Jelikoz jsem taky z usti, tak vim, ze naproti hradu jsou hromady pisku vytezene z Labe.
Pak je jedna piskovna pred Litomericema. A piskovcove podlozi je v okoli Doksan. Tam by jich mely byt spousty.
Karimatka staci, ale ja mam radeji tenky polystyren neb nanasakava a skoro nic nestoji.
Edit: Ted jsem se kouknul do tveho profilu a ty uz vsechnu techniku mas. Tak v tom pripade bych to toho sel po hlave a udelal High-tech akva.
Rozhodni se jestli chces sekat kytky jednou tydne nebo mesicne. Podle toho kup but tech 100-150W nebo 200-250W T5HO.
Ja osobne bych sel do jineho substratu nez pisku, ale piskem taky nic nezkazis.
Jen prendej co nejvic bordelu z filtru ze starych akva pod pisek a do filtru at mas akva hned zabehly (ale to urcite vis). A prijd 18/6 na Ustecky sraz, tam se ti dostane urcite dalsich rad
Ja mel polystyren a bilou skrinku, takze to nebylo videt. Urcite se da nabarvit cerne. Me vzdycky prislo, ze karimatka se moc splacne. Ale bracha koupil podlozku v akvaristice v Usti (cernou) a nebyla tak draha. Nevim ale jestli budou mit na tak velke akva jako mas ty.
Pokud jsi si jisty, ze pod akva nebude jedine zrnko, zkus to bez ni. Ja myslim, ze by se nic stat nemelo, ale moje akva a byt to neni, ze ano? ;)
Tolik pisku co potrebujes neodneses. Jak to tak od oka pocitam, potrebujes 50-70 litru. To je tak 100kg. To chce auto. Ty hromady u Labe jsou za plotem. Mel bys tam zajet behem dne, kdyz maji otevreno a domluvit se jestli ti nejaky daji. Maj toho nekolik 10m hromad, takze jim urcite chybet nebude. A otazka je jak cisty z toho Labe je.
Ad bordel - vymackej stary filtr do toho noveho. Nebo do kyble a nech nove filtry ten kybl poradne profiltrovat. Aby to vsechno postupne nasaly, az ti zustane cista voda.
Taky muzes odkalit a ten bordel dat na dno akvaria a ten novy pisek az na to.
Dalsi moznost je smichat neco pisku ze starych akvarii s tim novym.
Dalsi je zapojit ty nove filtry na stare akva a nechat je bezet tyden, pak je dat na to nove akva.
Uplne nejlepe, zkombinuj vsechny tyhle postupy.
Co je v tech filtrech za media? Originalni Eheim?
Nove svetlo kup T5 HO, ne T8 (ty co tam mas ted), jsou o dost lepsi.