Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak k rybičkám? Kvůli holkám...

 

Články » Jak k rybičkám? Kvůli holkám...   Vytisknout tuto stránku 

Jak k rybičkám? Kvůli holkám...

Publikováno: 27.01.2011 • Autor: © FreeDale • Rubrika:

Tak jsem se rozhodl; napíšu také nějaký článek. Třeba to bude někoho zajímat a třeba to i někomu přinese nějaký užitek. Bude to o tom, jak jsem se k rybičkám dostal a jak s minimem a z nouze naučiti se housti.

Seznámil jsem se toho večera se svojí současnou přítelkyní a budoucí manželkou, když jsem si všiml, že v jednom tmavým a odlehlým koutě stojí jakýsi skleněný kvádr, do půlky naplněný vodou. No a v té vodě tam plaval jakési ryby. To jsem ještě věděl jenom to,že jsou to ryby, žijou ve vodě a ten kvádr, že se mu říká akvárium.

Když jsem se na to podíval druhý den, hned mě napadlo, že asi není všechno tak úplně v pořádku. Na dně bylo jen pár nějakých korálků, po kytičkách ani zmínka, pozadí žádné a na boční stěně přicucnutý molitan s trubkou, otočenou dolů ke dnu. Tak jsem začal shánět, co to je, proč to tam je a kdože to tam dal.

Dozvěděl jsem se, že jeden známý se potřeboval rychle odstěhovat a tak to tam nechal. Přivezl sklo, poručil, aby to napustili a odjel pro ryby. Když je přivezl asi po půl hodině, nijak se neobtěžoval třeba je adaptovat na novou vodu a rovnou je tam nalil, asi 30 neonek, 5 ancíků, a početné stádečko plat, cca 20 ks. Chybička byla v tom, že mladej tam nalil vodu studenou, rovnou z vodovodu, neodstátou, takže polovina z výše uvedené osádky to nepřežila. Ten molitan s trubkou jsem zjistil, že je to filtr, zvaný bublifik a jelikož to kdysi měl brácha v akva, věděl jsem, že ta trubka má být nahoru, jen mi nebylo tak úplně jasný proč. Ten tam nainstaloval její bývalý přítel, s logickou úvahou, že vzduch jde přeci ve vodě vzhůru a měl by asi jít přes ten molitan, tak to tam dal obráceně. No, ono to stejně bylo zapnutý tak 2 – 3 hodinky denně, takže filtr-nefiltr. Vyndal jsem to, obrátil do správné pozice, koupil tišší vzduchovací motůrek a prosadil jsem provoz alespoň 12 hodin denně. Sice žádná sláva, ale lepší než předtím.

Tak jsem se jal pátrat, cože vlastně ta akvaristika obnáší, jak to udělat, aby to akvárium nevypadalo jako kobka a aby se tam rybám trochu i líbilo. Jenže kde? Asi na interfernetu, když je to ta informační dálnice, zkusíme si něco stopnout. A našel jsem toho dost, jen si vybrat. A hádejte, co jsem si vybral?!?! rybicky.net

Jaké bylo moje překvapení, že je třeba to a tamto a támhleto a bez tohodle že to vůbec nemá šanci fungovat... No, že jsou nutný kytky v akva, to jsem pochopil hned, že potřebujou v něčem růst, to je dáno logikou věci. Potřeba filtrace byla větší problém, protože v rybníku taky žádnej filtr není a funguje to. Jenže rybník není akva a pojem nitrifikační bakterie jsem taky slyšel prvně. A že jsou hodný a užitečný. OK, dobrá, přesvědčili jste mě. Ale stejně nevím(a to doteď), k čemu externí filtry za 10.000,– Kč, když bráchovi stačil ten bublifuk? A tak do kvádru putovala čerpací hlava od Atmana s pěknou modrou kostkou bioakvacitu a vida, i mě to funguje dobře.

S kytičkama velkej problém, dát jeden košík na 176 litrový akva je jak plivnout do rybníku, kromě toho, že je zapotřebí nejdřív substrát, do kterýho je zasadím. A jak kytka, tak substrát něco stojí. A tak první „kytičky“ byly plastový(tfujtajxl). No, aspoň se měly rybky za co schovávat, ale problém to nevyřešilo. Tak jsem začal shánět něco na dno. Ale co? Štěrk z akvaristiky je moc drahý, nějaký náhradní plán. Tak jsem ve stavebninách zakoupil 40 kg obyčejného písku do betonu za nějakých asi 50,– Kč. Musí stačit. Octový test? Vím, znám, není na výběr, nedělám, šup s tím do akva. A tak bylo dno, postupně začali přibývat i kytky. Jenže problém s odkalováním, písek docela rychle ubýval, tak huráakce číslo 2, jede se do starýho lomu nasbírat štěrk. Zase bez octotestu, šup tam s tím...

Mezitím jsem akva přestěhoval z toho temného koutu do trochu světlejšího koutu, kvůli těm kytičkám, sehnal jim světlo a pravidelný režim svícení, koupil 2 pěkný kořeny a dokonce mi zbylo i na to, abych založil další akvárium, miníčko 12 litrů. Tam jsem začal dávat malý Platy a koupil jsem tam 3 ancíky. A taky jsem se plácl přes kapsu a koupil štěrk v akvaristice. Pak přišel problém s bydlením, sice ano, byt je stále její, ale jednak pro 3 je už malý, já to mám daleko do práce a celkově není nám tam dobře. Jo, a nevejde se tam další akvárko :-D A tak stěhování. Jak přestěhovat akvárko?!? No, to malý jde lehce, ale jinak je akvaristika dost těžkej koníček. Podstatný je, někde do nějaký nádoby ubytovat dočasně ryby, zbylou vodu skoro úplně vypustit a rychle transportovat pokud možno v konstatní teplotě, ideálně pokojové. A taky mít připravený nový místo. Jen se připravte na to, že takovýhle psí kusy s akva tu nádrž dokonale prověří. Takže jsem po stěhování zjistil, že na akváriu je odlepená podélná výztuha a akvárium půjde asi do pr...yč. Jistě, lze akvárium přelepit, ale když je poškrábaný, z tenčího skla a povyztužovaný?!? Takže už mám vyhlídnutou firmu, která mi slepí nové a čekám jen na přísun financí. A taky budu měnit dno :-X Dodatečně jsem provedl testy octem. Ten štěrk z lomu – šumí, štěrk z akvaristiky – šumí, písek ze stavebnin – zcela inertní!!! Tak do miníčka šel písek, akvaštěrk za 40,- Kč/kg do kýble směr sklep a příště, se skleničkou octa za pár drobnejch z betonárky, co mám za barákem donesu frakci, co budu chtít. A nebo si holt udělám vejlet někam za šutrama.

Jo, a ještě pointa na závěr, když se chce, tak jde všechno, stačí pohledat, přečíst, popřemýšlet a až když není něco jasný, tak se třeba i na něco zeptat.

Předpokládám, že budu i nadále informovat o svém akvaristickém růstu, takže šupinám zdar.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 19x Nelíbilo se: 5x Zveřejněno: 27.01.2011 Upraveno: 27.01.2011 Přečteno: 973x

Schválili: Bob66 ** 13.01.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky
20.01.2011*****Můj příběh s terčovci1564x
27.12.2017*****Nová kniha o akvaristice538x
02.11.2017*****Návod ako odstrániť škrabanec zo skla akvária498x
09.06.2010*****Příběh mého akvária578x
21.04.2011*****Žena akvaristka1390x
20.05.2012*****Strasti při chovu korýšů349x
18.11.2010*****Jak na vířníky1493x
25.11.2022*****Akvaristický kalendář, který musíte mít194x
21.02.2010*****Výpočet ceny elektrickej energie spotrebovanej elektrospotrebičmi v akváriu.2283x
03.06.2006*****Jak sestrojit skříňku do 1500 Kč14378x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
15.09.2022*****Nač je v akváriu filtr a proč to v rybníku funguje bez něj.1417x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/612-jak-k-rybickam-kvuli-holkam