Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Ryby v jezírku

 

NápovědaFórum » Jezírka a venkovní nádrže  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Ryby v jezírku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2018 23:26 Muž Surdo [35] Re: Jirsyko
ja by som to neriešil silnejšie kusy prežijú slabšie padnu. ale určite niečo prežije a časom ani nebudeš vedieť čo s nimi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2018 13:54 Muž Jirsyko [9] Re: Surdo
Protože se třely nejméně o dva měsíce později a nevím jak to na zimu vykrmit, když to nic z toho co mám doma nežere.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2018 13:19 Muž Surdo [35] Re: Jirsyko
nejaký dôvod prečo by nemali prezimovať?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2018 16:03 Muž Jirsyko [9] – Slunečnice pestrá, odchov a přezimování potěru
Ahoj, nemáte někdo zkušenosti s chovem Slunečnice pestré (Lepomis gibbosus)? Jedná se mi hlavně o letošní potěr, mám starost zda přezimuje. Hloubka jezírka je dostatečná.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2018 19:21 R Muž afc1886 [14655] Re: Katie
I ptáci mají rádi rybičky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2018 18:10 Katie Re: vaaclav
Kdyby byli nemocní tak by to už měli všechny rybky ne ?? A má to jen jeden kapr..
kočka by byla možná, ale je na něm vidět vyloženě vykousane kolečko
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.08.2018 17:20 0 Re: Katie
Pokud jsou ty ryby venku, tak to může mít na svědomí kočka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2018 17:04 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Katie
Koi kapři byly zřejmě nemocní vůbec pak nemusí jít o agresi jiných ryb. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2018 16:14 Katie – Koi kapr
Dobrý den, mate někdo zkušenost s koi kapry a karasy ?? Máme 4 karasy a 2 koi kapry a karasy je vůbec nemají rádi jednomu ukousaly ploutvicku a kousek telicka dala jsem je stranou a dala jim antibiotika. Nevím jestli je od nich úplně oddělit a jestli to vůbec přežije ? sad

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2017 11:25 Klára2 Re: lacewings
Díky za odpověď. Jakmile jsem to zjistila, pátrala jsem zaprvé na netu (zejména na webech pro koi a karásky a podobné ryby), kde jsem tedy zhruba vyvěstila, o co se jedná a že to ryby napadá zejména při rychlém poklesu teploty v jezírku koncem podzimu, což přesně odpovídalo. Pro jistotu jsem rybu odlovila a vzala i na veterinu. Veterinář potvrdil, že jde o hnití žaber a doporučil koupit v nedaleké akvaristice přípravek s malachitovou zelení nebo methylenovou modří, už si to nepamatuji. V akvaristice jsem totiž pořídila přípravek Multi-medical, ve kterém je zeleň i modř.

Bylo mi řečeno, že rybu nemám oddělovat, mám ji přeléčit ve společné nádrži. Na to jsem se přímo ptala, zda ji mám oddělovat či ne. Voda má být prý min. 15 stupňů, jsou tedy v pokojové teplotě a voda má 21 stupňů. Ryby chodím pozorovat, zda jsou OK a vypadají dobře, i ta nemocná se chová normálně, není ani nijak pohublá. Nakonec jsem to tedy riskla a vzduchování přijede tuto neděli, ale pro jistotu teď ryby kontroluji několikrát denně.

Budu tu i přes nový rok, pokud se do té doby ryba neuzdraví, holt se nedá dělat nic jiného, než že pojede z chalupy normálně domů do malého rezervního akvária, protože když na chalupě nikdo není, pouze se tu temperuje a voda by byla příliš chladná.

Zároveň tedy jsem byla upozorněna, že u některých ryb první forma léčby nefunguje a je potřeba vyzkoušet více postupů. Takže počítám s tím, že pokud pojede se mnou domů, bude tedy vhodné vyzkoušet i jinou léčbu.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2017 19:31 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Klára2
-ono nelze ani v podstatě na dotaz odpovědět
-neuvádíte formu léčby a používaný druh léčiva (je několik druhů léčiv a postupů)
-navíc není 80l nic moc a pokud je v tomto prostoru i nemocná ryba ,tak zcela nevhodné
- rovněž tak není uvedena teplota , která je v tomto případě důležitá ,atd.
- více zde rybicky.net/nemoc/branchiomyces-sanguinis zvlástě pozorně číst "příčiny" ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2017 19:10 0 Re: Klára2
Ahoj, "zabloudila" jsi do nesprávných vod a marně budeš očekávat očekávané. Stačí se podívat na výsledky předchozích dotazů. Hledat nutno na stránkách zaměřených na rybníkářství, nebo chov studenovodních okrasných ryb.

search.seznam.cz/…

search.seznam.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2017 15:13 Klára2 – (Ne)zimující karásci
Ahoj, s dovolením si půjčuji tohle vlákno na svůj dotaz.

Máme na zahradě u chalupy menší nádrž (1000 l), kde máme 9 karásků. Loni jsme je všechny vylovili a šoupli do sklepa do nádrže 80 l. Chrápali.

Letos při výlovu jsem přišla na to, že jeden karásek trpí klasickým hnitím žaber, ostatní jsou v pořádku. Zároveň mamka vyrukovala s tím, aby se ryby nešoupaly do sklepa, protože je strašná otročina tam vodu natahat a zase vytahat, navíc jsme letos museli dost bojovat s myšima. Zimovací mělká nádrž 80 l tedy sedí normálně nahoře v chalupě, kde je teplo, tedy ryby nechrápou. Ve sklepě chrápou letos jen želvy.

Díky tomu, že jsou nahoře, mám možnost je lépe sledovat. Ta nemocná ryba vypadá o trošku lépe, krom těch žaber je hezky buclatá, plave, v pohodě. Nicméně v léčbě tedy pokračuji dle návodu a 1x týdně měním 1/2 vody, protože je mi jasné, že se v teple určitě kazí.

Na co jsem ale zapomněla, to je vzduchování. A přesně dle infa na léku ryby potřebují více vzduchu a berou si ho tedy zatím na hladině. Nádrž je hodně široká (120 cm), ale mělká, takže to nevypadá, že by rybám jakkoliv vadilo nadechovat se nad hladinou, ale i tak pro klid duše se potřebuju ujistit, jestli stačí, když máma přiveze vzduchování v neděli? Nebo mám raději léčbu zcela přerušit a vyměnit do té doby vodu komplet?

Není to tedy tak, že by ryby vypadaly nějak unaveně nebo nemocně, jen je to prostě divný pohled vidět je nadechovat se z hladiny. Dělají to tedy jen pokud nad nimi nikdo nestojí, jinak normálně plavou. Jsou z venku dost plaché kvůli kočkám.

Díky předem za rady a zkušenosti. Hnití žaber jsme u žádné ryby zatím neměli, takže mé zkušenosti jsou nulové. A vzduchování jsem tedy zapomněla na chalupu přivézt díky vlastní blbosti, protože dřív jsme tuhle zimovací nádrž jaksi vzduchovat nepotřebovali a já si to neuvědomila.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2017 14:30 Žena Lea [1] – plíseň
Prosím o radu, mám osazená jezírka karáskama už 5 let, ale po letošní tuhé zimě se probudili někteří zaplísnění (2 nejvíce napadení už pošli). Ráda bych jim samozřejmě pomohla, ale jelikož je ještě zima, je mi jasné, že léčba není tak snadná. Neexistuje asi léčebný přípravek, který by v této studené vodě účinkoval, že? Myslela jsem na aplikaci eSHy 2000, kterou mám i doma v záloze.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.04.2016 19:38 Muž koikapor [163] - divoké živorodkyRe: Geralt86
Napadol ma napr. jalec, tie majú aj zlaté, sú celkom pažravé a mohli by pomôcť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2016 11:23 Geralt86 – Jazierkova ryba
Zdravím Vás, potreboval by som poradiť ohľadom jazierka. Máme celkom hojnú populáciu koi kaprov. Potreboval by som ich množenie trocha pribrzdiť. Nevedel by niekto o nejakej vhodnej rybe, ktorá by mladé ryby preriedila a pritom dospelé jedince nechala na pokoji ?

Vďaka :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2015 09:59 sachlj Re: LiborSprysl
to přece nevadí...bude to super rozklad..měl jsem kýbl s podestýlkou od králíka (toho domácího), seno, hovna a chcánky...2 roky zavřené v kyblíku od křupek s půlkou vody..letos jsem to otevřel..děsná rychna..a tak jsem to naředil a přidával to do hydroponického systému..ještě teď mi kvetou rajčata jako to má sílu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2015 09:19 Deepinpeat Re: LiborSprysl
taky bych nový kýbl založil až na jaře. Navíc nejlíp to funguje čerstvé, to je nejvíc atraktivní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.11.2015 07:56 Muž LiborSprysl [9015] Re: sachlj
Obávám se, že vám ta hovna zmrznou! smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2015 07:24 sachlj Re: Deepinpeat
ok, vyrobím další kýbl a dám do něj zbytky paprik z ebb@flow, nějaká ta howna od slona a králíka, zaliju vodou a nechám to stát na balkoně do jara a uvidím...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2015 21:34 Deepinpeat Re: sachlj
hlavně nevzduchovat. Nechat stát. Pro tento účel je vzduchování svatokrádež.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2015 20:02 sachlj Re: NHKG
Praha, Žižkov, balkón v přízemí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2015 19:34 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: sachlj
Kde máš ten kýbl? Na balkóně v patře? A nebo nejsi v centru nějakého města?
Já používám vodu z akvária na zalívání zahrady. Mám 2 barely na ni. V jednom jsem letos měl komáří larvy, ve druhém nic. A to stály hned vedle sebe, mají stejnou vodu. Ale jinak jsem tam nic živého neviděl. Svádím to na letní vedra, barely mám na slunku. A taky mám barák dost v centru města daleko od jakékoliv vodní plochy. Takže tu není moc hmyzu co se rozmnožuje ve vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2015 19:22 sachlj Re: Deepinpeat
mám v kýblu dva měsíce vodu z akvária a v ní půl kyblíku sloních hoven a hrst králičích bobků. je v tom vzduchovací kamínek a vzduchuji..na sousedy seru...a nic tam neplave...bude to tam až do jara tak uvidím..pak to stočím do petek a budu s tím zalívat hydroponii...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2015 18:37 Deepinpeat Re: sachlj
Hod do toho kýble hrst kopřiv, vojtěšky nebo jiného výživného rostlinného matroše co se tam rozloží. Postav to někam do stínu, nejlepší tak z půlky zakrýt. Jakmile ta voda správně zasmrádne, tak to ožije tak, že Tě ryby, sousedi a hlavně vlastní rodina budou opravdu milovat. Tedy v případě rodiny zjistíš, jestli Tě opravdu milujou :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2015 18:21 sachlj Re: jamajcan
ptal jsme se normálně. Například. Když nechám na balkoně stát celé léto kýbl od primalexu plný vody ožije to brouky ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2015 18:02 jamajcan Re: Těhňajs
Tím tazatelem jsem myslel sachlj. Skloňovat to radši nebudu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.11.2015 17:32 Muž LiborSprysl [9015] Re: Těhňajs
Také létá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2015 17:31 Těhňajs Re: jamajcan
Mel jsem na mysli potapnika, což brouk je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.11.2015 16:20 jamajcan Re: Těhňajs
To teda, když je potápka pták :) No a na potápčím peří a nohou tam můžou docestovat i ony zmiňované "blechy"/perloočky, buchanky, hrotnatky, viřníci,atd./
Tazatel měl asi na mysli potápníky/brouci/.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2015 15:50 Těhňajs Re: sachlj
Vodní bruslarka přiletí. Koretry - komari larvy. Patentka - pakomar. Většinou všechno leta. I potapka leta
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2015 15:44 jamajcan Re: sachlj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2015 15:35 sachlj – Život v jezírku
Mám dotaz. Dejme tomu, že mám zahradu a rozhodnu se do něj zakomponovat jezírko. Vykopu díru, natáhnu plachty, igelit, obložím šutry. Na dno dám rostliny v květináči, napustím vodu, zapnu filtraci a vzduchování. vypustím ryby. Kde se ale v jezírku vezme další život ? nemyslím žáby, šneky, raky. Myslím vodní blechy, koretry, vodní bruslařky, vodní pavouci, patentky. prostě život co je v kdejaké louži. a nebo jak se takový život dostane do sudu co stojí pod okapem. Kde se v něm vezmou všechny ti drobní živočichové?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2015 19:58 Muž Surdo [35] Re: Těhňajs
kŕmil som jesenným krmivom je ľahšie stráviteľné a už asi dva týždne nekŕmim aj keď voda ma ešte 11-12 stupňov
inak testy vody sú v poriadku ak teda ukazujú dobre
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2015 19:48 Těhňajs Re: Surdo
Kdy jste naposled krmil a cim? Je možné ze mají ve strevech nestrávenou potravu. Toto se mi jednou stalo v únoru na par dni roztálo kousek jezírka. V nem jsem viděl jednoho koi na boku . Jen pomalu dýchal. Vylovil jsem ho. Dal ho domu do velkého akvária. Tam to za cca 5 dni rozdychal. Musel jsem ho ale už mít až do května v akváriu. Vyšla z něj taková bila neztravena hmota granuli. Od té doby jak jak klesne teplota Max na 10 stunu uzvvubec nekrmim Max červi. Všechno to bylo z krmeni při nízké teplotě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2015 19:10 Muž Surdo [35] – koi
dobrý večer mam taký mali problém s ktorím si neviem rady tak to skúsim tu.
už 4-ty deň pozorujem v mojom jazierku že niektoré ryby ležia na dne na BOKU bez známky života ale stačí malé štuchnutie a normálne sa rozpláva a za chvilku leží opäť na boku
neviete čim to može byt ešte som sa s takim niečim nestretol

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2015 22:32 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Michael281
Na odkazu je i video jak se třou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2015 21:50 Muž Michael281 [6] - TetryRe: vaaclav
V kolika letech se třou? A jak poznám samce od samice? Na tom odkazu je jen Vaše jezírko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2015 21:49 Muž Michael281 [6] - TetryRe: sajfrdík
Filtraci apod. pořizovat nebudu. Ale chtěl bych, aby ty ryby šli vidět, abych věděl kolik jich tam je :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2015 13:59 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Michael281
Už se můžou třít. Tak poznáš kdo je kdo. rybicky.net/nadrze/15324 :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2015 13:19 Muž sajfrdík [14] Re: Michael281
Asi záleží na tom,jestli to chceš opravdu jen na okrasný ryby,mít tam filtraci apod.,nebo tam mít pár rybek na okrasu,zbytek vidět jen občas a nechat to přírodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2015 13:02 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Michael281
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2015 12:33 Muž Michael281 [6] - TetryRe: sajfrdík
No, pravda je, že ty obecné/stříbrné karasy vůbec nevidím ani při krmení. Takže ani nevím, jestli tam jsou :/. Naposled jsem ho viděl minulý rok, když se zvířila hladina, vykoukla hlava a pak se rychle zase schoval. Ty 2 zlaté karasy tam mám cca 4-5 let (dával jsem je tam zaráz) a toho schinunkina 2014. Za týden je v Olomouci Flóra Olomouc a tak tam chci koupit 1x schibunkina, aby byli po párech. Nevíte někdo proč se ani jeden z těch karasů nikdy nerozmnožil???? Ještě jsem uvažoval nad nějakým rákosem nebo něčím do hloubky cca 50 cm, nechal bych ji v květináči. Poradíte i nějaké ty kytky do cca 50 cm?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2015 11:38 Muž sajfrdík [14] Re: vaaclav
Aha..ale já třeba v tom vůbec problém nevidím jednou za čas je odlovit..A zase to není tak,že bys je vůbec neviděl,při krmení je vidíš krásně,navíc v tak malém jezírku jako má on.Proto si myslím,že je zbytečný mu tady ukládat za povinnost je odlovit..Ať si o tom rozhodne sám..Jak je to s těma leknínama?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.04.2015 11:13 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: LiborSprysl
Ty pořád opomíjíš jeden zásadní fakt. V lednu i v únoru, bez ohledu na sílu ledu, tam od pátečního večera do nedělního odpoledne byly vysekané díry v ledu, takže většina plynů měl kudy utéct a i v týdnu se díky tomu držely plyny na snesitelné hranici. Celý březen tam nikdo díry nevysekal a vzhledem k tomu, že začalo svítit slunko, nastal dost silný vývoj plynů díky hnití a to je pak jedno, jestli je ten led silný 10 nebo 20cm. Problém je v tom, že Ty se chceš za každou cenu hádat, takže to je ode mě na tohle téma poslední příspěvek a piš si tu co chceš..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2015 04:51 Muž LiborSprysl [9015] Re: Pepan
Když si spočítáš, kolik objemu H2O dělá deset cm ledu v ploše jezírka, pak to problém může docela zásadní...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2015 18:59 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: sajfrdík
Proč bych si dával do jezírka ryby které skoro nikdy neuvidím. Časem se totiž přemnoží a když nemáš přehled kolik jich přibližně v jezírku je může se ti stát že zimu nepřežijí, bude jich totiž moc. Už se mě to stalo s schibunkiny. Třetina jich byla přírodní další část hodně do černa a během 4 let se z 8 ryb tak přemnožily že pořádnou zimu z nich nikdo nepřežil. Proto jsem si koupil červené a už jenom 5 ks. Pár jsem jich už také hodil slepicím. Chytat je do čeřenu je vopruz. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2015 17:45 Muž sajfrdík [14] Re: vaaclav
Vašku,nemyslím,proto píšu,že se v tom moc nevyznám,stačí číst..a rád bch,abys mi to teda vysvětlil řediteli zeměkoule smich a nikde není psáno,že musíš každou rybu v jezírku vidět..to je tak lehce na hlavu nemyslíš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2015 14:50 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: LiborSprysl
Ten Tvůj tenký led měl v lednu asi 10 cm a v únoru cca 20. Nemyslím si, že je podstatný rozdíl mezi deseticentimetrovým a dvaceticentimetrovým ledem. To byla normální zima a ne to, co jsme zažili letos. A je to v Beskydech, nadmořská výška cca 600 metrů. Jenže v lednu a v únoru jsem tam každý víkend jezdil a led prosekával, ale v březnu jsem onemocněl a měsíc tam nikdo led neprosekal. A byl problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2015 14:25 Muž LiborSprysl [9015] Re: Pepan
....tak byl ještě led tenký a vzduchu bylo tedy relativně ještě dost... No a pak ho ubývalo, jak přibývalo ledu, až to holky nevydýchly....O zabití mrazem jsem nenapsal ani řádku... :-P ;-) ahoj

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 3 4

Zpět na obsah sekce Jezírka a venkovní nádrže • Zobrazeno 3130x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10802-ryby-v-jezirku-?od=18