17 • 48 Přihlášení RYBICKY.NET » Akvaristické fórum

Akvaristické fórum

ÚvodRybyRostlinyOstatníRadyOdkazyInzerátyAkceFórumChatNádržeObchodyVýrobky

Vytisknout tuto stránkuZpět na obsah sekce Fórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami » Opadávájí mi rostliny. 

Aquato.cz

OT OT OT Odebírat RSS tématu  Dolu
 + přidat reakci • Zobrazeno 94x
14.06.06 10:36:05  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekpavel (-12-11-10-9) – podzim v akva
opadaj mi vsechny rostlinky,zustavaji jen hole stonky a to zniceho nic..zadny zasah do ava jsem nedelal!!!pouzivam hnojivo PMDD a co2 vse tak kolem jednoho rok...ale!!na tyden sem prestal co2 pouzivat.test na pH a Fe byl a je vpohode..
14.06.06 15:26:05  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSid (-12-11-10-9) – rostliny
Že rostliny po vyčerpání CO2 jako zdroje uhlíku zastaví růst, se dá předpokládat. Většině z nich trvá poměrně dlouho, než "přehodí výhybku" a začnou jej čerpat z hydrouhličitanů. Ale že by tak rychle došlo k "destrukci"?...
(Nezmiňujete se o řasách - těm by naopak mohl nedostatek CO2 nahrávat - jsou v adaptaci na hydrouhličitany velmi rychlé, potřebují k ní řádově hodiny).
V souvislosti s ukončením aplikace CO2 je podivné, že pH je, dle vašich slov, "v pohodě"... Jaké hodnoty pH to znamená - při aplikaci a bez ní?
Pokud by pH výrazněji vzrostlo, (což by bylo pravděpodobné), vysvětlením by mohl být nárůst hodnot amoniaku, jenž by mohl vést k poškození rostlin.
Ale na to by zase jistě reagovaly i ryby..?!
15.06.06 12:13:45  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekpavel (-12-11-10-9) – ...
ahoj Sid,k těm řasam opravdu se začali rozrustat a to velice rychle!!!neš sem zavedl co2 tak jsem měl vodu spiše ALKALICKOU ale s co2 se to stahlo v pruměru na 6.7..
nehnojil sem jen kolem jdnoho tyne,tak že hodnota peha se nzměnila!!nejspiš to nema nic společneho ale me ryby dostaly v te době i krupičku!?Krupičku jsem odstranil ,řasy zatim uspěšně vymitil a co2 spustil tak uvidim co se bude dit!? a co tak ta teplota co jsem zvednul na30 stupňu,při lečbě krupičky?
15.06.06 18:00:08  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSid (-12-11-10-9) – Podzim v akva
Pavle, někde tady jsem přislíbil stručnost. A vidíte, kam jsem to dopracoval...
Ten rychlý nástup řas po odstavení CO2 jsme si vysvětlili. A týden je dostatečně dlouhá doba, aby k takové expanzi došlo - živin bylo ve vašem akváriu určitě dost (PMDD).
Píšete, že jste „nehnojil CO2 jen asi týden, takže se hodnota pH nezměnila“. To se jen domníváte, že se nezměnila, nebo jste pH měřil? Je velmi pravděpodobné, že se pH zvýšilo. (Zkuste si „cvičně“ změřit změnu pH v závislosti na obsahu CO2). Mechanismus možného poškození rostlin zvýšenou koncentrací amoniaku jsem popsal. Nevyloučil bych ani možnost, že tato změna mohla vyvolat u ryb nástup kožovcovitosti. Mám podobnou zkušenost, kterou si vysvětluji tím, že dostanou-li se ryby vinou výrazných změn prostředí do stresu, objeví se u nich krupička, přičemž lze v podstatě vyloučit možnost nákazy „z vnějšku“. Přítel v rámci boje se sinicí zkusil doporučované zatemnění nádrže. Již druhý den zjistil výraznou invazi kožovce, zejména na červených neonkách, přičemž dlouhodobě žádné příznaky onemocnění až do té doby ryby neprojevovaly. Průvodním jevem onoho zastínění bylo snížení teploty o cca 4-5˚C, které, jak předpokládám, bylo spouštěcím mechanizmem invaze.

Pokud se pH prokazatelně v době, kdy jste nehnojil, CO2 nezměnilo, celé mé vysvětlení „padá“. Jestli mohla vámi popisované zdecimování rostlin způsobit zvýšená teplota při léčbě krupičky, si netroufnu odhadnout. Předpokládám však, že naše úvahy sledují lidé zkušení, a že se k danému problému vyjádří.

Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení

Vypsat podobná témata v diskuzním fóru

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny Přidat reakci Zpět na seznam sekcí fora

© RYBICKY.NET - o webuRSSReklamaHledatNapište námMapaVzhled • Hosting: Vpnet.cz • 20.11.08 13:02:53 • 0.864 s