Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zelený povlak na hladině

 

NápovědaFórum » Řasy » Sinice 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Zelený povlak na hladině
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.02.2022 20:12 Muž Lojza007 [1180] Re: Radekor
Napadají mě dvě věci, zkusit UV lampu a mohl by pomoct i skimmer s vatou, kterou by bylo potřeba několikrát týdně čistit nebo měnit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2022 19:48 Muž Radekor [13] – Zelený povlak na hladině
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, máte někdo prosím zkušenost, jak se zbavit zeleného povlaku na hladině akva?
- Jedná se o akva založeno již několik let, problém se zelenou hladinou se objevil cca před půl rokem, neuvědomuji se žádnou změnu v akva. Akva je bez CO2. PMDD jsem zkoušel přidávat (s různou frekvencí) - ale situaci jen zhorší = povlak se vytvoří ještě rychleji.
- Moje zkušenosti: pravidelná výměna vody nepomáhá. Filtr čištěn (průplach jen akva vodou). Do fitru (Eheim prof.) přidáno i medium Seachem matrix. Rostliny rostou dobře, ryby v pořádku, řasy málo - jen standardně na skle, vše se zdá ok. Nejedná se o sinice (zkoušel jsem 3-denní úplné zatemnění - bez výsledku).
- Co se týče světla, svítím již několik LED pásky, zkoušel jsem dobu svícení lehce upravovat, měnil intenzitu (lze reguovat +- 10%), opět bez výsledku.
- Co pomáhá je alespoň 1-2 týdně "sesbírat zelenou hmotu/sliz/povlak" mechanicky (celkem složitě papírem či tkaninou) + výměna vody (opakuji už půl roku). Po pár dnech "zelená krupička" na hladině houstne až po cca týdnu vytvoří celistvý opět povlak. Díky moc za radu
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.11.2021 18:08 R Muž ctibum [6870] Re: MVano
Nevim, co řešíš. Máš Bio-Exit Blue, tak nekoukej do návodu Blue Exit... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2021 17:30 Muž vlka [3443] Re: MVano
Kontaktuj Juwel, mají tam nahoře odkaz ,,Napište nám,, ať si v tom udělají pořádek. Použil bych jeden ze dvou návodů...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2021 17:26 Muž MVano [58]
To jsem si přečetl taky. Ptám se protože návod k podobnému: www.juwelakvarium.cz/…
je úplně jiný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2021 17:24 Muž vlka [3443] Re: MVano
Použití:
Proveďte důkladnou údržbu akvária
Odstraňte aktivní uhlí z filtrace
Protřepejte a aplikujte doporučenou dávku
Úprava rovnováhy během 2 týdnů:
Den 1: 10 ml na 40 litrů vody
Den 7: 10 ml na 40 litrů (10 US Gallonů) vody (Doporučujeme vyměnit polovinu vody před aplikací přípravku)
Den 14: výměna 1/2 vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2021 17:16 Muž MVano [58]
Aplikovat každý den, nebo jednou za 7 dnů?
www.juwelakvarium.cz/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.03.2015 23:40 RBSC Re: Sid
Navíc, i kolonie jednoho druhu se můžou značně lišit, protože mají schopnost upravovat svůj fotosyntetický aparát(množství jednotlivých fotos.barviv v závislosti na světelných podmínkách).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2015 18:53 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: zervan
... už sa to začalo podobať na tie hororové fotky vodného kvetu - hlavne keď sa vytvorila nejaká bublina, tak na hladine bola hnusná zelená bublina. Proste bola hladina pokrytá silným zeleným povlakom, ten odolal aj prúdeniu z filtra, takže sa hladina ani nehla. Keď som niečo ponoril do akvária, po vytiahnutí to bolo obalené zeleným povlakom, ale nezapáchalo to tak zemito ako sinice, ani farba nebola do modra. Ale inak bola voda priezračne čistá...
U sinic se nemůžete řídit jen senzorickými vlastnostmi (pach, barva). Na to je sinic až příliš mnoho druhů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.03.2015 13:18 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: zervan
Nevim, jestli tohle nekdo vubec dokaze rozumne posoudit. V akvariu jsem "lecil sinici" mimo svetla i fosforem (je to tak rok), povedlo se a uz se neobjevila. A pritom by se reklo, ze je to opacne, ze jsem ji tim fosforem podporil, jenze ono ho podle rostlin fakt bylo malo...

Muzeme mit 1000 zkusenosti a teoretickych podkladu, a ono si stejne nakonec akvarium udela co chce ono, my se muzeme jen snazit pri vsi teorii a praxi mu navrhnout dalsi moznou cestu a zkusit mu ji udelat nejsnazsi, aby ji z naseho pohledu s co nejvyssi pravdepodobnosti slo.

Lide chteji veci presne, jasne definovane, cernobile, a pokud mozno zjednodusene na doraz, coz je presne to, co zde stale resime. Ale uprimne, vsechno je to jen pravdepodobnost, umocnena tim, ze nikdy nevime vsechno, a co jednomu pomohlo ke krasnemu akvariu, muze byt jinde, diky nejake "malickosti", nejkratsi cesta k dokonale zumpe :-) .

Vem si, jaky teoreticky aparat sam pouzivas, vim ze mas velky potencial veci posuzovat, zkoumat a resit, a podivej se, co se Ti deje :) .
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2015 12:43 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: zervan
Pripájam aktuálne informácie, ubehli necelé 4 dni...

Navýšil som jednorazovo dusičnany na 5 mg/l a odvtedy dávam malú dennú dávku. Na 2. deň sa okrem toho zeleného posypu objavila klasická slepá hladina.

Na 3. deň to bolo hrozné, už sa to začalo podobať na tie hororové fotky vodného kvetu - hlavne keď sa vytvorila nejaká bublina, tak na hladine bola hnusná zelená bublina. Proste bola hladina pokrytá silným zeleným povlakom, ten odolal aj prúdeniu z filtra, takže sa hladina ani nehla. Keď som niečo ponoril do akvária, po vytiahnutí to bolo obalené zeleným povlakom, ale nezapáchalo to tak zemito ako sinice, ani farba nebola do modra. Ale inak bola voda priezračne čistá.

Na 4. deň ráno to bolo stále rovnaké, začal som pridávať malú dennú dávku fosforečnanov. Večer sa mi zdalo, že sa to trošku zlepšuje. Dnes (5. deň) ráno to bolo už viditeľne lepšie a teraz sa už hladina opäť točí a je len jemný povlak slepej hladiny.

Tak neviem, či pomohlo dodanie fosforečnanov alebo pomohlo dodanie dusičnanov, len to malo nejakú tú zotrvačnosť alebo nepomohlo ani jedno a šlo o nejaký postupný proces. Domnievam sa však, že to bolo spôsobené výpadkom makroživín, lebo nič iné sa nemenilo dlhý čas.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2015 20:49 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Sid
Hm, no čo som vygooglil, tak tie fotky vyzerajú hrozivo, ale možno mám len začiatočné štádium (zvrchu prakticky ani nič nevidno, len zospodu). Píše sa o situácii vonku a súvis s fosforečnanmi, ale tie momentálne nemám merateľné (a to mám veľmi citlivý test). Každopádne to pokladám za možné, skúsim tie dusičnany zvýšiť a uvidím.

EDIT: Vodný kvet v akváriu sa skôr spomína so zeleným zákalom, ale znie ako keby bola celá voda zakalená a nie iba hladina?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2015 20:42 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: zervan
...na hladine sa objavil ako keby jemný zelený prášok...
Že by "vodní květ"?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2015 20:18 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: romant
No dáva to zmysel a aj tak nechcem skoro nulové hodnoty, takže začnem jemne pridávať každodenne, keďže spolu s výmenou vody to už nestačí a dám po čase vedieť, či to zabralo. Vlastne dnes som mal v pláne údržbu a výmenu vody, ale musel som nečakane na celý deň preč pracovne, tak snáď sa čoskoro podarí...

Ešte som meral ostatné: železa je predbežne 0,1 mg/l (ale zvyknem čakať 1 deň, to sa aj zdvojnásobí, snažím sa držať hodnotu 0,2 mg/l); pH 7,0; 4,3°dKH; 7°dGH - teda v tomto nič mimoriadne - všetko v poriadku, len tie nízke dusičnany a fosforečnany.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2015 20:05 R Muž romant [27982] Re: zervan
Podle mě je to určitý druh sinice. Ten nízkej dusík bych napravil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2015 19:47 Muž zervan [1123] - Rostliny – zelený prášok na hladine
Fotka k příspěvku Pozdravujem! Objavil sa mi nový problém, s ktorým som sa ešte nestretol... Totiž na hladine sa objavil ako keby jemný zelený prášok, ako by niekto posypal zeleným peľom (pripájam fotku pri pohľade zdola, je podexponovaná, aby to bolo lepšie vidieť). Nie je to klasická "slepá hladina", nevyzerá to ani ako sinica (to sú také zeleno-modré povlaky ako pavučiny). Inak je všetko v akváriu momentálne parádne, rastliny rastú ako divé (a aj bublinkujú), žiadne príznaky nedostatku, voda je číra.

Napadlo mi, že keď je to len na hladine, tak možno to chce dusík, ktorý je aj vo vzduchu. Mesiac som vodu nemeral, tak že zmeriam... No a ma dosť prekvapilo, že dusičnany sú cca 1 mg/l (pritom sa ich snažím držať na 5 mg/l - takú vodu prilievam pri výmene a to mením polovicu, naposledy pred týždňom) a fosforečnany sú na 0 mg/l (a snažím sa držať na 0,5 mg/l - toľko tiež dávam v prilievanej vode). Takto nízke hodnoty som ešte nikdy nemal. Pravdou je, že počas týždňa nepridávam ani dusičnany, ani fosforečnany, lebo akvárium mám viac-menej prerybnené a týchto živín bolo vždy dosť. Ale teraz mám extra svetlo a rastliny rastú mimoriadne dobre, tak asi začali stíhať míňať, čo sa vytvára. Tak či onak, určite sa toho vytvorí dosť, preto rastliny nevykazujú nedostatok. Teda azda spomeniem to, že Limnophila sessiliflora má vršky pod svetlom ružové.

Otázka je, čo to teda na hladine vlastne je a či to môže byť spôsobené nedostatkom živín.

Idem ešte zmerať aj železo a prípadne tvrdosť a podobne...
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2014 15:02 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: doktorito
Nemeral si z tej vody nič?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2014 22:50 Muž doktorito [0] - RostlinyRe: Designer
Tak uběhlo pár měsíců a zákalu se dál daří - zkoušel jsem hladinový skimmer, ale bez většího úspěchu.
Úspěch nastal v okamžiku, kdy si čerpadlo z hladiny začalo přisávat vzduch - do rána byla hladina jak křišťál.
Po několika dnech byla zelená hladina zpátky. To už jsem pustil čerpadlo bez skimmeru, nechal jsem přisávat vzduch, tak aby co nejvíc čeřilo a okysličovalo vodu - úspěch do několika hodin. Vodu měním každých 14 dní 1/3 objemu akvária

Máte někdo podobné zkušenosti a hlavně jak jste se toho zbavili natrvalo?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2014 15:08 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: doktorito
Zalij akvarium Sera Toxivec, a bude po ptakach... vlastne po rase, nebude mit z ceho ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2014 15:04 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: doktorito
GDA řasa se tvoří na skle. Tady bych to viděl spíš na zelenou vodu. Je to jednobuněčná řasa. Dokáže odeznít za pár dní sama, ale lepší je jí v tom trochu pomoct. Samotná výměna vody stačit nebude, chce to na pár dní zatemnit. Příčínou zelené vody je amoniak. Může se vytvořit při větší manipulaci se substrátem, nebo při nerovnováze živin.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2014 10:23 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: doktorito
Puncocha vam narozdil od UV lampy nepomuze. :-O
Zatemneni, stejne jako ´nechat vyhnit´, IMO taky ne...
Co to vysrazeni?!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2014 10:19 Muž doktorito [0] - RostlinyRe: Sid
Filtr jede na maximum, ale řasy na hladině už jsou tak husté, že s ní moc nehnou.

Kdesi jsem četl, že se s tím nesmí nic dělat a ona do 3 týdnů sama zmizí.
Největší nárůst nastal po výměně vody a očištění předního skla, kdy se prý do vody uvolnily spóry této řasy - prý je to nějaká GDA?

Ale trpělivost mi s ní už dochází ... Takže začnu postupovat razantněji.

Dneska jsem zatemnil, večer přidám přídavné čerpadlo a silonovou punčochou řasu odlovím a uvidím ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2014 10:09 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: doktorito
Jestli mate k dispozici UV lampu a dobry zdroj pro rozproudeni vody, s chuti do toho. :-)
Dalsi moznost bych videl ve vysrazeni a odfiltrovani techto organismu.
Kazdopadne je treba hledat priciny tohoto jevu. V prvni rade bych se zameril na intenzitu pohybu vody (a hladiny zvlast).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2014 09:11 Muž doktorito [0] - Rostliny – zelené řasy na hladině
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj,
asi po 2 měsících od založení akvárka se mi nejprve na skle a pak i na hladině udělal zelený povlak. Měl jsem už hodně řas, ale toto je premiéra.
Jako dno mám liapor, ale to by neměla být příčina.

Neví někdo, jak se ta řasa jmenuje a co s ní? Zatemnit, Uvéčko? Dík
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2014 15:22 Muž dvorak [94] - RostlinyRe: Krevetkov
Jestli se ti v akva objevila řasa, z 80% to bude nepoměr mezi živinami a světlem. Řešení je několik. Asi nejjednodušší bude změnit osvětlení ... mám namysli zkrátit dobu svícení. Další řešení je zvýšit obsah živin ...

Nejdřív bys měl přijít na příčinu vzniku řasy a pak se zbavovat řasy, např. chemií ... :)

Zelené vody se zbavíš temnem. To je podle mě zaručený recept. Píšeš, že zeleného povlaku se zvavuješ ... takže to už nějakou dobu trvá. Zkus na to taky použít metodu temna ;) Mělo by to trošku pomoct i proti té řase ;)

Jinak odkal, vyměň vodu, mrkni do filtru .... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2014 13:15 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Krevetkov
No v kazdem pripade to muze byt sinice. A pokud ano a drzi jako povlak na hladine, tak presne na te hladine uz ma dost svetla. Ona je to "cestovatelka", a kdyz ji mas treba na pisku a ztlumis svetlo, pokud ma na cem, objevi se ve vyssi vrstve, kde ji svetlo staci. A kdyz stahnes svetlo jeste, muze ji to vyjit jeste tak na hladinu.

Uvaz kdy jsi naposledy cistil fitr (jestli uz nemuze byt moc plny svinciku), podivej se zda nemuze neco zahnivat, a samozrejme posud (jak pises), jestli na to cim Tve akvarium je neni svetla moc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2014 11:30 Muž Krevetkov [1] - Neocaridina
Mám zelený povlak na hladině a sundavám ho papírovou utěrkou, vodu měním 1x za dva dny a nemůžu se toho zbavit. Ted se přidala i zelená vláknitá řasa, AQ je 50L 2x led pásek teplá bílá bez ryb. obsazení. Nevíte co stím?

Není to nepoměr mezi světlem a živinou?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2014 20:51 Muž Verny [5] Re: grunda
Jo jasně že z kohoutku. Nemáme chlorovanou ani jinak chemicky upravenou. Klasická voda ze studně s normálníma parametrama. Jenom NO3 zvýšený...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2014 20:36 Muž jeník [54] Re: Designer
Nejlacinější skimmer, co se mi ovědčil, je pár živorodek, třeba kominíčků; za pár dnů vyžráno a základní příčina se většinou vyřeší sama od sebe..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2014 20:17 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Verny
jak čistou? z kohoutku?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2014 20:04 Muž Verny [5] Re: grunda
Vypadám snad jako d....? :-) Peru to v odpuštěné akvarijní vodě a pak ho propláchnu čistou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2014 19:51 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Verny
a ten filtr myješ v čem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2014 19:27 Muž Verny [5] Re: romant
Teď se nějak drží bohužel 50mg/l. Kytky to nějak neberou, nebo nestíhaj. Filtr vypranej do mrtě a ta voda vstupní má bohužel tolik, kolik má. Potřeboval bych asi nový zářivky abych jim pomohl a víc se rozjely...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2014 18:51 R Muž romant [27982] Re: Verny
Kolik těch dusičnanů po výměně naměříš? Těch 50 mg/l?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2014 18:00 Muž Verny [5] Re: Ivoš
Šneky nikdyyyyyyyy rozzureny Ale díky za názor :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2014 18:00 Muž Verny [5] Re: romant
Dusičnany tam dávám vždycky, když měním vodu :-). Vstupní voda má bohužel 50mg/l. A kvůli rybám tohle riskovat nechci. Už tohle se mi zdá dost. Díky za reakci...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2014 17:58 Muž Verny [5] Re: Designer
Fotka k příspěvku V akvárku nikde nic určitě nehnije. Filtr čistím vždycky kompletně houby jsou čistý a kolem něj všechno taky (hlava, celá nádoba). Když odkaluju, tak odkaluju fakt všude, i kolem rostlin a tam kde je les ze stonovek, tak když už jsou přerostlý, tak je ostříhám tak dvakrát a pak sázím nové vrcholy. Tak že poctivě odkalím i pod nima. Jediné místo, kam se nedostanu je kořen. Ten není ale nějak velký a kolem něj to beru pravidelně. Navíc jak jsem psal předtím. Vodu měním jenom tím stylem, že odkaluju. Nikdy jenom neodpouštím. Při každé výměně odkaluju...Co se týče toho skimmeru, tak se na to mrknu, díky. Jinak momentální stav je, že je tam už jenom klasická slepá hladina a jenom trošku. Tak že teď je to v pohodě...Neptej se mě ale, co jsem změnil nebo udělal jinak. Odpověděl bych jenom, že nic. Jediné co, tak jsem otrhal tenhle (viz foto) anubias a je pravda, že v jeho kořenech se drželo dost bordelu (co tam voda zanesla) a v podobě starých listů, ke kterým nešlo světlo. Tak že ho oškubu ještě víc a budu to sledovat. Tohle je pravda, že tam bordel byl...Díky za názor, možná že tvoje teorie hnití, bude nakonec správná :) .
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2014 17:47 Muž Verny [5] Re: pancéřníček
Jo jo, hladina po odkrytí byla krásně čistá, ale jak se zase začalo svítit, tak to najelo znovu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2014 15:19 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: Verny
a já bych na to šel ještě jednodušeji: hodit akvárko do tmy na 5 dní (nesvítit, přikrýt dekou) a naházet do něj hrst okružáků.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2014 15:01 R Muž romant [27982] Re: Verny
Už jsi zkoušel kde co, tak je tak akorát čas na nějakou sedláčtější metodu. Dost extrémně bych přehnojil dusičnanama.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2014 14:57 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Verny
S tim krvacenim to tak horke nevidim: rybicky.net/clanky/1219-diy-skimmer

Sinice se objevi, kdyz neco vyhniva v akvariu, filtr je plny "kafe" atp. a neni to hned, ta situace uz musi byt dost spatna, aby se ji zacalo slusne darit. Staci najit tu konkretni pricinu, kde to hnije.

Jiste nepopiram, nemuzu o ni vedet vsechno, ale co pisu je ma zkusenost, takze minimalne jedna z moznych pricin, a prohledat akvarium ohledne takoveho prusvihu neni od veci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2014 14:39 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: Verny
Sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2014 23:15 Muž pancéřníček [168] Re: Verny
A po tom týdenním zatemnění ten povlak zmizel a po najetí normálního režimu se zase obnovil, nebo tam byl pořád?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2014 19:57 Muž Verny [5] Re: Legioix
Ahoj, jo to mi radilo více lidí, ale furt to neřeší příčinu. Potřebuju vědět, čím se to tvoří...Nikdy jsem skimmer neměl a spoustu lidí nemá a s tímhle problém nemá taky. Navíc kdybych si ho měl kupovat do obou nádrží, tak asi vykrvácím...Takovou finanční ránou to řešit nechci...Díky za reakci

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.01.2014 01:02 Muž Legioix [574] Re: Verny
Co na to zkusit skimmer?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2014 22:34 Muž Verny [5] – Nechutně zelená hladina...
Fotka k příspěvku Chtěl bych tu otevřít znovu téma, mého velkého problému, kterého se stále nemohu zbavit. Stále se mi na hladině tvoří zelený povlak a nemohu přijít na to co to je, proč to je a jak se toho zbavit...Hodnoty posledního měření: PH 6,5°, KH 4°, NO3 25-40mg/l, NO2 0mg/l, PO4 1mg/l, FE 0,25mg/l v pohodě. Vodu měním pravidelně 1/10 dní 1/4-1/3, nepřekrmuji. Všechny rostliny krásně rostou a jsou absolutně bez řasy. NO3 máme vyšší už ve vstupní vodě a rychle ho rostliny odeberou. Tohle měření bylo vyjmečně vyšší, jinak se pohybuje kolem 25mg/l. V tom problém není. I když jsem měl NO3 nižší, tak se to tvořilo stále. Zatemnění akvária na týden nepomohlo, vaření hladiny vyústěním filtru také ne. Jedině co jsem nedokázal zatím vyzkoušet na plno, je změna spektra světla. Vždy jsem ale svítil spektry 830, 840, 865 a nikdy se mi to netvořilo. Teď už to trvá ale hodně dlouho. Jediné co je v obou nádržích kde se to tvoří společného je spektrální složení světla, vstupní voda a použité dno (křemičitý písek a štěrk) Nemůže to být z toho písku? Nevím ale proč by se to mělo tvořit na hladině. Napadá někoho něco? Uvítám jakoukoli radu, která mi pomůže se toho zbavit. Nejenom se toho zbavit, ale najít příčinu...Do chemie se mi zatím moc nechtělo a myslím, že ani protalon mě nezachrání...Schodou okolností to hodně zmírnil přidaný gastropex na šneky, který mi ale odrovnal valisnerky. Opět to ale rychle najelo z5. Díky moc za rady.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2013 17:20 Muž Verny [5] Re: romant
Odkaluju pravidelně a poctivě každý čištění úplně všude. A mraženým krmím max jednou tejdně. Teď jsem s ním nekrmil dokonce víc jak 3 měsíce...Tam problém nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2013 17:02 R Muž romant [27982] Re: Verny
Z toho krmení co používáš ještě vysaď patentky taky dobrej zdroj fosforu když se s nima futruje a když budeme předpokládat že ten fosfor se bude akumulovat ve dně, tak bych i odkalil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2013 16:56 Muž Verny [5] Re: vaaclav
Ok, ale nezdá se mi, že bych je překrmoval...Otestuju ještě vodu, co dávám do akva, jestli to není z ní ten fosfor...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2013 16:14 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Verny
CO2 rozhodně nevypínej. Nízké dusičnany mít můžeš když je budeš doplňovat, to samé platí o stopových prvcích. Zkus nasadit dietu a nekrmit tolik suchým krmením protože PO4 je opravdu vysoké. :-)

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 2213x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11407-zeleny-povlak-na-hladine