Osvětlení do malého akvária (21 - 50 l)
Ahoj, to si musis nastavit sam podle situace v akvarku, patrne to bude dost palba, pridavanim aspon tekutyho CO2 lip vyuzijes potencial svetla, ale dobu a intenzitu sviceni si musis upravit podle toho jak ti tam pujdou zeleny rasy a jak pujdou rostlinky. Pokud se ti rust rostlinek hodne libi a nechces sytit, tak se zelenou prisedlou ti pomohou snecci a vlaknivka se da pravidelne namotavat, neni to takovy problem.

Zdravím,
Mám dotaz(radu)ohledně intenzity a doby osvětlení.Dnes se mně konečně podařilo nahradit setový kryt se setovým "Led osvětlením". Typem Led osvětlení Tommi 600 18 W,106 lm/W.Vzhledem k osvětlení,které tam bylo před tím,jsem pořizoval rostliny i vzhledem k tomu,že zatím nedodávám CO2 na osvětlení nenáročné nebo středně náročné kromě Hydrophily pinnatifidy(té,ale asi nepomůže ani lepší osvětlení dokud nezačnu dodávat CO2),které se vůbec nedaří.
Nejsem si jist,vzhledem k tomu,že nové světlo má úplně jiné parametry a výkon,jak nastavit intenzitu a dobu svícení přes manu.stmívač.Zatím je nastavené na 2/3 max.výkonu,což by mělo být cca.0,5 W/l oproti předchozímu 0,22 W/l. Popřípaďě jak dlouho svítit.Je mě jasné,že u každého AQ to může fungovat jinak,ale alespoň nějakou radu ,od které bych se mohl odrazit a dál uvidím a budu zkoušet.Díky.
PS:AQ 60 x 30 x 30 (54l)
Starší reakce
Zdravím, zakoupil jsem na akvárium o rozměrech 60x30x30 orig. kryt aristo diversa s vestavěným osvětlením Polamp 15W G13/T8 6500K Fluolamp daylight. Zdá se mi, že se pod ním rostlinkám moc nedaří a začínají se mi u dna tvořit řasy. Uvažuji o přidání ještě jedné 15W zářivky. Nemá někdo zkušenost, co všechno k tomu potřebuji a jaký druh zářivky (světla) mám zvolit? Děkuji za rady.
Starší reakce
To záleží jak se na to člověk dívá .... Mořská akvaristika se ti zalíbí ... začneš plánovat větší ... malé musí pryč a hele světlo jen přendám a přidám na intenzitě a je stále dostatečné .... dá se totiž regulovat .... a když si budu stavět vlastní tak jsem na podobné ceně a na větší akva to světlo bez další přestavby nedám
Ale ne každý takto uvažuje a tak jsem dal i další alternativy.
myslím, že na 40l je to zbytečně drahé a silné.
Hotová asi nejlépe v zahraničí .... Třeba nyní se poohlížím nad své nanomoře po tomto:
www.ebay.com/…
Nebo nakoupit součástky a postavit si ....
Obávám se že v našich obchodech budou hotová řešení dost drahá .... třeba zde:
www.morskeakvarium.eu/…
Nebo zkusit na reef.sk kontaktovat uživatele JRx (snad to píšu správně) .... ten nějaká světla staví ....
Starší reakce
Pokud budeš dávat plynné CO2 tak to "tekuté" je k ničemu. Najdi si a přečti o tom nějaké materiály. Tekuté CO2 je dobré na akvária bez přidávání plynného CO2 a jen tehdy pokud je to akva na hraně se svou potřebou. Tekutý uhlík dodává poměrně málo C a ve srovnáním s tím plynným se dá říci že uhlík nedodá skoro žádný.
Začal bych bez CO2 s málem světla a nenáročnými rostlinami, na tom si ověřil případně přihnojováním a když toto zvládnu stabilně provozovat tak bych šel do silnějšího světla a případně CO2. Systémy s velkým množstvím světla (což by pro tebe bylo 2x24W v T5 trubicích) sice umožní pěstovat velmi náročné rostliny na světlo, ale jsou také daleko méně stabilní a stačí trochu odfláknutá údržba a už se vezeš .... sám jsem takové akva takto nějaký čas provozoval a raději se spokojím s méně náročnými rostlinami a i tak může být akvárium hezké.
Co jsem se díval na fotku tvého akva tak bych tu lampičku Blau dal co nejníže k hladině, čímž zvýšíš také množství světla v akva a zatím bych dál nešel.
Ahoj,nevím,jak jsi zkušený akvarista,ale na silné osvětlení potřebuješ kvalitní co2,třeba nějaký set-
www.rostlinna-akvaria.cz/… a musíš rozumět dobře hnojení,coz není žádná legrace.Myslím,že bys měl napřed vyzkoušet akva pořádně zaběhnout a potom se uvidí co dál.To světlo co máš bych zatim ponechal a počkal co se bude dít.Nedávno ses ptal co s řasama,nasadil jsi nějaké ty rychlerostoucí rostlinky?Můj názor je čekej,pozoruj a nechej pořádně zaběhnout.

Ano, co2 už mám a mám v pláne tekutý uhlík.
Budeš hnojit nebo dodávat co2?
Nazdar, budem tam mať rastlinky Staurogyne repens, monte carlo a hydrocotyle tripartita. Dá sa poriadiť slušné svetlo do cca 20€?
I s jednou trubící jsem takové akva musel dopovat CO2. Po jeho odstavení mě stačí slabá 9w LED trubice, takže by to podle mě mohlo jet i na 18W T8 trubici s reflektorem.
Bohužel tazatel neuvedl jaké rostlinstvo plánuje, takže střílíme od boku všichni a lze doporučit cokoliv co tu zaznělo....
Není problém do začátků vydělat jednu trubici.

Jako osvětlení super,ale celkem palba na jeho akva.
Nazdar ľudia, viete mi odporučiť dobré svetlo pre rastlinné akva? Je to na cca 45l akva
Starší reakce
Starší reakce
Těch 25 stupňů pro tuhle osádku není špatných. Kdyby se to povedlo udržet stabilně, teplota by byla vhodná. Pokud je to problém, výměna za LED osvětlení ničemu neublíží, jestli se tím intenzita osvětlení nějak dramaticky nezvýší. Příliš silné světlo by mohlo nastartovat přílišné přemnožení řas.
Všiml jsem si však, že tam máš osádku, která se mi zdá být dost za hranou pro tenhle objem akvária. Třeba pro tu duhovku by se hodilo delší akvárium, pro dva ancáky je to taky malé a pro tu parmičku se mi to zdá být na hraně. Nemám přímo s takhle zkombinovanou osádkou zkušenosti, ale zavání to problémy od každého zúčastněného druhu.
No a ten filtr je pro zmíněnou kombinaci ryb vysloveně nevhodný. Vysoký průtok, malá filtrační plocha, navíc zakrytá plastovým pouzdrem. Máš tam několik druhů ryb s nedokonalým trávením, tak jestli ti ancíci povyrostou a molly se trochu rozmnoží, bude tam docela hodně znečišťovatelů a ten filtr to neutáhne. Už takhle se mi to zdá být poddimenzované. Místo tohoto bych volil kombinaci
www.rybicky-rybky.cz/… a
www.rybicky-rybky.cz/…. Taky bych tu osádku vyměnil za něco do tohoto objemu vhodnější.
Ahojte, chcem sa opýtať či mám zmeniť žiarovku 15w, keď sa mi zdá že veľmi zohrieva vodu neklesne mi pod 25stupňov. nieje rozumné to vymeniť za LED ?
budiž...

ale to je už na jinou debatu ;)
Zase tak moc to nenahřeje,a v chladném počasí,budeš rád.
patice jsou vodotěsné,takže pokud je místo...ale bude to hřát...
ďakujem

to nemám...ale mám pocit že tam jsou dírky na vruty(šroubky),nebo přilepit akva.silikonem...
zistil som ale mám aspoň skúsenosť

hento som pozeral a pozdával osa mi to len si neviem predstavit ako sa to pripevňuje

máš s tým skúsenost ?
tohle je parodie na akvárko..to ani zadarmo(teda ten kryt)...Diversa prodává led světýlka pod kryty...sice nic moc,ale na doplnění stávajícího stačí.
www.akvamex.cz/… Aha. Tak tady to tak snadno nepůjde. Když vidím tu fotku, matně si vzpomínám, že si tady někdo kdysi stěžoval, že se ta žárovka přehřívá, jak je uzavřená v tom plastovém pouzdře. Možná to byl trochu jiný produkt, ale jak se tak na to dívám, ani by mě to moc nepřekvapilo.
Tak v tomhle případě Ti líp poradí nějaký jiný uživatel, který má víc zkušeností s osvětlením do krytu.

Vyzerá to ako super riešenie, len moje osvetlenie a kryt vyzerajú nejako takto (fotka nieje moja). Akvárium je dosť zatemnené čo je vidno už na prvý pohľad pretože mám dosť rastliniek tak to tlmia.
Jak se ten nedostatek světla projevuje? Nerostou rostliny?
První možnost, která mi napadá, je použití reflektoru (jestli tam ještě není). Je to snadné, jestli je v tom krytu trochu místa, protože se nacvakne přímo na zářivku (
www.ceskyzverimex.cz/…).
Zdravím chcel som sa opýtať a poradiť mám 53l akvárium setové od Pacificu/Cat-gato značky (nič moc ale bolo vo výpredaji) a je tam len 15w žiarivka na kryte čo je dosť málo ako tak kukám. Chcel som sa spýtať na nejaký nápad / riešenie ako zvyšiť osvetlenie aspoň na tých 25/30w ďakujem

.
Starší reakce
Já jsem si teď koupil světlo lfl-cl 600 18w a svítí moc pěkně,ale zatím ho mám nad akva bez vody.Uvidíme,co na to řeknou rostlinky až bude voda.

Do domácího krytu by se třeba vešla LED trubice T8 jakou mám nad mou 44L ... jukni do prezentace. Je to ale na nenáročné rostliny, mechy apod. Co do účinnosti by jí určitě dobře zastoupila nějaká zářivka T5.
Potrebujem radu pozrite si moju nádrž to 45l akva.Chcel by som tam dať nejaké svetlo najlepšie nejakú kúpenu žiarovku a domáci kryt nepoznáte niečo také alebo to máte aj vy doma?
Starší reakce
Já jsem obecně s Dennerle spokojený, mám od nich akvárka, světla, CO2 set, filtry (vnitřní i externí) a vše v pohodě, u světel ani filtrů jsem neměl jediný problém za ty roky, tak můžu jen doporučit. Ten 50l set je pěknej, sakryš

Hodil by se mi

)
Jinak na pracovním stole mám 30l akva, 11W světlo od Dennerle plus CO2 a krásně roste i blyxa. Jávský mech mi tam dělá krásné stromečky, stříhám ho každý týden.
Děkuji kluci za rády. Nakonec asi půjdu do tohoto setu - Dennerle Scaper's Tank komplet 50l (
www.zoohit.cz/…). Mají tam fakt lákavou cenu 4500,-. Tento set obsahuje osvětlení 24W 4x8000K s dobrým reflektorem, což by prý mělo odpovídat cca 50W a na 50 litrů je to supr. Chtěl jsem si totiž krásné malé aquascape akvarium a těch 50 litrů je asi nejlepší řešení. Jedině teď nevím jestli mám kupovat celý set s filtrem anebo bez něj, neboť už od starého akvárka mi zbyl vnější filtr TetraTEC EX800, ale s tím asi musím psát do jiného vlákna

Alternativni reseni: nejlevnejsi Dennerle sety a dalsi maji na zoohit.cz, jejich cena za 30L complete plus s klasickym svetlem je v CZE neprekonatelna
www.zoohit.cz/…. Koupit set, mas ho se vsim vsudy vcetne filtru, svetla a substratu. Osadit a pockat zda-li bude nutne druhe svetlo poridit. Celkem casto se obevuji po inzeratech nebo pokud budes chtit rovnou, muzes do obednavky prihodit jeste jedno nove. Jo a na akva maji shipping zdarma

Pokud nechceš komplet jako je např. DENNERLE Akvárium NanoCube Complete+ LED 30 l
macenauer.eu/… nebo třeba Juwel Vio 40
macenauer.eu/… tak bych si poskládal nano akvárko následovně: Akvarium DENNERLE Nano Cube 30L (bez osvětlení) když se to líbí tvarově

a k tomu dvě LED osvětlení Blau LED Freshwater
www.akva-tera.cz/… které má dostatečný výkon i pro náročné rostlinky. Počítej ale s tím, že budeš muset rostliny patrně podpořit i dodávkou CO2 což budou náklady navíc. A samozřejmě při sestavování na míru je třeba počítat s další investicí do filtru a topení. Nicméně podle mně by to mohlo být kvalitní řešení.
Dimi napsal:....... jestli LED světla při nižším počtů WATT nemají náhodou silnější paprsek a tím lepší svítivost?
Ale ano mají, ale musíš použít kvalitní LED čipy a ideálně si světlo sám postavit. LED použité v už hotových osvětleních v drtivé většině nikdo krom výrobce nezná a neví jak jsou napájené a tudíž jejich efektivita je také neznámá. U LED čipů se lze dostat s efektivitou i nad 130lm z 1W elektrické energie u zářivek T5 jsem tuším někde kolem 80lm z 1 wattu a na stjené úrovni se třeba pohybují i LED pásky nebo LED trubice.
Do hry pak ještě vstupuje směr vyzařování světla, kdy ze zářivky jde světle na všechny strany teda v 360°ale LED čipy ale i pásky apod. mají vyzařování jen většinou ve 120° a u čipů se pomocí čoček dá světlo ještě více usměrnit třeba jen do 60°. Takže teoreticky při stejné účinnosti zářivky a LED může být z 1W od LED více světla, protože se dá lépe soustředit.
Proto je ten velký cenový rozdíl? Nano light 11W stojí 900,- Kč a Aquael-DecoLight-DUO-2x11W (
www.juwelakvarium.cz/…) stojí 870,- Kč V akváriu Nano cube 30l bych chtěl pěstovat eleocharis a další náročné na světlo rostliny, proto 2x11W je pro 30l minimum. Jen mě zajímalo, jestli LED světla při nižším počtů WATT nemají náhodou silnější paprsek a tím lepší svítivost? Nebo i na LED osvětlení je to stejné jak u zářivek, kdy se doporučuje pro náročné kytky 1W na litr? Proto vahám jestli nemám koupit Akvárium set Shrimp Smart LED 30l s 6W a pak k tomu dokoupit nano light 11W anebo si radši koupit Denerele Nano Cube 30l samotné a k tomu dokoupit 2x11W nano light. Druhá varianta je mnohem dražší :/ U Denerele Nano Cube se mi především libí tvar akvária.
Akvárium set Shrimp Smart LED 30l (s osvětlením 6W) - 1.599 Kč + 1x Nano Light 11W - 900,- Kč / Celkem 2499, - CZK
Akvarium DENNERLE Nano Cube 30L (bez osvětlení) - 1.099 Kč + 2x Nano Light 11W - 1800, - Kč / Celkem 2899, - CZK
nebo
Akvárium set Shrimp Smart LED 30l (s osvětlením 6W) - 1.599 Kč + Aquael-DecoLight-DUO-2x11W - 870, - Kč / Celkem 2469, CZK
Co byste doporučili?
U Aquael Decolight osvětlení je problém, že se nedá vyměnit zářivka samostatně, ale musí se měnit celý modul i s kabelem a vypínačem. Jinak samozřejmě s nevhodností marine verze pro sladkovodní nádrž souhlasím.
Dimi napsal: Uvažuji o koupi AQUAEL DECOLIGHT DUO MARINE 2x11W, mělo by to stačit anebo existuje lepší alternativa?
Nekoukal jsem se na konkrétní výrobek, ale slůvko marine asi bude moře, takže uvažuješ o mořském akváriu? Pro sladkovodní by pravděpodobně nemělo vhodné barevné složení .... Případně hned po zakoupení vyměnit ty "zářivky" co by tam mohly být za vhodnější pro sladkovodní akva....
Dennerle ma nano sety s vlastnim svetlem Nano Light, pro 30L je to Nano Light 11W. Pro bezne rostliny a akva bez CO2 naprosto dostacuje jedno svetlo, pokud je zapotrebi vice, dve 11W spolehlive nakrmi i tu nejnarocnejsi kobercovku. Ted ma Dennerle v nabidce i komplety s LED svetly. Muzu doporucit, u me behaji na jednicku.
Krásný den!
Chtěl bych si pořídit mini akvárium Denerele Nano cube 30l pro pěstování náročných na světlo rostlin. Prosím doporučte mi světlo do této kostky. A nevím jestli mám jít do LED s menším počtem WATT nebo do zářivek s větším počtem WATT? Uvažuji o koupi AQUAEL DECOLIGHT DUO MARINE 2x11W, mělo by to stačit anebo existuje lepší alternativa? Mockrát děkuji za rady.

Starší reakce
No tak stacilo by to, ale je to hlavne na tobe.

Jestli tam budes mit 14.4 W nebo 12.4 W, tak uz to tak diametralni rozdil nebude, i kdyz je to led. Osobne mam v nedavno (3.5 mesice) zalozenem akvarku 30 l led lampu 7 W a dari se tam (i kdyz narusta pomalu) i liliovnicku, coz je kobercovka nenarocna na co2. Pridavam tekuty uhlik a hnojim. Rasa se mi tvorila zelena prisedla v mensi mire, ale po vypusteni okruzaku je to ciste bez ras.

Ale to je jen priklad, kazde akvarko je jine.

Přidat reakci
1 ...... 15 16
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 14480x