[1] 2 
cus lidi, potreboval bych prosim poradit kolik hodin denne mam svitit?? Mam akarko s krytem a tam dve zarovky. dik
To jsem nevěděla.. chudáci moje ryby. Mají tam Las Vegas od sedmi do desíti, někdy i dýl..

Ja jsem v praci od rana do sesti, sedmi, mam tedy pres tu dobu co jsem v praci svitit nebo zacit svitit az prijdu domu? Mam strach abych tam nemel
prilis mnoho ras...
Je prakticky jedno, kdy začnete a skončíte. Pokud máte nádrž někde v nějakém dostatečně osvětleném koutě (např. proti okni), tak je
lepší rozsvěcet třeba kolem 10 hodiny, kdy už je v pokoji světlo denní, a tudíž ryby nepřejdou z úplné tmy do plného světla ale budou
mít možnost pozvolna se "probudit"
Jinak jestli nádrž máte v tmavém koutu, tak je to jedno. Svítit by se mělo max. 12h, Já např.
svítím 11h (od 10:30 do 21:30). Při výskytu řasy se to snižuje na 9-10h, ale to je jen jedno z opatření jak se zbavit řasy. Nepíšete, kdy
se vracíte z práce, nejlepší by bylo za 2 stovky pořídit spínací hodiny digitální, pak máte jistotu.

ještě pro doplnění, zhasínám v 21:30 , ale pak se v pokoji zhruba asi ještě půl hodiny svítí lustrem, takže to je zase ta doba kdy ryby a
ostatní živočichové (krom nočních) přechází do klidu.
psal jsem, do prace jdu tak v sedm a vracim se v sest, sedm vecer. Mam tedy svitit, nebo radsi ne? aby voda treba nebyla moc tepla...
25.08.06 21:51:30
S -
Kai® – kolika?
Akolika litrové máš akva?
25.08.06 21:58:16
S -
Kai® – kolik?
A kolik Wattů mají ty žárovky?
aha, pardon, překoukl jsem se a četl jsem "jsem v práci od rána, OD šesti,sedmi" tak to můžete svítit v pohodě, ráno kolem sedmé
rozsvítíte, a večer okolo té šesté zhasnete. Na dotaz jestli se bude ohřívat moc voda:
zvážil bych použití zářivek místo
žárovek, jednak kvuli teplu, pak zářivka vydrží déle a žárovka má dost velkou spotřebu.Jestli máte krycí sklo jak píšete, tak to by
mělo dost tepla zachytit, záleží jak vysoko nad akváriem je kryt umístěn. Pokud nemáte vyloženě nějaké 12lk akvárko , tak nějaké
výrazné přehřívání nehrozí, to už si musíte např. o víkendu kdy jste předpokládám stále doma, vyzkoušet.
25.08.06 22:02:05
S -
Kai® – zářivka
Taky si myslím,že ta zářivka bude jistější..........

rekl bych ze 25watu, ted na to nechci sahat, protoze jsou horke, takze na to nevidim, ale myslim ze 25W
me v obchode totiz rekli ze mam svitit jen vecer az prijdu z prace. ze pres den staci denni svetlo. ze prej mam svitit jen tak 2 hod.
celkem tedy 50w, na 40l akvárko, to je docela až moc, jestli je to 40 vnější objem, tak po odečtení dekorace a dna vyjde asi 32l,na to by
stačila klidně jen jedna ta 25w. máte tady svou prezentaci?
K čemu by bylo akvárko, které je od okamžiku příchodu z práce zhasnuté?
Není lepší koupit za stovku elektrický hodiny a nastavit na
nich třeba od 10 do 22 hod?
Druhá častá fáma je, řasy jsou v akváriu z nadbytku světla, nesmysl, příčinou je vždy nadbytek
fosforečnanů, dusičnanů a dalších ..nanů, nahromaděných nedostatečnou údržbou.
Dostatečným osvětlením nic nezkazíš.
no tak to jsou v tom obchodě pěkní ptáčci... Denní světlo je také použitelné ale je spojeno se spoustou problémů (v zimě je jiné než v
létě a je ho méně, v létě zase hurá řasy...) i když záůeží také na pěstovaných rostlinách, v nejhorším případě snad možná, ale
pravidlo u tropického akvária je svítit alespoň 10-12h denně.
prezentaci jako v sekci nádrže tady na tom webu
chcete říct, bleku, že když nechám akvárium na týden na prudkém slunečním světle (pokud by teda bylo hezky), kde by ho bylo 100pro
nadbytek, že bych do týdne neměl ani trochu řasy???????
Ne. Pokud máš čistou vodu a dobře fungující nádrž tak možná jen tu na skle co se otírá magnetem.
Do mého akvária svítí podle
ročního období 3-8 hodin denně přímé slunce a jediné co roste jsou kytky.

no jo, kdyby se každému podařilo mít čistou nádrž s dobrou vodou a rovnováhou

to by byla jistě spousta akvaristů mnohem
šťastnější

ale o tom akvaristika je
složitého na tom opravdu nic není.
To vím já, to víte vy, ale pro spoustu ostatních lidí to provlém je, stačí si dát hodnocení nádrží pozpátku a...
06.02.08 21:38:58
amirinda® – přechod světla
chtěl jsem se zeptat, jak řešíte přechod světla(při rosvícení akva? Četl jsem zde, že nejdřív rosvítit např. lustr a pak až akva, ale
přesto se mi ryby splaší, má někdo prosím nějakej fígl? kuju
[1] 2 
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Technika • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora