Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba zděného stojanu pod akvárium

 

Články » Výroba zděného stojanu pod akvárium   Vytisknout tuto stránku 

Výroba zděného stojanu pod akvárium

Publikováno: 09.03.2012 • Autor: © Mikifr0sty • Rubrika: Technika

F

Předem chci upozornit, že tento článek nemá ambice stát se návodem na výrobu stojanu, spíše by měl upozornit na možné komplikace související s touto činností (a nejen s ní :-D )…

Ale nejdřív k tomu, co mě vlastně vedlo ke zdění nového stojanu – potažmo k bourání nosné příčky v obýváku… :-D


Původní akvárko, aneb nespokojenost…

Již před pěti lety, kdy jsem si pořídil (opět svépomocí - samovýrobou) akvárium poměrně slušných parametrů (130 × 50 × 60 -> 390 litrů), jsem po pár týdnech zjistil, že to pořád není ono… A podotýkám, že jsem se na „stavbu“ tehdejší 390-ky připravoval skoro rok – studováním prezentací nádrží, inspiroval jsem se u spousty jiných akvaristů, takže jsem předpokládal, že to bude „špičková“ nádrž bez chyb či nedodělků. Jenže skutek utek.

Celou výrobu provázely samé kompromisy – nejvíce mě tehdy svazovaly finance, takže jsem si všechno vyráběl „takříkajíc“ na koleně – kromě lepení akva a vrtání dna jsem si vše ostatní vyrobil sám – stojan z lamina, 3D pozadí, kryt s osvětlením i přepadový filtr. Jenže po čase se všechny mušky začaly objevovat (bobtnání lamina, nedodělané lišty, plesnivění krytu díky působení vlhkosti na dřevo).

FNetvrdím, že to bylo špatné akvárko (ostatně dnes má v původním kabátě nového majitele a plně funguje), ale moje idealistické oko tehdy jednoduše pravilo, že by to chtělo něco echt!!!

 

Myšlenka, půl je hotovo :-D

No jo, jenže co pořídit do 3. nadzemního podlaží bytovky, aby to neohrozilo sousedy??? :-D

FTak následovalo několikatýdenní měření, počítání, nějaká ta konzultace se stavebním inženýrem – projektantem (shodou okolností soused, naštěstí z vedlejšího vchodu). A najednou tu byla víceméně jediná možnost, co největšího sem vlastně můžu narvat.

160 × 60 × 60 – víc se sem prostě nevejde!!! Není to o moc víc, než předchozí, ale do bytovky to celkem ujde, a s představou, že budu kopat do nosné příčky, se mi neusínalo moc lehce do doby, než jsem tu díru vyboural a viděl, že to jen tak nespadne, :-D Takové akva (vzhledem k možnostem a dispozici bytu) prakticky nešlo umístit jinam, než byla původní 390-ka. Ale oproti ní bylo nové akva ještě o 10 centimetrů „hlubší“, tudíž by nám zabralo ještě více místa v obýváku. Tak jsem se rozhodl, že akvárko prostě „zapustíme“ o 20 centimetrů do nosné příčky – a tady už nebyla jiná možnost, než stojan vyzdít.

FJen se musím zmínit o tom, že bourání nebylo rozhodnutím jen pro akvárko – zkrátka to podpořil i špatný stav elektroinstalace v obýváku. Takže bourání bylo součástí celkové adaptace obývacího pokoje, jejíž součástí byla i výroba nového nábytku (truhlář vyrobil vše z jednoho materiálu) včetně obložení nového stojanu…

 

Stavební práce

V jádru to znamenalo: objednat kontejner, na vybourané zdivo si půjčit bourací kladivo, půjčit si a přivézt pažící „stojky“, trám na pažení stropních panelů, no a práce mohly začít…

 

Nejdřív bylo nutno vybourat „kapsu“ pro traverzy (překlad) do nosné příčky. To znamenalo vypažit strop tak, aby nosnou příčku během bourání co nejméně zatěžoval. Po vybourání kapsy (na výšku dvou cihel) jsem musel vyzdít podpěry (podloží) pro traverzy, po vytvrdnutí traverzy vsadit a uložit do roviny, poté vyklínovat strop vůči traverzám.

FKdyž jsem měl strop takto zajištěn, mohl jsem bez starostí bourat díru pod traverzami (musím poznamenat, že jsem byl stejně nervózní, dokud jsem to neměl vybourané). Po vybourání potřebného otvoru jsem ještě musel vybourat parkety pro vytvoření podkladní desky stojanu. Samozřejmě nepotřebné zdivo a suť jsem musel kbelíky vynosit do přistaveného kontejneru – nakonec jsem šel celkem 54× (53 schodů dolů, pak 53 schodů nahoru – celkem 5724 schodů za dva dny) – v každé ruce 20-ti litrový kbelík plný suti :-D !!!

FNásledovalo vybetonování podkladní desky – použil jsem pytlovou směs betonového potěru bez armovací sítě. Po zavadnutí betonu jsem vyzdil stojanový korpus z pórobetonu QPOR tl.75 mm, poté jsem použil keramický překlad a nakonec vylil betonový věnec (tentokrát armovaný), aby byl vršek stojanu „takříkajíc“ jednolitý a spojil se s podkladem nosné zdi. Nakonec jsem zděný stojan zpevnil perlinkou a opatřil bílým nátěrem (ve finále budou truhlářem vyrobena dvířka a límce okolo dvířek, zbytek zdiva bude pravděpodobně opatřen falešnou obkladovou cihlou). Při zdění jsem samozřejmě počítal s elektroinstalací pro akva, takže v pravé „komoře“ pod akvárkem jsou čtyři zásuvky (dnes vím, že je to málo), z toho jedna spínaná vypínačem osvětlení – tajnůstka výrobce (pro osvětlení obloženého otvoru a prostoru za a nad akváriem).

FSamozřejmě během času, kdy vadnul beton nebo tuhlo lepené zdivo, jsem se věnoval vedlejším pracím, například sekání drážky pro přívod nového zásuvkového okruhu nebo taky obezdívání traverz.

F

 

Obložení otvoru

Příjezd truhláře signalizoval, že se blíží nastěhování zpět domů – muselo již být vymalováno a nahrubo uklizeno. Samozřejmě jsem si na „truhlíka“ vymyslel pár „fičurinek“, kterými mu výrobu objednávky trochu ztížil (vymyslel jsem si LED osvětlení zabudované do poliček), ale je šikulka – se vším si poradil! Musím přiznat, že tohle bych sám nevyrobil, a je dobře, že jsem tohle svěřil profíkovi. Po obložení „díry“ jsme usadili desku „pod akvárko“ – nakonec jsem dal jen DTD 25 mm – myslím, že to bohatě splní účel.


Usazení akvária

No a je to tady – jedu si pro akvárko do Svobodných Dvorů (kousek za HK). Při nakládce jsem se modlil, aby se tam akva vešlo – sklopení sedadel bylo samozřejmý, musel jsem ještě napřímit přední sedadla a je to tam! Ještě druhý malý akva (na filtr), kryt a nějaké tuby černého silikonu…

FA jede se! Doma už čekal kámoš Petr, který je již zvyklý stěhovat akvárka do druhého patra (pomáhal mi i s předchozí 390-kou :-D ). No, tohle je o poznání těžší, taky delší, takže do pater se nese o poznání hůř, ale po třech minutách funění jsme nahoře. Naštěstí mám mirelon (tl.5 mm) připraven, takže jsme akvo jen vybalili a během chvilky spočinulo na svém místě. Pak mě čekala spousta dalších, více či méně příjemných činností, ale o těch snad až v jiném článku.


Poděkování…

Závěrem bych chtěl poděkovat těmto lidem:

 

Pokud jste dočetli až sem, věřím, že pro vás můj článek bude inspirací či ponaučením!

Pozn. více fotografií dotčeného stojanu či přímo nádrže naleznete na prezentaci mé nádrže.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 39x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 09.03.2012 Upraveno: 10.03.2012 Přečteno: 1375x

Schválili: Johan ***** 01.01.13 • Bob66 ***** 13.01.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Technika
08.10.2010*****SERA Fil 1201243x
10.03.2013*****Základy použití filtračních hmot7340x
23.09.2012*****Úprava filtrace Atman676x
25.02.2013*****Přídavný filtr k filtrační hlavě s biomolitanem1776x
07.06.2011*****JBL CristalProfi E1501 greenline2085x
14.09.2012*****Slepá hladina - Dennerle Turbo-Skimmer1583x
20.12.2010*****Zářivka s předřadníkem šetří vaše peníze.2686x
25.02.2011*****Utesnenie PET fľaše pre CO21296x
03.07.2011*****Externí filtr - aneb guma to jistí.... jenže - kde všude?1332x
06.02.2020*****Odsávání ostříhaných mechů snadno a rychle540x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
12.10.2007*****Výroba 3D pozadí z polystyrenu a akvarijního silikonu45942x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/915-vyroba-zdeneho-stojanu-pod-akvarium