Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Mořské akvárium

 

NápovědaFórum » Mořská akvária  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Mořské akvárium
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.02.2011 20:28 švíco
Přátelé, kamáradi,

konečně jsem realizoval můj sen a Seaport, 60l mořské nano akvárium je na světě. Pokud máte zájem, můžete si prohlédnout jeho prezentaci.
rybicky.net/nadrze/11826

Do své prezentace jsem konečně vložil i náklady na jednotlivé položky akvária, takže kdo chce, může se podívat. Předem upozorňuji, že malé neznamená automaticky levné. Za ty peníze co to stálo by se možná dalo vybudovat o něco větší moře. Ovšem já mám nano cube jaksi v oblibě a prostě musím dokázat, že i v malém to bude fungovat. :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2010 22:52 Muž smidakkuba [111] - CichlidyRe: 2lizard
No jo jenže tyhle sety mají stejné nevýhody jako u sladkovodních.Slabé světlo slabá filtrace atd. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2010 22:50 Muž smidakkuba [111] - CichlidyRe: švíco
My mandarýna měli a žral v pohodě aji granulky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2010 22:32 Muž 2lizard [7]
Kdysi jsem po mořských pokukoval a zjistil, že se prodávají i celé sety za celkem dobrý peníz
třeba:
www.akvaria-morska.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2010 20:23 Muž kortezhugo [983] Re: švíco
www.youtube.com/…

...to uz "provokujem" :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2010 19:59 švíco Re: sarkax
Je mi jasný, že to nebude jednoduchá cesta... ale začal jsem pilně studovat zahraniční weby o mořských nanoakváriích a jít to musí. V zahraničí to je běžná věc jako dneska tady sladkovodní nano. Zkusím a uvidím, do tý doby to je jenom hádání jaké to asi bude X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2010 19:49 Žena sarkax [6] - CichlidyRe: švíco
Já čtu se zaujetím tohle vlákno, jelikož i mě se líbí malý mořský reef a s myšlenkou, že založím malé nano, koketuju už také nějakou dobu. Odrazují mě názory, že se v tak malém prostoru nedá udržet biorovnováha, což jsem si myslela i o malých sladkovodních, které ale fungují bez problémů.... Tak už se do něj pusť!!! :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2010 19:38 švíco Re: kortezhugo
Mandarinka je nejhezčí ryba jakou znám. Škoda že pro svoje stravovací návyky je nevhodná do malých akvárií... jinak bych se pro ni rozkrájel. Ale potřebuje velký útes, aby se mohla uživit přirozeně. (náhradní stravu prý většinou odmítá). Mno uvidíme jestli se ježíšek pochlapí jak si přeju a za jak dlouho to zkusím rozjet. Pak se určitě pochlubím :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2010 19:09 Muž kortezhugo [983] Re: švíco
...ja tiez drzim palce :-)

akurat som dnes pozeral Synchiropus splendidus :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2010 11:33 Bobik Re: švíco
Tech navrhu uz si tu mel spousta a akvarko porad nikde. Spis nez porad o tom psat, by to chtelo si ho uz konecne zaridit ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2010 10:44 švíco
Myšlenka malého mořského akvária stále žije. Hodlám svůj heliport III v budoucnu postupně překopat na plně mořské akvárium. Jedná se přecijenom už o "rozumnější" objem (60l). Staří mořští vlkové budou stále nesouhlasit a odrazovat, ale právě proto se s tím chci jednoho dne poprat a sdělit potom zkušenosti ostatním. (ono se remcalo i u malých sladkovodních nanoakvárií a hle, jak to dnes všem funguje kolikrát lépe než velké akvárium) Objevila se řada výrobků, která mi budoucí cestu usnadní. Především jsou to výrobky firmy dennerle. Ten jejich biocirculator je zajímavá věc. Hlavní účel bych spatřoval v sání z hladiny a jako proudové čerpadlo. O filtraci si iluze nedělám (maximálně mechanický filtřík, ale houbu bych spíš nepoužil). Dále se jedná o speciální úspornou zářivku 26W s paticí E27, která půjde bez problémů použít do mého světla. Dále se jedná o vyváženou mořskou sůl určenou výhradně pro nanoakvária od firmy Dennerle. Je sice dražší, ale spotřeba v malém akváriu je zase menší.
Pak už bude zbývat naplnit stávající kanistrový filtr Eheim 2222 phosExem, zeolitem a aktivním uhlím, koupit živý písek a co nejvíce živých kamenů. Nainstalovat osmozu a hurá do experimentu. Mám v plánu měnit cca 20 procent vody týdně, čímž dosáhnu přísunu prvků. (ovšem budu muset míchat přesně) Dávkovat do tak malého akvária prvky zvlášť si moc nedovedu představit. Jak jsem si již ověřil, tak když se udělá kolem krycího skla důmyslné těsnění, tak se není potřeba zabírat odparem... Nejdříve zustanu jen u těch živých kamenů a časem se uvidí. Nějaký ten měkký korál, kreveta a poustevníček....
Nebude to pro mě už tak velká investice, takže se o to pokusím. Je to na spadnutí... otázka je, kdy se rozhoupu, tak mi držte palce :)

PS:Ještě pár odkazů na mnou zmiňované výrobky...

macenauer.eu/…
macenauer.eu/…
www.akvashop.sk/…

Firma dennerla vyrábí i širokou paletu krmení a chemie právě pro nanoakvária. Věřím, že fungovat to bude, bude kolem toho sice trochu práce, ale proto to právě chci dělat ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.09.2010 16:02 švíco
Sice jsem si málé mořské akvárium nepořídil, ale červíček stále hlodá.... Dennerle pro nás připravilo docela zajímavý setík ;-)

www.dennerle.de/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2010 15:13 Žena Nová [0] Re: Pepan
určite sa to dá ale najiac dve rybky
kvalitná fitrácia pravidelná udržba vody
to niaký korál hodne zdaru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2010 15:08 Pepan – Mořské aqua bez techniky
Tohle jsem kdysi zkusil taky. Dovezl jsem si z Itálie několik sasanek, pár raků poustevníků, něco málo sláviček mnohotvarých a vše jsem umístil do 65-litrového akvária, kde už rostly řasy. Vydrželo to asi dva roky, přičemž první odešli postupně raci poustevníci. Sasanky a mlži byli mnohem odolnější, ale na stálý chov to rozhodně není.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2010 09:57 švíco Re: švíco
Když už jsem to tady nakousnul, tak přihodím o konkrétní typy techniky co hodlám použít.... věcné připomínky jsou vítány, ovšem nechci slyšet, že moře v tomhle objemu nejde udělat a že se na to mám vykašlat :) Všechno jde, když se chce...

Teď k věci,
Předem uvádím, že akvárium nebude obsahovat odpěňovač a chlazení... bude se skládat z 20l nádrže, osvětlení a filtru....

Nádrž: dennerle 20l
www.4life.cz/…

Osvětlení: 1x 11W (oceanic white 10000K) + 1X 9W (blue 7200K)

www.akvarista.cz/…

shop.rataj-spk.cz/…
(Světlo na miniakvárium IKOLA 9W)

Filtr závěsný: Eheim Liberty 2040

www.akvarista.cz/…

Nádržku hodlám založit s již zaběhnutým filtračním mediem, živou vodou z fungující velké nádrže, živým pískem a živými kameny...
Kromě živých kamenů hodlám pořídit méně náročné druhy měkkých korálů, nějaké řasy a 2 poustevníčky...

Vím že odborníkům na moře zřejmě vykouzlím úsměv na tváři, ale zkuste to brát jako pokus, kterým bych rád zjistil a ostatním ukázal, zda to jde, či ne.

Určitě budu rád za nasměrování k lepšímu a vhodnějšímu vybavení, nicméně požadavek je na nízkou cenu a dobrou dostupnost pro každého...

dále uvedu, že mám k dispozici místnost, kde i v létě drží teplota konstantní výši, takže nepředpokládám problémy s přehříváním. Topítko bude přesto součástí vybavení, hlavně z důvodu poklesu teploty v noci.

Míchání vody v mém případě odpadne, jelikož si budu vodu odebírat již namíchanou v mořské akvaristice. Můj dotaz zní, jak dlouho je voda schopná vydržet "zdravá" v kanistru se vzduchováním?

díky všem, doufám, že se podaří něco kloudného vykouzlit

Pro ty koho by to zajímalo, tak reef.sk jsem rozjel na téma 20l moře debatu....

reef.sk/… ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2010 13:36 švíco Re: entlio
Ještě jsem akvárium nepořídil, ale daleko od toho není. Včera jsem byl opět sbírat moudra v mořské akvaristice a vidím to optimisticky.... Jejich nádržka je stále nádherná s minimální údržbou. Prý stačí výměna 2l vody týdně, takže buď si pořídím větší kanistr jako zásobník, ve kterém budu vzduchovat a skladovat vodu namíchanou přímo v akvaristice nebo si k nim každé pondělí skočím s bandaskou... ;-) Jinak mám dohodnuto zaběhnutí filtračního media ještě před založením akvária a půjde do toho živý písek a živé kameny, takže předpokládám minimum problémů... snad :)

Jo a ještě bych dodal, že celý ten pokus s minimořem se odehraje ve 20l krychličce od DENNERLE. Samozřejmě s patřičným osvětlením a filtrem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2010 20:00 julessk Re: švíco
www.reef.sk to je na vsetky otazky numb.1, Morske minicko fuha. Aj tym co maju more a vedia co stoji udrzat vsetko pri zivote, kontroly roznych parametrov vody sa pri vyraze morske nanoakva urcite len usmievaju. Napr. kde u minicka date sedimentacny filter, vnutorne cerpadlo, odpenovac, voda z RO a o poriadnom svetle ani nehovoriac? Budete si miesat morsku vodu v 2,5L flasi od koly? Aj ked sa podari to zalozit nebude ma zaujimat ako to vyzera, ale ako dlho to bude normalne fungovat. Uz sa tesim a drzim prsty ... ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2010 18:11 Muž entlio [8] Re: švíco
jak to dopadlo, je po Vánocích :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2009 09:49 švíco – all
Hlásím, že jsem téměř rozhodnut pořídit pod stromeček set mořského mini akvária AZOO 28l. V odborné prodejně jim dlouhodobě set funguje. Hned od začátku dostane akvárium živý písek, živé kameny a vodu ze zaběhlé nádrže (které bude zásoba na několik týdnů po založení), takže rozjezd by měl být o dost snadnější. Osádka se bude skládat ze dvou poustevníčků a krevety. (na rybu zatím nemyslím)
Pokud vše klapne a akvárium koupím, udělám prezentaci od začátku pro všechny, kdo nevěří, že to nelze udělat a hlavně pro ty, kteří chtějí zkusit něco podobného... :) Důležité ovšem je mít k ruce odborníka a místnost se stálou teplotou (hlavně v létě) ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2009 21:09 kreten Re: Danushkaa
Velmi pěkně píše ing. Vala o zakládání mořského akvária v časopise Aquaristik č. 4 a 5
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2009 13:34 Muž xxsharkxx [19] Re: Danushkaa
muže být samozřejmě menší.Na dva sapínky klidně i 100L ale začátečník takové moře bude jen těžko udržovat při životě.Je pořeba brát v potas že se tvoří celej uzavřenej ecosystem a ne jen nádoba z vodou a rybkama.Ikdyž pokud by se dělala pouze prázdná nádrž kdfe dekoraci tvoří pár kamenů a rybky tak by to nevyšlo tak draho a udržet by to mohl i začátečník.V takovém případě ale je potřeba zapomenout na korály
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2009 12:39 Muž kortezhugo [983] Re: Danushkaa
...no morske nie je "sranda" - ako pise filipsi 200l a viac a treba si pripravit dost penazi...
...osvetlenie,filtre,chemia - je to dost narocne...
...korali,rybi...
v pohode sa dostanes na tich 20-25000
X-) ale inac je to parada - keby som som tak mal "na to" ?

...no pod 200litrov sa pri morskych "nechodi" ale teoreticky to moze bit aj mensie...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2009 12:32 Danushkaa Re: filipsi
Tak to jsem zaskočená, domnívala jsem se, že pro 2 rybičky, pro začátek, bude stačit něco menšího... Určitě se na ty ostatní diskuze podívám, jen se ještě zeptám, z jakého důvodu, tak velké.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2009 12:31 Muž xxsharkxx [19] Re: Danushkaa
v ideálním případě je pro tebe vhodné koupit nějaký už fungující komplet třeba od někoho kdo prodává na Reef.sk
Mrkni na tyto stránky a zjistiš co je vše potřeba a dobře zvaž jestli do toho opravdu pujdeš.Jinak takový komplet se čas od času oběví se skříní,filtrem ,světlem a základním životem i do 20.000.Je to pro takové využití asi nejlacinější možný zpusob jak do toho hupnout.Jinak já raději prferuji pořádně nastudovat problematiku,pak si navrhnout projekt a nechat prokonzultovat se zkušenými "mořskými vlky" a poté se pustit do realizace.Tato verze udělá větší radost X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2009 12:25 Muž filipsi [1295] Re: Danushkaa
Je tady diskuzi na toto tema vice, osobne bych to odhadl na nejakych 200l, a minimalni pocatecni investici 20-25k. Projdi starsi diskuze, a treba stranky venujici se pouze morskym akva, treba reef.sk, atp.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2009 12:09 Danushkaa – Mořské akvárium
Chtěla bych poprosit, jestli se zde najde někdo, kdo by mi poradil, v pořízení mořského akvária, jaký by měl být minimální objem pro cca 2 rybičky a další věci, které potřebuji k provozu, přibližné cenové relace pro pořízení toho akvária. Předem všem děkuji za všechny reakce, ze kterých se snad něco dovím.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.10.2009 00:08 Muž xxsharkxx [19] Re. flax
Prosím Nezačínejte dělat moře v tak malé nádrži!Ani to nezkoušejte protože je to u zkušených většinou stejně předem odsouzeno k zániku po jisté době a u těch kdo moře nikdy neměli tak je to hračka na hodně krátkou dobu v řádech několika dnů no

Taky jak zde padl názor že je oky u sladké začít s malým AQ - to vám neberu ale u moře je to holej nesmysl a vyhozený prachy včetně zbytečně vynaložené námahy která zkončí leda zklamáním a nezdarem.

jinak samozřejmě udělat Nano reef každopádně jde i ve 30L ale je to finančně dost nepoměr proti tomu co vám nádrž nabídne za potěšení.Co vše taková nádrž potřebuje je na dlouhý povídání.Stvořit fungující nano neef nejde udělat jako instantní polévku ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2009 22:58 flax Re: Amphiprion
Ja nechci minikraby, ani rybicky, ja chci jen 2-3 koralovce....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.09.2009 15:36 Amphiprion Re: flax
Jak víš že to jde? Ten válec či co může být založený 5 dní a co potom?Z vlastní skušenusti: založil jsem si něco podobného pro dva "mini kraby" kteří mi ožíraly měké korály ve velkém akváriu asi za necelý týden se celá nádržka proměnila v hádej co
rozzureny smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2009 15:11 Bexi Re: flax
válec zkresluje ;-) Taky bacha na fotky z internetu. Často bývá vše naaranžované pouze pro focení a pak se to zruší. Takže vůbec nemusí jít o funkční nádrž. Tím neříkám, že zrovna tohle je ten příklad.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2009 13:27 flax Re: Bexi
Valec nebo krychle, hlavne ze to jde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 21:32 Bexi Re: flax
no jsou tam jenom korály ale válec vypadá divně
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 19:57 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: flax
abych řekl pravdu, tak zrovna mě se to moc nelíbí.
Ne že by to bylo už moc malé, ale že to je válec. Pořádně v něm není nic vidět, to ty Nano anky z odkazů je jiný kafe....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 19:48 flax Re: švíco
Fotka k příspěvku Tak tohle akvarko z diskuse na www.jbsoft.it/… je presne! Tak nejak jsem si to celou dobu predstavoval. Ja to chci.... potlesk
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.09.2009 16:51 Muž filipsi [1295] Re: švíco
Ja mam podobny nazor, ze jde zacinat s malym, a ze i je dobre zacinat s malym. A to jak v morske, tak ve sladkovodni. Predtim si spoustu veci nacist, prostudovat, a vrhnout se do toho. Investice bude nezrovnatelne mensi, a to jak u more (tam hlavne), tak u sladkovodniho.
Protoze, kdyz je nekomu porazene "to je male, zacni s vetsim, lepsi stabilita, atd ....", a ten clovek toho neprecte dost, z toho precteneho dost nepochopi (to nekdy snadne neni, a zkusenost v pozorovani a odhadech co "to" chce se nenahradi), ceka ho s velkou pravdepodobnosti katastrofa i u velkeho. V pripade more ohromna financni (nejen) skoda v zivych kamenech, rostlinach a zivocisich, v pripade sladkovodniho financne mensi, ale ...
Proto rikam, male proc ne, i kdyz se o malych tvrdi (u more urcite opravnene, nevim, nemam zkusenosti, u sladkovodnich bych mozna pochyboval, mala mi jdou lepe nez velke) tvrdi, ze nejsou pro zacatecnika, ze nejsou stabilni ...
Zustava u nich ta vyhoda pouceni se z chyb a mene bolestneho znovuzalozeni.
V neposledni rade je dobre zkusit male, zda vubec je akvaristika vhodny konicek, jestli bude bavit, jestli mu delsi dobu obetuji nejaky ten cas a penize, a ona mi na oplatku prinese muj dil radosti ...
Funkcnich (i dlouhodobe) nanoreefu existuje dost, tak proc to zodpovedne nezkusit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 16:01 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: flax
no vidím že se to tu rozjíždí, a tak jsem hledal a našel jsem set 14 galonů a mrkněte na zářivky :

www.aquabuys.com/…
a ještě jeden dobrý odkaz, s popisem co je vše nutné k provozu takové 29 galonů nádrže.

mě by v tom stačili ty krevetky, třeba tahle rybicky.net/atlasostatnich/krevetka_sarlatova než pruhovaná. V Brně jsem je viděl na Táborské obě, ale šarlatova se mi líbí víc.
a tu je ten odkaz: www.melevsreef.com/…

ještě přidám pro ty co je to zajíma nějaké forum:
www.thereeftank.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 15:22 flax Re: Amphiprion
Aha tak to mne nenapadlo s tim svetlem, je to ale pochopitelne. Skoda, jemny pohyb koralu pod vodou pusobi velice uklidnujicim dojmem. V tom pripade se budu muset poohlednout po nejake exotictejsi, sladkovodni variante a tam uz si snad budu moct dovolit i nejakou mini rybicku i kdyz to bude nejaka nano cube 10-20L. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 14:53 Bexi Re: Amphiprion
kde kdo si myslí že moře je něco jako vyšší level akvaristiky,ale to není pravda.Třeba korály potřebují hodně světla(v přírodě rostou hlavně u hladiny a ještě v tropech tak si vem kolik W takové zářivky musí mít) taky se musí krmit,nejsou to kvítka,takže když někam na dělší dobu odjedeš tak je můžeš najít mrtvé.Prostě moře ti nedoporučuji a už vůbec ne jako miniakvárko ne
P.S loskutákům nevěř,jsou to k****
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 14:19 Johan Re: Amphiprion
Tak za prvé žádný mořský rostlinky kromě řas a chaluch neexistují!!! Opravdu? Zkuste si to ještě ověřit :) . Vím jitě, že jich najdete hodně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 13:52 Amphiprion Re: flax
Tak za prvé žádný mořský rostlinky kromě řas a chaluch neexistují!!! no A za druhé žádný koral se nespokojí z obyčejnou lapičkou takže pokud tam nechceš mít alespon 50cm special zářivku pro reefi tak se na to vykašli!!! no ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 13:17 flax Re: švíco
Parada, kdyz tak potom poreferuj jake jsou moznosti jen u toho koraloveho moreskeho akvaria bez rybicek, diky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 13:03 švíco Re: flax
Bohužel nám asi nezbyde nic jinýho než to vyzkoušet osobně... Já jestli se do toho pustím, tak si nechám určitě dobře poradit v té akvaristice, kde to mají hotové na pultě. Ještě to nechám projít hlavou, ale líbilo by se mi to hodně jako protipól k mému sladkovodnímu miničku ahoj Schválně zjistím nějaké podrobnosti o té nádržce a potom sem napíšu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 12:38 flax Re: švíco
Presne tak, ja nemam tendenci v tom pestovat zadne rybicky ani nic jineho. Proste bych jen rad mnel na stole kousek pekne nasvetleneho koralu v pisku s nejakyma dvema, trema peknyma morskyma rostlinkama. Takovy kousek exotiky co by mne evokoval dovolenou a zaroven slouzil jako lampicka na stole. Nechce se mi verit, ze na ty tri rostlinky by nestacilo male 10L nano akvarium, nebo i ty jsou tak narocne na udrzbu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 10:06 švíco Re: sollik
Jak říkám, znám paní co má moře v 25l a údržba je prej jednou týdně výměna 10procent vody... stabilita vynikající, ovšem nesmí ti v tom nic pojít, pak je problém když si toho nevšimneš. Mně taky každej zrazoval od miniakvária (sladkovodního) a musím říct, že je tak stabilní, že ho nerozhodí ani převoz každej semestr o 60km jinam :) Řasy vesměs žádné, krásně fungující systém... a to je všude pořád řečí, že v tak malém akváriu (18l) nejde udělat nic pořádnýho hmm

A podle mě musí jít začít i s tak malým mořským akváriem.. akorát to prostě bude trnitej začátek (ikdyž pokud se použije živé dno, živé kameny a kus filtračního media ze zaběhlého akvária, tak to nemusí být problém tak velký). Začít se dá se vším, ale musí se to dělat s ROZUMEM. Takže nenarvat do 10l tři klauny, sasanku a mořského koníka... :-P Kdo ví, třeba to někdy zkusím, založit nějakou nádržku s jedním živým kamenem a pak poreferuji, zda mi za to ten pokus stálo (mně osobně by stačilo udržovat na živu nějakou fialovou a červenou řasu + rostlinku).. když to nevyjde, tak se to holt dá vždycky předělat na sladkovodní :) A hlavně mě to nebude stát bambilion.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 10:00 Muž sollik [257] - CichlidyRe: Mrakoplash
No je fakt, že počáteční investice bude podstatně menší, než zařizovat nádrž 250 l a více, ale o to horší to pak musí být na údržbu a udržení jakés takés rovnováhy. Těch pár deci rozhodí kdejaký prd.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 09:13 Mrakoplash Re: Semtex
To je hezounkej návod, skoro bych to i zkusil. Ono to ale bude chtít víc než jen návod :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 08:49 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: švíco
tady je celkem pěkný odkaz na to jak si zprovoznit mořské Nano AQ:

www.ultimatereef.net/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 07:44 Bexi Re: kaote
nestraším,páč zanést si straška,nahožábrnné plže.... je jak u sladkovodních akvárií zanést si s kvítkama šneky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2009 23:10 kaote Re: Bexi
nestraš straškem smich

Although it happens rarely, some larger species of mantis shrimp are capable of breaking through aquarium glass with a single strike from this weapon
rozzureny

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 5 6

Zpět na obsah sekce Mořská akvária • Zobrazeno 9219x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12208-morske-akvarium?od=144