Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Gelová krmiva - nové trendy v akvaristice?

 

Články » Gelová krmiva - nové trendy v akvaristice?   Vytisknout tuto stránku 

Gelová krmiva - nové trendy v akvaristice?

Publikováno: 07.11.2010 • Autor: © LiborSprysl • Rubrika:

Nutno předeslat, že jsem tzv. „stará škola“ a vždycky jsem nadšeně výskal, když se mi podařilo objevit vodní plochu, z níž jsem po lehkém otočení sítě tahal kila komářích larev, perlooček nebo buchanek. Nutno podotknout, že na Jičínsku není mnoho zdravých vodních ploch, vhodných pro lov krmiva. Co jsem se najezdil kilometrů, co času trávil na rybnících v kraji. V létě příjemný výlet, v zimě drkotání zubů...Denně minimálně třicet kilometrů, denně minimálně dvě hodiny. Co jsem se nachytal kapřivců v akváriích, kolik peněz jsem utratil za léčiva... A pak jsem jednou takhle debatoval se známým chovatelem, pořadatelem akcí v Hradci Králové, Pepou Chmelařem - jak jinak než o akvaristice - a tehdy mne Pepa začal nutit přemýšlet o tom, jak nakládám s časem a penězi na provoz rybárny. Při těch cestách za krmivem jsem rozhodně nebyl schopen nalovit tolik, abych nějak výrazně překrmil své svěřence, do mrazáku mi také nezbývalo. Nafta a léčiva také něco stojí...Vyplatí se vůbec chodit na živé krmení? Je to to jediné nejlepší krmivo, bez něhož se rybky neobejdou? Není jednodušší sáhnout do mrazáku vytáhnout z něj tři cihly krmiva a zkrmit je? Začal jsem na živé jezdit jen svátečně a střídat mrazené krmivo se suchým různých značek. A ono se nic nezměnilo. Tedy vlastně změnilo - měl jsem více času, neprojel tolik nafty a přestal se potýkat s krupičkou, nezmary a kapřivci. No takže přece jen posun...

Už vidím tváře kamarádů, kteří nesouhlasně kroutí hlavou a mezi zuby drtí kletby při vypočítávání toho, proč je to živé krmení tak báječné, že oni prostě jezdit musí. Jasně. Pro člověka, který má pár akvárií, je lov živého krmení mimo jiné i zdrojem povyražení. Uteče na chvíli od manželky, od povinností, které jej stejně neminou a nebo, jak říkal jeden z mých kolegů, prostě se v klidu vyprdí po dobrém obědě na hrázi rybníka a neprdí doma. Je skutečně živé krmivo to, bez čeho ryby neobejdou? Je mrazené krmivo to, co nám zajistí, že se rybám vyhnou choroby? Jsou suchá krmiva i těch nejlepších značek tím jediným, co nás spasí? Nevím. Vím jen, že třeba moji kamarádi ze Žďáru nad Sázavou a okolí povětšinou jezdí na živé, ať mají jedno, či sto akvárií. A je pravda, že mají nádherné, zdravé ryby. Nejspíš mají zdravé zdroje. Ale i tam se již objevují v té, nutno přiznat, „mladší generaci“, akvaristé, kteří krmí umělými krmivy a nijak nehorují pro živé. Ba dokonce jsem se letos v Rychnově dozvěděl, že již se i uskutečnily srovnávací pokusy u skalár krmených umělými krmivy a živým. Překvapivě - vítězem nebyly skaláry krmené živou potravou...

Budeme vařit amarouny?

Při letošní výstavě v pražské Botanické zahradě přednášel Petr Novák o svých krmivech a nevím, kolik lidí zaujal natolik, že by zkusili zaexperimentovat. Podle reakcí na jeho texty publikované na výše zmíněném webu, jeho práce s vývojem krmiv hodnocená nijak dobře není. Ovšem spíše se jedná o besídky odborníků, reakce na formulace a podobně. Takové slovní potyčky nemají s gelovým krmivem nic společného. Představitelé starší generace svá dogmata nebudou měnit hned... A přece bych odpůrcům gelů připomněl, že je vařila již mnohem starší generace akvaristů, bratru před třiceti a možná i více lety, jak o tom svého času psal dr. Pojar v „Atéčku“. Již dva měsíce vařím a krmím...

Na tomto místě si dovolím malou odbočku, která ovšem s tématem souvisí. Celé roky jsme našim psům vařili - maso, těstoviny, zeleninu, tu a tam tvaroh, vajíčka a další, jen aby měli pestrou stravu, plnou všeho co potřebují. Velmi hanlivě jsme se dívali na ty, kteří své čtvernožce krmili granulemi, jakby jejich psi byli o něco ochuzeni. A pak jsme setkali s jedním zkušeným chovatelem a veterinářem. A dostali výklad o složení granulovaného krmiva. Ono je to vlastně úplně stejné jako u ryb. Jsou krmiva, která ryby sežerou a nic jim to nedá, jen je akvárium plné výkalů. Jsou krmiva, která jsou bohatá na látky potřebné pro zdravý život ryby a ryba je spotřebuje téměř beze zbytku. Stejně tak koupíte v marketu pytel granulí pro psa za dvě stovky, nebo jdete do speciální prodejny a koupíte pytel za tisíc korun. Ryby můžete krmit levnými „lony či dajanami“, nebo dražšími „tetraminy či serami“. Určitě se tyto způsoby krmení srovnávat dají. Ovšem pořád jsme v komerčním prostředí firem, které se sice zabývají vývojem, snaží se namíchat ideální recepturu, ale vždy to bude s ohledem na cenu a zisky firmy. Nelze nepřipomenout, že by jinak stěží existovalo tolik specializovaných krmiv pro určitý druh ryb. Ryby se přeci dělí na několik málo skupin s velmi podobnými potravními nároky. Žere v přírodě skalár horší, či jinou potravu než diskus? A přece má diskus v tovární teorii své speciální krmivo.Tím samozřejmě nechci tvrdit, že je Petr Novák dobroděj, který se vývojem gelových krmiv zabývá jako nějakým povyražením, ale musel jsem zkonstatovat, že je ve srovnání s výše zmíněnými firmami levný.

Je třeba říci, že se ke mně od samého počátku dostávají vzorky ve dvou verzích - tzv. studený a horký gel. Zatímco s tím studeným se nám nějak nevede - pořád píšu připomínky a pořád Petr Novák dochucuje a pořád to většině ryb nejede. Pravda, o živorodkách typu mečovek se říká že sežerou své vlastní ....., tak těm studený gel chutná. Připravuje se tak, že se prostě rozmíchá prášek obsahující všechny potřebné suroviny ve studené vodě, přidá se gelotvorná složka a za pár minut máte amarouny. (Doufám tedy, že je tento slangový výraz přijatelný pro všechny a vědí, o co jde - Návštěvníky nedávno na ČT opakovali.) Horký gel je trochu složitější - aby toto krmivo tuhlo, je třeba je přivést téměř k varu. A pak se tento tužší sulc nalije do vaniček a nechá zchladnout.

Nijak výrazně se nechci zabývat složením gelových krmiv. Za prvé tomu moc nerozumím a za druhé si myslím, že je to celkem zbytečné. Protože pochybuji, že by se našlo více než deset procent těch, kteří studují složení krmiva na piksle Tetraminu. Pro mne byla důležitá ekonomika - ze 120g prášku vyrobím přes tři kilogramy krmiva. A pak mne zajímá, zda budou ryby prospívat a růst. Dá-li se po dvou měsících něco hodnotit, tak zatím výhrad nemám a protože jsem byl některými kolegy požádán, abych své poznatky publikoval, činím tak v první verzi. S prvními poznatky.

Když jsem začínal s gely, zkoušel jsem v jaké podobě budou krmivo ryby konzumovat. Ukázalo se, že nikoli jen tak v kuse, jak jsme se domnívali. Jako že si ryby budou uždibovat. Dnes už tuhý gel strouhám na jemném struhadle a porovnají se s ním i malé rybky. Co je podstatné - krmivo nekalí vodu a může v nádrži být třeba celý den. To je nezanedbatelná výhoda pro ty, kteří nějakého důvodu nejsou schopni krmit své svěřence vícekrát denně. Do krmiva se dá přimíchat další složka či více složek a stále zůstává gelová hmota kompaktní. Tento typ krmiva je rovněž vhodný při podávání jakýchkoliv léčiv.

Čisté akvárium

Výhodou gelových krmiv, která v tomto textu chválím je fakt, že ryby odpadními látkami nádrž zatěžují minimálně. To je fakt důležitý, jak pro velké odchovny, tak pro akvaristy-hobbysty. Jsou chovatelé, kteří dnes už krmí i 4,5 kg gelu denně. Důležité je i to, že gel lze skladovat v lednici i týden, bez jeho zkažení. No a to jsem ještě nevzpomněl na druhý produkt, který nutně vyvolá ještě větší polemiku. Tedy spíše u chovatelů, kteří ryby množí a znají pouze toliko prachové krmivo ( to ti naturální vyznavači) nebo trepku a artémii (to ti pokrokovější). Když jsme ještě neměli artémii a chodilo se na rybník pro prach, usnadňovali si někteří chovatelé práci tím, že krmili vařeným žloutkem. I já to ještě pamatuji...Té práce s odkalováním nádržky. Petr Novák představil ve svém dalším textu „obohacené žloutky“. Přiznám se, že jsem měl velkou nedůvěru k tomuto produktu, protože jsem si dobře pamatoval, jak bývala zakalená akvária s potěry, kde se žloutkem krmilo. Krmím s jeho obohacenými žloutky a nemohu si je vynachválit.

Zcela mimo mé chápání je fakt, proč při krmení „Novákovými žloutky“ se nádrže nekalí. Jako podstatné však vidím, že potěr tuto potravu přijímá velmi dobře a roste rozhodně lépe, než po artémii. A to opět ještě musím dodat, že je to krmení levnější. Tak nevím...

Velké odchovny se dnes stávají laboratorními pracovišti a živá potrava se do nich dostává velmi sporadicky - snad jen v podobě laboratorně chované. Sice staří akvaristé již někdy připouští, že gely a podobné vychytávky jsou možná dobré pro výkrm ryb. Chovné ryby podle nich musí dostávat živé, protože se jinak nebudou třít. Nevím, momentálně nechovám žádné extrémně náročné ryby a proto nemohu hodnotit, se třením nemají moje ryby problémy. Ale určitě budu v experimentování s tímto zdrojem potravy ještě pokračovat. S krmivy v prášku už experimentují i velké firmy. Jablonecký Metop prodává prášek, z něhož se po smíchání s vodou stává pasta. Ta se natírá na kameny a je vhodná pro krmení ancistrusů.

 

Libor Šprysl



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 15x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 07.11.2010 Upraveno: 07.11.2010 Přečteno: 1874x

Schválili: Bob66 *** 05.01.13 • Jarka *** 18.01.14 • Rex *** 18.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky
22.10.2011*****Když si ostatní dělají legraci...525x
22.01.2018*****Porovnání cen eshopů ČR vs. Čína1136x
06.03.2014*****Výroba stolků pod akvárium za polovinu ceny...1170x
28.03.2015*****Háďátko živorodé - mikra (Panagrellus redivivus)1004x
11.04.2013*****Líhnutí Artemie (žábronožky solné)2341x
16.07.2011*****jak jsme se zbavili šneku89x
19.03.2013*****Vznik Kroměřížského akvaristického spolku1561x
17.01.2015*****Ryba je kámoš, ne žrádlo663x
13.02.2009*****Akvaristou snadno a rychle1484x
18.05.2020*****Vědci dali rybám CBD, aby zjistili, zda se uvolní196x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
07.08.2020*****Voda teče všude553x
19.10.2013*****Nejen rodičovský kanibalismus?741x
24.08.2012*****Přišli jak legendární vojska598x
19.01.2012*****Aklimatizace akvarijních ryb1767x
13.12.2011*****Mohou se přemnožit paví očka?2345x
22.11.2011*****Kdo nečte Akvárium živě, nemůže být dobrý akvarista823x
04.07.2011*****Gelová krmiva 21705x
22.10.2010*****Sezonní tření velkých cichlid a některé defekty při něm1367x
29.09.2010*****Párové chování velkých cichlid1842x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/539-gelova-krmiva--nove-trendy-v-akvaristice