Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hromadný úhyn ryb

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Hromadný úhyn ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.11.2023 21:17 Muž Roger [1873] Re: talpe
Rady jsem napsal, stačí se jimi řídit, krásně je shrnul afc1886 ;-)
Kytky jsou nejlepší z prostřihu z akvária, dno klasický říční nebo křemičitý písek frakce 2-4mm nebo jemnější
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.11.2023 15:23 R Muž afc1886 [14681] Re: talpe
Jestli máš nějakého akvaristu ve svém okolí, tak by ti mohl podarovat nějaké rostliny a zbytek je dobré řešit přes fórum.
Rady jsi zde dostala,teď to je hlavně na tobě.
1- výměna dna
2- přidat hodně živých rychlerostoucí rostliny
3- vykašlat se na tu chemii
4- jestli tam dáš hned zpátky ryby, určitě provádět velmi častou výměnu části vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2023 10:14 Žena talpe [0] Re: afc
Děkuju moc za názory a rady. Je prosím někdo z vás ochotný vzít si mě jako začátečníka na hrb a na základě konzultací mi pomoct dotáhnout akvárium do zdárného konce? Jak jsem už psala, mám pocit, že tím, že beru informace z různých zdrojů vždycky něco začnu a než to má čas se ustálit, vložím do toho nějaký další faktor, který mi někdo poradí a tím se vlastně motám v kruhu. díky :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2023 09:19 R Muž afc1886 [14681] Re: Tomaas
Zrovna v jejím případě bych jí určitě doporučil velmi častou výměnu části vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2023 08:38 Muž Tomaas [72] Re: afc1886
Opravdu jsem myslel výměnu vody, myslím větší výměnu vody jako např 1/3 a víc. Samozřejmě vodu odčerpáván tak, že zároveň trochu odkalit, ale s mojí osádkou ke to opravdu jen drobet - jde hlavně o cenu vody. Stalo se mi to teď v září, kdy jsem poprvé důkladně čistil filtr a zároveň vyměnil 1/3 vody a měl jsem 2 dny lehký bílý zákal. A to mám, troufám si říci, zajeté akva. V případě talpe, které je úplně nezajeté, by to bylo, odhaduji, horší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2023 05:10 R Muž afc1886 [14681] Re: Tomaas
Tomaas napsal: Nečistit filtr současně s výměnou vody - opět to rozkolísá hodnoty.
Tak tady bych se zeptal. Nechtěl jsi napsat nečistit filtr současně s odkalováním dna? S tou výměnou vody mi to nějak nesedí. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2023 23:24 Muž Tomaas [72] Re: talpe
Ano, je to přesně tak, jak píšete a jak psal Roger. Nechejte akvárium pořádně zajet. Dusičnany jsou vyšší a nemá je co spotřebovávat, když chybí rostliny. Hodně ryb hodnoty ještě více rozkolísá, proto ty úhyny. Filtr čistit co nejméně - osobně čistím až když téměř nejede ani na plný výkon. Proplachovat v odčerpané akvarijní vodě ať se nezbavujete přínosných nitrifikačních bakterií. Nečistit filtr současně s výměnou vody - opět to rozkolísá hodnoty. Ale základ je opravdu hodně rostlin - zde platí, čím více, tím lépe. Redukovat pak můžete vždycky. Ať se daří.
Ještě mě napadlo s tím přesunem - jak jste přesouvala? Odčerpáním vody a znovu napuštěním stejné odčerpané vody nebo jste přidávala čerstvou? Evidentně ten přesun totiž byla poslední kapka, co chabou rovnováhu rozhodilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2023 22:57 Žena talpe [0] Re: Roger
Dobrý den, děkuji za rychlou reakci. Věřte, že pro začátečníka je dost těžké se v tom zorientovat. Jak zjišťuji informace a ptám se, každý mi poradí něco jiného na základě svých zkušeností a sama cítím, že se motáme v kruhu. Omlouvám se, z vašeho pohledu asi za hloupý dotaz, ale přesně nerozumím, co znamená zamyslet se nad rybí obsádkou a zvolit adekvátní filtr. Hodnota NO3 vstupní vody je cca 40. Z vaší rady jsem tedy vyčetla, že je potřeba začít osázením dostatečného množství rychlerostoucích rostlin, úplně vynechat chemii, do akvária zasahovat minimálně, filtr, dno a částečná výměna vody až dle potřeby a nechat plovoucí rostliny. Rozumím tomu dobře?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2023 21:04 Muž Roger [1873] Re: talpe
Doplnění prezentace splnilo moje očekávání. Dle mě, je toto akvárium časovaná bomba která právě dotikala. Obávám se, že přesun akvária nemá vliv na průběh událostí které popisujete. To akvárium totiž není schopné pojmout obsádku kterou tam vložíte, proto do 24h padnou na vašem místě bych začal od začátku, bez zbytečné chemie z důrazem na snížení NO3. V klidu dosázet kytky - jednoduché rychlerostoucí ( ty plovoucí rostly právě proto, protože máte moc dusičnanů a možná i dusitanů, takže nechat je množit), nehnojit, nedávat chemii. Neznám hodnotu NO3 vstupní vody, bylo by dobré zjistit. Zamyslet se nad rybí obsádkou, zvolit adekvátní filtr a nečistit ho tak často a nejlépe i nové dno s říčním pískem a před vložením ryb akva takto stabilizovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2023 21:04 Muž Freedlo [221] Re: talpe
Nejsem tedy odbornik, ale preventivne tam tlacit leciva pro ryby a dezinfekcni prostredek na rasy ve forme tekuteho co2 moc parady ve vode neudela:/.

V akvariu je velmi malo rostlin a dno dle meho taky neni zrovna idealni. Pisete ze jde o substrat. Vite znacku nebo co presne za substrat to je?

Proplachovani filtrace jednou tydne je moc casto. Dle meho alvarium neni v rovnovaze. Nitrifikacni proces se nemel sanci rozjet a rybky trpi.

Jako prvni krok bych vysadil veskerou chemii a vysazel spoustu rychlerostoucich rostlin ( namisto te umele meduzy..)

K rybam : pokud neprezily zivorodky a tetry, pridani cichavcu v tomto stavu akvaria nebyl dobry napad;/

Pockejme ovsem na nazor kolegu :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2023 20:11 Žena talpe [0] Re: Freedlo
Omlouvám se, prezentace založena. mám i krátké video jak se tetry chovaly, ale nepřišla jsem zatím na to, jak sem video nahrát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2023 16:46 Muž Freedlo [221] Re: talpe
Mohu se optat jakou desinfekci jste do vody davali po vlozeni rybek? Prosim taky doplnit a vytvorit prezentaci. Cim vic informaci a fotek tim lepe, at se ostatnim lepe radi : )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.11.2023 15:33 R Muž afc1886 [14681] Re: talpe
Pro určení důvodu úhynu ryb by bylo fajn založit prezentaci akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2023 15:19 Žena talpe [0] – hromadný úhyn rybek
Dobrý den, mám prosbu o radu. Akvárium 60 litrů - založené 4/2023. Zpočátku fungovalo bez problémů. Akvárium jsme přemístili cca o 2m a začaly problémy s řasou a úhynem ryb. Řasy jsme se zbavili a začali postupně nasazovat nové rybky. Co nám vydrželo od založení akvaria jsou 2 pancéřníčci a 2 pandy. Všechny rybičky plovoucí v horní části akvaria nám vymřely. Dokoupili jsme 2x hejničko molly černé. Adaptace na vodu dodržena. V obou případech nám všechny molly přesně 24 hodin po vložení do akvária vymřely. Zkusili jsme koupit tetry + 4 čichavce. Tetry opět přesně po 24 hodinách všechny vymřely. Čichavci se zatím drží (2 týdny). U rybek se vždy opakuje stejné chování - začnou být "malátné", schovávají se, drží se na místě a viditelně lapou po dechu. PH máme cca 8, KH máme 8, dusitany i dusičnany v normě, teplota 25°C, vodu okysličujeme, svítíme cca 6 hodin. Při vložení rybek jsme do akvária vždy dali desinfekci. Při čištění (výměna vody cca 1/3, 1x za dva týdny) přidáváme bakterie Bacterial combi easy-life. Můžete prosím někdo poradit, na co se zaměřit?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2021 20:53 Muž patizon [7] Re: patizon
Takze aktualny stav: úhyn posledna amano a zopar davidi,ryby žiadne/zatial/,v noci po výmene vody,naliatí bakterií a vycistený filt.system vyskocilo no2 na 5!,nechal som zapnute vzduchovanie cez skimmer,filter razantne straca výkon/zalepné špongie odumretými bakteriami-lepkavý bordel ten je komplet na vsetkom a nejde dole z rastlín/dufam z nich nieco prezie,Ráno asi po5 hodinach vsetky ryby pri hladine,ked som sa vratil z prace ryby boli ok,NO2 uz na nule.Voda ako mlieko,dnes znova výmena 30%,znova naliate bakterie/seachem stability/,vycistene predfiltre-zalepené,vo filtroch čisto,nasiel som doma trocha seachem clarity-uvidim co to urobí s tým mliekom a lepkavým bordelom.Asi o ponoci odmeriam No2 ak vyskocí dnes som zohnal jbl detoxol tak to tam seknem,a vodu skusim vymenit az v stredu.Ak to nepojde s tým dole tak vymením 50%.Nemám uz ziadne bakterie,budem musiet zajtra zohnať.
No a teraz/až sa hambím,ale slubil som ked budem mat "potuchu".
Čistotná manželka je fajn,ale niekedy to netreba prehánať.Mlčala,dlho mlčala,ale keď videla moje nervy a bezradnosť/alebo jej vadil moj budík v noci ked som to kontroloval/prišla otázka:"Nemohlo to byť od toho liehu keď som čistila kuchyňu-vydrhla ju pekne,ale že pri tom minula liter tech,liehu to som netušil,Akva je od linky asi 4m a v nevetranom priestore/vonku mínus/ manžel v robote...
Tak si myslím či sa tie výpary, keď sa dostali do obehu nemohli sposobiť naviazanie o2 vo vode a nasledný uhyn bakterii,ale to by musel odobriť skor nejaký chemik.
Ak je to tak,tak potom pozor priatelia,ked budete upozornovat členov Vasej domacnosti o skodlivosti chemických prostriedkov pouzívaných v priestoroch blízko akva v podobe kvapnutia,alebo rozprasovacov typu biolit,lak navlasy,parfum a pod.,je nutne ich upozorniť aj na prchave látky.
Zatial ďakujem,a dam vedieť ako to ide/aj ked tak na to pozerám,tak taka zmena layoutu-uplna, by sa mi pacila-pockam co rastliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2021 20:37 Muž patizon [7] Re: NHKG, _ucx_
Krmim vylucne ja,dno je stale to iste/lavova drt a na nom platinum/ z dna nestupaju ziadne bubliny,nevidim tam nejake procesy,ked nahodou soadne na dno nieco z krmenia tak to zlikviduju panciernicky a krevety.
Co sa uhynu tyka tak najskor posli amano krevety a nasledne ryby,problemy som si vsimol asi 10 min pred vypnutím svetiel a hned som spravil komplet testy,na noc co2 vypínam/co je zmena posledného tyzdna dokedy bezalo stále/,meral som aj co2/ ph7,kh 6/,dropchekr tmavo zelený,sonda controleru skalibrovaná, filtracia isla/slabsi prietok/ a aj jemne cerenie hladiny.
Co sa krmenia týka ,je pravda ze som v poslednej dobe krmil viac mrazenou artemiou ako suseným krmivom,ale to robievam uz roky pokial vidim ikry u niecoho.

Tak neviem skusim ist uplne bez co2/co na to rastliny uvidime/

Dakujem aj tak vsetkým,ak by ste niekto mal podobnu skusenost,poprosím Vás o dalsie rady,uvahy a tipy.Rád by som zistil prícinu.Budem to sledovat a dam vediet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2021 17:25 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: patizon
Tak masivní úhyn v zaběhlém akváriu mi nepřijde jako důsledek problémů s filtrací. To vyšší NO2 je možná jen důsledek úhynů, ne příčina.
Takže bych to hádal na moc vysokou koncentraci CO2 nebo nedostatek kyslíku. V jakém pořadí jsi přišel o ty živočichy? A kdy k tomu došlo (v noci?), v takto zarostlém akváriu bude v době kdy svítíš kyslíku dost.
Někde jsem četl o otravě terčovců CO2, co bylo zajímavé, že krevetky šly všechny, část terčovců přežila, takže krevetky asi budou na CO2 citlivé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2021 16:59 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: patizon
Sorry, přehlédl jsem, vidím u nicku "žádná aktivní prezentace" a nezkoumám. Moje chyba.

Jak se na to tak dívám, tak mne napadají dvě věci. Jednak si nemyslím, že by to způsobila samotná absence filtrace, protože nejvíc práce stejně udělají bakterie ve dně a jinde, nicméně když se nefiltruje, tak ani necirkuluje voda a to už problém být může. Vůbec bych se zaměřil na to dno, takový exces ty malé ryby způsobit takhle rychle nemohly (pokud tedy opravdu měníš vodu s takovou četností, jak popisuješ), nejspíš v něm něco zahnívá, potrava nebo tak... Ostatně, nemohl to někdo překrmit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2021 16:31 Muž patizon [7] Re: _ucx_
rybicky.net/nadrze/29223

No,filtracne materiály vo filtroch vyzeraju byť ok,vacsinu z toho mazlaveho bordelu zachytily predfiltre,vymenil som 50% vody ,prepral komlet filtracný systém/molitany v predfiltroch som ale musel pod tecuou teplou vodou inak to neslo dole,vybral úhyn/co som v tej dzungli nasiel/,nejake neocardinie prezili a jedna amano,nalial bakterie a pustil vzduchovanie/premyslam ci pustit aj co2/.Napustam vodu,zajtra opat výmena a prepratie predfiltrov a takto az dokial nebude no2 na 0.Uvidíme ci sa to nastartuje a kolko toho este uhynie.Krmenie vynecham az do 5 dna.Vatu som nevkladal a asi ani nevlozim.Predpokladm nedostatocný prietok a okylicenie vo filtry.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2021 16:25 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: patizon
Založ si tu prezentaci té nádrže, podle toho tvého popisu ti důvody nikdo vyvěštit nedokáže.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2021 09:52 Muž patizon [7] – uhyn nitrifikačných baktérii
Ak som založil zbytočne novú tému tak sa ospravedľňujem,ale tlačí ma čas.
Behom dvoch dní mi uhynuli všetky baktérie rozkladajúce no2 na no3.Amoniak na 0,ale no2 1,biela mazľavá pena na hladine.Samozrejme 90% osadenstva :dead: ,vrátane kreviet amano a krevetiek neocardinia asi 100 ks.Ako prvé odysli rhodostomy atď,ale to teraz nie je podstatné.Nedokážem totiž určiť príčinu,myslím že nedostatok O2,ale neviem z akého dovodu,žiadne zmeny som nerobil,akva má 5 rokov,filtre sú 2+ predfiltre.Myslíte že je to znížením prietoku,pretože ten sa znížil(pridal som vaty do predfiltrov.Momentálne som vymenil vodu a budem meniť každý deň,vyčistenie filtrov(no neviem či seachem matrix nebude upchatý/merať no2 ale neviem čo ešte by som mal urobiť,aj tak myslím že to neprežije nič,vzhľadom na poškodenie vnútorných orgánov,resp.usmrtiť všetko a radšej znova zabiehať.Poprosím o rady ak máte niekto skúsenosti ako ďalej.P.S. po každek výmene som pridával 10% dd seachems tability.
Dnešok je pre mňa asi najhorší akvaristický deň pred týždňomvýter ateriniek a mladé ramirezky.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2020 18:15 Žena KittyM [31] Re: Jarden Sk, Kawa
Děkuji za reakce, teplota je 27,5C, PH před filtrem 7,5, teď lehce pod 7.. Gigaexotic nebyla šťastná volba? Vzduchování dorazí snad zítra, objednala jsem hned jak to začalo :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.08.2020 11:32 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: KittyM
Je třeba vzít v potaz co píše Jarden. Ja bych se ještě zaměřil na to pH. Neuvadiš hodnoty. Živorodky nemají rády nízké pH. Měly by mít kolem neutralu. Jestli tam máš 5,5 není se co divit. Těch 70 mg/l NO3 by jim nevadilo. No a ryby bez karantény z Gigaexotic??? No nevím zda to byla velká odvaha nebo hloupost?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.08.2020 07:31 Jarden Sk Re: KittyM
Ahoj, nie som na ryby odborník, ale buď si si niečo priniesla s tými piskorkami a rybami, ale to by boli na rybách asi nejaké známky choroby.Teplota tiež nepíšeš kolko je v tomto horúcom období a s tým aj deficit kyslíku v noci by tiež mohol byť.Zaviedol by som vzduchovanie na noc, máš akva dosť zarastené a to prúdenie asi nebude dostatočné.S kŕmením by som bol tiež opatrnejší, nech tam nezostáva odpad baktérie majú velkú spotrebu O2.Ak máš pleseň na plávajúcich rastlinách, tak tá kvalita vody nebude dobrá a menil by som viac.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2020 19:30 Žena KittyM [31] – problém
Fotka k příspěvku Ahoj, prosím o rady, jsem už zoufalá.. Před nedávnem se koupil filtr na dusičnany na přívod pitné vody www.hornbach.cz/… - měli jsme v městské vodě kolem 70mg.. Filtr to vyřešil, ale od té doby mi poumíralo 9 pavích oček pracně sháněné po všech koutech republiky :(( Dnes jsem našla mrtvou dokonce black mollku :( poumíraly nové i původní ryby, dodnes vše paví očka..
Sešlo se toho víc, tak nevím kde hledat viníka - může to dělat ten filtr NO3? Další podezřelí : nekaranténovala jsem velkou zásilku ryb z Gigaexotic (datum viz deníček) a v polovině července se více přerovnávalo dno a sázely nové kytky, část se nechytla. NO2 neměřitelné, NO3 nízké (filtrovaná voda má teda i nižší PH..).. Voda cítit není, ale plovoučky smrdí shora plísní (viditelné nic není)
Údržba - týdně 30% vody, před týdnem, poté co začalo vymírání jsem v akva vodě vyčistila externí filtr a přidala vnitřní co jel předtím třicítce :(
Umírání probíhá přes noc, ryby jsou večer normální, žádné změny v chování (u hladiny neplavou) a ráno jsou už delší dobu mrtvé :( Vnější filtr má zase nějakej divně malej průtok (mám na vcucu předfiltr z kostky filtrační hmoty, čistím 1x za 3dny), ale jede tam i ten vnitřní.. Krmím i zeleninou, tak jestli nekazí vodu? ach jo. Přikládám foto akt.stavu, zítra bude údržba rostlin..
Zbytek akvárií beze změn zatím..
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.07.2020 17:17 R Muž ctibum [6902] Re: fajfmen
To si moc nemyslím. UV lampou je "ošetřena" jen voda, která kolem lampy protéká. Na bakterie ve filtru nedosáhne...
Podle fotky to bude filtr www.nasezahrady.cz/…, můžeš to prozkoumat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2020 16:15 Muž Felix [242] - Středoamerické cichlidy, rod Parachromis je srdečníRe: Tereza07
Pokud jsem to správně pochopil a UV-lampa je součástí filtru, tak jsme co do hlavní příčiny doma - toto záření zabíjí bakterie. A co potřebujeme aby ve filtru žilo? Velké množství aerobních bakterií odbourávajících z vody škodliviny. Na nich celé fungování akvária stojí, bez nich se vše zhroutí jak domeček z karet, další zmiňované chyby nevyhnutelný kolabs už jen urychlí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.07.2020 15:48 R Muž afc1886 [14681] Re: Tereza07
Za mě rozhodně otrava. Místo filtru s uv světlem a kupováním zázračných vodiček to chce vyměnit dno a přidat mnoho živých rychlerostoucích rostlinek plus provádět častější výměnu části vody. Rostliny se často darují, tak když uvidíš někoho ve svém okolí, tak mu zkus napsat soukromou zprávu. rybicky.net/forum/19452-darovani-vymena-akvarijnich-prebytku . Jak už tady zaznělo, tak rybky jsou pěkné prasátka, proto tomu musíš přizpůsobit údržbu a ten anubias by měl být přivázaný k dekoraci ( kořen, kámen ) nebo musí mít aspoň oddenek nad substrátem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2020 15:27 Muž Maro_s.12 [96] Re: Libor
Taky bych to viděl na otravu. To dno je nanic určitě chemicky ovlivňuje vodu a tyhle živorodky jsou čuňata 50l akva znečistí za chvíli plus výměna vody jednou za dva týdny a kdoví jestli i odkalení a vlastně skoro bez kytek. Pochybuji že v tom dne něco roste.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2020 14:55 Muž Libor [527] Re: Tereza07
Nejlepší by bylo založit prezentaci akvária, popsat jeho historii a dát celkovou fotku. Z těch zatím uvedených fotek mám dojem, že tam je nevhodné dno (silně připomíná mramorovou drť), naprostý nedostatek prospívajících rostlin a příliš mnoho chemie. Neuvádíš ani typ filtru a způsob výměn vody. Ty příznaky by nasvědčovaly otravě (dusitany?), ale bez podrobnějších informací to je jenom věštění.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2020 14:35 Tereza07 – Hromadný úhyn ryb
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, přicházím s žádostí o pomoc, jelikož hromadné vymírání rybek trvá cca 3 měsíce. Začalo to po jedné, což jsem nijak neřešila dokud se na nich nezačal po smrti objevovat bílý povlak. Z 5.7 na 6. 7 mi zemřelo 7 rybek všechny s bílým povlakem. Rybyčky, které umřeli měli cca 8 měsíců byl to můj domácí chov. V akvarku se nějakou dobu předtím začala na dekoračních a kostkách objevovat černá řasa. Tu jsem řešila koupenim lepšího filtru i s UV světlem. A přípravky právě proti této řase. Ničeho dalšího co by bylo zvláštní a mohlo by to souviset s umíráním jsem si nevšimla. Pár informací o akvarku:je na 50 l Jsou tam kameny Tři rostliny, na kterých se uchytavala řasa. Pár dekorací, které byly teď dočasně vydany, jelikož jsem je podezirala z toho že oni jsou důvod úhynu. Ryby dostávají jist jednou denně. Voda se mění max. Každé dva týdny. Voda nijak nesmrdí. Přípravky na vodu jsou od jedné značky a to tetra. Používám filtr a UV. Ryby nevykazují žádné příznaky nemoci. Některé až těsně před smrtí blázní - naráží do akvária, točí se, jsou zkorucene. Ryby jsou: Black molla, plata a mečovka. A dva s Sumečci. Žádám o radu jak zachránit svoje rybyčky, zda by mohlo celková výměna? I s kameny a vším? Nebo je nějaká ráda jak zjistit co to je? Občas mi přijde že je ta "nemoc" pozita a a když umřou projeví se to právě bílým povlakem.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   05.07.2020 16:43 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: Kaja
Vždyť jste to sám popsal.

Proč a jak mohlo být ve filtru tolik sraček, že to otrávilo ryby??

Máte holé dno a odkalujete jej ? I v substrátu a samotné vodě se to rozkladné zatížení, taky velmi rychle hromadí.

Dravci krmení vysokoenergetickou stravou potřebují hodně kyslíku v nezávadné vodě, jinak i venku v rybníku bez pořádného přítoku čerstvé vody a zároveň odtokem měněné vody, mohou vyhynout, což se stalo i u nás v obci .

Po bokách nádrže za síťovou stěnou - přepážkou jsou kytky mimo dosah ryb a svou funkci plní, pokud je vysoký obsah nitrátů nezničí.

Zeptejte se na lepší osvětu, odborníků v cichlidářské skupině.

www.facebook.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2020 14:46 Kaja Re: 0
Nemyslím si, máme 2 roky fungující 200 litrové malawi a naprosto bez problému, výměnu vody a čištění filtru provádím jednou za 10 dní, u velkého zmíněného akva výměna vody jednou za dva až tři týdny a čištění filtru tak jednou za 5 týdnů, u tohoto filtru a tak velkého akvária se to ani častěji nedoporučuje. Nehledě na to že bych chápal, že by k otravě znečištěním došlo v některých akváriích, kde má akvarista přerybněno, ale ne v 700 litrovém akváriu kde je 7 20 centimetrových ryb. A jen málokdy se vidí akvárium s dravci a rostlinami, to konkrétně tyto druhy nejdou s nimi ani dohromady. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.07.2020 08:06 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: Kaja
U vrubozobců to byly jasné příznaky otravy a nechali jste je v tom bez pomoci pomalu trýznivě umírat.

Některé druhy - sumci, bichiři v takových podmínkách vydrží déle.

Pokud je akvárko bez rostlin a není to řešeno přepážkou, nebo bezpečné, kontrolované napojení na rostlinnou nádrž a hlavně včasnou velkou výměnou vody,
plus nezanedbaným čistěním filtru, tak tahle ta akvaristika skončí.

Běžný, stále se opakující jev. Celá desetiletí slyším od lídí tyto nářky.

Pořídí si rybičky a o tom, jak to funguje, ví toho příliš málo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2020 22:48 Kaja – Hromadný úhyn ryb
Ahoj všichni, jsem zoufalý a potřeboval bych radu. Mám 700l akvárium, vnější filtr Fluval fx6 a před třemi týdny nám vypadl proud. Bohužel než jsme si toho všimli, filtr vyplivl do vody všechny s prominutím srač*y a většina ryb byla mrtvá, všichni kančíci - 2 druhy a papouščí cichlidy. Přežili nám bichiři, ty máme dva, dva sumečci žraločí, nějaké akary modré a tři oceláti. Vyměnili jsme asi půl vody v akváriu a vyčistili filtr. V akváriu jsme nadále ponechali dva sumečky, dva bichiry a tři vrubozubce, akary šly do jiného. Před dvěma dny jsme zpozorovali podivné chování vrubozubců. Špatně a ztěžka dýchali, až sebou občas cukali, lehávali na bok a zbledly jim okraje ploutví. Snad i oči měli vykulené. Samozřejmě ani potravu nepřijímali. Dnes jsme je našli mrtvé. Před týdnem dostali poprvé malé živé rybičky, mohla to být ona příčina? Nebo už to, co se stalo před třemi týdny? A jak to, že sumečci a bichiři jsou v pořádku, respektive nenapadá někoho, o jakou nemoc, parazita či snad otravu se mohlo jednat? Budu všem moc vděčný za rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2020 18:46 Muž Roger [1873] Re: jirkazvire
Možná bych popřemýšlel zda jsou vločky ok. Třeba vlhkost apod... Osobně bych jimi nekrmil, 6l na 240l je prd tam bych asi chybu nehledal

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   15.04.2020 22:44 Muž PaDa [6073] - mřenky a sumciRe: jirkazvire
Aby to bylo z tý vody, to bys tam v tomhle poměru musel nalejt kyselinu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   15.04.2020 22:42 Muž Rami [161] - Jihoamerické cichlidyRe: jirkazvire
K takovým dotazům se hodí dávat i fotku nádrže. Aspoň pro představu o čem se bavíš...Vnitřní filtr je široký pojem. Zvládá to? Jak ti dýchají normálně ryby?
6 litrů na takový objem je téměř zanedbatelných...
Jak dlouho tam jsou ty parmičky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.04.2020 22:31 Králík Re: jirkazvire
Jelikož voda nebyla odstátá, tak se v té vodě mohly nacházet nějaké látky, které parmičkám nesedly. Doporučuji vodu nechat vždy odstát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2020 21:58 jirkazvire – hromadný úhyn ryb
Večer po krmení (vločkovým),jsem dolil odpar - cca 6litrů vody do 240litrové nádrže. Po 30min vypnulo osvětlení.
Ráno v nádrži jak ve Wu-Chanu. Z 29 parmiček čtyřpruhých 15 chcíplých. Ostatní ryby (zbytek parmiček, 30 danií a 6 krunýřovců)naprosto bez problému. Akvarko je téměř rok založené, hustě prorostlé, vnitřní filtr s vývodem pod hladinou, bez vzduchování, krycí skla těsně nad hladinou. Dolévaná voda byla kohoutková, neodstátá (běžně jí používám k doplnění odparu, ale přes den). Od té doby vše v poho, zajímá mě jen důvod úhynu. Dík.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.03.2020 10:43 Muž Roger [1873] Re: RAP
Přidávám po troškách, ve výsledku mám v kbelíku mnohem více vody z akva než té původní. Tehdy mi tento postup někdo tady poradil a toho se držím. Už nevím ani kdo to byl
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.03.2020 10:34 Muž RAP [1553] Re: Roger
Výhoda kbelíku je ve vetším objemu a přehlednosti množství, takže hodnota vody po ukončení aklimatizaci odpovídá vodě v akva. Kdežto v běžném sáčku je voda napůl. Pokud se neodlévá, aby bylo místo na další přidávání vody z akva. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.03.2020 10:25 Muž Roger [1873] Re: RAP
Aklimatizuji naprosto stejně jako ty, včetně kbelíku atd.. stejný postup, ryby odlovím po 2 až 2,5h. Žádný spěch.
Vím, že dávají ze zásobníku, nikdy jsem nepátral jakou do sáčku dávají, sám majitel když jsem tam kupoval ryby poprvé mě upozornil ať aklimatizuji s citem že mají vodu tvrdou a já měkkou, postup aklimatizace dělám vždy jak píšeš ty bez rozdílu odkud ryby jsou. Jak píšeš zatím asi i osvědčený postup, žádné problémy jsem neměl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2020 10:14 Muž RAP [1553] Re: Roger
Roger napsal: ...Když si vozím ryby z Vivária tak tam mají hodně tvrdou vodu, doma mám zase dost měkkou...
Vivárium nedává vodu z akva, ale čistou ze zásobníku a ta bývala upravovaná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   03.03.2020 10:10 Muž RAP [1553] Re: DavidP
DavidP napsal: ... pytlík nechám v akváriu 30 minut s tím, že každých 10 minut dolévám 30% vody do sáčku...
Já nechávám sáček 30minut, aby se vyrovnaly teploty. Rybky přeliji ze sáčku do kbelíku a pak opatrně přidávám vodu z akvária. Po skončení aklimatizace ryby odlovím síťkou, aby se voda z převozu nedostala do akva.
Tímto způsobem aklimatizuji i divoké odchyty a nikdy nebyl problém. Chce to trpělivost a čas jako celá akvaristika.;-)
PS: 12 rybek na sáček je dost, aby došlo k razantnímu poklesu pH a zvýšení NO.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.03.2020 09:56 Muž RAP [1553] Re: Kawa
Ono pH dokáže v transportním sáčku rychle klesnout vlivem dýchání a metabolismu ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2020 09:54 Muž Roger [1873] Re: Anthrax
Otázka je zda už jich tam nebylo už rak dost, ale prd tomu rozumím, jen mi to přišlo logický, stejně tak jako nedostatečná aklimatizace. Jsem zvědav k jakému závěru dojdete, zajímá mě to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.03.2020 07:39 R Muž Anthrax [4756] Re: Roger
To by ryby nechcíply takhle rychle. Ty látky které by zabíjely se napřed musí vytvořit a nahromadit. Má to trochu setrvačnost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2020 06:30 Muž Roger [1873] Re: Kawa
Od toho je aklimatizace ne? Když si vozím ryby z Vivária tak tam mají hodně tvrdou vodu, doma mám zase dost měkkou a ještě nízké pH, ale ryby aklimatizuji minimálně 2h a vodu přidávám po troškách. U něj bych to viděl na problém v akváriu, nic jiného bych v tom nehledal. Alespoň si to myslím. Málo kytek a příliš mnoho nových obyvatel, údržba všelijaká atd..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2020 00:26 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: DavidP
Ono není od věci si změřit ph v akvariu a vody ze sáčku ve kterém jsou donesené ryby. Rozdíl jednoho stupně může být pro některé druhy problém.

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 23

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 14463x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10049-hromadny-uhyn-ryb