Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2014 21:54 Žena PavíholkaXXL [7] Re: rusty
Jak to má dlouho?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2014 21:53 rusty – Betta splendens
Fotka k příspěvku Prosím o radu: Na samcovi betta splendens sa vytvoril výrastok (viď fotto). Neviem identifikovať ochorenuie. Vie mi niekto poradiť, čo to je a čo mám robiť?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2014 22:09 Žena Turbínka [2558] Re: Denisa
Jsme rádi, že se rozbaštil :-) S výměnami vody a solením pokračuj do doby než budě ta plíseň zcela pryč. Po té bych jak už bylo zmiňováno do vody s každou výměnou přidávala nějaký rašelinový výluh např. Torben (nejlepší poměr výkon - cena)
Ty konce ploutví mu dorostou o to se neboj :-)
Edit: Pořád krm jen to co sní do 3 minut, zbytky odstraňuj. V rekonvalescenci co nejpestřejší stavu - živé, kvalitní mražené, více druhů sušeného.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2014 22:00 Denisa Re: romant
Ahoj, děkuju všem za rady, beťák Ňuf dnes začal žrát, rejdí po akvárku, tak to vypadá slibně. Plíseň už je taky na ústupu, ty špatné konečky mu opadaly, je možné, že mu znova dorostou?
Ještě se zeptám, jak dlouho pokračovat s výměnou vody a solením?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2014 20:40 R Muž romant [27983] Re: Denisa
Fajn, tak to otočíme a dej eSHu 2000 hned dle návodu a až budeš s dávkováním končit tak lehce zasolit, nechat den, vyměnit vodu a nalejt Torben a bude se vidět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2014 20:37 Denisa Re: romant
Tu zarudlost nepoznám, protože zrovna ty konečky má červené :-) , ale zdá se, že to jinak vypadá normálně, až na ty chomáčky.
Ještě mě napadlo, co s rostlinkama, když na ně svítí zářivka, tak mám pocit, že je na listech mírný šedobílý povlak, nemůže to být jedna z příčin?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2014 19:41 R Muž romant [27983] Re: Denisa
Jsou ty místa odkud odpadávají ty chomáčky zarudlejší? Stejně tak ty konce ploutví, jsou nejen zaplísněný, ale i zarudlý?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2014 18:40 Žena Turbínka [2558] Re: Denisa
Načatej je pěkně tedy. Udržovat nádrž v perfektní kvalitě - denně měnit vodu a udržovat zasolení, stáhnout výkon filtru na minimum, aby voda moc neproudila. Uvidíš zda se to do tří dnů nějak razantně změní, myslím, že šanci má. Denně mu zkus jednou nabídnout jídlo, až se mu trochu uleví zobne si. Potom v rámci rekonvalescence bych použila Torben. Uvidíš jestli ti někdo další nedoporučí rovnou použití léčiva, já bych mu zkusila dát ty tři dny se solí a pak kdyby se nehlo až tu eSHu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2014 18:24 Denisa Re: Designer
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Aha, tak takovou jungle fakt nemáme, zkusím vložit foto. Ten filtr jsem vyměnila, páč jsem myslela, že ty plísně tam můžou být nashromážděné a bylo by to pořád dokolečka...
Jinak temperujeme a solíme, tak uvidíme, ale jídlo opět nezájem :-(
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2014 09:23 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Denisa
Ono to fungovat muze, ale musis mit v akvariu poradnou jungli rostlin, aby se ryby nevidely rovnou pres cele akvarium. Kdyz je nektera nahanena, proste si zaplave jinam. Na samce a 3 samice je 30l trosku malo, mam s tim zkusenosti z 54l, kde je takove souziti mozne.

Prikladam fotku:
rybicky.net/fotogalerie.php…
Na te fotce jsou 3 betky, ale je problem je vubec najit :-) .
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2014 09:20 Žena Turbínka [2558] Re: Denisa
Filtr čistit jen když se výrazně sníží průtok způsobem takovým, že jej lehce vymácháš ve vodě z akvária v nějakém kyblíčku. Žádnou teplou vodu, žádné propírání houby do čista. Pravdu máš v jedné věci - byla to opravdu blbost, ale chybami se človek učí.
Pro teď ještě zopakuji nejdůležitější: Měnit denně 1/3 vody za odstátou a vytemperovanou, zvednout teplotu, zasolit, krmit jen to co sní do 3 minut, jinak odstanit z akvária a vyfoť nám ho ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2014 09:08 Denisa Re: michalt
Děkuji všem za rady, jsme nezkušení akvaristé, právě proto máme jen toho beťáka pro radost, v malém akvárku vše fungovalo. V průběhu dne zkusím dodat foto, ale myslím, že ještě není moc zasažený.
Filtr máme takový ten rohový vnitřní nano Dennerle, má to utáhnout 30l. Jakmile začala ta plíseň, tak jsem raději vyměnila ten vnitřek, ale to byla teda možná blbost, i když ten původní tam byl už tak 1/2r, jen občas propraný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2014 04:53 Muž LiborSprysl [9015] Re: Denisa
Pokud je to standardně nakupovaný beťák v obchodě, pak je už docela omšelý na styky s druhým pohlavím. Proto dostal takovou čočku, zvláště když jich na něj bylo tolik. Ideální věk pro samce, kterému přizujete dámy, je asi osm měsíců, je dostatečně narostlý a není moc oploutvený.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2014 23:05 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Denisa
Bez toho, aby jsme věděli víc o nádrži, se radí trochu těžko.

Odpověď na Tvůj dotaz o žraní je, že ryba vydrží bez potravy v pohodě kolem dvou týdnů. Vydrží i déle, ale dva týdny by měla zvládnout každá bez problémů.

Rada přidat tři samičky k jednomu samečkovi do necelých 30 litrů nebyla dobrá. Zmíněný prodejce v akvaristice by si asi taky nepořídil tři manželky a nezavřel by se s nimi do garsonky. Chtělo by to větší nádrž, dobrou filtraci a tak hodně zarostlou nádrž, aby na sebe ryby většinu času neviděly a neprovokovaly se. I tak musí mít člověk štěstí na jedince, kteří se snesou.

Zkus poslat fotku beťáka s plísní. Není známo, nakolik je ta plíseň rozšířená a jak je vážná, podle toho se dá usoudit, jakou léčbu zvolit. Ale ať už je to jakkoliv, esenciální je kvalita vody. Jestli voda není v cajku, problémy se řeší těžko. Má ta nádrž filtr? Jaký? Jak dlouho je v provozu? Je zaběhnutý? Kdy byla nádrž založena a kdy do ní byly přidané ryby?

Univerzální rada v této situaci je měnit vodu a udržovat teplotu kolem 26 - 28 C. Obden vyměnit 1/2 objemu vody a sledovat, jestli se jeho stav začne zlepšovat. Zkoušet krmit jen minimálně, když začne žrát, nijak to s jeho rozkrmovaním nepřehánět. Nespotřebované krmivo z nádrže ihned odstraňovat.

Je to jen spekulace, ale něco mi napovídá, že ta plíseň je důsledkem honičky a zranění, ale ta pasivita a nežrání jsou důsledkem snížené kvality vody v důsledku slabě zaběhnuté nádrže a vyšší koncentrace toxických látek.

Až bude ta fotka postižené ryby k dispozici, ukáže se, jestli dávkovat kombinaci léčiv eSHa nebo něco silnějšího a možná vhodnějšího než ten Acriflavin. Takže měnit, měnit, měnit vodu a jestli není další akvárium, samičky bych radši vrátil do akvaristiky.

EDIT: Pozdě. potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2014 22:53 Žena Atika [134] Re: Denisa
Nemáš fotku - jak je ta plíseň rozsáhlá? Asi bych zkusila trochu zasolit (1 rovná polévková lžíce na 50 l) - udělat roztok a vlít do akvárka v poměru podle velikosti toho tvého a zvednout teplotu na 27-28. Denně měnit cca 1/2 vody za odstátou vytemperovanou jako je v akvárku. Kdyby to nepomohlo tak do 5 dnů, tak bych zkusila Esha 2000. Dávkování je tam napsané, stojí něco přes stovku a mají ji v Hornbachu. Ta je šetrná a může se dávat rovnou do akvárka, léčení se může i prodloužit. Samičky bych vrátila do prodejny a tu 30 můžeš později nechat tomuhle klukovi ať si užije trochu prostoru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   09.07.2014 22:52 Žena Turbínka [2558] Re: Denisa
Ta plíseň, kterou má je nejspíše následkem ataku od samic. Jak říká jeden chovatel bett: "Betty je nejlepší chovat v lichém počtu a 3 už jsou moc." Osobně s tímhle přípravkem zkušenost nemám, ale je to docela driják, který ničí i nitrifikační bakterie ve filtru a ve dnu. Nebyla by fotka té plísně a postižení? Raději bych volila šetrnější metodu: Zvednout teplotu na 29° C, zasolit (1 polévkovou lžíci na 50 l vody) a denně měnit 1/3 objemu vody, rybu udržovat v klidu (tedy bez samic) z léčiv bych když už tak už použila přípravek eSHa 2000 je to šetrné léčivo. Pro rekonvalescenci (i proti plísním) je vhodný i přípravek Torben (rašelinový výluh). Zdravá ryba vydrží nejíst i klidně 14 dní, možná déle, záleží na tom v jaké kondici byl před příchodem samic. Zkus mu opatrně předkládat ty nejvybranější dobroty, po malých dávkách když to nesní do 3 minut ihned z akvária odstanit.
Edit: Jen ten Torben použít až po přeléčení nikoliv s eSHou najednou, snižuje její účinnost. eSHu můžeš používat v normálním, zaběhlém, fungujícím akváriu, neničí bakterie ve filtru a neškodí ani rostlinám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2014 22:42 Denisa – Nemocný vyplašený beťák
Ahoj, potřebovala bych poradit, určitě se to zde probíralo nesčetněkrát, ale potřebuji rychlou radu. Máme cca 1/2r beťáka, doposud v akva 10 l, velmi nebojácného, až přítulného :). Nicméně dcera si vymrčela že mu chce pořídit manželku. Na radu akvaristy jsme zakoupili 3 ks + akva necelých 30l, aby tu jednu údajně neuhonil. Situace byla samozřejmě zcela opačná, první den se honili tak nějak všichni, ale už 2. den byla hierarchie jasná, beťák zalezl do kytky, holka č. 1 na něho dorážela + terorizovala ty zbylé dvě. Vzhledem k tomu, že kluk se vůbec nehýbal a nežral, tak jsme tu největší potvoru dali stranou, ale hned její pozici převzala jiná. Takže poté, co beťák 5 dnů nežral a nehnul se z místa, jsme dali všechny holky pryč, vyměnili půlku vody, protože se zdálo, že je tam pořád cítí a bojí se.
Navíc se ukázalo, že má plíseň, z čehož možná pramení ta apatie a nežraní, trvá to už 10 dní - jak dlouho vydrží tyhle ryby nežrat?
Na plíseň jsem koupila Acriflavin, ale nějak nechápu, jak dlouho aplikovat. Poradili mi, že pokud mám v akva rostliny, tak je lepší dát rybu jen asi na hodinu "vyprat" v roztoku někde stranou (kytky odumírají nebo hnědnou?). Zdá se, že beťák mírně ožil, ale stále nejí a půíseň je pořád viditelná, za jak dlouho to má odeznít? Omlouvám se za dlouhý příspěvěk a děkuji za radu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2014 13:35 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Kateřina
Mam kosticku 20x20x20cm, stalo to vystavene na burze a libilo se mi to, cena 99,-Kc. Mam ji hozenou ve skrini, jako servisni nadrzku pro strycka prihodu. Kdybys koupila tohle, plus filtrik za 150Kc, plus biomolitan za 50Kc (ktery vydlabes a filtrik do nej vlastne zabalis), 40Kc za teplomer a mas to cele za cenu toho kitu. Vhodne topitko vyjde rekneme o neco draz, prikladem www.rybicky-rybky.cz/… , ale bavime se o vybavenem akvariu v cene 500Kc +/- drobne. O dost vetsi sklo je +100Kc navic, zbytek vyhovi. Osvetleni za snad 220Kc, 8W zarivka z Hornbachu i s celym svetlem (nad kuchynskou linku), kryci sklo par korun, leckdy sklenar mavne rukou. To svetlo klidne az dalsi mesic, nemusi byt hned, pak uz ale lze i rostliny, a uz to jede, mas akvarium jak ma byt...

Akvaristika se da provozovat i hodne levne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2014 13:21 Kateřina Re: Turbínka
Děkuju, děkuju, beru Vás za slovo a už letím pro eSHa. (o=0
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2014 12:55 Žena Turbínka [2558] Re: Kateřina
Ten problém je v tom čištění, děláš mu z akvária sterilní prostředí a s každým čištěním znovu a znovu. Ve 2 l se těžko nastojí nějaká stabilní biologická rovnováha, ale ve 20 l už to s jednou rybkou a trochou praxe jde :-) 20 l akvárium stojí cca 200 korun + cca 30 korun krycí sklo, které je u betty více než důležité (prevence nachlazení).

Takže jak dále čistit akvárium: Denně nebo obden vyměnit 1 l vody v akváriu, rybku tou dobou nech v akváriu, nikam ji neodlovuj. Vodu si nechávej den předem s údržbou odstát. Vem všechny ty kamínky a rostlinu (pokud je umělá a vyhoď to) pořiď mu tam nějaké živé rostliny plovoucí a ty, které nepotřebují zasazení do substrátu egerie, růžkatec, voďankovec, pistie. Pokud si z Plzně nebo okolí klidně se u mě stav a nějaké rostlinky o kterých mluvím ti mohu darovat.

Kde je teď problém není ani tak pH nebo parametry vody, ale nevhodná údržba a parazité. Takže rychle sehnat léčiva (jedna eSHa okolo 140 korun) a budeme držet palce ať se z toho dostane, potom bych orpavdu přemýšlela o jiném větším bydlení nejlépe s topítkem (100 - 500 korun) a abys, nemusela měnit pořád vodu tak i s nějakým menším filtříkem, ideálně bublifuk + vzduchovací motorek (kolem 250 korun)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2014 12:52 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Kateřina
Tak akvárium nečistit. Nic nevymývat, rybu nepřelovovat, jen odsát nečistoty ze dna (častěji než jednou za týden - tak obden) a dolít čerstvou vodu. Nic nedrhnout, kamínky neprat. Snad ty kamínky nejsou příliš velké a krmivo s výkaly mezi ně hluboko nezapadává. Ta údržba je popsaná v těch odkazech níž.

Ach jo. Tyhle akvaristické kšefty. 25 litrové akvárium jsem u sklenáře v Praze pořídil za 300,- Kč, a to i s krycím sklem na posuvných lištách. Jinde by to snad mohlo být ještě levnější. Za dalších necelých 300,- Kč jsem pořídil filtr se vším všudy. Písek a rostliny jsou taky docela malé položky, obzvlášť, když se člověk spojí (třeba prostřednictvím tohoto webu) s ostatními akvaristy v oblasti a něco si vezme z jejich přebytků. Trochu se porozhlédni po webu, podívej se na ceny u sklenářů a v online obchodech. Pak zjistíš, jak dobrým kšeftem jsou tyhle Marina Kity.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2014 12:47 amrtin Re: Kateřina
Tak tohle sem ani nedočet do konce:kolik to "betárko" stálo?Určitě víc jak dvě stovky.A za to už se dá pořídit 20l klasika.Ale jinak oceňuji tvojí snahu a držim palce ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2014 12:45 Kateřina Re: Turbínka
Fotka k příspěvku Chci všem poděkovat, že jste odepsali tak rychle, to jsem nečekala, a i když jakoby reaguji na jeden komentář, tak samozřejmě děkuji všem.
V obchodě mi řekli, že mám čistit akvárko houbičkou bez použití jakýchkoli přípravků, protože tenzidy by rybičku otrávily, takže nejdřív ho vyprázdním, vypláchnu teplou vodou a vydrhnu celý vnitřní povrch a potom vypláchnu studenou, aby tam nebyl chlor. Taktéž zvlášť propláchnu kamínky a zvlášť kytku (promnout prsty). Mně to taky připadalo nějak podezřele málo, zejména proto, že i čerstvě vyčištěné prázdné akvárko je pořád cítit jako akvárko (je to plastové). Asi je kámen úrazu právě v tom, protože je to jedno takové to Marina betta kit (jestli se to tak píše), koupila jsem si ho proto, že na velké skleněné bych neměla peníze (jsem studentka a moc jsem si přála rybičku za zkoušky). Vím to, protože ještě chci gekona, takže jsem se na skleněná akvária / terária dívala, no a víc než 500 Kč obvykle nemívám k dispozici. Vlastně proto jsem kdysi upustila od zlatých rybiček, protože na nic tak velkoobjemového se vším tím příslušenstvím bych neměla ani peníze, ani místo a vlastně ani čas. Proto mě dostaly betty, které se umějí nadechovat samy a nepotřebují kvůli tomu kdovíkolik kdovíjakdrahých přístrojů ani čtvrtinu prostoru v pokoji. Asi je to chyba, nechat se zlákat tím, že je to dvoulitrové akvárko tak levné a hezké, ale první čtyři týdny byla ta betta fakt v pohodě, vesele plavala a nevypadala nijak patologicky. Až od minulého týdne jsem se nad tím trošku pozastavovala, protože jak se vždycky snažím věci na dně přeorganizovat (aby tam měla nějakou změnu a tolik se nenudila), měla tam najednou k dispozici takový důlek v kamíncích nad ukotvením té kytky, tak si tam začala lehat (poprvé mě to dost vylekalo). To je k čištění asi všechno, jinak tu vodu nechávám tak 15 - 24 hodin odstát a v návodu psali, že do těch dvou litrů mám nalít polovinu víčka. Právě teď, jak jsem všude četla o pH a tak, jsem si říkala, jestli není problém v tomhle, protože zhruba polovina víčka do zhruba dvou litrů vody není zrovna moc přesný návod, mnohé by se tím vysvětlovalo, jestli v jiném než doporučeném pH začínají žít obrněnky a jiné podobné mrchy. Nemám ale ani žádné indikátorové papírky ani akvarijní teploměr, takže jestli to na tomhle závisí, budu si to muset obstarat teprve dneska i s tím, eSHa a tím ostatním, co doporučujete...
Ještě jednou moc děkuji, doufám, že jsem na nic nezapomněla. Rybička visí v rohu u hladiny a nic nedělá, tak doufám, že to všechno vydrží a nebude mě nenávidět. )o,=
(A na fotce je, jak vypadala zhruba před měsícem.)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2014 12:09 Žena Turbínka [2558] Re: Kateřina
Také bych se přikláněla k Designerovo diagnóze.

Co se týče léčby buď jak je již dole psáno eSHa EXIT v kombinaci s eSHa 2000 (ten EXIT je důležitější) nebo od konkurenčních firem ještě přípravky Flagellol nebo Omnipur. Veterináři tyto přípravky většinou nemají, zkus akvaristiku, zverimex nebo minimálně ty eSHy seženeš v Hornbachu.

Prostuduj si určitě ty články od michalta a popřemýšlej o změně bettího bydlení, 2 l jsou málo :-( Zatím jako první pomoc rybě vyměň 1/2 vody za vytemperovanou na stejnou teplotu jako má v nádrži a sežeň nějaký z uvedených přípravků, dle návodu aplikuj.

Mohla bys nám prosím ještě popsat jakým způsobem mu čistíš nádrž, cítím tam trochu "zakopanýho psa".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   08.07.2014 12:01 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Kateřina
Tvá snaha o svědomitý přístup a poctivý chov je opravdu moc důležitou složkou úspěchu. Zdaleka ne všichni, kteří si pořizují betty, tak uvažují.

Ten svědomitý přístup a správný chov by bylo vhodné začít v první řadě tím, že si přečteš ze spolehlivého zdroje, jak akvárium funguje, jak jej založit a jak se o něj starat. Vřele doporučuji prostudovat tohle:

rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…

Pak by bylo vhodné prostudovat něco třeba o chovu bett specificky:
splendenspower.cz
betta.wz.cz

Bez podrobnějších znalostí nádrže těžko něco radit, ale usuzoval bych sníženou kvalitu vody. Jestli rybka nemá filtr (do tak malého akvária ho taky těžko nacpat), je nevyhnutné měnit 1/2 objemu vody obden. K tomu nebláznit s krmením a nespotřebované zbytky krmení a výkaly neprodleně odsát ze dna. Tak je potřeba konstantně udržovat správnou hygienu nádrže, neflákat to. Teplotu držet kolem 25 C, do vody možno přidat pár kapek Torbenu. Na hladinu bych přidal několik plovoucích rostlinek (např. pistia stratiotes nebo egeria densa). A pak číst a studovat.

Kdybys pouvažovala o větším akváriu (alespoň 20 litrů - není tak velké, jak to může znít) a vybavila jej filtrem a možná nějakou rostlinkou, po zaběhnutí filtru (asi měsíc) bys mohla měnit vodu už jen jednou týdně a beťák by byl v bezpečí. Ať se daří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.07.2014 11:56 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Kateřina
Mne to prijde jako Oodinium, ale jiste ze to takhle nemusim poznat. Leci ho eSHa EXIT, ale pocitej s tim, ze to bude nejspis dele nez na tyden. Muzes v kombinaci s eSHa 2000, takze i kdybych nemel pravdu, mas jeste sanci, ze to vyleci spoustu dalsich veci a ze ryba nechytne sekundarne neco dalsiho.
Edit: Jeste doplnim, eSHa je fajn, ale tady budes muset davkovat lecivo dele, nez je v navodu (i kdyz tam je myslim i to, ze v pripade potreby pokracovat), pac jestli mam s diagnozou pravdu, vylecit tohle pod tyden, to uz by muselo byt superlecivo. Kdyz to budes lecit, a klidne 6 dni neuvidis zmenu, pokracuj a nedej se zmast, zlepseni muzes videt i az vic nez po tydnu davkovani eSHa EXIT. Pak uz se to ale zlepsuje rychleji. Je mozne i to, ze budes lecivo davkovat 14 dni, nic vyjimecneho. Ta eSHa ma vyhodu, ze je setrna jak muze, takze i tak dlouhe leceni ryba (pokud je jeste v rozumnem stavu) prezije. A hlavne dobre dolecit, at se to nevrati.

Blbe je, ze az za dost dlouho poznas, jestli to byl zasah, a kdyz nebyl, muze byt pro rybu uz pozde na cokoli dalsiho. Mas jednu rybu, vylecit ji musis, jinak neprezije, nemas cemu jinemu jak ublizit, takze nasad lecivo (podle sveho rozhodnuti) a davkuj az zvitezis.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2014 11:44 Kateřina – Betta - "povlak" na těle a rozpadání ploutví?
Fotka k příspěvku Ahoj,
s chovem betty teprve začínám a vůbec se v něm nevyznám. Chtěla jsem být co nejzodpovědnější a v obchodě mi řekli, ať to tolik nehrotím, že prý jsou betty fakt nenáročné. Stejně se ale snažím o svědomitost. Čistila jsem akvárium zatím tak 1x za 5 dní, je malé, dvoulitrové. Betta byla ze začátku v pořádku, ale poslední dobou mi připadalo, že má povrch těla jakoby bledší, bělejší (předtím měla vážně hodně tmavě modrou hlavičku, skoro až černou, a teď jako by na těch šupinách něco měla). Je tak malinká, že jsem to nedokázala říct jistě, přemýšlela jsem, jestli to není třeba záležitost ploutví, ale dneska se zdá už opravdu nemocná, jako by byla prostě "volezlá", poprášená takovými matnými tečkami, teď dokonce dozelena nebo dožluta (jako by byla něčím porostlá). I ploutvičky na bocích, které byly vždycky průhledné, jsou teď zepředu vidět, protože jsou dozelena. A kromě toho dnes dopoledne odmítala jíst a plave nějak škubavě, tak jsem přemýšlela, jestli třeba nemá parazity a nesvědí ji to. Když jsem ji teď před chvilkou vypustila do nově vyčištěného akvárka, všimla jsem si, že na dno spadlo něco, co vypadá jako malinký konec její ploutvičky. To mě vyděsilo, tak jsem to vylovila a dala pod mikroskop. Nejde tam sice poznat podle tvaru ani barvy (je to moc silné, takže tmavé), co to je - ale myslím, že vážně kus ploutve - a pohybují se okolo toho různě velké kuličky různých tvarů. Mám zvětšení jen 200x, tak nevím, co přesně to je, ale myslím, že nejspíš vážně nějací parazité (nemyslím, že by bakterie při tomto zvětšení mohly být vidět).
Chtěla jsem se tedy zeptat, co s tím mám dělat - je možné vzít normálně rybičku k veterináři, anebo se stane (jako např. u plazů), že nebudou na rybičky zařízení a řeknou mi, že prostě nevědí? Mám koupit antibiotika jen tak naslepo? To mi připadá poněkud riskantní - nechtěla bych mu zatěžovat játra něčím, co by se ukázalo jako neúčinné. Snažila jsem se na internetu najít něco o nemocích betty, bakteriální rozpad ploutví mě hodně vyděsil (zvlášť proto, že mi připadá, že její ploutvičky jsou vážně takové zohýbané na koncích) a pak tam bylo několik nemocí se stejnými příznaky, takže sama asi těžko dokážu diagnostikovat, co z toho to tak může být. Existuje nějaká univerzální léčba? Bojím se, že to třeba nepřežije... Nechápu ale, z čeho to může být, protože nikdy neměla stejnou vodu déle než 6 dní a snažím se nasypat tolik krmení, kolik zvládne; žádné jiné rybičky ani živé kytky tam nemá. V obchodě mě nejvíc varovali před kontaktem vody s nádobím umytým jarem, toho jsem se snažila vždycky vyvarovat, a pokud se to stalo (např. že bych zapomněla umýt lžíci, kterou jsem přendávala kamínky), nevím, jestli by to mohlo s touto nákazou souviset...
Poradíte mi, prosím, zda ji mám vzít k veterináři, anebo něco koupit?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2014 11:17 R Muž romant [27983] Re: Hanan
O.K. těch cca 6 týdnů je v pohodě, ale nedělej to společně s odkalováním a udělej to až za další týden.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2014 10:51 Žena Hanan [0] - ŽivorodkyRe: romant
Bublifuky, teda ten molitan, čistím jenom, když zpozoruji, že to míň teče, anebo, když si uvědomím, že už jsem to dlouho nedělala. Což je asi tak, odhadem, možná jednou za měsíc - 6 týdnů, takže žádná pravidelná údržba. Normálně ho vyperu v té vodě z akvárka, když ji vyměňuji. Akorát tehdy, jak jsem zjistila, že Šmudla marodí, tak jsem to vyprala až druhý den po té velké výměně vody, a to vyjímečně pod tekoucí vodou (studenou), protože jsem nevěděla, co v tom akvárku mám nebo nemám za případné nemoci. Ale jinak jenom v té akvarijní vodě. Jinak zítra se podívám po nějaké soli bez jódu a hned ji dám do akva. No a v týdnu koupím Torben (ale asi bych ho teda dala až příští víkend, co myslíte?)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2014 10:27 R Muž romant [27983] Re: Hanan
Jak se staráš o ten bublifuk? Byl od doby instalace někdy čištěn? Výměny vody tzv. nade vše, vo tom žádná a jak to podle popisu činíš, to zasluhuje pochvalu. palec Krmení to rozhodně nechce přehánět a krmnit spíš menší dávky a to klidně 2x denně, dávat pozor aby na dno nic, nebo skoro nic nepadalo a podle toho si odladit množství té krmné dávky. Přecijenom to akvo je malý a tam je třeba velmi opatrně posunovat a mít na paměti, že každý zásah do akva se mlže velmi rychle projevit a tobě jde hlavně o kvalitu prostředí, protože jenom tam se ryba úplně spraví. Teď bych nejprve lehce zasolil a po několika dnech a aplikoval ten Torben a počítal s tím, že když se bude měnit voda, bude třeba lehce přicmrndnout. Tu teplotu bych klidně i o 2 stupně zvýšil.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2014 10:12 Žena Hanan [0] - ŽivorodkyRe: Turbínka
ok díky moc oběma za rady :-) Já měla vždycky jenom paví očka, u těch mi přijde, že fakt přežijí všechno smich , takže se za nějakou odbornici rozhodně nepovažuji, sice se dá hodně věcí vyčíst na netu, ale člověk si i tak není jistý.... Takže sůl tedy radši koupím jinou. A ancistruska odlovím, časem, byl tam jen kvůli boji s řasou a taky proto, abych ho poznala, říkáme mu totiž Nemo, byl to neposlucha, lítal si po akvárku už jako žlutá špendlíková hlavička s ocáskem :-D , v době, kdy ostatní ancíci byli ještě schovaní. Jinak to byl šikulka, před Beťákem se dovede krásně maskovat, navíc jsem mu tam udělala úkryty po celém akva, takže ten mu nemá šanci něco udělat. Jakmile udám (v srpnu) ten zbytek malých ancíků, tak poputuje do většího k rodičům.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2014 22:56 Žena Turbínka [2558] Re: Hanan
On ten ancík ve 20 l s bettou, i když malý, nemá moc co dělat. Pokud máš možnost jej trvale odlovit do vhodného prostředí udělej to. A Torben mu určitě nic neudělá, neboj. Sůl je lepší bez jódu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2014 22:36 Žena Hanan [0] - ŽivorodkyRe: MonterMonty
Díky moc za radu. Ten Torben, koupím, jen se chci zeptat - ancistruskovi neublíží, nebo ho mám raději odlovit (je to můj miláček)? A tu sůl dám zítra, používáme mořskou s jódem, tu tam můžu dát? Tady tuto mám www.kupi.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2014 22:30 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Hanan
teplota uvedená v profilu 27 stupnů by na toto měla být ok , lehce bych zasolil vodu , na tento objem 20l tak zarovnanou čajovou lžičku (sůl rozpustit ve klenici a pak do akva) rašelinový výluh -Torben dle návodu , do tří dnů by měly být vidět pokroky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2014 22:08 Žena Hanan [0] - Živorodky – Prosba o radu
Fotka k příspěvku Dobrý den, prosím o radu, mám beťáka (prezentaci nádrže jsem teď aktualizovala) a nějak víc jak před měsícem jsem si všimla, že polehává na dně a že se mu rozpadají ploutvičky. Okamžitě jsem vyměnila téměř celou vodu v akva (naštěstí jsem měla dostatek odstáté, chystala jsem se zrovna na údržbu druhého akva), odkalila, probrala rostlinky a vyházela vše, co jen trošku vypadalo, že by se mohlo začít kazit. Vodu jsem měnila poctivě ob den, teď už dvakrát týdně. Beťák normálně baští, vůbec neztratil barvu, po cca týdnu začal být zase aktivní (poslední dobou už jen sem tam lehne na dno, jakoby odpočíval chvilku), jen ty ploutvičky se mu zatím nespravily. Sice se to vůbec nezhoršilo, ale ani se to nelepší, tak se chci zeptat na radu - počkali byste ještě anebo tam mám nalít nějaké léčivo? A pokud ano, tak jaké? Mám tam ještě ancistruska (tomu absolutně nic není), nerada bych ho léčivem "otrávila" :-) Děkuji moc za Vaše zkušenosti a rady.
Edit: Tady je to trošku vidět, jde o ty konce ploutviček, má je už přes měsíc pořád stejně rozpadlé, ale aktivní je, tak nevím... Uvažovala jsem o té soli, co myslíte?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2014 09:47 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: romant
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj. Tak jsem den počkal, všechno a všechny nechal v klidu a čekal, kam a jak se to vyvine. Ve vodě jen rozumné množství Torbenu a teplota kolem 28 C.

Všiml jsem si, že samotná rána, kterou jsme nějak pořád léčili, se zlepšila. Nezmizela, ale není bílá a je viditelně menší.

Bohužel, začala se formovat další bílá rána na čele. Dokonce mám pocit, že je pod tou ránou něco většího, co kolem té rány na čele dělá takovou bouli. Vůbec to nevypadá hezky.Přikládám nějaké méně kvalitní fotografie, lepší teď nepořídím. Tak nevím, co teď. Co myslíte? Mám zkusit další solný koupel jako v sobotu nebo zkusit nějaké jiné léčivo?

Ryba se jinak chová docela normálně a přiměřeně aktivně. Hraje si, žere, reaguje na prst v akváriu, rozčiluje se na zrcátko. Budu Vám vděčný za jakýkoliv názor. Hezký den.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2014 19:44 R Muž romant [27983] Re: michalt
Ráno moudřejší večera. Když se to nepohne pozitivním směrem, tak to bude s největší pravděpodobností povahy bakteriální, ale nepředbíhejme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2014 19:41 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: romant
Díky. Zkusím tomu pár dní dát pokoj. Ale teď po několika hodinách od koupele, co jsem nebyl doma, pozoruji, že se to poraněné místo víc rozšířilo a zase je tam něco bílého, co vypadá jako zaplísnění. Nevypadá to na zlepšení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2014 13:32 R Muž romant [27983] Re: michalt
Podle toho, jak jsem to mohl vstřebat, nejsi bordelář a proto bych nechal jak je. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2014 13:20 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: romant
Tak jsem právě tu solnou lázeň provedl. Nejdřív jsem asi půl hodiny zvyšoval koncentraci na hodnotu té 1 lžíce na 20 litrů, pak jsem ho v tom hodinu nechal plavat, pak jsem zase začal asi půl hodiny ředit zase akvarijní vodou. Vrátil jsem ho do nádrže, doplnil 1/3 objemu čistou vodou s Torbenem. Teď v akváriu kromě Torbenu není žádná sůl. Snad to pomůže. V té solné lázni trochu změnil odstín barvy, ale po návratu do nádrže se to rychle srovnalo. Mám teď obden měnit vodu nebo ho radši nechat v klidu? Díky a mějte se hezky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2014 16:56 R Muž romant [27983] Re: michalt
Můžeš tu dávku postupně zvyšovat, ať to není takovej šok a opačně, zase ředit. Torben samo dávat můžeš, belík jasná volba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2014 16:49 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: romant
Fakt? coze Neublíží mu to?

Může být tou separé nádrží kbelík, který obvykle používám pouze k výměně vody v akváriu?

Půlku objemu vody použiji z akvária, druhou půlku čerstvou. Do toho přidám solný roztok v té koncentraci, jak jsi doporučil. Do toho ho přelovím na 1-2 hodiny, pak zpátky do akvária. Tak nějak? Ještě jsem nic podobného nedělal, tak se raději ptám detailněji.

Pak, až jej vrátím do nádrže, ve které mezičasem vyměním část vody, co mám přidat? Torben nebo nějaké léčivo nebo radši nic?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2014 16:34 R Muž romant [27983] Re: michalt
Solnou lázeň na 1-2 hoďky, tedy v tom separé(pol. lžíci na 20 litrů vody).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2014 10:05 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Turbínka
Fotka k příspěvku Ahoj. Tak se zdá, že ani po téměř týdnu s eSHa 2000 se situace moc nelepší. Na druhé straně, ani se nezhoršuje. Malé zaplísnění, které vzniklo v okolí tohoto místa, se vyléčilo asi za půl dne.

Tak budu ještě pokračovat s léčbou pomocí eSHa zítra, ale pak bych asi měl zkusit něco jiného. Konečně se mi povedlo rybku trochu líp vyfotit. Ryba je aktivní, žere, hraje si, plave.

Mám tedy objednat ten Baktopur Direct a aplikovat jej v separátní nádrži?

Nemá náhodou při této detailnější fotce nápad, co by beťákovi vlastně mohlo být? Napadlo mi, jestli to není Culminaris, ale kromě toho bílého místa nemá rybka žádné jiné příznaky. Myslím, že po téměř dvou týdnech od přepuknutí by se už něco dalšího bylo objevilo.

Díky a přeji všem hezký den.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2014 00:08 Žena Turbínka [2558] Re: michalt
S eSHou měň vodu normálně jako kdyby tam žádná nebyla. Když začínám s léčbou většinou vyměním 1/3 poté aplikuji, do týdne kdy je čas na další pravidelnou údržbu je buď nemoc pryč nebo sahám po jiných prostředcích. Jen ji nekombinuj s Torbenem, snižuje její účinnost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2014 23:58 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Turbínka
Děkuji. To je moc užitečná informace, že v případě potřeby se tenhle přípravek dá aplikovat až týden. Kdyby něco, je to celý týden bez výměny vody (pokud není kvalita katastrofální z jiných důvodů)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2014 23:27 Žena Turbínka [2558] Re: michalt
Já bych tý eSHe dala ještě čas, když se to nezačně nějak výrazně zhoršovat. Vždycky když jsem léčila já stejným přípravkem trvalo mi to kolem týdne. Rybí děda to ještě asi nebude tak bych to k neduhům stáří ještě nepřičítala. Držím palce ať se z toho vyhrabe ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2014 23:22 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Turbínka
Díky za odpověď. Myslíš do dalších tří dnů od zítra? Dobře, budu pokračovat s eSHa 2000 bez výměny vody.

Věkem by to snad ještě být nemuselo. Máme jej 10 měsíců a poté, co jsme jej donesli domů, ještě rostl. Dospělý ještě nebyl. Doposud nějaké větší problémy neměl, všechno se při dobrých podmínkách uzdravilo více-méně samo a hodně rychle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2014 23:02 Žena Turbínka [2558] Re: michalt
Zkusila bych aplikovat stále ty vyšší dávky bez výměn vody a když se to nepohne viditelně do 3 dnů nasadila bych antibiotika třeba Baktopur direct. Léčit v separé nádrži se zvýšenou teplotou.
Napadá mě, jestli už rybka nemá věk. Jak je asi starý? Jak dlohou jej máš? Rostl ještě po tom co sis jej koupil?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2014 22:55 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: michalt
Fotka k příspěvku Ahoj, vracím se k problému, o kterém jsem tady psal před několika dny. Beťákovi se něco bílého usadilo v nosní dírce, která se zvětšila až k oku. Nějaké zaplísnění nebo infekce, nevím. Dával jsem sem do tohoto vlákna taky nějaké nekvalitní fotky.

Do soboty jsem to zkoušel léčit Torbenem s mírným zasolením, ale ta věc se zvětšovala a vytvářela takový bílý "kopeček." Tak jsem v sobotu vyměnil půlku objemu vody a aplikoval eSHa 2000, dvojnásobní dávku oproti doporučené. Pak v neděli a v pondělí (dneska) menší dávku, taky dvojnásobní oproti doporučené na druhý a třetí den. Teplota je na 28 C.

To onemocnění se viditelně zlepšovalo. Ale dnes večer jsem přišel z práce a všiml jsem si (ráno to nebylo), že beťák má další bílou tečku pod tou první. Ta první jako by se zlepšovala, ale druhá přibyla. Tak teď nevím, co mám dělat. Mám doma test na NO2 od Rataje (doposud měřil dobře) a ten ukazuje, že ve vodě není žádné NO2.

Mám vyměnit část vody a znovu aplikovat eSHu 2000? Nebo vodu neměnit a jen aplikovat? Nebo zkusit jiný přípravek? Vůbec nevím, co to může být za nemoc a nic kloudného se nemůžu dočíst ani na mezinárodních fórech. Nemám třeba vyndat kořen z akvária? Je tam již 10 měsíců a jestli něco snižuje kvalitu vody, žádný jiný zdroj problémů mi nenapadá. Nebo mám ještě počkat?

Zkusil jsem to vyfotit, ale rozlišení nestačí. Je to ta bílá skvrna mezi okem a tlamkou (to je ta stará) a pod ní je trochu vidět tu novou.

Díky za všechny názory a přeji hezký den.
 
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 99

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 100191x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10015-betta-splendens--nemoc?od=2762