Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2013 08:28 Štěpánek Re: michalt
Akvárko filtr nemá, rostlinky taky ne,vodu jsem měnil každej týden, včera jsem mu s mámou všechno vyvařili.Dneska to oko má trochu menší, ale večer mu pod okem tekla krev.Ráno je ranka zacelená a má tam bílej pupínek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   18.12.2013 14:03 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Štěpánek
Vyměnil bych ihned polovinu objemu vody a tento postup opakoval obden, dokud se mu neudělá líp. Alespoň na tři dny bych omezil pokusy o krmení.

Můj počáteční odhad je příliš vysoká hodnota škodlivých látek obsahujících dusík. Bez znalostí detailů a podmínek v nádrži se však s jistotou nedá říct prakticky nic.

Má nádrž filtr? Má živé rostlinky? Jak často se mění voda a jaká je údržba nádrže? Jestli v akváriu není filtr, je potřeba měnit 1/3 objemu vody v nádrži obden, i když je rybička zcela zdravá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2013 13:55 Štěpánek
Fotka k příspěvku Dobrý den potřebuju poradit ráno jsem chtěl nakrmit mýho Boba - sameček bojovnice a má nemocný oko.Jako kdyb mu lezlo ven.Jinak nikde nic ani na ploutvých.Žral naposledy včera dneska už nic nechtěl.Děkuju za radu. sad
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2013 12:33 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: klaudiee
Veru, tá voda nebude v poriadku. ?á tam niejaké živé rastlinky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2013 22:13 JoKa Re: klaudiee
To oko signalizuje dusíky, ale je to jenom dohad, bez více informací. Také se mi to stalo a je to způsobené zhoršenou kvalitou vody... Ta zhoršená kvalita vody by vysvětlovala i to skákání ven... Takže jak pravil Roman, co nejdřív bych vyměnil půl nádrže vody. To samé další den a pokračuj obden jednou třetinou a uvidíš, buď se zderchá, nebo ne...

Edit: do budoucna nezanedbávat údržbu, to je nejlepší prevence...
Edit2: jak jsou na tom klucí s filtrací? Mají tam něco??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.12.2013 22:00 R Muž romant [27981] Re: klaudiee
Platí co jsem již napsal, vodoléčbu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2013 21:59 Žena klaudiee [0] - LabyrintkyRe: romant
A to oko je potřeba nějak léčit? Radši jsem tam dala sera proti plísním. Jenom tak preventivně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.12.2013 21:28 R Muž romant [27981] Re: klaudiee
Dej tomu čas, vyměň jí častěji vodu. Ploutve dorůstají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2013 21:22 Žena klaudiee [0] - Labyrintky – Asi zlomená plotvička
Dobrý den,
Teď mi z mého akva vyskočila jedna betta (dělá to pořád i její sestřička, ale většinou jen nad vodou). Už je to asi po třetí co to udělala a spadla na zem cca. 50cm. Vždycky jsem jí vrátila do akva a ona zase plavala jako by se nic nestalo. Ale teď je taková skleslá a s jednou z jejich bočních ploutviček nehýbe :-( . Má jí přitisklou k tělu, je hrozně plachá a asi si něco udělala i s okem (má ho hodně nateklé, ale má pořád původní barvu, tek je to snad jen něco jako monokl). Může ji mít zlomenou? Dá se to nějak léčit? děkuji za všechny rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 12:58 Žena Turbínka [2558] Re: Lucin
Bojovnice by se měli chovat ve 26° C normálně a ne až po zvednutí teploty. Těch 40 l je před a nebo po rozdělení? Pokud před, pak 20 l není vhodná nádrž pro gupky (osobní trpká zkušenost) 20 l je ideální pro jednoho samce betty nebo pro pár jen jako vytíračka a pokud po tak se stejně betty ke gupkám nehodí, gupky jsou to prasátka, betty mají rády čistou vodu a navíc jim rády okusují ocasní ploutve. Bičíkovec zhoubný vypadá trochu jinak, viděla jsem u kamaráda co krmil svým naloveným krmivem. Jinak dle mého názoru by bylo vhodné rybu separovat tak do 10 l s topením, bez dna, s vegetací, s poměrem 1:1 nová voda a voda z původního akvária a zde provádět vodoléčbu. Neuvidí na druhého samce (nebude se ještě více vysilovat) a samice nebudou mít možnost ho uštvat (z fota před nemocí kdy měl mírně potrhané ploutve bych se toho trochu bála). Jak často radí romant (i mě tato rada byla adresována) vodoléčba zachrání spoustu ryb. A moje poučení, které jsem si z toho vzala: Nemoci v akváriu jsou (většinou) jen ukázkou malé nádrže, špatné údržby nebo nevhodně zvoleného osazentva.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   10.12.2013 10:48 R Muž romant [27981] Re: Lucin
Já si spíš myslím, že máš problém s dusíkama, vyměň tu polovinu vody a sleduj reakci, nic jinýho než tu výměnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 10:39 Lucin Re: romant
Teplotu jsem pridala asi pred trema dny na 26. A samicek jsem mela take vic, jenomze jsem je koupila v hornbachu a hned po tydnu 2 samicky zemrely. Ta posledni prezila, protoze jsem ji koupila na akva burze. Dalsi jsem zatim pridavat nechtela, aby se treba take nenakazily. A nevim, kdyz budu jen menit vodu pomuze, protoze mam podezreni, na to, ze to bude bicikovec zhoubny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 10:27 R Muž romant [27981] Re: Lucin
Denně měnit polovinu vody a pořešit tu osádku. Otočit poměr samců a samic a zamyslel se nad ancákem a okama, to jsou bordeláři, teplotu min. 25 stupňů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 10:12 Lucin – Betta - nemoc
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosim poradte mi nekdo :( Mam akvarium 40l, v nem mam 2 betty samecky, samicky, ancika, a 4 samicky gupek. Akvarium jsem rozdelila plexisklem. Ale ted mi jeden z bettaku onemocnel. Ma slepene ploutve a nemuze uz skoro plavat, nezabira vubec nic a stale se to zhorsuje. Uz 4. den davkuju esha exit s esha 2000. Predtim jsem pridavala jeste dezin (proti vnejsim parazitum). Zda se mi, ze to zacina mit i druhy bettak. Uz si nevim rady. :(
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2013 15:35 Žena Turbínka [2558] Re: Sid
Rozhodně jsem po nikom nechtěla konkrétní čísla, že poměr dýchání vzdušného a vodního kyslíku je u labyrintek př. 9:1. Jen jsem poukazovala na to, že i koncentrace vodního O2 a CO2 bude mít nejspíš na bettu vliv i když vzhledem k jejímu způsobu dýchání velmi omezený. Ta čísla jsem zmínila hlavně v kontextu, že na toto téma nebyl vytvořen (či jsem nenalezla) kvalitní výzkum o který bych mohla dále svou argumentaci opřít. A však jsem spokojena s odpovědí na mojí otázku z praxe, že to lze za kvantity CO2 a času.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2013 15:02 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Turbínka
Nejen dle vašich myšlenkových pochodů. S utracením labyrintky (Betta splendens) mám ojedinělou zkušenost, která ale potvrzuje vaši úvahu - "trvá to dlouho a CO2 musí být mnoho". (Konkretizovat tento výrok pomocí čísel nedokážu.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.12.2013 14:44 JoKa Re: Turbínka
To, co jsi napsala dává víc než smysl... Můj čistě osobní názor, že to nebude fungovat. Jedině nějakým způsobem utěsnit krycí sklo tak, aby se mezi hladinou a sklem vytvořila dostatečná koncentrace...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2013 14:37 Žena Turbínka [2558] Re: Sid
Ale i u labyrintek? O eutanazii pomocí CO2 jsem přečetla dost vláken, bohužel jsem to potřebovala pro svoje paví očka, ale nevzpomínám si zda byly někde zmiňovány labyrintky. Jde mi jen o ten rozdílný způsob dýchání. Rozhodně nezpochybňuji význam CO2 jako takový, jen jsem polemizovala nad tím, zda lze sedovat/umrtit rybu dýchající vzdušný kyslík aplikací vody s CO2. Dle mých myšlenkových pochodů, které jsem níže rozepsala mi přijde, že to nejde nebo to má velmi sníženou účinnost oproti "klasické" rybě, která je závislá jen na kyslíku obsaženém ve vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2013 14:03 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Turbínka
Jak o narkotizaci, tak o euthanazii prostřednictvím CO2 se na těchto stránkách "nadebatovalo" poměrně dost. O euthanazii zejména v tématu, "jak humánně utratit rybu", své zkušenosti s narkotizací pomocí CO2 jsem tu zmiňoval v souvislosti s "experimenty" při umělém oplodňování samic mečovek. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2013 12:19 Žena Turbínka [2558] Re: Gino
Vyvstává zde otázka a to, za-li je ryba skutečně sedovaná. CO2 anestezie/eutanasie se používá u ryb, které primárně dýchají ve vodě přítomný kyslík, při zvýšení koncentrace a parciálnío tlaku CO2 ve vodě (a tím logicky snížené poměrné koncentraci a tlaku O2) dojde k větší saturaci erytrocytů CO2, při "výdechu" se nevyváže dostatek CO2 (jelikož jeho tlak i koncentrace v dýchaném mediu je vyšší) a není dostatečná koncentrace O2 pro jeho navázání a je i snížena kapacita vazebných míst, díky nevyvázanému CO2, jinak řečeno dochází k nedostatečnému okysličení (nebudu se tu zabývat fyziologií, téměř nikdo jí nemá rád včetně mě;o) což má za efekt, že ryba dle koncentrace CO2 "usne". Tak trochu mi z logiky vyplývá, že pokud bychom chtěli sedovat labyrintku, museli bychom sytit vzduch CO2 nebo nějakým jiným plynným anestetikem, protože koupat jí v sodovce je jen nepříjemná bublinková koupel. A však v závislosti na stavu prokysličení vody se betta nadechuje v různých časových intervalech 2-20 minut dle popisu na místních stránkách, tedy i množství ve vodě vázaného kyslíku má na její dýchání vliv, z čehož můžeme usuzovat, že i množství CO2 ve vodě by mělo mít na rybu vliv, ale co se týče literatury je v charakteristice tohoto problému a alespoň přibližných číslech poměrného zastoupení dýchání vzdušného a vodního kyslíku poněkud skoupá. V této uvaze vycházím jen ze svých znalostí lidské fyziologie a fyziky (ta je stejná všude) a pokud to u labyrintek funguje jinak, prosím opravte mě a poučtě mě.
Příklady z praxe a ukázky toho, že to vážně tak funguje je někdy více než tuna suché teorie.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2013 21:39 Gino Re: Turbínka
Díky za radu, potvrdila moji domněnku. Zákrok provádím v sedaci CO2 - zatím je beťák naprosto v pohodě a tak ještě nepřišel jeho čas, poslat ho na druhý břeh, pokud by se trápil, samozřejmě to udělám... Ale než doroste ploutvička zase k místu nádoru, má ještě čas a dokud to půjde a bude to jen stále ve stejném místě, budeme operovat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.12.2013 22:56 vocinka Re: romant
Fotka k příspěvku Ahoj znova, ráda bych ti moc poděkovala - Richard už je zase normálně hravej - pokusila sem se ho vyfotit ať de vidět jak se krásně spravil (líp to nešlo - bojí se mýho mobilu, tak sem ho nechtěla moc dlouho stresovat :) ) Poučení pro mě - žádný vodičky, ale vodoléčba - ještě jednou díky...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2013 19:57 JoKa Re: Gino
Turbínka poskytla víc, než fundovaný názor...
Já jsem se to bál napsat, ale po přečtení bych spíše doporučil usnadnit mu cestu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.12.2013 19:50 Žena Turbínka [2558] Re: Gino
Nejsem akvaristický expert, ale řekla bych, že znám poměrně nadprůměrně problematiku nádorů. Mohu ti jen sdělit svůj názor na celou věc. Nádor jak u savců tak u ryb je stav, kdy se buňky v jedné či více tkáních nekontrolovatelně a rychle množí. Obecně léčba nádorů spočívá v tom, že se podávají preparáty, které zastavují buněčné dělení na různé úrovni od inhibice tvorby nukleových kyselin pro tvorbu nových buněk po blokování různých fází buněčného cyklu. Tyto léky jsou poměrně nákladné a užívají se hlavně u člověka a ve veterinární medicíně i u jiných savců. Nevím jak je to u rybí problematiky, ale neviděla bych to vůbec růžově. Pokud se u tvé betty o nádor skutečně jedná potvrdí biopsie a však cena takového výkonu mnohonásobně převyšuje cenu rybky a také nevím kolik veterinárních pracovišť by bylo schopno tento zákrok provést. Roztok hypermanganu působí jako desinfekce, tedy pro léčbu nádorů nevhodný, ale po odstřižení části postužené ploutve bych jej rozhodně doporučila jako prevenci proti infekci rány do jejího zhojení. Tato problematika se spíše hodí pro konzultaci s veterinárním lékařem. A pokud se o nádor jedná (je to poměrně pravděpodobné vzhledem k opakovanému výskytu na stejné tkáni a následnému zvětšení) myslím si, že i specialista by navrhoval "chirurgické řešení" (stříhání) s následnou desinfekcí potažmo přemýšlet o utracení rybky, když jí nádor zabraňuje v běžném životu. Dále upozorňuji, že ryby bolest cítí a takové stříhání ploutve bez anestezie nemusí být příjemná záležitost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2013 15:43 Gino – nádor
Fotka k příspěvku Prosím o radu - můj beťák měl už podruhé na zadní ploutvičce tento nádor. Prvně jsem zkoušela slabý hypermangan, nepomohl - tak jsem přistoupila k radikálnímu kroku - kousek ploutvičky s nádorem vystřihla. Druhý den byl beťák fit, žral, ale jakmile časem dorostla ploutvička k ustřiženému, nádor se objevil znovu - a větší. Vadilo mu to při plavání a asi i jinak zatěžovalo, protože vesměs čučel u hladiny a pak přestal i žrát. Teď je aktivní a normálně žere. Ale mě žere, že se to opakuje a že nevím, co to je a zda tomu mohu nějak předejít, že by si mi chtělo zase do něj stříhat, to není zrovna moje parketa :-O
Poradí někdo, či setkali jste se s něčím takovým?? Díky!
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2013 23:49 JoKa Re: JosefVavra
Tak v podstatě jsem dodržel co píšeš a stejně mi chlapák padl... Samičky mám ve společenském a i přes velikost vodního sloupce jsou tam spoko... Tak nevím, nechce se mi nesouhlasit s Romanem, po přeměření dusíků jsem se dostal lehce mimo standart, ale zase ne o tolik, aby ryby museli nutně zdechat... Osobně se klaním fakt k tomu špatnému vrhu, nebo vadě ve vývoji, ale absence filtru mě znervózňovala už delší dobu. Teď jsem dostal minimálně impuls to řešit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2013 23:38 JosefVavra Re: JoKa
u bett by se voda měla měnit co nejméně ale mělo by být čisto a chovat je v bettárkách 15x15x25 a pd kde není šance jim vodu ohřát je také akorád nesmysl ( nejsme ani v thajsku ani v malajsii kde je teplo celí rok )
většina nesmyslů je od lidí který o chovu labirintek vědí akorád to že mají labirint a u bett vám většina prodejců řekne že jim stačí kelímek a nebo to bettárko

osobně chovám samce separovaně v nádržích 15x30x25cm ( průtokové nádrže )které jsou napojené na filtraci a topení ( voda kromě vytíraček je z kohoutku tvrdá a teplota 24-26c , pro tření demi voda s teplotou 26-27c a to i u potěru až do 60 dne kdy každý třetí den přidám do vody 1dc vody z akvária od dospělců )

samice pak chovám ve společenských akváriích o obsahu 160L spolu s čichavcema ,mečovkama a pavíma okama

betta je absolutně nenáročná a životaschopná ryba a její chov má jen pár věcí které je potřeba dodržet

výměna vody by měla být co nejšetrnější třeba z 8L vyměnit 1L týdně , nepřekrmovat a odsávat co nečastěji kal a nebo přidat pár šnečků který to vyžerou a jako další není nic špatného na přidání louhu z olšovích šišek nebo z listí dubu,buku,mandlovníku (případně koupit betta relax , black riwer a pd ) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2013 22:12 JoKa Re: tyna181190
Takto se to vážně nedělá... Ryby se v akva nechávají, na dno se už vůbec nesahá.
Mění se voda, ale v pravidelných intervalech a tak 1/4 - 1/3. Nitrifikační bakterie u tebe nemají šanci. Doporučuji přečíst vlákno začátečník...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2013 22:09 Žena tyna181190 [27] - Axolotlové a žebrovníciRe: JoKa
Jednou týdně betty odlovím do kýbliku a akvárko celé vyčistím ( výměna vody z 8 litrů vyměním většinou 6-7 litrů a utření skla) a pak ještě během týdně 2x jim vyměním malou část vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2013 22:01 JoKa Re: tyna181190
Změna barvy je normální... Některé pigmenty se vykreslují až opravdu v dospělosti... Spíš mě znervózňují ty rozpadající se ploutve... Co znamená "kompletně vyčistila"?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2013 21:59 Žena tyna181190 [27] - Axolotlové a žebrovníci – změna barvy
Fotka k příspěvku Ahoj. V květnu jsem si koupila beťáka samce který byl celý krásně modrý. Před 14 dni jsem si všimla že je nějaký divný takový "zvadlý", bez nálady ale žral. Preventivně jsem mu vyčistila komplet celý akvárium a pak jsem vyměňovala každý 2 dny tak půl litru vody. Ale beťák byl furt stejný. Až teprv teď v pátek jsem si všimla že je živější ale že je na něj taky něco divného. Po rozsvícení jsem zjistila změny barvy. Beťák zčervenal. Chci se zeptat zda je to normální nebo je něco špatně? Beťák je v 8 litrovém akváriu a poslední dobou jsem ho krmila převážně živýma patentkama. Na fotce je on jak vypadal dřív a jak vypadá od pátku.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2013 19:48 JoKa Re: romant
Tak to má chudák za sebou...

Hned jsem objednal bublifuky. Než přijdou a zaběhnou se, budu měnit obden...
No chybami se člověk učí, jenom mě mrzí, že tady za to zaplatila rybka. Další má chyba, která už se nebude opakovat...
Díky za konzultaci...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2013 18:38 R Muž romant [27981] Re: JoKa
Pokud nezabrala vodoléčba a uvedení teploty do normálu, tak to bude směřovat k tomu druhýmu břehu, je otázka zda-li jsou přítomny i bakterie, což by bylo i pravděpodobný, potom by se dalo uvažovat o léčbě bactopurem, ale jakmile je ryba už hodně načatá, tak jí to spíš dorazí, než pomůže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2013 18:16 JoKa Re: romant
A myslíš, že ho mám ještě léčit, nebo ho poslat na druhý břeh? Osobně už mu moc šancí nedávám a vypadá, že se trápí, ale chci znát ještě jiný názor...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.12.2013 17:58 R Muž romant [27981] Re: JoKa
Pokud není filtrace, chce to měnit vodu od den, jednou týdně je málo. Ukazuje to opravdu na ty nicotný podmínky, vypouklý oči jsou většinou příznakem vyšších dusíků, ale taky to můžou bejt vnitřní paraziti, kde jsou oči taktéž kalný, ale ne celý, ale jenom jakoby na povrchu.
Edit: Když se znovu dívám na tu fotku, budou to dusíci, to oko je takový mléčně volemovaný v tom vystoupnutí a jestli jdi začal topit na 25 až po projevu nemoci, tak to té kondici ryby nepřidalo, tedy ta nižší teplota.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2013 16:32 JoKa – Mám mu pomoct?
Fotka k příspěvku Ahoj. Toto se mi ještě nikdy nestalo, ale asi se to jednou stane úplně každému...
Tohohle beťáka mám cca dva měsíce. Od začátku se mi zdál "divný" co se týče chování. Stál v rohu, sice žral, ale nebojoval (ve vedlejší kóji na něj koukal jiný, ten se mohl zbláznit, válka jako hrom, ale tenhle ani hnutí brvou). Říkal jsem si, že se rozplave, přece jen přinesl jsem ho v kelímku...
Minulý měsíc jsem začal pozorovat bílý (nebo šedivý) povlak na hřbetu, tak jsem zvýšil obměny vody na 1/3 obden. Před 14 dny se mu začali slepovat ploutvičky. Tak jsem zatopil na 25 a měnil vodu denně. No a dnes jsem si všiml (na fotce je to vidět) bílého fleku u tlamky, jako by se mu začala rozpadat a vypouklého oka... Do včera ještě žral(lehce ale žral), dnes už ne...
Domnívám se, že už ho nezachráním a že už se jenom trápí. Co myslíte?

Rád bych se také trochu pobavil o příčině. Nejpravděpodobnější by se jevila zanedbaná údržba (samozřejmě nemůžu to vyloučit), ale nezdá se mi to. V tomto betárku mám celkem čtyři kóje. Z důvodu absence filtrace měním vodu týdně a neflákám. Měním ve všech čtyřech úplně stejně. Akvo jede půl roku určitě. Jednou jedinkrát jsem nestihl (narodilo se miminko a byli jiné starosti), ale nevěřím, že jedno vynechání způsobilo takové zvěrstvo...
Minulý týden jsem se byl zeptat tam, co jsem je kupoval (toho nemocného a kluka ve vedlejší kóji). S vedoucí se znám delší dobu a tak mi prozradila, že ze 6i bojováků, co jim přišli, jsem si dva odnesl já, dva jiný pán a dva co zbyli za týden padli a museli je "reklamovat"...
Ten brácha ve vedlejší kóji je zatím ok, ale všiml jsem si, cca před čtyřmi dny, že se mu to oko také začíná vyvalovat (vodoléčba a topení už zahájeno)...
Ve třetí kóji je crown tail, kterým jsem se nedávno v jiném vlákně chlubil a ve čtvrtém zasloužilý veterán na dožití (oba naprosto ok)...
Takže můj dotaz, je možné, že by to byl nějaký špatný vrh? Nějaká chyba ve vývoji, nebo tak něco?? Nebo je to prostě a jednoduše moje chyba? Děkuji za názory.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2013 15:24 Žena klaudiee [0] - LabyrintkyRe: romant
Měla jsem ho asi dna měsíce. Byl hodně velký. Vím, že je lepší si kupovat menší, jenomže on byl hrozně krásný. Je možné, že umřel stářím... Ale je divný, že měl jakoby slepené ploutve. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2013 15:20 R Muž romant [27981] Re: klaudiee
Jak byl starej?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2013 15:12 Žena klaudiee [0] - LabyrintkyRe: vondr001
Už umřel sad, je mi ho hrozně líto. Nevíte někdo co by to mohlo být za nemoc, nebo co by jí mohlo způsobovat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 23:44 Žena vondr001 [674] Re: klaudiee
Měň denně 1/3 vody a teplotu udržuj minimálně na 25°C.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 23:19 Žena klaudiee [0] - LabyrintkyRe: Klaudie
Hrozně rychle se to zhoršuje :-( . Teď jsem se na něj dívala a už leží jen u dna a vyplave jen aby se nadechl. Přidala jsem trochu soli, kdyby to byla krupička... tak uvidim. Taky mě napadlo jestli to není stářím. Mám ho asi tři měsíce. A asi tak po týdnu mu začala trochu šedivět hlava. No ale často ty nejhezčí a nejurostlejší samci bývají trochu starší. Tak nevím, snad se dožije rána :-( sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 22:32 Žena klaudiee [0] - Labyrintky – Betta má divné ploutve
Fotka k příspěvku Dobrý den,
Doma mám hodně bojovnic pestrých, ale tohle se mi ještě nestalo. Můj výstavní sameček má najednou jakoby slepené ploutve(obrázek, je vyfocen v kulatém malém akva, protože se mi v tom větším furt schovával). Vypadá, že s nimi ani nemůže moc hýbat. Před samičkou se snaží naparovat, ale nejdou mu roztáhnout. Mám ho samotného v 30l akva. Jako bakteriální rozpad ploutví to ani moc nevypadá, nejsou poškozené. Prosím poraďte. Mám ho moc ráda sad .
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 20:23 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: vocinka
Hlavne mu treba riadné akvárium s rastlinami (živými) a nie 2,5L biorb!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 17:57 R Muž romant [27981] Re: vocinka
Začni se o něj řádně strat a to tím, že mu budeš denně, či obden měnit min. 1/3 vody a nelej mu tam žádný jiný vodičky, měj ho ve vodě o teplotě min. 25 stupňů a dej mu tam živý rostliny a uvidíš, že ožije a teprve potom mu dej lehce nažrat a krm ho střídmě, ale pestře.
Edit: Začni s tou péčí rychle, neb ten povlak na jeho těle nevěstí nic dobrýho, ještě šanci má, ale když se nezakročí, půjde kukat. Osobně bych doporučil i pořízení rozumnějšího akvária někde kolem 20 litrů s technikou(filtrace, topení), neb ta nádržka kde je, je malinkatá, tedy dovolím si tipovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 17:55 vocinka
Fotka k příspěvku Ahoj ,prosím o pomoc - sameček betty, asi po týdnu v bettáriu začal být pasivní, ostuoně mu zplihly ploutvičky tak, že už je vůbec neroztahuje - mysleli sme na plíseň, bílé tečky sme nepozorovali, začli sme léčit malachitovou zelení - dnes den 11 léčby, včera přestal žrát, celkově je trochu živější než na začátku léčby, nicméně pořád neroztáhl ploutve a zdá se, že má na sobě cosi nažloutlého - teď už fakt nevím co s ním... viz foto (líp se mi to nepovedlo
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2013 21:55 R Muž romant [27981] Re: shulli
eSHa exit s možnou kombinací eSHa 2000 bude větší jistota, jak beťáka vyléčit. Teď přitopit ke 30 stup. a lehounce zasolit, na špičku nože rozpustit a nalít do akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2013 21:53 shulli – Bílá krupička
Fotka k příspěvku Dobrý den,chtěla bych se zeptat jak vyléčím mojí betu od krupičky? A na zadní ploutvi má něco jako plíseň. Mám jí od dubna a tohle je prvně co se to stalo. Mám ji v 10 l akváriu samotnou, živé kytky, externí filtr. V předchozích příspěvcích jsem četla něco o Multi-medical. Hned zítra si pořídím test na vodu. Jen prosím poraďte přibližně na co konkrétně? Moc díky. :-)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2013 20:06 JoKa Re: Eliška
Zahaj vodoléčbu (teď hned vyměň polovinu a obden měň třetinu vody) a až se dá do kupy, nepodceňuj pravidelnou, každotýdenní výměnu vody...
Pro jistotu nahraj fotku, bez toho nikdo neodhalí případnou vážnější záležitost...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2013 20:00 Eliška – co se s ní děje? :(
Ahoj moc prosím o radu, pročítala jsem si pár stránek zdejších komentářů, ale nemám čas u toho sedět nonstop... Jde též o mou rybičku Bettu (sameček). Od koupi v srpnu NEROZTAHUJE žádnou ploutvičku... A moc neplave, je buď u dna nebo úplně na hladině... Mám ji moc ráda a nerada bych, aby sem ji ztratila... Ted jsem si všimla, že má maličko nafouknuté bříško zleva dole a tam mu to také trochu zšedlo.... Také má bílé konce ploutviček, ačkoliv je červený... Co mám dělat?? Prosím o radu, je to moje 1. rybička a nechci dělat nic špatně... sad

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 15:55 Tesařka Re: romant
Nemohou se třeba z těch léčiv otrávit? Dávkuji tedy přesně dle návodu, tak nevím. Budu měnit tedy vodu.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 99

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 100191x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10015-betta-splendens--nemoc?od=3124