3 • 15 Přihlášení RYBICKY.NET » Akvaristické fórum

Akvaristické fórum

ÚvodRybyRostlinyOstatníRadyOdkazyInzerátyAkceFórumChatNádržeObchodyVýrobky

Vytisknout tuto stránkuZpět na obsah sekce Fórum » Akvarijní rostliny » Rostlinky bez filtrace 

Aquato.cz

OT OT OT Odebírat RSS tématu  Dolu
 + přidat reakci • Zobrazeno 262x
26.12.06 18:49:15  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekBarča (-12-11-10-9) – Rostlinky bez filtrace
Ahoj,máte někdo zkušenosti se zarostlým akvárkem s minimem ryb jen osvětlené?Bez filtru a vzduchu?Mé je velké120 litrů a s kvalitní vegetací,chci tam max.2-3 větší rybky. :-O
26.12.06 21:46:40  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekRADOVAN® Rostliny – odpoveď
Myslím, že keď je dosť zarastené, tak filter nie je treba
26.12.06 23:22:37  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSidonius (-12-11-10-9) – To Barča
A jak to vaše akvárium, (kromě toho, že je "velké 120 l a s kvalitní vegetací"), momentálně vypadá?
Jsou v něm ryby? Filtrujete nebo (a) vzduchujete?

K vašemu dotazu:
Zkušenost se "zarostlým akváriem s minimem ryb, jen osvětleným, BEZ FILTRU A VZDUCHU" nemám, ale podobně jako vás, i mne by zajímaly případné praktické zkušenosti s takto provozovanou nádrží.
Když se nad tím zamyslím, poněkud pochybuji, zda by taková nádrž mohla dlouhodobě, (bez většího úsilí než s filtrací), fungovat...
Podmínkou by samozřejmě byla dostatečně intenzívní asimilace rostlin s efektem produkce kyslíku.
Tato asimilace je závislá nejen na dostatku světla, vhodné teplotě, obsahu CO2 a ostatních živin, ale i na dostupnosti těchto živin. A k dobré dostupnosti je žádoucí přiměřený pohyb vody.
Pokud by nebyla rostlinám poskytnuta některá z těchto podmínek, (tedy včetně pohybu vody), rostliny by dostatečně nebo vůbec neasimilovaly. Staly by se tak díky svému převažujícímu dýchání spolu s organismy závislými na příjmu kyslíku jeho dalšími "konzumenty", což by mohlo vést k celkovému nedostatku kyslíku v akváriu se všemi z toho vyplývajícími důsledky.
Obávám se, že příjem kyslíku prostou difuzí ze vzduchu by v tomto případě mohl být nedostatečný.
Z toho usuzuji, že (nejlépe mírný) pohyb vody, a tedy např. "jemná" filtrace, (byť jen přes filtr typu "honič vody"), by v podobném akváriu měla své opodstatnění. :-)
27.12.06 06:28:04  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekrowdy (-12-11-10-9) – asi to funguje
Když se podívám do starších knížek (333x jak a proč, Akvaristika od Franka apod.) tak se v souvislosti s počtem ryb uvádí počítat 3 litry na rybu do čtyř cm u větších 8l ....., to je uvedeno bez použití jakékoliv podpůrné techniky jako je vzduchování a filtrační zařízení. Chováme li v nádrži neúměrně mnoho rybek musíme nahradit nedostatek kyslíku umělým vzduchováním a odpadní dusíkaté látky odstraňovat..... Vhodný počet rostlin uvádějí cca 1 menší na litr vody (ovšem nikde nepíšou jak menší). A ještě stírat slepou hladinu cigaretovým papírkem. Doporučeno je silné osvětlení ( i když za silné považují dnešní normu 0.4 - 0.6 W na litr v zářivkách. V žárovkách dvojnásobek.
Takže zkušenosti s tím určutě jsou, stačí prolistovat staší knihy.
Omlouvám se pokud se někomu zdá že píšu nesmysly, ale jen jsem oprašoval vědomosti (protože jsem po šesti letech znovu zakládal akvárko) a myslím že vyzkoušené věci, které léta fungovaly žádné nové teorie nezastaví.
27.12.06 09:48:33  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekBarča (-12-11-10-9) – díky
tak děkuji za rady, v akva jsou jenom rostlinky a kmen.Rostlinky hnojím ale zajímavé je,s tím pohybem vody.Tak já ještě něco prostuduju a začnu .Díky moc love
27.12.06 13:34:47  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSidonius (-12-11-10-9) – To Rowdy
Závidím vám vaši schopnost jednoduše vnímat, "jak to funguje". :-)
Začnete-li se zabývat tím, "jak to funguje", detailněji, už to tak jednoduché nevypadá... Bohužel...;-)
Co se literatury týče, upřednostnil bych obsahovou kvalitu před stářím knihy a ani teze o nepřekonatelnosti starých teorií mne nebere. Nevěřím, že je Země placatá! smich
24.05.08 21:57:57 / 24.05.08 21:58:49  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekŠtěpán®
rowdy napsal: Když se podívám do starších knížek (333x jak a proč, Akvaristika od Franka apod.) tak se v souvislosti s počtem ryb uvádí počítat 3 litry na rybu do čtyř cm u větších 8l ....., to je uvedeno bez použití jakékoliv podpůrné techniky jako je vzduchování a filtrační zařízení.... stačí prolistovat starší knihy.
V téhle oblasti by si člověk ze starých knih rozhodně neměl brát příklad. Už jsem tady někde jednou psal, že co se člověk dočte ve starých knihách musí porovnávat s novými poznatky, i akvaristika se přece jen vyvíjí.

Zarybněnost ze starých knih se dnes nedoporučuje ani pro "high tech" akvária, natož pro akvária s minimem techniky.

(vím že odpovídám na starší příspěvek)
24.05.08 22:06:55  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekjohan® – Re: Sidonius
Možná na to koukáte moc složitě. Nemusíte mít přece všechno pod "kontrolou" aby to rostlo. Zkuste si vzít nějaké nepoužívané akva, třeba 20l nebo sklenici od okurek a nasypte tam písek, zalijte vodou z rybníka, dejte pár kytek a šoupněte za okno.. Třeba budete překvapen ;-) .
24.05.08 22:09:40  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSid® – Re: johan
To není a nebude můj styl. :-)
Rád se týden co týden trápím otázkou, z které strany začít a kam s kytkami...? :-D
25.05.08 09:42:11  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekVlado (413945755411) – Vlado Rowdymu
Ve starší literatuře je taky návod jak telegrafovat pomoci klíčovací páčky.Taky to funguje,tak na co mobil že jo :-) :-) :-).Mimochodem někomu tyhle knížky daruji,je mi je líto spálit.
25.05.08 09:52:46  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekadas®
Počet ryb a rostlinek na litr je v souvislosti s kyslíkem.Ostatní těžko někdo může spočítat,když každý má trochu jiný biotop a podmínky.
25.05.08 10:08:16  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekisamik® – Re: Vlado
Ja si je moc rad vemu :-). Knihy se nepali!
25.05.08 10:35:47  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekVlado (413945755411) – Isamikovi
Rád.Na mý e.adrese si povíme předání.(lor.psary na volným)(celou adresu uvádět nebudu,kvuli spamu)
Pálení byla spíš taková metafora.ale i když červená knihovna a životní skušenosti celebrit.......!!! ;-)
25.05.08 11:25:11  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekjohan® – Re: adas
Počet ryb a rostlinek na litr je v souvislosti s kyslíkem Není to spíš v souvislosti s odpadními látkami? Ryby si to nikdy nevydýchají, ale většinu kyslíku je spotřebováno při rozkladu organických látek. ;-) (opravdu by mě zajímalo jak se vlastně přišlo na 1cm ryby/1l vody.)
25.05.08 12:41:48 / 25.05.08 12:43:53  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekwladys® – Re: Barča
Provozuju už skoro rok jednu malou 20l nádržku bez jakékoliv techniky,jen s osvětlením a malým topítkem(jen v zimě).Je to nádrž na pár krevetek a tři otíky.Dnes vše funguje skvěle.začátky byly strašné.Už sem to chtěl kolikrát vylít a založit znova i s technikou.Během půl roku jsem tam měl snad všechnu řasu co existuje.A to to jelo skoro bez ryb(3x oťasi) jen s rostlinama.Nyní se už vše ustálilo a již dva měsíce si tam lebedí 6 krystalek...jedna už nosí své potomky.Takže jde to,ale je s tím mnohem více práce.U 120 litrů by ta rovnováha měla být stáleší a těch problémů by mohlo být méně. ;-)
25.05.08 12:56:48  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekjohan® – Re: Barča
Když se rozhodnete mít akva do kterého nebudete kromě protrhávání rostlin šahat, tak tam nedávejte žádné ryby, které ryjí, popř. víří kal na dně! (takže žádné pancéřníčky, krunýřovce atd.) Byla by kalnější voda a moc živin ve vodním sloupci. A písek radši jemnější. A dejte víc rostlin s přízemní růžicí listů (kryptokoryna, zákrutichy aj.) a pár doplňkových rostlin s olistěnou lodyhou (heteranthera, limnophyla atd.) a nezapomeňte na plovoucí (riccie, lemna, atd.). A čím míň ryb, tím lépe.
26.05.08 06:43:04  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSandpiper® – Re: wladys
Ja mam taky takové malé akvarko v praci, ale i kdyz to cistim skoro kazdy den, ta voda strasne smrdi :-| . A ryby tam jsou jenom malinké(miminka). Tak nevim jak by to vypadala ve vetsim..ale mozna pravne ze by to bylo lepsi. Zajimalo by me to skusit...ale pockam napred jestli se to nekomu JINEMU podari!!! :-P
26.05.08 07:22:07  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekjohan® – Re: Sandpiper
Tak mě se to snad daří ;-) http://rybicky.net/nadrz/2817/86.jpg
26.05.08 07:27:01  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekRADOVAN® Rostliny
ja prevádzkujem 20 litrové bez filtra a ohrievača( t=22) iba svetlo- kompaktná žiarivka Osram 21W. Mám tam množstvo rastlín že do neho nieje ani poriadne vidieť. 1x týždenne mením 1/4 vody za vodovodnú-neodstátu. Odchoval som tam vlastný poter gupiek, ktoré už dorástli do predajnej veľkosti, tak isto aj platy. A živorodky-mladé by mali mať čistú a čerstvú vodu na to aby žili a rástli(milión tém vo fóre o špicatení chvostovej plutvy u guppy). Takže si myslím že to ide aj bez techniky a v tomto akva mám menej problémov(žiadne) než v 112.
26.05.08 08:22:59  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekPentueR®
Včera jsem byl předat staršímu kolegovi z práce pár neonek. Má akva cca. 40 litrů bez jakékoli techniky, na dně asi 1-2 cm říčního písku, asi 20 neonek v něm, svítí z boku nějakou podivnou lampičkou (světlu pomáhá i to, že akva má v nábytku proti oknu, asi v polovině místnosti). V rohu má pár šípatek, které rostou jako blázen, plovoucí kytku (jméno si teď nevybavím) a jinak nic. Krásně čistá voda, ryby v pohodě, rostliny musí jednou za měsíc protrhávat a občas (když si vzpomene) vymění část vody. Žádný zákal, žádnou řasu jsem nezahlíd, prostě skoro bezúdržbové akva...
26.05.08 08:31:19  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekŠtěpán®
Sandpiper napsala: ... to cistim skoro kazdy den, ta voda strasne smrdi :-| ...
Úžasné. A o té akvaristice aspoň základy víš nebo ne?
26.05.08 09:56:35  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekKiller® Sumci – akvárko bez techniky
I já mám mrně bez techniky..fungovalo dobře http://rybicky.net/nadrze/1623 poměrně dlouho snad 2 roky..teď sem se rozhodl udělat v něm menší pokus,zatim to ale neni úspěšný.. :-(
Jinak táta loni hodil do 4l vázy s bambusama 2 paví oka a furt tam jsou..nevim jestli se o to nějak stará nebo ne..

Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení

Vypsat podobná témata v diskuzním fóru

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny Přidat reakci Zpět na seznam sekcí fora

© RYBICKY.NET - o webuRSSReklamaHledatNapište námMapaVzhled • Hosting: Vpnet.cz • 07.01.09 02:34:39 • 0.943 s