Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Nezmar a krevetky

 

NápovědaFórum » Další živočichové » Krevetky 

Nezmar a krevetky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2014 22:27 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: zervan
zervan napsal: ... bolo treba až 4-násobok predpísanej dávky Stop-hydrin (160 kvapiek na cca 40 l vody), potom začali nezmary odpadávať, vo vzorke vody som nameral cca 1 mg/l Cu. Asi po hodine bola vykonaná veľká výmena vody (asi 2/3), na druhý deň opäť + bolo nasadené aktívne uhlie do filtra, obsah Cu klesol na 0. Krevetky Red Cherry to prežili bez ujmy, počas aplikácie však boli dosť nervózne.
Doplním podstatné informácie s odstupom času: Takže to asi nebolo až tak bez následkov, pretože od toho liečenia sa krevetky (ale i parazitujúce slimáky) úplne prestali množiť. Dovtedy boli prakticky premnožené, stále nejaké maličké a odvtedy vôbec nič. Navyše akosi postupne umierajú bez zjavnej príčiny - zhruba každý druhý deň sa objaví nejaký úhyn a to nie len staré. Keďže voda má dusitany i amoniak na nule a dusičnany veľmi nízke (dodávajú sa hnojivom, namerané cca 0 - 10 mg/l, plávajúce rastlinky trochu hnednú), domnievam sa, že je to nejaká oneskorená reakcia na tú meď. Nie som si tým síce istý, ale radšej to tu píšem ako varovanie.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 09:38 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: zervan
zervan napsal: Takže budeme musieť procedúru zopakovať po čase znova, teraz už vieme, že je treba dať celú dávku naraz a je chyba dávať veľkú pauzu pri dávkovaní, lebo látka sa akosi vstrebáva alebo čo. No a do silne zarasteného akvária zjavne treba dať podstatne viac ako píše manuál.
Takže na druhý pokus sa podarilo nezmara zničiť (už sú to asi 2 týždne). Nebol som síce pri tom fyzicky prítomný, ale informácie mám presné: V tom silne zarastenom akváriu (aj plávajúce rastliny) s JBL Manado bolo treba až 4-násobok predpísanej dávky Stop-hydrin (160 kvapiek na cca 40 l vody), potom začali nezmary odpadávať, vo vzorke vody som nameral cca 1 mg/l Cu. Asi po hodine bola vykonaná veľká výmena vody (asi 2/3), na druhý deň opäť + bolo nasadené aktívne uhlie do filtra, obsah Cu klesol na 0. Krevetky Red Cherry to prežili bez ujmy, počas aplikácie však boli dosť nervózne.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.05.2014 09:03 Muž dudak [1885] Re: zervan
rostliny úplně, krevetky v tom velkém nemám, ale jelikož byl návod z www.krevetkus.cz/… tak to vidím pro krevetky taky v pořádku, při zachování správného dávkování.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2014 06:48 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: dudak
A krevetky boli bez problémov, i rastliny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.05.2014 22:58 Muž dudak [1885] Re: zervan
já jsem na nezmary použil panacur a předčilo to mé očekávání - zašel jsem na veterinu, kde mi prodali 3 tablety po 15Kc (2 jsem vzal do zálohy), jednu jsem rozdrtil mezi lžícemi a rozmíchal v litru vody, pak jsem to rozlil na hladinu akvárka (cca 450 litrů) do 12 hodin se nezmaři stáhli do kuličky, do 24 hodin zmizeli, po 4 dnech jsem vyměnil 30% vody, nezmaři jsou fuč, šneci všichni přežili.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2014 20:07 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: zervan
Ešte sme potom pridávali znovu - čiže večer bola prvá dávka podľa návodu, na druhý deň okolo obeda bonus 10 kvapiek, stále nič.. A tak sme večer tohoto druhého dňa ešte dali zase ďalších 40, potom pridávali až tuším na 70 kvapiek, čo v súčte znamená až 3-násobnú dávku v priebehu cca 24 hodín! Všetko pod pozorným dohľadom 4 očí a nachystanou vodou na okamžitú výmenu v prípade potreby. Pri tej silnej dávke nezmary jasne reagovali - najskôr stiahli chápadlá, potom sa celé scvrkli do malej guličky, niektoré dokonca odpadli. Vyzeralo to nádejne, krevetky boli nervózne, ale prežili bez ujmy, rovnako malé slimáky. Asi po pol hodine až hodine sme vymenili polovicu (možno i viac) vody, o 2 dni znovu výmena vody. Nezmary zostali v guličke i na nasledujúci deň po tej silnej dávke, podľa všetkého časť nezmarov chcípla, ale časť žiaľ prežila :-(

Takže budeme musieť procedúru zopakovať po čase znova, teraz už vieme, že je treba dať celú dávku naraz a je chyba dávať veľkú pauzu pri dávkovaní, lebo látka sa akosi vstrebáva alebo čo. No a do silne zarasteného akvária zjavne treba dať podstatne viac ako píše manuál.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 15:18 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: zervan
Včera večer bola aplikovaná odporúčaná dávka Stop-hydrin (1 kvapka / liter - konkrétne 40 kvapiek na cca 40 l) a hoci to spočiatku vyzeralo, že parazitné malé slimáky chcú utiecť a aj krevetky nejako znervózneli, ráno sa nezdalo, že by pokapali nejakí škodcovia - nezmary sú v pohode, slimáky si už pokojne lozia, rovnako nejaké biele "červy" po skle (niečo ako ploštenky), no a našťastie prežili i krevetky a sú už opäť pokojné. Pridali sme ešte 10 kvapiek, ale asi to je zbytočné už. V čom je chyba? Vo filtri nie je aktívne uhlie, ale akvárium je dosť zarastené. Je treba vyššie dávky? Je možné ešte postupne pridávať, až kým nepokapú nezmary? Alebo treba vymeniť vodu (odplaviť meď) a zopakovať až po čase?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2014 07:26 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: ivaha
Hm, zaujímavé - ono v poslednej dobe bolo pár nevysvetliteľných úhynov krevetiek. Síce ani zďaleka nie tak vysoké, ale predsa. Žeby za tým boli nezmary? Oni pri dočasnom silnejšom pridávaní PMFE kapali (resp. sa aspoň nehýbali a beleli), ale po vysadení sa zase namnožili.

OT: V krevetkáriu je ešte aj čosi iné - vyzerá to ako ploštenky, ale má to na dĺžku asi 2 mm, na šírku menej ako 0,5 mm a pri týchto drobných rozmeroch nevidím žiadnu kosoštvorcovú hlavu alebo čo, tak neviem identifikovať. Takže možno škodia krevetkám aj tieto tvory. Zistil som, že tie možno-ploštenky mám aj ja vo svojom akváriu, ale šancu vidieť ich mám len skoro ráno a aj to len na skle v úrovni substrátu - cez deň zmiznú. Raz som videl jednu potvoru ísť vyššie, ale rybka ju hneď zjedla. U mňa to nie je teda reálne, ale skúsim v tom spomínanom krevetkáriu vyloviť pár kúskov a nejako odfotiť alebo aspoň pozrieť pod mikroskopom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2014 23:27 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: zervan
Stop-hydrin neznám, ale použila jsem v doporučeném dávkování Panacur a OK. Před použitím Panacuru mi z 10-ti nových krevetek zbyly jen čtyři kousky a jelikož si myslím, že vše ostatní v akváriu bylo OK, přičítám to nezmarovi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2014 22:55 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: zervan
Potkalo mě kdysi totéž a dostalo se mi fundované rady, abych je nechal být, že po čase sami "zmizí". Odhadem do měsíce se tak stalo. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2014 22:39 Muž zervan [1123] - Rostliny – Stop-hydrin
Máte prosím niekto skúsenosti s ničením nezmara v krevetkáriu? Nezmary sa akosi premnožili a stresujú krevetky (Red Cherry - keď sa o nezmara obtrú, až sa zľaknú a uskočia). Žiaľ, nie je reálne krevetky vybrať - je ich veľmi veľa, od najmenších pár-milimetrových po dospelé. Nachystaný je Stop-hydrin, ale zvládnu to krevetky?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2010 15:03 Muž zaciatocnik [2] Re: paia
no levatky mam v tom akkva tiež :)niekde som čital že aj ampularia ich žerie je to pravda?ked dam ampulariu k malym krevetkam nič im neurobi?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2010 14:29 Muž paia [3]
momentálně mám krevetkárko zamořeno nezmarem zeleným a levatkami, ale mám tu i maly krevetky a endlerky, ktery vypadají, že se jejich stav zatím nezmenšuje, takže to vypadá, že nezmaři jim zatím neubližují. řešení moc neznám, někdo radí vydatně hnojit, tady mám obavu o krevetky, protože látky, které ublíží nezmarovi, mohou ublížit i krevetkám. další varianta je udržovat akva co nejčistší, to je těžko proveditelné u mého rostlinného akva, kde nejsem schopen efektivně odsát nečistoty ze dna, protože tam jsou rostlinky. poslední variantou jsou prý plovatky, které jsou schopny nezmara sežrat, moje levatky se nezmara bojí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2010 13:36 Muž zaciatocnik [2] Re: bluedream
takže vaše zrhnutie? mam vychytať male krevetky?alebo ich nechať tam velkych kreviet mam len 6 a chcem aby bolo aj neake potomstvo :) tak či im niečo urobia či nie
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2010 11:34 Žena bluedream [245] Re: radim
Na chemii jsou cilivé i krevetky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2010 11:29 radim Re: kortezhugo
otec měl driv taky nezmary nedaval zadnou chem. prostě do akva pustil pár rájovců a do týdne bez krmeni byli nezmaři pryč ;) ale neměl tam krevety..ty by šly jako první nařadu smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2010 11:20 Muž kortezhugo [983] Re: bluedream
no ked ide o likvidaciu - su citlive na chem.znecistenie...-hlavne na Cu...
...v podstate bi mohol stacit Plantex,alebo Bioflor...proste hnojivo na rastliny co obsahuje Cu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.02.2010 11:06 Žena bluedream [245] Re: kortezhugo
Žahne všechno, co poplave okolo, i velkou rybku. Prostě se jen snaží ulovit nějakou potravu (omráčit jí)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2010 10:42 Muž kortezhugo [983] Re: Sid
:-) neviem to som nevidel...ci ju "žahne" to sa mi nechce verit...
...podla mna skvor skoci ked sa zlakne...
...mne raz jedna vyskocila z akva - bola na vrchu na rastline a zlakla sa mojej ruky praskla chvostom a bola z akva "von" :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2010 10:05 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: kortezhugo
...podla mna skvor krevetky zozeru nezmar...na rozdiel od ryb maju "pancier"...
Měl byste vidět, jak krevetka vystřelí, když ji žahne nezmar. Pancíř-nepancíř... :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2010 08:47 Muž DrBolíto [254] - RostlinyRe: zaciatocnik
Na zahraničním fóru jsem o tom četl, tak si to přelouskej:
www.planetinverts.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2010 08:14 warra Re: zaciatocnik
Na špetičku nože Flubenol a je po nezmarech...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2010 23:18 Muž zaciatocnik [2] Re: bluedream
uuu omyl ako som si teraz všimol len na skle ich bolo cez desať a ešte nepočitam plavajuce rastliny a nanich asi neako tie male krevetky vylovim :( zajtra bude veľa roboty
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2010 23:17 Žena bluedream [245] Re: zaciatocnik
Pokud je těch nezmarů jen deset, tak všechno nesežerou :-), pročti si vlákno ve fóru, kde jsi se také ptal (Dá se zbavit nezmarů?). Je tam dost informací ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2010 23:05 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: bluedream
Opět jsem to pozdě aktualizoval. HMM valim oči, že fakt muže být nějak nebezpečny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2010 23:05 Muž zaciatocnik [2] Re: bluedream
videl som cca 10 :) a malu krevetku len jednou. predsa je to ťažke :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2010 23:03 Žena bluedream [245] Re: bobik0cz
Nezmar je vidět krásně. Měla jsem pěknou kolonii v krevetárku. Pro potěr rybek je nebezpečný. A řekla bych, že malé čerstvě vylíhlé krevetky jsou také dobrá kořist. Ale pokud je tam jen pár kousků, neměl by to být problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2010 23:02 Muž zaciatocnik [2] Re: bobikcz
ale nezmary su velke už cca centimeter a male krevetky ledva že som videl :) možno 3 mm važne už som myslel že krevetka zhodila vajička :) ale nakoniec som ich videle
ale bojim sa o nich tak prosim ešte poradte:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2010 22:58 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: zaciatocnik
nezmarov je po česky nezmar ten nálevník? Pokud ano tak rybicky.net/atlasostatnich/nezmar_zeleny

Myslím, že se nemusíš bát. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2010 22:45 Muž kortezhugo [983] Re: zaciatocnik
podla mna skvor krevetky zozeru nezmar...na rozdiel od ryb maju "pancier"...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2010 22:18 Muž zaciatocnik [2] – NEZMAR a KREVETKY
ahojte dnes som si všimol v 50 litrovom akva male krevetky :)chovam v nom iba male krevetky a taktiež som objavil v akva aj nezmarov zelenych prosim može nezmar zabiť alebo poničiť poter krevetiek?a ako sa mi do akva dostali?

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 1648x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13521-nezmar-a-krevetky