Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rozměry akvária

 

NápovědaFórum » Technika » Akvária 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Rozměry akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2018 11:18 R Muž ctibum [6920] Re: RE5PEK7
Tak já jsem skorostrojař, tak se na to geometricky dívám. A akvárko nebo skříň vidím jako těleso, které nemá hloubku ale šířku (zepředu dozadu) nebo výšku (zdola nahoru).
Na druhou stranu ten neuchopitelný prostor vevnitř (v akvárku, ve skříni, v bazénu) vnímám jako hloubku ve směru pohledu, bez ohledu na to, jestli koukám dopředu nebo dolů, tzn. při pohledu do skříně zepředu dozadu, nebo do bazénu shora dolů. Jestli mi jako rozumíš smich Zní to asi trochu debilně, že v široké skříni vidím hluboký prostor. Asi bych měl omezit návykový látky... smich
EDIT
Koneckonců tak to chápu i u citátu Horáce, který jsi použil "Horác: "Malá šířka - nezapomeňte, že optický klam... šířku (resp. hloubku) akvária ještě zhruba o 1/3 zmenší" Tzn. optický klam nezmenší rozměr nádrže, ale rozměr prostoru v nádrži...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2018 10:52 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: ctibum
To máš pravdu.

Můžeme to tedy uzavřít tak, že GEOMETRICKY správné a zcela jednoznačné je délka X šířka X výška, ale jiné vhodné názvosloví není nesprávné?

Když budete zepředu koukat na 2 různě dlouhá akvária vedle sebe, budou při tomto pohledu různě široká (už se nebavíme o kvádru na papíře, ale o tom, co vidíme - nějak široký objekt s nějakou výškou). Např. dveře (což je také geometrický objekt) mají nějakou šířku, výšku, tloušťku (bylo by divné říkat, že dveře jsou nějak dlouhé a nějak hluboké - prostě používáme vhodnou terminologii, která je češtinářsky přijatelná).

Proto jsem pro řešení, že mají pravdu všichni. V některém případě je vhodnější užívat nějakou a v jiném zas jinou terminologii. Vím, že toto je z jiného soudku, ale třeba skříň je nějak široká, nějak vysoká a nějak hluboká.

Ostatně historie vývoje české mluvnice, mimo snahy o zachování češtiny, poukazuje na trend jít vstříc tomu, jak je jazyk používán, nikoliv na snahu vytvářet nějaké násilí proti přirozenému způsobu užití jazyka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2018 09:53 R Muž ctibum [6920] Re: RE5PEK7
Polovina národa používá "by jsem" místo "bych" a také to neznamená, že je to správně... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.01.2018 09:42 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: RE5PEK7
Myslím, že hloubka záleží na pohledu pozorovatele. Rybník sleduješ zhora - proto je hloubka od hladiny dolu. Akvárium nebo obraz nejčastěji z boku - proto je hloubka od čelní stěny dozadu. I mě to mátlo, ale už jsem to jakžtakž akceptoval.
:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.01.2018 09:15 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Jarry
Tak ono je to jednoznačné i u DxVxH. Vím, že to nic moc nedokazuje, ale evidetně to není tak nenormální uvádět to takhle a třeba na zboží.cz u nábytku dokonce používají šířka (naše délka) X hloubka (naše šířka/hloubka) X výška:

Rataj: "Šířka boční stěny (tedy hloubka z předního pohledu).."

akvarijni.cz: "Výška akvária by neměla přesahovat jeho šířku - hloubku."

zbozi.cz: "Skříně a podstavce pod akvária s hloubkou 61 cm"
www.zbozi.cz/…

Horác: "Malá šířka - nezapomeňte, že optický klam vznikající v důsledku lomu světla na rozhraní voda-sklo-vzduch šířku (resp. hloubku) akvária ještě zhruba o 1/3 zmenší, nemluvě o..."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.01.2018 08:49 Muž Jarry [1437] Re: Kubaa
Jako délka x šířka x výška označuje rozměry třeba i Sklorex, přijde mi to také jako rozumné a hlavně jednoznačné. U hloubky si člověk nemusí být jistý, jestli je tím myšlena šířka, nebo výška. V případě uvedení dxšxv je myslím zcela jednoznačné, co který rozměr znamená. Tímto také děkuji redakci za kladné vyhodnocení diskuzepivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.01.2018 08:42 Muž Kubaa [718] Re: RE5PEK7
Nejsem uměním a fotografií nepoznamenaný jedinec. Mám (a pořád občas používám) klasickou filmovou zrcadlovku. Živil jsem se jako grafik. Přesto mi ta horizontální hloubka v akváriu přijde praštěná. Prostě akvárium je mnohem více (a vždy) nějaká 3D nádoba s vodou než obraz (jen někdy, druhotně). Fotit můžu třeba obývák a fotografie bude mít hloubku, ale kdybych se někoho zeptal, jak hluboký má pokoj, jsem přesvědčen, že by na mě koukal trochu divně.

A ano, říkat tomu může kdo chce jak chce. Ale v technické a exaktní diskusi, což by třeba odborná diskuse nebo komunikace mezi akvaristou a výrobcem akvária měla být, by se v zájmu dorozumění měly používat nematoucí pojmy.

BTW, skutečně (nejsem tedy aquascaper a prd tomu rozumím, jen čistě jazykově) bych se vůbec nebránil používání hloubky v tom výtvarném smyslu. Tzn. když tady v tom 40 cm širokém akváriu rozvrhneš hardscape (říká se tomu tak?) takhle a takhle, zvětšíš tím hloubku akvária (tj. opticky, široké bude stále 40 cm).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2018 08:15 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Yirka
Znáte to pravidlo, že když přijde jeden člověk ze zimy do bytu, řekne Jéé, tady je teplo! a někdo přijde do toho bytu ze sauny a řekne Brr, tady je zima! Oba budou mít pravdu, přestože každý tvrdí pravý opak?

Myslím, že záleží v jaké situaci o akváriu mluvíme a z jaké branže ten člověk přichází. Vidím to tak, že dokud s akvárium manipulujeme a stavíme ho a zařizujeme mluvíme o délce, šířce, výšce. Jakmile se zasadí do stěny nebo na skříňku a díváme se na něj zepředu, už to tak jednoznačné není (délka akvária se při čelním pohledu stává šířkou, původní šířka se stává hloubkou a výška je prostě výška). Ještě pak do toho vstupuje fakt, že jsme vytvořili živý obraz, který nás osloví mimo jiné svou hloubkou (říkat tomu šířka by úplně trklo do očí).
A argumenty typu, že !!NEMŮŽEME!! říkat šířce hloubka mi přijdou dost nesnášenlivé. Mám za to, že máme právo nazývat to oběma způsoby. Vím, že uměním či fotografií nepoznamenaní jedinci, čistí matematici, to nedovedou pochopit. Pakliže byste chtěli brát všechno dogmaticky a omezovat se pouze na matematickou charakteristiku, pak by hloubka rybníku nebyla hloubka, ale výška. Už jste někdy slyšeli, že by byl rybník nějak vysoký? Ne, je hluboký, přestože to je pro matematiky jistě nezkousnutelné. Stejně divné, jako je o napuštěném rybníku říkat, že má značnou výšku, je divné zařízenému akváriu pře čelním pohledu říkat, že má délku+šířku.. méně nepřirozené je o takové nádrži říkat, že je nějak široká, nějak hluboká a nějak vysoká.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 14   07.01.2018 16:50 R Muž romant [27987] Re: Yirka
Přejmenujeme v našich prezentacích "Hloubku" na "Šířku", to bude onen výsledek této debaty. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.01.2018 16:25 Muž Yirka [9126] Re: citbum
Je to tu často používáno a je to matoucí.
Technicky a fyzikálně jsou základní rozměry kvádru/krychle vždy délka, šířka a výška. Hloubka je pak opravdu něco jiného.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2018 14:49 Žena petulinakk [2016] Re: RE5PEK7
A na fotce je to pak všechno stejně placatý :-D a nezasvěcený si bude ťukat na čelo, když mu budeš nadšeně vyládat, jak se ti tady povedla ta hloubka :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.01.2018 14:47 Maq Re: RE5PEK7
RE5PEK7 napsal: Řekni mi, jak češtinářsky chápeš hloubku ostrosti ve fotografii?
Tak jako délku expozice. Taky ji neměřím v metrech. Je to prostě zavedená terminologie v určitém oboru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2018 14:39 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Maq
Příklady, které uvádíš poukazují na hloubku vody v nádrži, ale my se bavíme o rozměru nádrže, nikoliv hloubce vody v ní.
Řekni mi, jak češtinářsky chápeš hloubku ostrosti ve fotografii? (např. při krajince chceš mít velkou hloubku a při portrétu malou hloubku, oboje fotíš tak, že máš ohnisko namířené vodorovně)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.01.2018 14:27 Maq Re: shaula, Yirka
Vezměte si takovou hloubku substrátu. Vůbec jsem netušil, že to je vzdálenost mezi předním a zadním sklem... :-O
V hloubce je nejen většina rozstřikovacích ramp, ale i skimmerů. A taková sekernatka u zadního skla možná ani neví, že zrovna plave v hloubce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2018 11:44 Muž Kubaa [718] Re: shaula
Ono i v angličtině se mnohem častěji říká length, height, width. Popravdě jsem na zmínku o depth koukal dost nevěřícně (a to anglicky čtu možná častěji než česky). Ale zagooglil jsem a kolega má pravdu, i do angličtiny pronikl tento paskvil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   07.01.2018 10:47 Žena shaula [20] Re: Barakainus
Prosím OT, ale nedá mi to... Srovnávat akvárium s obrazem a podle toho nazývat rozměry je mírně řečeno chybné... Akvárium je prostorový objekt, a jako každý takový objekt má z hlediska geometrie tři rozměry - délku, ŠÍŘKU a VÝŠKU. Délku jako rozměr zleva doprava (obvykle nejdelší rozměr), šířku zepředu dozadu a výšku zdola nahoru (u akvária bych se v tomto případě nebála použít i termín hloubka - nicméně z hlediska srozumitelnosti bych raději zůstala u té výšky). Až budete stavět dům, taky budete jeho rozměry nazývat jako šířku a hloubku? A použít u akvária slovo "hloubka" ve smyslu pro šířku mi připadá jako češtinářský paskvil... Je mi jedno, jak tomu říká angličtina, my mluvíme přece česky...

Abych ale nebyla jen OT, docela bych si takové akvárium dovedla i představit, obzvlášť pokud nebude jednotvárně osázené, ale budou v něm vytvořeny nějaké "zóny" s různými rostlinami, mohlo by to být pěkné. S rybičkami menších rozměrů, které rády plavou (statická rybka, která se drží na jednom místě, by asi moc parády v takto DLOUHÉM ( :-) ) akvárku neudělala
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2018 16:33 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: RE5PEK7
Souhlasím s tím, že je to z obrazu a hlavně z angličtiny. Oni tomu říkají "deep/depth" nebo "D". A pak je to LxHxD. Length, hight, depth.
Je nutno si uvědomit, že se mluví o nádrží a ne o vodě v ní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2018 16:18 R Muž romant [27987] Re: Kubaa
:-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2018 16:17 Muž Kubaa [718] Re: romant
No a zrovna tohle je 45cm vysoké akvárium, jak mi ho někdo popsal v mailu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2018 16:17 R Muž romant [27987] Re: vaaclav
A kam myslíš, že jsem se nejdříve podíval? smich
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2018 16:16 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kubaa
Fotka k příspěvku Každý tu máte akvárium a už si zřejmě nepamatujete jak jste zadávaly rozměry. :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2018 16:15 R Muž romant [27987] Re: Kubaa
DxVxH
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2018 16:13 Muž Kubaa [718] Re: romant
100x50x45 tedy znamená v tvých očích co? Tu V máš pokaždé na jiném místě...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2018 16:12 R Muž romant [27987] Re: Kubaa
Mě je to vcelku srozumitelný, ale já jsem asi jinej. :)
Edit: Jestliže mám v oboum případech základ D,V, potom tu Š a H musím odvodit velmi jednoduše, je to slovíčkaření a psaní aby se něco napsalo. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2018 16:11 Muž Kubaa [718] Re: romant
Čiliže obě možné verze a nepozná z toho člověk nic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2018 16:10 R Muž romant [27987] Re: Kubaa
DxŠxV a nebo DxVxH, tak se to nejčastěji používá. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2018 16:02 Muž Kubaa [718] Re: RE5PEK7
Mohla by být. Ale tam není ta záměna tak matoucí. Když popleteš šířku a délku, díváš se pořád na stejné akvárium, jen z boku. Což je v podstatě jedno. Když popleteš výšku a šířku, jde o úplně jiné akvárium a poplést to třeba při výrobě je průser.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2018 15:54 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Kubaa
No mě tedy mate i ta šířka. Není šířka podle pocitu to, co je zprava doleva (jak je to široké)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2018 15:52 Muž Kubaa [718] Re: RE5PEK7
Hloubka je sice možná všude, ale všude znamená něco jiného. Souhlasím se ctibumem, že nejlepší by bylo se tomuto nejednoznačnému termínu vyhýbat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2018 15:49 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Kubaa
radyzezivota.cz/…
varice.heureka.cz/…

Evidentně panuje nejasnost ohledně pořadí 2. a 3. rozměru, nicméně všude najdete hloubku (zepředu dozadu) a výšku (odzhora dolů).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2018 15:39 Muž Kubaa [718] Re: ctibum
Délka je zleva doprava, šířka zepředu dozadu, hloubka nebo výška shora dolů. Tedy alespoň v mé sociální bublině a imho i logicky.

Btw je nějaký zažitý standard na pořadí rozměrů akvária (jako 100x40x50cm)? Já jsem z toho vždy zmaten a když to někdo "upřesní" dodatkem, že "40 cm je hloubka" tak jsem zmatený jako veverka ve výtahu.

Zlatá exaktně srozumitelná angličtina.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2018 15:09 R Muž ctibum [6920] Re: Kubaa
Řekl bych, že hloubka bude zepředu dozadu. Výška sdola nahoru. Šířka zprava doleva...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2018 15:04 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších. – Re: Kubaa
Já myslím, že tady je to spíše z umění: Když má obraz hloubku, tak se tím nemyslí rozměr na výšku, ale dojem, že obraz není plochý. Těžko u obrazu říct, že má šířku :)
Přesně, taky bych chtěl nějakou nudli jen pro pancéřníčky, představuji si tak 100x35x35 (dXhloubka:-PXv)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2015 08:35 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: romant
Krom toho se předělává a zpravuje lépe 50 l akva než to 500 l. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2015 08:37 R Muž romant [27987] Re: hombre
Zprasit se dá půlkubík stejně jako dvacetilitrová kostička. Jenom ta(y) chyba(y) trošku déle trvají než se projeví a některý se tzv. vstřebají, což je možná chyba, že člověk ani nebude vědět kde to zprznil. No je to klasická nekonečná debata. :) smich :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2015 22:50 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: hombre
Já si koupil 60 litrů pak si slepil 80 a pak jsem šel do maxima 500 l jak píše grunda velké akvárium ti leccos odpustí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.07.2015 22:31 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: hombre
v akvaristice je Porsche mini akva, větší akva ti odpustí více chyb ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2015 21:03 hombre Re: NHKG
Je fakt,že ten standard má smysl pouze v případě,že bych chtěl kupovat hotový kryt s osvětlením,což asi ani v budoucnu nebude můj případ,když už si udělám svůj.
Je pravda,že mě prostor v obýváku nijak zvlášť nelimituje,ani finance nejsou problém,ale chci se držet zpočátku trochu při zemi a vše si osahat a vyzkoušet,pak se posunout třeba dál...
Není dobré začínat jezdit hned po autoškole v Porsche ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2015 19:09 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: hombre
Standardní rozměry jsou většinou dost nesmyslné. Být tebou udělám 130x50x50 (dxšxv) a případně pokud prostor a finance dovolí, tak 160x60x50cm (50cm výška, v případě že by jsi plánoval skaláry 60cm výška).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2015 17:37 Muž liborass [174] Re: hombre
tak jde zvolit rostliny a ryby kterým tyto parametry vyhovují ;-), pak jde použít reverzní osmózu, nebo míchat dešťovku :-) každá nádrž je jednou malá... :)

když nelimitují rozměry tak aspoň 200x60x60
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2015 12:17 hombre Re: NASREDDIN
Rozměry mě nelimitují žádné,ale přece jenom bych se držel v nějakých rozumných dimenzích ;-) Co když se třeba nebude dařit,voda tu není úpně ideální (dKH14,dGH20,PH 7,5)
Tak ať v tom nemám zbytečně ranec,pak se uvidí :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2015 12:09 Muž NASREDDIN [1383] Re: hombre
hombre napsal:
Takže otázka zní: Držet se z nějakého důvodu(žádný mě nenapadá)standardních rozměrů?

Jediný rozměr kterého bych se držel, je prostor, který mohu využít ;-).
Pokud je k dispozici místo, klidně bych přidal na délce , co se vejde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2015 11:58 hombre
Pomalu se chystám ke sklenáři nechat si vyrobit akva.Chci velikost 120x50x50cm.Ale teď jsem četl nějaký článek,kde zrovna dotyčný zařizoval stejně velkou nádrž a radil přidat na délce 5cm takže 125x50x50cm.A to k vůli konstrukci krytu s osvětlením.Jelikož nebudu kupovat origo kryt který je 120x50cm kvůli tomu,že tam většinou jsou jen 90cm trubice což je málo.Takže kryt si budu vyrábět asi z tenkého lamina,tím pádem nejsem limitovaný standardními rozměry.Z praktického hlediska aby mi těch 5cm navíc vyhovovalo,protože trubice T5 mají s paticemi 119cm a T8 dokonce 123cm,takže při délce akva 120cm by to byl problém při výrobě krytu.
Takže otázka zní: Držet se z nějakého důvodu(žádný mě nenapadá)standardních rozměrů?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.12.2014 20:20 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: jmalyska
Fotka k příspěvku Braník. :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2014 19:32 Muž ludvik [1082] Re: jmalyska
V dobách mini a nanoakvárií se tomu dotazu nediv. V centimetrech jsem takové viděl ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2014 17:47 Muž jmalyska [167] Re: Yirka
mm pivo

Samo že v metrech :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2014 11:22 Žena Xlienka [276] - AmerikaRe: jmalyska
nebo třeba tahle
rybicky.net/nadrze/1195&kateg=6&typ=0
a můžeš si ji i prohlédnout v ZOO Bráník ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2014 09:29 Muž georg [112] - AfrikaRe: jmalyska
rybicky.net/nadrze/21390&r=57
téměř podobné...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2014 07:24 Muž Yirka [9126] Re: jmalyska
A jednotky? Cm, dm, m? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2014 21:46 Muž jmalyska [167] – Šířka
Vlastní tady někdo akvárium o rozměrech 2,5-3x1x1 či podobných? Rád bych se podíval jak to vypadá v reálu. X-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 3 4

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 3437x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13302-rozmery-akvaria?od=53