ahoj lidi,pořídil jsem 375l a nemůžu to dát dohromady.zakládám to už podruhé,stojí to peníze ale také je mi líto těch malých
chudáku,kteří kvůli mě pojdou.akvarko uděláno v září06 voda vodovodní 7,4ph,celková tvrdost 12,přidáno něco na úpravu
chlor.vody,rašel.výluh,tablet.hnojivo + tekuté,stěrk 2-4mm prosetý z říčního písku tl.dna -+8 cm.300w topení,2x hlava a molitany,2
zářivky (13hod)teplá a studená můžu přidat až na 4 zářivky,ate pak jede řasa.
nejprve se rozjela řasa černá stětičková,mazlavá a na předním skle hnědé fleky.kytky odcházely jedna za druhou snad jen sagittaria sub. a
dva echinodory bleh.,které jsou v koutě vypadali k světu. výměna vody týdně 50l,přidávání ph- na 6,5 ale za dva dny opět něco kolem 7,6.
výměnu jsem upravil na jednou za tři neděle a světlo na dvě zář. dnes mám jen ty hnědé fleky+ nějakou zelenou. echinodory dali i nové
kytky,hygrophila dif.a valisneria asiatika začíná snad růst zato sagittaria vyhnívá,microsorum pteropus javský mech je pryč.první ryby jsou
pryč ancistrusům se dělali bílé flíčky na těle myslel jsem,že se perou neboť jsem jich tam dal asi 30,tetra konžská pryč (asi
vodnatelnost)malý panceřnici pryč najednou začli lítat po akv.do všeho narážely,skaláry žerou,ale nerostou)kupovali jsme si je s dědou
společně a on je má jednou takové a ve studniční vodě) navíc u těch mých pozoruji,že mají špičatý,kostnatý hřbety a často jsou u
hladiny a jako by lapali vzduch.co drží a jsou pěkné tetry krvavé a tetry měděné.sice jsem si teď v pátek nějaké rybky donesl,ale
věřte,že už se bojím,že je nesu na smrt.přemýšlím jestli tam mám dávat nějaké lečivo,ale jaké,nebo jestli to mám vše vyndat a
začít znova a nebo si najít jiného koníčka.ahoj a díky za každou reakci
01.01.07 15:34:09
S -
Štěpán® – .
Hlavní problém je asi zásaditá voda. V chemii se moc nevyznám, takže dál nemůžu sloužit...
Osvětlení by mohlo být dobré tak 120-200W zářivek.
01.01.07 15:54:05
sharon® – chybí rostliny
Měl bys přidat co nejvíce "plevele", mi v akváriu s cichlidami hodně pomohly proti řasám pistie, ale těm se taky nedaří v každém
akváriu, musíš mít solidní odvětrávání a ne těsný kryt a krycí skla. Pistie odčerpají velké množství dusíkatých látek, mám
kančíky a i když nevyčistím akvárko tři týdny a vypadá jak bažina, testy jsou v pohodě. Co se týče tvých rybek, další věc, kterou pro
ně můžeš udělat, je používat co nejméně chemie, přípryvky na úpryvu vody jsou podle mých zkušeností spíše škodlivé a některé
hnojiva bych řekla i jedovaté. Ph 7,4 není pro ryby ani rostliny nijak problematické, i když ne vždycky nejvhodnější. Rostliny, které ti
nerostou, jednoduše vyhod, zbytečně kazí vodu a soustřeď se na ty, kterým se daří. Pozor na ancistrusy a pancéřníky, jsou citliví na
měď, která je obsažena ve velkém množství léčiv a akvarijních přípravků. Krm ryby kvalitním žrádlem, nejlíp se jim daří při
krmení mraženou(rozmraženou) potravou a není to ani zvlášť finančně náročné. Je toho hodně na jednu jednoduchou odpověď,
"kostnaté" ploutve skalár svědčí o oslabené imunitě a napadení hnilobnými bakteriemi. Měň jednou týdně třetinu vody, nečisti
příliš filtr, nepoužívej pokud možno žádnou chemii a krm kvalitním žrádlem,vyhoď rostliny, které hnijou a mělo by se začít dařit bez
ohledu na tvrdost a ph vody.<br />
<br />
Jo a píšeš " 2 zářivky", jaké (W)? Jestli to není málo "o)
01.01.07 16:22:04
vaclav® – 375l a nejde to...
Něco poradit snad půjde. Nevím jestli jsi si něco přečetl o zakládání akvária. Chce to mít co nejvíce rychle rostoucích rostlin , hnojivo
do dna ano ostatní ne. Nechat to být asi tři neděle jen s minimální rybí osádkou (5ks) Pořídit si testy na NO2+ NO3 a postupně dodávat
ryby. Ty by měly strávit asi tři neděle v karanténní nádrži. Jakmile vpustíme nové ryby je důležité sledovat NO2 a NO3 . Při
překročení doporučených hodnot vyměnit část vody. Musí se zaběhnout filtr a rostliny začít růst potom je možné přidávat postupně
ryby v opačném případě stoupne obsah No2 a No3 a ryby se otráví vlastními výkaly, protože je rostliny a filtr nestačí spotřebovat. Ty
přestanou růst, koncentrace živin přesáhne mez kdy je rostliny mohou přijímat. Nastane kolotoč který znáš.
http://www.rataj-spk.cz/
01.01.07 17:06:58
sharon® – to václav
ono je těžké zakládat akvárko podle pravidel, které všichni (zkušenější) známe, když ryby už jsou doma, teď je třeba zachránit, co
ještě jde.
01.01.07 17:07:38
S -
Štěpán® – Václav
Ano ano, až na to, že někteří jiní si myslí, že dávat hnojivo do dna je zbytečné.
Ano, to si myslí spousta lidí. Ovšem já si rád všechno vyzkouším a tak jsem jednu půlku akvária hnojil a druhou ne

Teda skoro, zkoušel
jsem tytéž rostliny s kuličkou bivoj od rataje a bez kuličky a přírůstky pohnojených jsou více než dvojnásobné, navíc u echinodorů
(isthmicus, bleheri později tricolor) a valisnerie (spiralis) už po týdnu začali vyrážet nové rostliny. Takže kuličky do dna při
zakládání nového akvária použiju zase.
ahoj lidi, dodám ještě pár informací. ty zářivky jsou 38w 120 cm délka akva 150 cm a výška 50 cm. memůžu naměřit žádné hnojivo v
akvárku,přídávám u výměny vody , změřím a nic chtěl jsem dodat,že rybky mám asi 10 let,tak takové ty zásady znám,samozřejmě jsem
začínal u 40l a pak až 200l mě naplno nakopla pro tohoto koníka (200 byla vždy bez problém) Vím co se stalo,že to teď nejde... MOC DO TOHO
ŠTOURÁM A DĚLÁM TO PODLE KNÍŽEK dřív jsem dal šterk jaký se mi líbil co do velikosti dnes podle knižky 1-4mm a mám derit na dně pořád
odsávám. dřív jsem svítil obyč zářivkou dnes měním teplou za extra teplou dám čtyři trubice (152 w na 375l),které nakonec uberu na
dvě,protože se mi to zdá lepší. samé hnojivo přitom dříve nic, samozřejmě jsem zkoušel i CO2,ale objevila se taková černá kluzká ale
pevná řasa a tak byl konec s co2. ps: dnes ráno jsem přišel k akvárku a koukám,že se něco děje asi se třeli tetry krvavé (sice jsem jíkry
a mlíčí neviděl,ale rybky se pořad honili pak hupky do stolísku,samec se celej třepal a tak malá radost

oni po ních,ale hrozně šli
skaláry tak to možná sezobli,než jsem něco spozoroval.pak samozřejmě zjištění, že pancéřníčky co jsem si přinesl v pátek mohu

vím namítnete něco o karanténě,ale věřte i bez té mi to minulosti šlo. zatím ahoj a udělám fotky a ukážu vám to mé trápení
02.01.07 14:54:51
S -
Štěpán® – .
Nojo, chce to taky dát na svůj cit a rozum, a neposlouchat slepě pány Rataje a další. Václav je zarytý "ratajovec" a mám dojem, že
to škodí. Člověk by se měl trochu snažit o objektivitu.
02.01.07 15:10:34
S -
Štěpán® – Hnojení dna
A nestane se náhodou, že když má rostlina dostatek živin u kořenů, nesnaží se tak moc dostávat je z vody? Ale tohle nechceme, že?
Možná je někdy lepší se o to akvárko starat míň. Strejda má stejný akva a má tam jeden molitanovej filtr, topení a světlo. Nic jiného a
je to nádhera. Vše mu roste a kvete. Opravdu není nic lehčího než se o akva nestarat

Dvakrát denně nakrmit ryby a nic
mno, to jako že by rostliny zapomněli jak dýchat, nebo přijímat hnojivo listy? Nad tím jsem nepřemýšlel, ale ty emerzní listy z pěstíren
to stejně nezvládnou a uhnijou a čím víc a dřív se vytvoří submerzní, tím líp. To bude nějaká pseudoteorie, moje praktické zkušenosti
jsou jednoznačně pro. Ovšem používám pouze při zakládání nového akva, že bych to rval do štěrku po pár měsících znovu, to by mě ani
nenapadlo.
A rozhodně nejsem ovlivněný panem Ratajem(ani jedním). mám o něm nepříliš uznalé mínění(difenbachie,voděnka,nevzduchovat atd.), ovšem
nemůžu tvrdit rataj=špatné postupy, to by byla hrozná hloupost.
hnojivo listy - moc nehnojím, měl jsem na mysli živiny
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora