21 • 55 Přihlášení RYBICKY.NET » Akvaristické fórum

Akvaristické fórum

ÚvodRybyRostlinyOstatníRadyOdkazyInzerátyAkceFórumChatNádržeObchodyVýrobky

Vytisknout tuto stránkuZpět na obsah sekce Fórum » Nemoci » Krupička zničehonic 

OT OT OT Odebírat RSS tématu  Dolu
 + přidat reakci • Zobrazeno 128x
06.08.06 21:11:37  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekFreeze (-12-11-10-9) – Krupička zničehonic
Můj kámoš si zařídil nové sladkovodní akvárium měl v něm dobře
zasazený rostliny kameny prostě všechno na pohled čistý a dobrý ryby vybíral pečlivě a tejden asi se jeho akvárku vedlo dobře najednou zničehonic dostali krupičku a polovina z nich mu pochcípali! údržbu dělal pravidelně. nevíte z čeho se to dělá? díky předem za odpověd!
06.08.06 22:39:19  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekRoman (-12-11-10-9) – krupička
Krupička je nálevník Ichthyophthirius multifiliis neboli kožovec.Cizopasí na rybách ve fázi vegetativního cyklu tzv. trofont.Živí se poškozenou buněčnou tkání,kterou vytvoří při zavrtávání do těla ryb(tím dochází k udušení ryby).Po dosažení určité velikosti(až 1mm) se uvolní a na jakémkoliv předmětu ve vodě a udělá si kolem sebe slizovou schránku.Tak není problém se dostat do aqa např.na rostinách nebo na tělě plžů.V ty slizké schránce se buněčně rozdělí až na 2000 nových zárodků a celej cyklus se opakuje.
Takže pokud člověk zakoupí třeba nějaké nové rybky a jedna z nich má kožovce usazeného na těle či v žábrech kde to vidět není,tak si zavleče do nádrže první impuls k nepěkné epidemii.
Likvidujeme ho běžnými akvaristickými preparáty(malachitová zeleň,Entizol-na recept atd.)Nad 28'C se přestává množit.Při léčbě je dobré všechny rybky dát do karantény a zlikvidovat veškeré plže.
Pokud v původní nádrži nově vylíhnutí kožovci nemají alespoň 3 dny živočicha,na kterého se usadí tak hynou hladem.
Před cca 3 roky jsem si ho natáhl s novou rostlinou nebo krmením do aqa.Polovina obsádky uhynula(přes vánoce jsem neměl léčivo) a ta druhá se z toho dostala sama.Dodatečně jsem přeléčil v karanténě.Rybky vrátil zpět asi až po3-4 týdnech a vše ok.
:-(
07.08.06 12:28:02  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLucie :-) (-12-11-10-9) – .
nejlepsi je sůl
07.08.06 16:34:37  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekBuri (-12-11-10-9) – sul
Souhlasim s Lucii, pridat sul a zvednout teplotu o 2 stupne potom i vice a je po infekci, ale i po plzich.
07.08.06 18:17:27  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekKvítko (-12-11-10-9) – sůl nad zlato
Kolik tak soli do jak velké nádrže? mám jen 30l. Díky
07.08.06 18:46:47  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek® – sůl
Na těch 30L bych dal tak půl kávové lžičky já dávám sůl pravidelně rybky už sou zviklé na sůl z krámu kde je kupuji mnohdy je to lepší než ňákej drahej preparát od Sery atd. ;-)
07.08.06 19:19:27  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekneo (-12-11-10-9) – jen sul nestací
Jen sůl a zvýšení teploty nestačí, ta sůl by měla být jako prevence. Ale když některé z vašich rybiček onemocní, všem vřele doporučuju : EXIT od eshy. ;-)
07.08.06 21:03:21  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekRoman (-12-11-10-9) – krupice
Neo nekecá.Věci od eSHa jsou ok.Není to takovej drahej toxoshit jako od tetra či sera.I když to dělaj taky dobře. ;-)
08.08.06 09:46:18  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěveklangosh (-12-11-10-9) – to Roman
Nevím, ale cena např. okolo 140,- (eSHa 2000) mi též nepříjde jako malá, zvláště když obsahuje běžné přípravky jako metylénovou modř, malachytovou zeleň, Proflavin...
Roman :-)
08.08.06 10:18:51  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěveklangosh (-12-11-10-9) – to neo
Sůl i zvýšené teplota by naopak stačit měla a to
teplota - při teplotě vody nad 28 C je rozmnožování přerušeno degenerací cyst (zdroj aquar.cz)
sůl - dochází ke zvýšení produkce kožního sekretu, což parazitu znesnadňuje přichycení na rybě.
Roman :-)

Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení

Vypsat podobná témata v diskuzním fóru

Zpět na obsah sekce Nemoci Přidat reakci Zpět na seznam sekcí fora

© RYBICKY.NET - o webuRSSReklamaHledatNapište námMapaVzhled • Hosting: Vpnet.cz • 20.11.08 12:17:59 • 0.821 s