. Kromě toho spoustu živin přijímají jen ve stopovém množství. Na vytvoření 500 g živé váhy vodních rostlin (což odpovídá cca 50 g sušiny) se spotřebuje přibližně 82 g CO2 a 4 g NO3. Za předpokladu, že se těchto 0,5 kg rostlinné biomasy vytvoří za 30 dnů, spotřebují rostliny denně 2,75 g CO2 a 0,15 g NO3. Ve 100L akváriu to dělá 27,5 mg/L CO2 a 1,5 mg/L NO3. Teď si už stačí jen zjistit, kolik té "živé hmoty" Tvoje akvárko za měsíc vyprodukuje. Z toho může určitě každý získat hrubou představu o tom, jaký vliv budou mít rostliny na spotřebu živin (vč. CO2).
PS: Není asi potřeba zmiňovat, že vliv ostatních živin bude (ve srovnání s uhlíkem a dusíkem) zanedbatelný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2014 10:50 Marcel G Re: Designer
Už jsem se tady myslím přiznal k tomu, že nejsem chemik. Přesto si myslím, že když člověk chce, tak není v dnešní době tak velký problém zjistit, co potřebuje. Buď můžete poprosit nějakého učitele chemie na SŠ nebo VŠ, skouknout spoustu videí na YouTube nebo pátrat na internetu.

Když mluvíme o H2SO4, tak jsem na Wikipedii zjistil, že H2SO4 může ve vodě vzniknout jen z oxidu sírového (SO3), nikoli oxidu siřičitého (SO4). Proto bych se moc nebál, že nám z těch našich siřičitanů vznikne v akváriu kyselina sírová. Kromě toho norma pro pitnou vodu stanovuje pro SO4 limit tuším někde kolem 250 mg/L. Takže při tom Tvém hnojení by ses na tuto hodnotu dostal asi po 30ti dnech (pokud bys neprováděl žádné výměny vody).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2014 10:16 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: ludvik
No mne slo spis o to, co se stane, kdyz MgSO4 a K2SO4 spotrebovavaji rostliny. Prece jen ta situace vypada dost jinak, nez v te zkumavce ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.01.2014 09:42 Muž ludvik [1082] Re: Designer
Především asi H2SO4 nevznikne tak, že ve zkumavce smíchám vodu, síru a zapnu vzduchování :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2014 09:39 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Marcel G
Kdyz Te tady mame, mam dotaz, pokud jsem Te jeste neznechutil svym sedlackym pojetim chemie (a srovnanim chemiku s pravniky, ackoli vim, ze Tebe zahrnovat nemusim) :) .

My co dost hnojime, pouzivame latky, ktere casto konci SO4. A siry je pak v akvariu pozehnane, to proste nemuze nic spotrebovat. Copak se asi tak s tou sirou stane, kdyz ji denne pridam dejme tomu podle EI, tedy SO4 +8.297mg/l denne (pouzivam mene, ale ber to jako priklad)? Ja bych vedel, vodik se najde, kyselina sirova je H2SO4, a copak takova kyselina v akvariu udela? No o tom se prece bavime, a mimo jine pujde i pH pekne dolu, nedivil bych se ani dosazeni dost nizkych hodnot, pokud se voda nemeni tak razantne, jak to delam ja, a jak by se pri takovem hnojeni dit melo.

Ale mozna to chapu spatne, treba se s tou sirou stane neco jineho a "jen tak si tam lebedi a vznikaji sirne doly", rad si to tudiz necham vysvetlit.

Jak uz psal Vaclav, ono bez zahrnuti vlivu rostlin (a ze u nekterych z nas to je sila co ta jungle dokaze z vody vycucat), tahle debata nema valny vyznam. CO2 do vody pridavaji lide, kterym jde hodne o rostliny, a ty s vodou dokazi opravdu hodne, at uz to mnozi z nas dokazi pochopit dobre ci spatne, ty rostliny proste maji dost slusny vliv, specialne kdyz jim dopravame co potrebuji v hojne mire.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 22:28 Marcel G Re: daren
daren napsal: navrhoval bych: 1) nejprve shodnout se na definici uhlicitanove tvrdosti/alkality
Alkalita je jen jedna, a označuje [HCO3-] + [CO3--] + [OH-] - [H+]. Takhle je alespoň podle mých údajů definována v chemii. Když v laboratořích měří alkalitu, funguje to podle této rovnice. Do roztoku přidáváš silnou kyselinu (= kladné ionty H+), které vyruší účinek záporných iontů HCO3-, CO3-- a OH-. Pokud už ve vodě nějaké ionty H+ máš, tak budeš mít zcela logicky o to menší spotřebu titračního činidla (tj. HCl), a tím pádem bude i nižší alkalita.

2) overit, co si pod tim pojem predtavuji vyrobci testu
Výrobci testů ti o složení svých testů neřeknou ani slovo. Věř mi. Psal jsem už čtyřem výrobcům a nic zajímavého jsem se od nich nedozvěděl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 22:17 Marcel G Re: zervan
zervan napsal: Keby som do každého 10 l kýbla vodovodnej vody (12 dKH, pH 7,6) pridal 1 ml HCl, tak by som vlastne nepokazil pH, ale znížil alkalitu na 9 dKH. Pokazil by som tým niečo?
Aniž bych teď kontroloval, jestli sedí výpočty, tak přidávání HCl kvůli snížení alkality může být podle mě celkem dobrý nápad. Určitě je mnohem lepší používat HCl kvůli snižování alkality, než na snižování pH.
zervan napsal: A platia tie výpočty aj pre iné kyseliny?
Pro jiné kyseliny to neplatí (ale mohu to časem udělat).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 21:37 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Marcel G
Marcel G napsal:Jak jsem už psal, pracuju teď na jedné online kalkulačce, ze které to snad půjde lépe pochopit. Nemám to ještě hotové, ale i tak sem dám odkaz:
prirodni-akvarium.cz/…
Paráda! Kedysi dávno, ešte predtým, ako som sa dal na počítače, som sa venoval chémii a tak mi to pripomenulo zašlé časy :) Ale to bolo dávno a veľa som pozabúdal.

Napadla mi takáto úvaha, trošku off-topic: Keby som do každého 10 l kýbla vodovodnej vody (12 dKH, pH 7,6) pridal 1 ml HCl, tak by som vlastne nepokazil pH, ale znížil alkalitu na 9 dKH, čo je pri niektorých rastlinách odporúčané maximum. Pokazil by som tým niečo? Lenže by sa objavili chloridy. Nie je lepšie pridávať H3PO4 alebo HNO3? (spotrebujú rastliny) A platia tie výpočty aj pre iné kyseliny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.01.2014 21:30 Muž grunda [1781] - Cichlidy
není třeba z toho dělat vědu, prostě přidávat CO2 postupně, sledovat ryby a dropchecer.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 21:20 Muž daren [408]
Pratele jak to tak ctu, tak aniz bych o tematu neco prilis vedel (pokazde to nastuduji ze si myslim, ze uz tomu rozumim, a do tydne v tom mam zas chaos) navrhoval bych:

1) nejprve shodnout se na definici uhlicitanove tvrdosti/alkality (zkusil bych treba nejakou
vodarnu, tam by to chemik mohl vedet, ikdyz iluze si nedelam :)
2) overit, co si pod tim pojem predtavuji vyrobci testu
3) nasledne z toho zkusit delat nejake zavery

PS: Jinak me empiricke pozorovani - pridavam do vody CO2, a KH se mi nijak nehyba. Coz ovsem do znacne miry vypovyda o chradnoucim stavu me flory, to nepopiram ;/

PPS: Omlouvam se, ze svym rozmyslenim naplnuji presne rceni 'nejvice premysli ti, kteri toho nejmene vedi' :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 19:51 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: replikant33
Jo, ale ten nefunkční jsem měl před dobrými 3 lety (možná déle). Od té doby jsem měřit přestal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 19:49 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: Johan
www.sklorex-akvarium.cz/… to je tady tohle ?to nefungovalo ?podle toho co piši tak je to docela přesny, ja mnel nejaky test ale ten mněřil plus minus autobus, a to je na vypočet CO2 uplně k ničemu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 19:41 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: replikant33
já jí měřil asi "třikrát. Jednou klasickou titrací a dvakrát testy od aquaru (z toho jeden test vůbec nefungoval)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 19:31 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Marcel G
Tak se zeptej autora rybicky.net/profil/5163 :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 19:26 Marcel G Re: replikant33
replikant33 napsal: čim tu alkalitu mněříš ?
Běžnými testy na "uhličitanovou tvrdost" (UT/KH). Je to konec konců i na těch mých stránkách úplně dole. ;-) Samozřejmě to jde ale i přesněji klasickou titrací, při které se používá 100 ml vzorku. V našich domácích podmínkách bude měření alkality vždy spíše jen orientační.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 19:23 Marcel G Re: Johan
To samozřejmě nebude žádný problém ... až si na to najdu chvilku času.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 19:23 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: Johan
vim že to sem nepatři ale mužu se zeptat čim tu alkalitu mněříš ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 19:20 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Marcel G
Velmi bych se přimlouvat za vložení možnosti dát alkalitu v mmol/l, a stejně tak zjistit i tuto hodnotu pro oxid uhličitý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 19:14 Marcel G Re: replikant33
replikant33 napsal: sice 60% z tech hodnot nerozumim ,, ale to se doučim
Ber to zatím jako pracovní verzi. Psal jsem, že to ještě není hotové. Musím to ještě trošku "uhladit". Možná udělám nějakou "lite" verzi pro běžné akvaristy, a pak "hardcore" pro nadšence, kteří budou chtít pochopit, jak se to počítá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 19:08 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: Marcel G
ta kalkulačka je boží... sice 60% z tech hodnot nerozumim ,, ale to se doučim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.01.2014 18:41 Marcel G Re: vaaclav
Dokážu pochopit, že rostliny, které preferují uhlík z (hydrogen)uhličitanů, můžou alkalitu snižovat. Zda ji ale v akváriu může snižovat i něco jiného (kromě nějakých silných kyselin), to bohužel nevím. Můžu ale potvrdit i jinou zkušenost, kdy jsem měřil alkalitu při přidávání CO2, a žádné změny jsem ve svém akváriu nezaregistroval. A těžko si umím představit, že tvoje CO2 by alkalitu ovlivňovalo jinak než moje CO2. Pokud s alkalitou něco hýbe, tak to podle mě nebude CO2, ale něco jiného. Co přesně, to nedokážu říct. Mohou to být některé rostliny, ale třeba i něco dalšího => prostě něco, co dokáže reagovat s HCO3-.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 18:34 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Marcel G
Nejsem chemik ani velký počtář. Jestliže se budeme bavit o vodě bez rostlin tak do toho se plést nebudu. Mám takovou zkušenost že v hodně zarostlém akváriu se slabým dodáváním CO2 alkalita klesá, některé rostliny ji prostě sežerou. Jakmile jsem přitlačil na CO2 tak ten pokles byl podstatně menší. Párkrát se mě stalo že pokud se mě hodně snížila alkalita začalo pH prudce klesat, všiml jsem si toho až když bylo pH z 6,7 až někde u 5,5. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   20.01.2014 18:19 Marcel G Re: vaaclav
vaaclav napsal: Alkalitu je možné změnit: přidáváním CO2, čímž posouváme rovnováhu uhličitanového systému směrem k nižším hodnotám pH, kdy se uhlík vysktuje ve formě volného CO2 a ubývá uhlíku vázaného ve formě hydrogenuhličitanů, nebo snížením pH jakýmkoliv způsobem – k tomu, aby se nám to povedlo, je třeba vyčerpat pufrační schopnost vody ... Takže chceš říct že tohle neplatí.

Ano, myslím si, že takto, jak je to napsáno, to neplatí.
Jak jsem už psal, pracuju teď na jedné online kalkulačce, ze které to snad půjde lépe pochopit. Nemám to ještě hotové, ale i tak sem dám odkaz:
prirodni-akvarium.cz/…

Zkus si zadat nějaké vstupní hodnoty (nebo tam nech ty výchozí) a klikni na tlačítko "odeslat". Pak si někam poznamenej hodnotu HCO3- (žluté políčko). Pak zadej do formuláře o něco nižší pH, a znovu to odešli k výpočtu. Zjistíš, že hodnota HCO3- se prakticky nezměnila. A jsem si poměrně jistý, že tam nemám žádnou chybu.

Takže když Markéta Rejlková (na maniakva.sweb.cz) píše, že přidáváním CO2 se snižuje pH, a tím dochází ke změně v poměru mezi CO2:HCO3:CO3, tak s tím samozřejmě musím souhlasit. Není ale pravda, že přitom ubývá HCO3-. Jak už jsem psal, alkalita se při přidávání CO2 prostě změnit nemůže. Pokud se tedy při přidávání CO2 mění poměr CO2:HCO3:CO3 (což je pravda), tak se mění tak, že přibývá CO2. Ale HCO3- zůstává stejné! Mrkni se ještě jednou na ty výpočty. Když mám tedy pH 7, tak poměr CO2:HCO3:CO3 je 18:81:0%, přičemž obsah HCO3- je 1,43 mmol/L (4°dKH). Když přidám CO2 a pH mi klesne na 6.5, tak poměr CO2:HCO3:CO3 se mi změní na 41:58:0%, přičemž ale obsah HCO3- bude pořád 1,43 mmol/L (4°dKH)! Tím pádem tedy nemusí platit ani další věta M.Rejlkové, ve které tvrdí, že alkalitu lze snížit snížením pH. Platí to jen u všech silných kyselin, ale určitě ne u H2CO3. To už jsem ale vysvětloval níže. Alkalitu netvoří jen HCO3- a CO3--, ale i OH- a H+. Když se tedy kyselina uhličitá rozpadne ve vodě na HCO3- a H+, tak ionty HCO3- alkalitu zvýší, ale ionty H+ ji o stejný díl zase sníží, čímž se vyruší (viz opět ty chemické rovnice na mých stránkách, které to počítají). Kyselina uhličitá je výjimečná kyselina. U každé jiné kyseliny (třeba HCl) by platilo, co říkáš ... ale u H2CO3 to prostě neplatí, protože kyselina uhličitá obsahuje jak ionty, které alkalitu zvyšují, tak i ionty, které ji snižují. Nevím, zda se mi to povedlo vysvětlit, a nevím, zda s tím budeš souhlasit. Předpokládám, že stejně asi ne. Každopádně budu jen rád, když se k tomu vyjádří nějaký chemik (třeba Horác). Zda je Markéta Rejlková také chemik, nevím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.01.2014 18:13 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: vaaclav
2) To si nemyslím. Podle mě tam hydrogenuhličitanů bude stejně.
3) hydrogenuhličitanový pufr funguje na principu úniku CO2 - čili po přidání CO2 sice pH klesne, ale když přestanu, tak zase stoupne...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 17:48 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: vaaclav
vaaclav napsal: Zkuste srovnat, co se stane s chemismem vody v případě použití CO2 nebo rašeliny.
jaky je v tom tedy rozdíl ?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 17:30 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Marcel G
2) přidáváním CO2 posouváme rovnováhu uhličitanového systému směrem k nižším hodnotám pH, kdy se uhlík vysktuje ve formě volného CO2 a ubývá uhlíku vázaného ve formě hydrogenuhličitanů
3) snížením pH jakýmkoliv způsobem – k tomu, aby se nám to povedlo, je třeba vyčerpat pufrační schopnost vody (tj. dostatečně snížit alkalitu)... trochu se to blíží problému slepice versus vejce. Tuhle možnost vlastně uvádím jen proto, abych zdůraznila, že snižovat pH anorganickými kyselinami může sice přinést kýžený efekt, ale zároveň to široce ovlivňuje chemismus vody - klesá alkalita (tj. pH se stává nestabilní), a naopak roste koncentrace aniontů příslušné kyseliny, což má biologický dopad na organismy. Zkuste srovnat, co se stane s chemismem vody v případě použití CO2 nebo rašeliny.
maniakva.sweb.cz/…
Takže chceš říct že tohle neplatí.
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 15:40 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Designer
Preto sa má skúsiť nechať voda odstáť 2 dni a potom zmerať pH - ak by podľa tabuľky vyšiel obsah CO2 vyšší ako 2 mg/l, tak je vo vode niečo, čo spôsobuje kyslosť, vtedy tabuľka nefunguje. Neviem však, či stačí odrátať rozdiel pH a používať ju takto alebo sa CO2 proste nedá stanoviť.

Voda z prameňa môže obsahovať CO2, tu v okolí je dosť takých prameňov ("kyselka"), teoreticky aj vodovodná voda, ale vodárne ho redukujú.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 15:21 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: Moucha
proč by tabulky nefungovaly ? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 13:15 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Johan
ze by to byl důvod proc ty tabulky u akvarek nefunguji?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 13:00 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Moucha
Detrit i samotné rostliny alkalitu snižují...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.01.2014 12:54 Marcel G Re: Moucha
CO2 [H2CO3] nemůže s alkalitou pohnout. To je prostě fyzikálně nemožné.
Proč ale u tebe v akváriu alkalita klesá, to opravdu netuším. V důsledku přidávání CO2 to být ale podle chemiků nemůže.
Něco jiného je samozřejmě skutečnost, že v kyselém prostředí se může rozpustit CaCO3, a tím alkalita může stoupnout. To je ale pohyb alkality v důsledku rozpouštění CaCO3, nikoli v důsledku rozpadu H2CO3!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 12:23 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Marcel G
tak proč mám v akvárku alkalitu sotva 2,5°dKH, když zdrojová voda má 4-5°dKH stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   20.01.2014 12:22 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Marcel G
jenom podotknu, že pomocí CO2 se nedá znížit pH pod tuším 4,6 (čili jsme na 10 g)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   20.01.2014 11:39 Marcel G Re: Designer
Designer napsal: Jestlize nekde naberes vodu a bude mit Tvych ... 1°dKH a pH 6.7, nebude ve vode CO2 7mg/l, ale zase jen tak do 1mg/l.

A já snad někde tvrdím opak? Mně je celkem jasná, že ve vodě z kohoutku nemůže být za normálních okolností více než asi 0.5 mg/L CO2, a v akváriu se to může díky rybám a organickému materiálu v substrátu zvýšit tak na max. 2-5 mg/L, a to bez ohledu na to, co nám vychází v tzv. Tillmanově tabulce. Když by sis tu tabulku "sestrojil", tak bys třeba zjistil, že při pH 1 a alkalitě 10dKH bys měl mít v 1L vody skoro 2 kg CO2 (a každému je určitě jasné, že taková situace je naprosto nereálná).

Každopádně přidávání CO2 nemá na alkalitu žádný vliv (což si lze samozřejmě ověřit i běžnými testy).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.01.2014 11:31 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Johan
Jasne, to byla jen perlicka :-) . Nicmene ja svuj nazor napsal, at si ta voda obsahuje co chce, vic CO2 v ni rozpusteneho pri pristupu k okolnimu vzduchu, a bez jeho dalsiho zdroje, nezustane. Proste si pH uhne tam, kolik ho zpusobi vuci uhlicitanove tvrdosti CO2 ve vode 1mg/l (+/-). Pokud to s Tillmanovou tabulkou sedet nebude, na pH ma vliv jeste neco jineho nez CO2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 11:07 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Designer
Co slyšíš častěji? Např. těžký oxidan, nebo těžká voda. ;-) Krom toho systematický a národní název nemusejí být zrovna totožné, ne?
Co třeba petrklíč a prvosenka jarní - regulérní názvy pro jednu a tutéž kytku. Nejsem chemikem, ale pochbuju, že bych čisté H2O nemohl nazývat vodou. Ale bylo by lepší se bavit o té alkalitě. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 10:51 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Johan
Omyl, voda je H2O s primesemi, ciste H2O se nazyva oxidan. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 10:26 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Designer
Ano (byť ta hodnota bude hodně závyset na teplotě). O tom se nepřu, ale voda s určitou alkalitou (dejme tomu 5 °N) už není voda, ale roztok něčeho... dejme tomu roztok jedlé sody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.01.2014 10:18 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Johan
Jakoukoli vodu si nech volne ve styku s atmosferou a pokud v ni nebude neco to CO2 produkovat, bude mit CO2 1mg/l (+/-). Pochybuji, ze tomu muze byt jinak.

Ovsem nejsem chemik a ani jim moc neverim, jsou to lide, z nichz vetsina nikdy nic nevi presne, tak co s nima, skoro jak pravnici :-D .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 10:06 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Designer
"Při alkalitě 1°dKH a pH 6,7 ...",
nebude ve vode CO2 7mg/l, ale zase jen tak do 1mg/l, to pH bude necim jinym nez CO2.
A já si též myslím, že nevykašle a bude ho tolik mít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 09:34 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Marcel G
Jestlize nekde naberes vodu a bude mit Tvych:
"Při alkalitě 1°dKH a pH 6,7 ...",
nebude ve vode CO2 7mg/l, ale zase jen tak do 1mg/l, to pH bude necim jinym nez CO2.
Ta voda se Ti na nejake tabulky vykasle (ve smyslu, ze bys byl stastny, ze Ti nekde tece voda uz s takovou koncentraci CO2 a ono tam samo drzi), pojme jen tolik CO2, kolik odpovida parcialnimu tlaku CO2 v atmosfere.

Priznavam, ze jsem prestrelil s prilis velkym snizenim pH, neni to az tak drasticke, jak to vyznelo, muselo by jit o vodu s uhlicitanovou tvrdosti dost blizko nule, aby pH kleslo pod 6.3 a prestalo se libit rostlinam, kvuli kterym CO2 pridavame, uznavam. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   20.01.2014 09:29 Marcel G Re: Marcel G
Ptal jsem se na to pro jistotu ještě dvou chemiků. A podle toho, co říkali, tak přidávání CO2 nemá na alkalitu žádný vliv. Jakákoli jiná kyselina by na alkalitu vliv měla, ale u kyseliny uhličité to neplatí. Proč? Protože alkalita prý neznamená pouze obsah HCO3- a CO3-- (což jsem si předtím také myslel), ale počítá se prý do toho ještě H+ a OH-. Takže správný vzorec celk.alkality je [HCO3-] + [CO3--] + [OH-] - [H+]. Jinými slovy, alkalita je součet koncentrací hydrogenuhličitanů, uhličitanů a OH-, od kterého se odečte koncentrace H+. Pro věštinu lidí to bude asi sci-fi, ale pro pochopení alkality je to důležité. Když totiž do vody přidáme CO2, z malé části (cca 0.2%) vznikne kyselina uhličitá (H2CO3), která se dále rozpadne na HCO3- a H+. A jelikož alkalita = ([HCO3-] - [H+]) /ostatní teď pro zjednodušení pominu/, tak rozklad kyseliny uhličité alkalitu prostě ovlivnit nemůže, protože na každý 1 díl HCO3-, který přitom vznikne a alkalitu zvýší, vznikne zároveň 1 díl H+, který ji zase o stejný díl sníží (a tím se tedy jejich vliv na alkalitu vzájemně vyruší). To ale neznamená, že ionty HCO3- a H+ z vody zmizí. Nezmizí. Ve vodě budou dál, ale na alkalitu to prostě nebude mít vliv. Jiné to ale bude s pH, protože na pH mají vliv pouze ionty H+ a OH-. A protože při rozkladu kyseliny uhličité budou ve vodě přibývat ionty H+, pH bude mírně klesat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   19.01.2014 18:25 Marcel G Re: Designer
Designer napsal:Kdyz bude hodne nizka [alkalita], pridani i pomerne malo CO2 vyrazne snizi pH ...
To neodpovídá výpočtům:
Při alkalitě 1°dKH a pH 6,7 budu mít ve vodě 7 mg/L CO2.
Zvýším-li jeho koncentaci na 35 mg/L, klesne mi (při stejné alkalitě) pH na 6,0.
A teď, když budu mít alkalitu 5°dKH a pH 7.4, budu mít ve vodě také 7 mg/L CO2.
A když opět zvýším koncentraci CO2 na 35 mg/L, klesne mi tím pH na 6,7.
V obou případech (tj. jak ve vodě s nízkou alkalitou, tak ve vodě s vyšší alkalitou) mi pH klesne shodně o 0,7 bodů. V čem přesně tedy spočívá nebezpečí přidávání CO2 do vody s nízkou alkalitou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.01.2014 17:17 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: zervan
V jednom litru vody muzes pri 25°C rozpustit 759ml CO2, coz obnasi pri atmosferickem tlaku 1.5g CO2, koncentrace ve vode zhruba 1500mg/l. Ver mi, ze pri takoveto rozpustnosti a nasich potrebnych okolo 20mg/l na rozpustnost nemuze mit z akvarijniho pohledu nic obsazeneho ve vode vliv. A ze neco prejde na kyselinu uhlicitou? Z tohoto pohledu jde o nepodstatne procento.

Ze z vody v akvariu unika do atmosfery, to je jasne, to snad vi kazdy, kdo si nekdy otevrel limonadu, takze ho dodavame stale, abychom nejakou pozadovanou koncentraci udrzeli.

Uhlicitanova tvrdost Te zajima z jednoho podstatneho duvodu. Kdyz bude hodne nizka, pridani i pomerne malo CO2 vyrazne snizi pH a to by se nemuselo zive casti akvaria vubec libit. A z druheho hlediska, kdyz budes vedet, pri jakem pH mas pozadovanou koncentraci CO2 ve "sve vode", muzes na zaklade pH CO2 automaticky davkovat, pridavat vzdy kdyz ma pH tendenci se zvysit nad nastavenou hodnotu.

Tillmanova tabulka ma pouziti hlavne pro dropcheckery, kde mas definovanou vodu, a tak vis predem, jake pH bude mit pri jake koncentraci CO2 ve vode a tak muzes podle pH v dropcheckeru sledovat mnozstvi CO2 v akvarijni vode, pricemz ta voda v akvariu a dropcheckeru muze mit odlisne pH (protoze ma jinou uhlicitanovou tvrdost).

Co pisu mi taky nedoslo hned, opustil jsem sve fyzikalni chapani sveta a zacal do toho plest chemii vic, nez by bylo vhodne. A nastaly mi v hlave zmatky, ktere jsem si musel nejprve sam se sebou vyresit, abych ted uz byl schopen psat tohle ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2014 21:52 Žena vendy [27] - CichlidyRe: Ciffik
byl problem že mi to někdo nainstaloval a dotahl uzavery byl zavren uzaver do hadicky a me slo pridavat tlak primo z lahve, takže ja pridavala tlak ale primo z lahve ale bylo to skrcene u vychodu. takže teď je to vše tak akorat povolene a jede to. uvidime zitra

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 28

Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 35938x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13530-co2-kolik-a-jak-davkovat-merit-a-predejit-otrave?od=754