CO2 burčák
s víčkem bych si hlavu nedělal , to rozhodně těsní líp než ostatní spoje , jak je hadička napojená na víčko ? a pak dál , další spoje ? problém bych hledat tady
zdravím,
mám 3 akvária, v tom největším vše funguje v pohodě ale u těch menších mi to nechce bublat když mám hadičku u dna... musím to mít tak v 1/3 od vrchu aby to bublalo, čím to může být? slabý tlak? lahev jsem okolo víčka celou zalepil voděodolnou izolepou, myslím, že by to nemělo tedy unikat. Nemáte někdo nějaký nápad co s tím?
Starší reakce
Napadu jsem mel v zivote mraky, a vis jak to vetsinou (pokud neslo o prkotinu tak vlastne vzdycky) dopadlo? Ze jsem prisel na to, ze vubec nejde o nic noveho a cely problem je jen v tom, ze at jsem hledal a cetl jak jsem umel, bylo to stale malo, nez jsem se do neceho pustil
.
Takze se tady pochlubim uplnou prkotinou, ale podle mne uzitecnou, ze se dvacitka injekcni strikacka tesne vejde do PET lahve od mineralky. A odpoved okoli? "Tys to nevedel?"
Co je ale velice dulezite, publikovat, treba i jen zminkou, kamkoli, a co nejdriv, pokud neco nechces vylozene tajit a sam komercne vyuzit. Protoze pak kdyz kdokoli prijde a chce si to patentovat, udelat si uzitny vzor atp., neberes na to zretel, kdykoli poukazes na nenovost. Drzitel treba uzitneho vzoru pak ma sice pravo Ti zastavit na zaklade predbezneho opatreni vydaneho soudem vyrobu, ale kdyz prokazes nenovost, zaplati Ti to komplet, jako bys celou dobu vyrabel, a to si da kazdy sakra pozor. Takze ani "patenty" (zahrnme do toho vsechny pravni formy ochrany) nejsou vec neprustrelna, staci najit zminku o stavu veci pred patentovanim, a pokud odpovida, patent neni k nicemu... A to se bavime o komerci...
Je to môj nápad, to vie široká verejnosť a neverím, že ak by si bol na mojom mieste, žeby si si to dal patentovať. Toto sa ani nedá
Tak jsme hadičku od biokvasu napojili přímo na vzduchovací trubičku u vnitřního filtru a vrtulka filtru perfektně bubliny rozemele na mikro bublinky až na bázi mlhy a navíc je zajištěna distribuce CO2 po akva. Takže lipové dřívko už nepotřebuji. A kravál to nedělá, protože regulujeme množství CO2 škrtícím ventilem.
Jo,tohle sem četl před časem taky,těžko už dneska říct kdo od koho kopíruje.Patent si hádám nikdo nepodal...
Mám sice akva založeno jen krátce, ale CO2 používám od začátku a místo difuzoru pouštím CO2 v malých bublinkách přes vzduchovací kamínek přímo do sání externí filtrace. Než oxid projde hadicemi a filtrem, je prakticky úplně rozpuštěný ve vodě. Měl jsem obavy, jestli to nějak neublíží bakteriím ve filtru, ale dal jsem na jednoho kolegu, který dlouhodobě měřil změny NO2 a zjistil, že je to nijak neovlivní. Vzduchovací kamínek ale být musí, velké bubliny přímo z hadičky dělají kravál v čerpadle.
Já používal normálně skleněný difuzor. Cca 200 něco stál
www.rostlinna-akvaria.cz/…
obrázek je trošku jinej je to spíš taková šištička. a nemá to 20mm ale 10mm
Dělá to miniaturní bublinky ale je tam větší tlak už zapotřebý tak než se to rozběhne to chvíli trvá. Údržba dobrá jen maximálně se na to naleje savo. Nechat 10 min působit a pak opláchnout nechat stát chvíli ve vodě a pak znova opláchnout a můžeš ho opět použít když se zazelení
Tak to vypadá hodně zajímavě, ještě jsem to v žádném akva neviděla
Ale cena je tedy drastická, za kousek plastu, i když dobře vymyšleného....hmm
Sokolov, Zverimex Pajtaš
kde jsi v Cesku sehnala to drivko? shanim ho uz rok, protoze to posledni mi prave uhnilo, a vsude uz maji jen kaminky nebo zvony. to drivko mi prave prislo nejlepsi. driv ho prodavali prave v sade od dennerle, ale nahradili ho buhviproc zvonem...
Děkuji, původně jsem myslela, že má nějaký vliv na rozpouštění CO2 ve vodě.... Včera jsem to za vydatné pomoci přítele zprovoznila, 2 lahve s kvasem, jedna s čistou vodou a lipové dřívko jako difuzor. Bublinky jsou hezky jemné, ale mohly by být ještě jemnější, skoro všechny končí na hladině. Chystám se pořídit ještě jedno dřívko a při údržbě akva je střídat, tak aby vyschlo a nehnilo... Můžete mi poradit zda lze použít ještě něco jiného, co by umožnilo tak jemné bublinky, aby ke hladině nedostoupaly a rozpustily se ve vodě ještě lépe?
CO2 probublává přes čistou vodu v druhé lahvi a tím se čistí od nečistot. Nehledě na to, že se dost často stává, že kvas ve vyvíječi začne pěnit a pokud není druhá láhev, vyteče část kvasu přímo do akvárka.
Fce je počítadlo bublin a po přidání soli i odstraňovač zápachu.
Můžete mi někdo vysvětlit, proč na některých sestavách domácí výroby CO2 používají ještě lahev s čistou vodou, přes kterou to CO2 přepouštějí do akva? Jakou funkci plní ta lahev s čistou vodou? Děkuji za odpověď
Starší reakce
Starší reakce
Radši to nech běžet méně a na noc nevypínej, ať ti moc nekolísá pH. Ale zatím decentně, na tvé aq tak 1bublinu za 5 sekund nonstop. Až to trochu pochopíš a budeš vědět proč to děláš, můžeš přidat.
Počítám, že to máš zapojený takhle:
výstup z aparatury - ventil - počítadlo bublinek - zpětný ventil - difuzor.
komplet je třeba tady:
www.aquario.cz/… Ahoj chci se zeptat na dávkování ..
mám to nechat běžet celý den přes kamínek nebo to mám vyndavat díky
Starší reakce
To nebylo moje, tenhle záznam jsem našel jinde na Netu. Jinak aktuálně bublám 16 bublin/min, což je akorát - takže poměr 4 l vody, 7 ml kvasnic a 600 g cukru nebyl tak špatný. Příště uberu kvasnice na 5 ml a cukru dám 500 g.
jakej mas pracovni tlak? asi to budes muset otestovat, pytlik kvasnic.... ufff ty tomu davas.... a mas dost dobry stesti,to ti reknu...
K tomu ventilku - při cca jakém tlaku upouští? Pokud to např. při produkci 20 bublin/min foukne ven, tak je to málo...
Dal jsem 7 ml sušených kvasnic
No, když dodržíš poměr a použiješ nějakou zálohu v podobě přetlakového ventilu (u mně se osvědčil auto ventilek s přetaženým pouťovým balonkem - to abych viděl jestli bylo něco odfouknuto), tak bych se něčeho takového nebál. Ne nadarmo zní lidové přísloví : "Dvakrát měř, jednou řež!"
Jestli ten pablb použil hodně kvasnic ... co k tomu dodat?
2000-11-29 - Exploze kvasnic
Tak dnešní noc byla doslova bouřlivá. Včera jsem míchal novou dávku kvasnic do mélo 5l kanystru. Ve snaze dát rostlinkám dostatek živin, jsem dal do kanystru celý sáček sušených kvasnic oproti běžné polovině. První exploze a následný start špuntu směrem k měsící se objevila asi kolem půlnoci a probuzen jsem byl ještě asi dvakrát. Kromě výstřelu šputnu ještě kanystr spadl z výšky asi 160 cm na zem a kupodivu se nevylil. V době klidu se rybkám asi dělal mírný sifon v nádrži a v to vodbě asymiliačního klidu není dobré. O půl sedmé ráno jsem zase kanystr zašpuntoval a uvidíme jestli už vzdychovací kámen stihne vyvíjející se CO2 dodat do vody.
Mno možná mě čeká to samé
Starší reakce
Nejdýl kvasí to, co obsahuje nějaký pevný složky, takže nejrychleji vykvasí samotná šťáva. Mnohem důležitější je ale teplota, takže to dát na zem. Kvasnice jsem nikdy nepřidával, jednou jsem to zkusil a hrůza děs.
Tak jako víno z vína se prej nechává vždycky kvasit celej rok..tak si myslim, že by to mělo vyjít
No mě nejde o to z toho udělat víno jak spíš co nejdelší výdrž bublání co2
Hele já to chci letos zkusit z hroznů
Dam tam víc ovoce a o něco míň cukru asi..od oka..ty kvasinky si myslim, že neřeší jestli to mam v nějakym přesnym poměru a když se to povede a bude to buď kyselý nebo sladký, tak upravim poměr na další rok
Jak dobře by to fungovalo s hroznem? Víno se z něj vyrábí, ale nemám představu jak to může bulbat... Vinař opravdu nejsem... A k takovému množství rybízu se nedostanu
Starší reakce
me cernej rybiz smrdi... takze to mohl byt jeho charakteristicky pach....
Tak jsem s mojí rýmou požádal mamku a nevlastního tátu, aby mi pomohli charakterizovat ten smrad..pravděpodobně sem asi cítil něco jiného, protože oba se shodli, že voní krásně po rybízu
Zkus třeba nejdřív zvážit petku, pak rozmačkej rybíz a dej ho tam tak necelej půl litru...pak to zvaž a odečti hmotnost prázdný petlahve, stejný množství (hmostnost) cukru rozmíchej v půlitru vody, pak to tam nalij do tý lahve..klidně může být voda vlažná..pak dolij vodu tak aby od spodní části tam byla aspoň 5 cm rezerva..klidně víc..nevim nakolik to vyroste aby ti to zbytečně nevyprsklo..a nezapomeň to udělat přes tu druhou petlahev,je to taková jistota, že se ti nic nedostane do akvária..
a muzes nejak specifikovat ten smrad? (treba tedka jsem resil vyskyt sirovodiku ve svym zasobniku CO2)
ty uslechtile kvasinky maji vetsi vyteznost alkoholu, u tech divokych je to obcas sazka do loterie....
kdyz uz se tu bavime o ovocnych vinech... co tahle dat dohromady nejakej pouzitelnej receptik na ryzove vino, aby se to dalo michat do 2L PET?
karelchess napsal: I když teď bych to řešil tak, že bych ty bobule jen rozmačkal a naložil vše.
Takle to dělam..rozmačkam to vždycky v kýblu
To nesmrdí po kvasnicích a všechny vína stáčená na konci léta voní po ovoci v něm..ale tohle jak kvasilo celej rok, tak mi prostě nevoní
Do ovocných vín jsme nikdy kvasnice nepřidávali, vždy krásně vykvasily a cítit nebyly. Já jsem rybíz semlel na odšťavňovacím mlýnku, košík mi trval necelou hodinku, ale měl jsem kvalitní šťávu. I když teď bych to řešil tak, že bych ty bobule jen rozmačkal a naložil vše.Ono by to potom i déle kvasilo než samotná šťáva. Mohlo by mít plnější chuť...
Zoidik: Proč nespojit dvě užitečné věci? Má tam kvasit burčák(kvasnice s cukrem), nebo rovnou víno? Ještě nevím co by si vypil, než by došlo ke kvasné reakci, ale víno určitě ne. To právě funguje tak, že to nejdříve vykvasí, vybublá a pak to vypiješ
2 měsíce to nechává babička a pak to stáčí..já sem si řikal, že dokud to bude v teple bublat, tak to necham
ovocny stavy budou vzdycky kvasit lip nez klasicka voda s cukrem, navic o rybizu je znamo ze kvasi sam, hlavne ten bilej
vyslednej produkt bych nekolikrat stocil a pred podavanim bych no nechal "rozdychat" nejlepe v karafe, ale stejne bude riziko ze bude cejtit po kvasnicich....
my jsme doma delali jeste jeden figl, rybiz jsme dali zmrazit, pripadne stavu s rmutem, mraz roztrha bunky a pak se vylisuje snadneji vic stavy.. taky zalezi jakou ma ten rybiz cukernatost
Paráda, asi to vyzkouším taky, jestli by to vydrželo bublat i 2měsíce a víc tak je to proti obyčejnému burčáku parádní věc
Tak podrobnosti..každej rok dělám domácí víno z rybízu. Babička to vždycky dělala v těch 3 litrových lahvích od okurek. Dávala tam 1 kg rybízu + 1 kg cukru a dolila to vodou téměř až nahoru..tam nechala rezervu tak 7 cm, protože jak to kvasí, tak to naroste. Lahev uzavřela igelitem, do kterého udělala špendlíkem pár děr. Dala to do tepla začlo to kvasit ovocným kvašením. Někdo může přidávat taky kvasinky z krámu,ale já to zkoušel a to mi pak nechutnalo
To jsem loni trochu upgradoval a udělal sem to do pětilitrovvého demižonu, s tim, že jsem tam dal 2 kg rybízu a 2 kg cukru dolil jsem to od oka aby mi to nevyprsklo. Vývod plyný z demižonu jsem vyřešil hadičkou, která byla skrz díru ve víčku jakoby v demižonu. Abych předešel znečištění vody v akváriu při nečekaně velkém kvašení, tak jsem hadičku z demižony vyústil do petlahve s vodou (do půlky) tak aby konec hadičky bublal do vody. do víčka jsem udělal ještě jednu díru a tou jsem zaavedl hadičku, která odváděla přebytečný plyn do akvária. Já mam akvárium 715 l
rybicky.net/nadrze/37 , takže se nestarám o to abych to nepředávkoval, ale ten kdo má menší, tak by mohl využít pro regulaci ještě škrtítko na hadičku ,ale aby přebytečný plyn měl kam odcházet, musel by do víčka petlahve udělat ještě jednu díru a strčit tam kousk hadičky, na které bude mít to škrtítko a bude tím regulovat kolik plynu smí do akvárka a kolik utíká do místnosti.
Bohužel nemůžu najít obrázek, asi jsem ho ztratil při formátování, takže až letos založim další víno, tak to vyfotim znovu
Určitě by bylo dobré rozepsat podrobnosti.
Složení, jaká byla kvasná reakce atd. Jestli to vydrželo bublat nějakých 10 měsíců, tak by to byla parádní věc.
Co si nakládal, že to tak dlouho kvasilo, mě takhle kvasily jenom šípky
No s mojí celoroční rýmou je ten smrad uplně jedno
Takže vína z krámu, který voní, ale sou kyselý..to zase nemusim já
Smradlavé víno...
To bych asi nemusel.
Přidat reakci
1 ...... 4
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 6640x