Krupička je nálevník Ichthyophthirius multifiliis neboli kožovec.Cizopasí na rybách ve fázi vegetativního cyklu tzv. trofont.Živí se
poškozenou buněčnou tkání,kterou vytvoří při zavrtávání do těla ryb(tím dochází k udušení ryby).Po dosažení určité velikosti(až
1mm) se uvolní a na jakémkoliv předmětu ve vodě a udělá si kolem sebe slizovou schránku.Tak není problém se dostat do aqa např.na
rostinách nebo na tělě plžů.V ty slizké schránce se buněčně rozdělí až na 2000 nových zárodků a celej cyklus se opakuje.
Takže
pokud člověk zakoupí třeba nějaké nové rybky a jedna z nich má kožovce usazeného na těle či v žábrech kde to vidět není,tak si
zavleče do nádrže první impuls k nepěkné epidemii.
Likvidujeme ho běžnými akvaristickými preparáty(malachitová zeleň,Entizol-na
recept atd.)Nad 28'C se přestává množit.Při léčbě je dobré všechny rybky dát do karantény a zlikvidovat veškeré plže.
Pokud v
původní nádrži nově vylíhnutí kožovci nemají alespoň 3 dny živočicha,na kterého se usadí tak hynou hladem.
Před cca 3 roky jsem si
ho natáhl s novou rostlinou nebo krmením do aqa.Polovina obsádky uhynula(přes vánoce jsem neměl léčivo) a ta druhá se z toho dostala
sama.Dodatečně jsem přeléčil v karanténě.Rybky vrátil zpět asi až po3-4 týdnech a vše ok.