pH - význam a měření
Spatny neni aquar

Od BEN TEST podle mých zkušeností není moc přesný, asi jako každé kapkové testy

Ale např. test na PH od Rataje je daleko lepší

Starší reakce
Ja jsem pro to ukoncit - udelal jsem co jsi chtel a snad bude vse OK
Dohánět takhle obsah CO2 bez řídící jednotky je drobet nepraktické. Je lepší si vodu připravit a pomocí přidávání CO2 jen PH udržovat.
Myslím si, že celou dobu říkám totéž a jediný důvod, proč jsem na toto téma reagoval, je, že Ghostik uvažoval zhruba v tomto kontextu:
"snížím pH vody s alkalitou 2 st. pomocí vody s alkalitou 0 st., a dál budu pH udržovat pomocí CO2, a to bez kontroly řídící jednotkou".
Tohle mi přišlo jako nepříliš šťastné řešení, proto jsem doporučil nejprve zvýšit alkalitu.
Napsal jsem, co jsem považoval za nutné a už se mi nechce stále dokola opakovat to samé...

Pro mne je toto téma uzavřené.

Neboj se toho. Nekde v polovine diskuze jsem daval grafy, zmerene kolisani ph u me v akvarkach. Podivej se na hodnoty, bez pridavani co2, a rozhodne nemohu rict, ze by mi rostliny i pri "skromnych" svetelnych podminkach nerostly. Podivej se i na moji vodu, jeste mekci a s mensi alkalitou nez tvoje ....
Samozrejme, mohlo by to jit i lip, s co2, lepsim dnem ...
Jen pro krevetky jsem zacal nosit v lahvi tvrdsi vodu z prace, a obcas jim trochu supnu. Od te doby zacaly mirne pribyvat. Ale cim to presne je, nevim, udelal jsem zmen vic.
Pro informaci je toto voda pro tydeni vymenu ( 50 litru do 200l AQ ) v zabehlem AQ po odkaleni !
Tudis to neni voda pro bezny provoz AQ !!
Nyni mam vodu v AQ tuto:
NO3 25mg - stazeno pomoci AMTRA NITRAT z puvodnich 50mg nez jsem doresil vodu na vymenu
NO2 0mg
GH 7
KH 2 - za jste mne pleskovali :o)
P 1,5mg
Fe 0,25
PH 6,8 - 7,2
Tudis ta voda ma naredit tyto hodnoty !
Edit:
Vodu z vodovodu mam PH 8, NO3 15-40, P neco nepatrne tam je
Nelibylo se mi to PH a tak jsem schanel neco kyseleho jako treba z toho lesa !
Ještě jedna maličkost. Doufám že jsi dno podrobil zkoušce v octě.

Dohánět takhle obsah CO2 bez řídící jednotky je drobet nepraktické. Je lepší si vodu připravit a pomocí přidávání CO2 jen PH udržovat.

Předpokládám, že - tak, jak tu bylo opakovaně konstatováno - bude Ghostik i nadále přidávat CO2.

NO3 se dá "spravit" KNO3; K se taky může hodit. Na ostatní živiny taky nejspíš dojde, to ale záleží na tom, jak "pojedou" kytky.

"Lepší" voda by pro mne byla s GH 6-7, ale jinak to jde.

Pokud chceš množit ryby tak ano, ale pro rostliny nic moc. Obsah CO2 9 mg/l je mizérie. Ph by mělo být 6,5 - 6,6. Nulové hodnoty NO3, také neznamenají žádnou výhru.

No tak je to tu. Voda z lesa namichana. Nakonec jsem tam prisipal do cca 55 litru vody 7g jedle sody. Po radnem promychani a odstati zhruba zatim necele tri hodiny jsou takoveto vysledky.
PH 7,1° puvodne bylo 4,6°
KH 4° puvodne bylo 0°
GH 2°
NO3 0mg
PO4 0mg
NO2 0mg
Fe 0,1mg
Myslim si ze lepsi vodu jsem si asi nemohl prat nebo snad ano ?
Jo to je presne ten co mam namysli. Uz se dlouho na nej chystam ale stale nejsou manny :o(
Takze dle vase nazoru nevadi ze PH kolisa od 6,8 do 7,2 ?
Pokud to nevadi tak se tim nebudu tolik honit a trapit :o)))
Tak se mi voda prez den vratila na 7,2 PH :o( ... Tak nevim jestli te spravna cesta vede zrovinka tudy...
A co jste čekal? Že bude pH stále klesat? Z toho bych měl spíš obavy, než z toho, co popisujete.

To, že se přes noc (za tmy) pH snižuje a přes den (za světla) zase zvyšuje, je naprosto přirozené. (Hlavní příčina - příjem-výdej CO2 rostlinami.)
I když si podle vámi uvedených hodnot vody nemyslím, že by to bylo nutně třeba, ale asi bych si na vašem místě pořídil počítadlo bublinek, (pokud ho již nemáte), a polehoučku bych si zkusil tyto hodnoty "doladit" pomocí dávkování CO2.
(Samozřejmě, že půjde jen o hrubě orientační hodnoty, adekvátní kvalitě dostupné "měřící techniky"). Láhev s možností regulace sycení plynem máte, tak proč to nezkusit?
Dnes jedu pro vodu z lesa a zkusim ji zdvihnout jedlou sodou na 4KH a uvidim kolik bude PH jestli min jak vodovodni voda tak hold budu muset jezdit do lesa pro vodu - nic jineho nezbyde.
Nemyslím si, že byste musel, (viz výše), ale zkusit to můžete. A dejte vědět, jak to dopadlo.
EDIT: Než to doklepu, je po diskusi...
... pripadne za podobnou cenu primo rizeni:
cgi.ebay.com/…
(ghostik myslim psal, ze ho hledal)
Jak CO2 rozpouštíš, máš počítadlo bublinek, je takový orientační vzoreček:
počet bublinek za minutu = °dKH x objem akvária v litrech / 50 Já dávám skoro dvakrát tolik.
Dostat se na požadované PH je trochu problém, ale bez PHmetru bych to nezkoušel.
www.e-pristroje.cz/….
www.akvarko.cz/… ghostik napsal: Tak se mi voda prez den vratila na 7,2 PH :o(
To abych tam tu lahev CO2 hodil celou :o(
Tak nevim jestli te spravna cesta vede zrovinka tudy .
Dnes jedu pro vodu z lesa a zkusim ji zdvihnout jedlou sodou na 4KH a uvidim kolik bude PH jestli min jak vodovodni voda tak hold budu muset jezdit do lesa pro vodu - nic jineho nezbyde.
Ja porad nechapu, v cem mas s tim Ph problem? To, ze ti Ph pres den stoupne, je u zarostleho akvarka se svetlem uplne normalni, v noci zase klesne. Delaji ti snad problem rostliny, na kterych vidis nedostatek co2? Proc trvas na 6.8? Pokud chces stalou hodnotu cely den, nezbyde ti nic jineho, nez ridici jednotka. A i tam budou vykyvy, jednak zpusobene nastavehou hysterezi, jednak presnosti mereni. Drzet ph v rozmezi 0.2 je hodne narocny ukol. Uvedom si, ze ph stupnice je logaritmicka.
Tak se mi voda prez den vratila na 7,2 PH :o(
To abych tam tu lahev CO2 hodil celou :o(
Tak nevim jestli te spravna cesta vede zrovinka tudy .
...kdyz budu menit vodu ... bude vykyv priblizne ze 7 na 7.25 coz asi by nemnel byt problem...
Jsem téhož názoru.

ghostik napsal: CO2 bezi dal uvidim rano kolik tam bude. Mam zaple i vzduchovani - vim ze to zase CO2 vyhani ale mam dost rybicek a mam strach ohledne kysliku.
Mám také zapnuté CO2 24 hodin denně, mám láhev z hasičáku 5kg CO2, ženu ho tam přes lipové dřívko a bublinky jsou nasávány do vnějšího filtru a voda obohacená o CO2 se vrací zpět do akva (150l), takže bude rozpuštěno dost vysoké procento CO2 a všechno je vpohodě, žádný problém se nikdy nevyskytnul. pH se pohybuje okolo 6,8, nejsem schopen lépe změřit (kapkový test), ale nad 7 jsem se nedostal nikdy. Vzduchování nepoužívám.

Tak jsem rano mrkl do AQ a vse zive - uf
PH kleslo ze 7.2 na 7
Ted uz jen kdyz budu menit vodu 50l z vodovodu s PH do 8 tak jsem to spocital ze v AQ bude vykyv priblizne ze 7 na 7.25 coz asi by nemnel byt problem ani pro ryby co vi na to ?
Akorat ze tedy CO2 bude pustene 24hod.. Uz se ale poohlizim na Ebay po PH metru s vystupem pro CO2

CO2 bezi dal uvidim rano kolik tam bude. Mam zaple i vzduchovani - vim ze to zase CO2 vyhani ale mam dost rybicek a mam strach ohledne kysliku.
Nobody napsal: CO2 - ano,ale až po ponechání vody působení okolního prostředí.
No, prave ze ne

...rano v 6 ...PH 7,2 ...v 18 ma 7,2...
Tak udělejte, co jsem vám napsal - nechte zapnuté CO2 i přes noc etc., etc. ...
CO2 - ano,ale až po ponechání vody působení okolního prostředí.

Co takhle moderní:
Mechanický filtr - UV - membrána - hornina: výsledná vodivost=120,aby voda byla pitná.
Vynechávám horninu a výsledné pH je 7.

CO2 nevypínám jede 24 hodin.

Jinak rano v 6 jsem meril PH a bylo 7,2 ted jsem ho meril v 18 a ma 7,2 a to celou dobu od 6 bubla CO2 :o( Jinak jsem si ted uvedomil ze CO2 zapinam v 6 a vypinam v 21:30 takze jede skoro 16 hodin denne a uz treti den se nemohu dostat pod 7 po tom zdvihnuti KH ze 2 na 4,5 :o( A to jsem uz prilil i 20ml kyseliny ktera to stahla o 0,2 stupne ( z 7,4 ) - to byla jedina reakce :o(
Burcak nemam. Udelal jsem si to prez lahev 1,5kg od hasiciho pristroje jen zatim jeste nemam elektroniku a zapinam to rucne rano v 6 kdyz jdu do prace.
Tak ja to testnu a uvidime.
Otrávit rybky CO2 si můžete i přes den... To jsou ty "brekule".

Nevim jestli je dobry napad bublat i v noci kdyz nemam hlidani PH - mam z toho strach ! Pridaj se k tomu rostliny a muze se to v noci zhoupnout a co pak ? Rano jedine pozbirat mrtvoly :o(
Pokud neděláte s burčákem nějaké brekule

, nic vašim rybičkám nehrozí.
Neumím si představit to tempo, s jakým by vám musely rostliny v průběhu světelné části fotosyntézy odčerpávat CO2, (a ostatní živiny spolu s ním), aby v temnostní fázi fotosyntézy hrozilo otrávení rybek tímto plynem...
Jinými slovy - pokud si můžete dovolit snižovat pH a alkalitu (už tak docela nízkou) pomocí vody z lesní studánky a do toho ještě přes den přidávat CO2 kvašením, co by se mohlo stát, když vynecháze studánkovou vodu, zvýšíte alkalitu jedlou sodou a necháte CO2 bublat přes noc?!
Mělo by se stát to, že se voda obohatí CO2 a sníží se pH. Rostlinkám to spíš prospěje a rybkám neublíží.
Chcete-li mít jistotu, můžete zkusit výjimečně na noc burčák neodpojit, sednout si s baterkou k akváriu a do rána průběžně pozorovat rybky, jak budou tuto novou situaci snášet.
A nebo běžte klidně spát. Změřte pár dní po sobě pH večer a ráno a pak nás informujte, jak se věci mají.
Ja nic testovat nechci a kyselinu lit taky ne :o(
proto jsem vodu redil tou dovezenou jediny co mi to delalo bylo 2°KH a to jste mi zacaly vsichni rikat ze je spatne - i kdyz jsem zadny problem zatim nevysledoval ani ve vykivech PH.
Jinak jsem byl spokojen a zadnou chemii nemusel pouzivat.
Nevim jestli je dobry napad bublat i v noci kdyz nemam hlidani PH - mam z toho strach ! Pridaj se k tomu rostliny a muze se to v noci zhoupnout a co pak ? Rano jedine pozbirat mrtvoly :o(
... "S čím může reagovat H+,aby došlo k vytvoření"kyseliny"ve vodě z RO?Nebo vodík sám o sobě reaguje kysele?" ...
H+ reaguje s vodou za tvorby oxoniového kationtu H3O+. Ten může proton zase odštěpit a proto je třeba na něho pohlížet jako na kyselinu. Filipsi má skutečně pravdu, permeát může být dost kyselý. Proto také lepší modely reverzních osmóz mají ještě za membránou zařazený ionex. Celý komplet se pak skládá ze čtyř modulů: mech. filtr - patrona s aktivním uhlím - membrána rev. osmózy - ionex.
Ze by CO2

?
Ghostik - Fakt to s tebou myslime dobre. Ale experimentuj si s cim chces, v tom ti nezabranime. Kdyz pritom budes vedet, co a proc delas, mozna ti to pujde lepe, a mozna k tomu co piseme dojdes casem sam.
Nechte kyseliny na pokoji a pH snižte pomocí CO2. V klidu bublejte i v noci.
Při pH 7,4 a KH 4,5 si to můžete dovolit. Alespoň si zvýšíte obsah CO2 a podíl volného CO2 a o to vám jde, ne?
(Všimněte si - stačily 3 dny už jsme zase zpátky u tohoto:
14.04., Sid: "...Už jsem psal, že bych (po testování možná až po mírném zvýšení alkality) pH upravil pomocí CO2..." 
)
Tak jsem zkusil zdvihnout KH v akvariu. Bylo tam 2° a PH 6,8°. Nasipal jsem tam postupne pytlik jedle sody (ted si nejsem jisty jestli 14 nebo 16 g ) a KH je nyni 4.5° a PH se zvedlo na 7.4° ( je to 200L akvarko ). A abych se dostal pod 7° tak jsem uz nalil 2x 10ml ACIDU a jsem stale na 7.2°. Jinak CO2 bubla celou dobu 13hod. denne. Tak tudy pro mne cesta nevede
Protoze to je presne to ze jsem nechtel lyt do vody lahve kyselin.
Jeste otestuji jak se zmeni ta voda z lesa kdyz do ni pri PH 4.6° a KH 0° dam jedlou sodu abych zdvyhl PH na cca 6.9 a kolik z toho vznikne vysledne KH
"Kyselost vystupu z osmozy zpusobuje to, ze H+ membranou projde. Takze ph osmoticke vody byva nekde od 5.5 (extrem) do 7."
Teď se možná zeptám úplně špatně.
S čím může reagovat H+,aby došlo k vytvoření"kyseliny"ve vodě z RO?Nebo vodík sám o sobě reaguje kysele?
Že bych měl zrovna štěstí na vodu?Jak na co...!
V podstatě jsem se musel smířit s tím,že některým rybkám to svědčí a jiné nemohu chovat.

Jedině,že by se ze mě stal chemik,který bude vodu neustále upravovat a hlídat parametry.

Ano, muze byt. Zalezi na tom, co vteka dovnitr. Mate asi stesti na chemismus vody. Kyselost vystupu z osmozy zpusobuje to, ze H+ membranou projde. Takze ph osmoticke vody byva nekde od 5.5 (extrem) do 7.
Té kyseliny ti bude stačit hodně málo 5 - 10 mml tříprocentní. Rybám to nic neudělá to se bát nemusíš. Měl by si ale aspoň hodinu počkat než budeš moct měřit.

To si opravdu musíte vyzkoušet sám,co pro Vás bude nejlepší.
U mé vody ze zásady(bylo by to úplně zbytečné)nechovám např.:živorodky,cichlidy střední Ameriky a z jezer Afriky.
Teda...Já se Vás nechci nějak dotknout,ale moje voda z RO,při parametrech vody,kterou jsem již uvedl...výsledek vždy pH 7!!!Měřím digi.
Pro výtěry musím vždy okyselit.
Nobody napsal
Pokud to jde z vodovodu,tak nemá mít více než pH 7,5....
Neni to 6-8.5? Ale je to uz dele, co jsem tu normu hledal. Me tece kolem 6, nekdy i mene.
Dle nejake zpravy co jsem nasel, pomerne velke procento vod v cr v nejakem ukazateli nevyhovuje (myslim kolem 20 procent, ale bez zaruky). Ze studni na nejakem kontrolovanem vzorku asi 90, myslim.
To jsem na tom stejne jen jsem nechtel lit kyselinu do vody jelikoz mne akvarko prosperuje lepe tesne pod 7 PH ale to uz si nejak osetrim. Nyni jsem zvedl KH jedlou sodou na 4,5 a PH vystoupalo na 7,1 tak uvidim az se to trochu ustali jak to bude vypadat
Nobody napsal: Od které doby dělá RO kyselou vodu?
Čím by se měla okyselit?Tam by mělo být právě pH 7.
Takže neutrál.Nebo myslíte,že destilka je kyselá?
No, takrka odjakziva.

. Oproti tomu prava destilka ziskana destilaci varem, opravdu ma ph blizke 7.
V tom máš pravdu,že by to k ničemu asi nevedlo.Voda moc kyselá nebo alkalická zrovna vodovodům moc neprospívá.
Proč by se bavily vodárny s jedním člověkem?...hlavně když platíte.
Já mám vodu z vodárny: UT 1,5 - CT 4,5 - vodivost 135 mikrosiemsů(průměr) - pH 7,1.
Nijak to neřeším,jen chovám rybky,kterým toto vyhovuje.A vše je v pohodě-nesmí se překrmovat a pravidelná údržba(dost častá)je podmínkou.
To abych si zacal stezovat na vodarne ze mam 7,8 az 8 PH pak ti napisu kam mne poslaly ale to ti muzu ric klidne i hned ale proc tu byt sprosty domyslis si to asi sam co ?!?!?!?!?!
Přidat reakci
1 ...... 26 27
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 18989x