Přihlásit se RYBICKY.NET »

Otrava ryb

NápovědaFórum » Nemoci  

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Otrava ryb
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jamajcanRe: baletka
Je vážně moc těžko,rezolutně určit příčinu.Při otravě Co2/mám osobní zkušenost/,se ryby obecně,drží při hladině,kde hledají nejmenší koncentraci.Osobně bych se orientoval,někde,k těm dusitanům,popř.Nh3.Ale je to opavdu jen moje teorie,kterou nikomu nenutím.Nenapsala jsi,čím jsi začala hnojit?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - baletka Re: jamajcan
OK, takže to mám přece jen přičítat těm dusíkům? Já opravdu nevím, jak se taková otrava projevuje, zatím se mi to nestalo. Ale možné je obojí. Každopádně budu obojí chvíli hlídat a přiškrtím i to hnojení. Nějaký čas jsem měla akvárko poměrně stabilní, takže jediné, co to mohlo rozhodit, bylo právě ono. Edit: a z otravy dusíkem by se během deseti minut vzpamatovaly?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jamajcanRe: LiborSprysl
Sybila i Libuše,můžou blednout závistí :-) Z čeho jsi věštil?Z kávové sedliny,nebo z čajových lístků? hop No nevím,ale při otravě/přidušení/ Co2,se ryby u dna rozhodně nedrží.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: baletka
No tak sláva...selhala jen technika... palec
 Reagovat na tento příspěvek 3  - baletka Re: LiborSprysl
Jako vždy miláček... asi je to ještě baví, všechny plavou, zatím to vypadá bez následků, čas ukáže. Spíše mi to přijde, že se nějak urvalo CO2, protože by se podle mě při otravě dusíkem tak rychle nevzpamatovaly, ale třeba mě vyvedete z omylu. Třeba se i omezíte na radu či názor a vynecháte tentokrát rýpání. I když.. asi by mi u Vás i chybělo ;-)
 Reagovat na tento příspěvek -1  - LiborSprysl Re: baletka
...ale změnila jsem tento týden způsob hnojení...Je nutné si více myslet? Myslím, že jinak asi nikdo tušit nebude, příznaky vypadají spíš na dusíky, ale mohou být otrávené ledasčím, nebo ledaským - třeba už je to s vámi nebaví :-)...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - baletka
Zdravím, snad je toto příslušné vlákno... Jak rozeznám otravu dusíkem od otravy CO2? Dnes ráno jsem našla ryby nalepené na dno (všechny cichlidky), vybledlé, zvýrazněné pruhy, neonky v jednom shluhu, altispinosy čumákem nahoru a jedna šla do vývrtky. Zdá se mi, že mají zčervenalá žábra, ale nijak zásadně, po výměně první třetiny vody začaly některé i žrát, ale mám pocit, že ty vysokoploutvé jsou hotové. CO2 jede pořád stabilně stejná dávka, ale změnila jsem tento týden způsob hnojení, tak to tipuji na N. Včera bylo ještě všechno naprosto v pořádku nebo jsem si přinejmenším ničeho nevšimla. Co si o tom myslíte? Děkuji.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Jiri_99 Re: romant
ááá, i moje drahá polovička má tento názor. Pořád se tomu tak nějak chci vyvarovat..
Ale ten Nitrivec vypadá dobře. Díky za radu. potlesk
Jinak ve filtru je hrubý, středně hrubý a jemný akvacit + sera siporax mini.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Jiri_99
Hmm, to je nic moc. Použil bych klasiku v podobě Nitrivecu a pokud se ani poté hodnoty vody nezačnou rovnat, tak to bude směřovat ke znovuzaložení.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jiri_99 Re: romant
Dělal jsem co se dalo. Ovšem v mém případě je to trochu horor. Na dně je půdní filtr, křemičitý písek a perlinka s mechem. Takže o odkalení se moc mluvit nedá.. sad sad
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Jiri_99
Odkalil jsi pořádně hloubkově dno?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jiri_99
Ahoj, ukázali se mi v aq ploštěnky. Použil jsem Stop-Hydrin. Ploštěnek mě to sice zbavilo, na oplátku mám ale úplně otrávené akvárko. Už jsou to všeho všudy dva měsíce. Dvakrát týdně měním třetinu až polovinu vody. Náplně filtru jsem před cca měsícem promáchl ve vodě z jiného zdravého akvárka. Ovšem stále a pořád je toto akvárium otrávené. Zelenina neroste, má nepřirozenou barvu. Před pár dny jsem vložil zkušebního okružáka a trochu okřehku. Okružák byl do dvou dní kaput a okřehku se taky dvakrát nedaří.. Čím to může být? Napadlo mě, jestli třeba nějaké "skryté mrtvoly" ploštěnek vodu stále nekazí, nebo nevím.. Jiní živočichové v aq při nalití toho bordelu nebyli, všechno jsem odlovil.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 1  - R romant Re: michalcod
Ty ryby i když teď aplikuješ vodoléčbu, hynou protože jak byly vystaveny tomu špatnýmu prostředí v podobě zvýšených koncentrací N látek jsou tzv. načatý a to nevratně, to se prostě někdy stává. Do akvária bych vůbec nezasahoval, jenom měnil vodu a popř. aplikoval ten Nitrivec, to je fajn pomocník, neb obsahuje mletej zeolit a to je ten kouzelník, kterej na sebe dokáže navázat ty škodlivý N látky a právě proto se doporučuje jeho tzv. doplnění v případě současných výměn vody a ne proto, že by se z vody ostraňovaly nitrifikační bakterie, který tam skoro žádný nejsou a žijí přisedle na předmětech v akváriu, ve filtru a ve dně.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ičin Re: Zoidik
nebo tam vyprat fungující filtr
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zoidik Re: michalcod
Část jich odebereš spolu s tou výměnou vody. Koukni se na návod. Když jsem používal nitrivce pár dní, tak bylo uvedeno, že s každou výměnou vody opět dolít. Samozřejmě poměrnou část odebraná voda/celkový objem.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - michalcod Re: Zoidik
Vodu denně měnit - chápu, ale denně i ty bakterie?
Ono i mezi tím přidáváním bych nechával aspoň týdenní rozestupy. Teď halvně podpořit filtr ve funkci jak bylo řečeno a mělo by to být dobré. Denní výměny vody a přidávání bakterií.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - michalcod Re: Zoidik
byly tam postupně přidávány Samo jelo asi cca 14 dní-vím je to málo, ale muž se stalo..
Ano mohla by se zlepšít. Koukal jsem na akvárko, bylo založené asi před měsícem a teď v něm plave osádka. Kdy tam byly ryby dány? Dávaly se postupně, nebo všechny současně? Ono je dobré s přidáváním ryb tak 3-4 týdny počkat až se ustálí trochu filtr a potom je postupně přidávat aby nedocházel k tomu, co se stalo u tebe.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - michalcod Re: Yirka
Ještě se zeptám...takže když odkalím a vyměním 1/3 vody a doleju vodou odstátou s vodovodu se zamíchanými nitrifikačními bakteriemi tak by se situace mohla zlepšit?
Díky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: michalcod
 Reagovat na tento příspěvek 0  - michalcod Re: bulawaio
Nějaké přímo odkazy prosím?
Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek 0  - bulawaio Re: michalcod
pokud se jedná o problém s dusitany, dusičnany a amoniakem - tedy problémy s bakteriemi zpracovávající N-látky, tak to změříš nejlépe pomocí kvalitních akvarijní testů na jednotlivé N-látky.V lepší akvaristice na ně určitě narazíš
 Reagovat na tento příspěvek 0  - michalcod – Ryby u hladiny
Zdravím.
I po těch výměnách vody co mi doporučil Romant za což mu děkuju, mi postupně hynou ryby-vždy jen živorodky. Psali jste, že tam není dobrá nitrifikace, ale potřebuji to nějak změřit co tam mám za sajrajt..
Jak nebo čím to změřit? Díky za odkzy a ještě jednou děkuji Romantovi.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Emilio
To topítko bude v pohodě, aby bylo s termostatem. Ten vzduchovací motorek je třeba toto www.akva-exo.cz/… . Ten se hodí doma mít klidně někde v šuplíku pro strejčka příhodu i když se nepoužívá. Za ty rostliny pochvala, obvykle to tak nebývá. Podle mě když se zlepší ty intervaly výměny vody a udělá se něco s tou teplotou, tak bych dával beťákovi slušný šance na přežití. X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - EmilioRe: romant
K tomu je zapotřebí kompresor, který se pak uchytí vně akva nebo jak to funguje? Zatím jsem jen četl o vnitřních a vnějších filtrech. Já mam momentálně tento vnitřní filtr: www.akva-exo.cz/… Rostlinky v akva mam a pořád se rozrůstají, že je budu muset za chvíli protrhat, jinak mi to akva zaroste. Plovoucí teda zrovna nejsou, ale v tom snad není zásadní rozdíl? Beťák rád proplouvá spletí listů a ancistruse sem zahlídl po těch listech dokonce skákat. Jinak 25W topítko na budoucí 30 litrovou nádrž je ok?
 Reagovat na tento příspěvek 4  - katterinecka Re: allister
zvláště NO2 je pro ryby velmi toxický (mělo by ho být neměřitelné množství), i hodně vysoké hodnoty NO3 dokáží ryby zabít (přestává se jim okysličovat krev).
To aby se velmi nebezpečný NO2 přeměnil na méně nebezpečný NO3 umožňují nitrifikační bakterie. Když tam dáš ryby příliš brzo, nejsou ještě bakterie dost namnožené (a to ani v případě že je tam naliješ v nějakém přípravku), stejně tak se ryby můžou otrávit když je v akvárku přerybněno.
Bývá nejlepší zaběhnou akvárium aspoň 3 týdny nebo i déle, než se tam vpustí ryby, a i potom přidávat ryby postupně a ne hned celou plánovanou osádku naráz. Když ne tak jsou největší spásou ty časté výměny vody, klidně každý den
To zní rozumně. X-) Mrkni se i po nějakejch plovoucích rostlinách, to mají tyto rybky rády a ve spleti kořenů často relaxují. Pokud se ten filtr tak často ucpává, tak bych možná skusil jednoduchou variantu s bublifukem a vzduchovacím motorkem, to je do akva takovéto velikosti ideální způsob filtrace www.akva-exo.cz/… . Když se ta voda bude častěji měnit, tak se podmínky zlepší a uvidíš do jaký míry to bude pro kondici toho beťáka zásadní.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - EmilioRe: romant
Filtrace tam je mechanická, čistě teoreticky i biologická (mam nejmenší možný filtr a ta polyuretanová pěna je fakt pidi, navíc akva má 12 litrů). Vodu měním (odkalováním dna) pravidelně každých 7-10 dní, filtr jakmile se ucpe (takže taky tak každých sedmí dní). Akva je na topítko imho dost malé, už teď tam na straně zabírá místo filtr se vzduchovací rampou (či jak nazvat ten kus pěnový roury, který zmírňuje jinak silný proudění vody, který rybky nedávaly). Akva jsem dostal jako dárek, takže to nebylo, že bych si ho bez přemýšlení koupil a pak se divil :) Je mi jasné, že by nejlepší bylo 100 litrový akva, ale musím vycházet z toho, co mám (místo mám stejně na max 30 litrový). Budu tedy teď obden měnit vodu a koupím ty patentky. Samec bojovnice se dnes už zdá být lepší a aktivnější. Když jsem nedavno zjistil, že mají mít bojovnice 26 stupňů, tak mě to docela překvapilo. Myslel jsem, že těch 22 zkousnou. Asi budu muset zainvestovat do novýho akva, nějaký 30 litrový set i s topítkem.. Díky za rady!
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R romant Re: allister
Měnit tu vodu, obden nebo i klidně denně 30% objemu akva. Krmit velmi střídmě, do akvária nerejpat, filtr nechat vklidu dělat svojí práci a posílit rostliny, to jsou dobří pomocníci při stabilizaci nádrže, ideál jsou do rozjezdu nějaký rychleji rostoucí stonkovky.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - allisterRe: katterinecka
podle testů na tubě jsme na těch nejvyšších hodnotách. vodu jsme měnily ccá v pondělí,tenhle pátek budeme měnit zas.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katterinecka Re: allister
hlavně měnit vodu a nekupovat nový ryby. co jsou to nejvyšší hodnoty NO2 a NO3?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - allister – prosím o radu...zřejmě otrava
Máme 50litrové aqua ccá 14 dní...rybky koupené 10 dní...měli jsme 10 neonek,8 teter bleherových...nyní umřelo postupně 10 neonek a zůstali jen 3 bleherovky...před 3 dny jsme kupovaly 8 dánio pruhovaných,ty nám naštěstí přežily...po testech a změkčení vody deštovkou,nám naměřené hodnoty ukazují nejvyšší hodnoty NO2 a NO3...Poradte nám prosím...jinak v aqua máme 5 rostlinek ještě 3 pancéřníčci...koupily jsme toxivec a máme i Bio nitrivec,ale hodnoty stále vysoké
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: romant
Jak začne postávat a při plavání se nahýbat, tak je většinou nastydlý labyrint...To bývá fatální
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: LiborSprysl
No, znáš mě, výměna vody to je moje. :) Určitě se bude dát pořídit nějaký topítko do miniakvária a pokud tam není ta filtrace, tak co jinýho než toho beťáka třeba jít vrátit, než tu vodu měnit. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: romant
Topit ve 12 litrech je trochu dřina a když nedokáže spát ve více než 23 stupních, tak pak by možná bylo lepší netrápit beťáka zimou. Tady asi výměna vody moc nepomůže.
Té časté výměně vody, já, a jistě nejen já, říkám vodoléčba. U Tebe je problém i s teplotou, zvedni jí na 26 stupňů v akva, nekrm mraženejma nítěnkama, ale patentkama. Pár dní po sobě měň tu vodu(1/3 akva) a jistě uvidíš zlepšení. Tho krmení jenom střídmě, pravidelná údržba dna a do budoucna pravidelná výměna té vody jednou týdně. Toho ancíka bych někomu daroval a nechal tam jenom beťáka a pokud tam není filtrace, tak tu vodu od teď měň ob den pořád.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Emilio – Apatické ryby
Ahoj,

mám podobný problém jako Tragett. Abych byl co nejstručnější: jsem začínající akvarista, 12 litrové akva založené před dvěma měsíci, vzduchovač, jeden samec bojovnice pestré a jeden ancistrus + rostlinky. Před pár dny (cca 4) začal být samec bojovnice neaktivní a apatický, vždy si někam zaleze a nehýbe se. Při občasném plavání se nahýbá na bok (na bok se občas natočí i když je někde zalezlý). Celkově vypadá vyčerpaně, občas přizavírá oči a zrychleně dýchá (od včerejška tedy naopak spíše pomalu). Dnes mi došlo, že i ancistrus je mnohem pasivnější než obvykle - je už třetí den zalezlý stále na stejném místě. Dokonce ani nejí své oblíbené nítěnky (skladované v mrazáku). Posledních dvou dávek se ani nedotkl. Samec bojovnice se jich taky nedotkl, ale včera aspoň jedl vločky. Nemůže být problém v nítěnkách? Teplota vody v akva je 21-22 stupňů, okolní vzduch 22-23 (výjimečně 24). Teplota není ideální, ale bohužel bydlím v garsonce s jednou místností a spát při víc jak 23 nedokážu. Netušíte někdo, co by mohlo rybám být a jak je uzdravit? Nějaké antibiotika apod. léčiva se mi kupovat nechce, tomu zrovna nevěřím. Včera jsem odkaloval a vyměnil cca 1/2 vody, někde jsem četl že je to možné opakovat každý den, pokud jsou ryby nemocné. Díky za případné rady!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tragett Re: romant
Pridal sem kyky, cca 5kusu, akvarium je hodne osazene, ale nepredpokladam, ze je to tim. Uvidime co vymena a co nam reknou testy.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Tragett
Musíš zapátrat v paměti, co se pár dní nazpět s akvárkem dělo. Ta příčina může být několik dní stará a teď se projevila. Rozhodně bych pokračoval v těch výměnách vody a změřil NO2,Ph a i NH3. Nebyl třeba čištěnej filtr společně s odkalováním? To bývají častý příčiny rozhoupanejch vod v akváriích.
No vesmes pozitivni, jediny, co me zlobi je ten Tercovec, porad je na jednom miste, nehybe se, nereaguje a pomalu dycha ... :-/ ta reakce, jak zacal poletovat po akva skubavyma pohybama byla fakt hnusna, rano me probudila pritelkyne s tim ze se mu neco deje at tam jdu a uz to jelo ..
Jaká reakce byla na tu výměnu vody?
CO2 sem prestal pridavat, ted nejede ani vzduchovani, ani CO2 uz cca mesic ...
V prezentaci píšeš, přes noc vzduchování vypnutý a jak je to s tím CO2? Taky ho vypínáš? Nejsou ty ryby přiotrávený právě tím CO2?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tragett – Neodostatek kysliku?
Ahoj, dnes rano jsem prisel k akvariu a bez jakychkoliv zasahu ryby u hladiny, tercovec s sebou skubal, apaticky plaval a ted jen lezi na dne a pomalu dycha + to odneslo 5 neonek a asi 3 krevetky. Vymenil sem 30% vody a zavedl vzduchovani. Hodnoty vody sem nemeril, nemam testy na NO2 a NO3, ale uz sem pro ne poslal pritelkyni. Teplota 28°, normalka. S akva nikdo nic nedelal, filtrace externi, stale bezi, naplne - akvacit, keramika, substrat. Nikdy se mi to nestalo, tipuju nedostatek kysliku. Jake dalsi opatreni zavest? O toho terce bych nerad prisel :-/

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Jetta Re: JuraS
Tak jsem koukal do aq a asi mněním diagnostiku postižení panceřníčka.

ono ho něco nadnáší a on se nemuže pořádně ani potopit.
asi má něco z plinovým měchířem,nebo je plný vzduchu.
poradí někdo co stím

jdu se kouknout na vhodnější téma třeba něco najdu
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JuraSRe: Jetta
ohřátím vody jen urychlíš možné hnilobné procesy..jen měnit vodu, vzduchovat (ne žádné velké bubliny, co nejjemnější je lépe)..i v přírodě pro ryby nastávají situace kdy vodu nemají zrovna čistou, proudící a okysličenou..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jetta Re: Yirka
ale těm mojim ještě není ani rok. a to polehávání vypadolo fak divně.
dneska už to vypadá oněco líp ale ještě pořád je ve výškách
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jetta Re: romant
přítelkyně už je poučená. je ztoho smutná protože panceřníček (hlavoč) je její nejoblíbenější ryba. a ještě to vypadá na samičku. mám asi 2 samečky a jednu samičku.
to krmení když jsem pryč jsem nechtěl vynechávat-protože si myslím že když dva dny nekrmím, tak těhotný samice od živorodek se snaží ochutnat krevetky (a já moc nechci v aq ochutnaný krevetky).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: Jetta
Na druhou stranu bych nepanikařil. Zrovna paleáti si často rádi spočnou v rostlinkách. Alespoň u mě, zvlášť mají-li již nějaký ten rok.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 4 5

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 5851x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11821-otrava-spatna-voda?od=84