Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krunýřovci rodu Peckoltia

 

Články » Krunýřovci rodu Peckoltia   Vytisknout tuto stránku 

Krunýřovci rodu Peckoltia

Publikováno: 20.05.2008 • Autor: © David12188 • Rubrika: Ryby

Biologické zařazení

Říše živočichové (Animalia)
Kmen strunatci (Chordata)
Podkmen obratlovci (Vertebrata)
Třída paprskoploutví (Actinopterygii)
Řád sumci (Siluriformes)
Čeleď krunýřovcovití(Loricariidae)
Rod Peckoltia

 

Rod Peckoltia byl popsán v roce 1912 Mirandou Ribeiro a obsahuje něco málo přes 50 ryb. Z toho je 15 ryb již popsáno, další druhy mají vedle svého rodového jména místo odchytu a zbytek ryb stále čeká na vědecké popsání a vedle rodového jména je L-označení.

Popsané ryby rodu Peckoltia

Odkud pochází

Ryby rodu Peckoltia pochází z pomalu tekoucích řek a říček v povodí Amazonky, Orinoka a řeky Essequibo.

Jak vypadají

Ústa jsou zakončená přísavkou s jemnými zoubky. Peckoltie patří mezi všežravé ryby, zuby jsou drobné a nepravidelně rozložené. Z důvodu, že jsou ryby rodu Peckoltia všežravé a v přírodě přijímají jak masitou tak rostlinou potravu, nejsou jejich zuby specializované na určitou potravu.

 

F F

 

Potrava

Krunýřovci rodu Peckoltia jsou všežravci, v jejich jídelníčku převažuje spíše masitá strava. Krmit můžeme zeleninou, různými druhy ovoce např. čerstvé listy salátu, špenátu mangold a čínského zelí, spařené kopřivy, nať z ředkviček, plátky okurek nebo jejich slupky, kousky mladé dýně a cukýny, slupky z cukrového nebo ananasového melounu, vyloupané kuličky hrášku, oloupaná rajčata zbavená semínek, čerstvou nepálivou papriku, plátky jablka, mrkve.

Z masité složky lze doporučit různé živé i mražené larvy hmyzu (patentky, nitěnky), červy a mražený plankton (artemia, cyclop, dafnie, koretry).

Z umělých krmiv jsou nejvíce vhodné tablety pro krunýřovce s přídavkem řas Spirulina a Chlorella. Potrava by měla být rozmanitá a ryby krmíme jednou až dvakrát denně v menších dávkách. Při překrmovaní se potrava usazuje na dně a zbytečně snižuje kvalitu vody.

Pohlavní dimorfismus

Rozpoznat pohlaví je poměrně jednoduché. Samec má malé výrůstky na zadní polovině těla, samici tyto výrůstky chybí. V dospělosti je samice v břišní oblasti plnější než samec.

Rozmnožování

Tyto ryby se třou výhradně v různých skulinách, jeskyňkách nebo dutinách. Samec si stále hlídá svoje třecí teritorium, vylézá jen za potravou. Jakmile přijde čas tření, tak vyčistí své doupě a nažene do něho samici. Samice vypustí jantarově oranžové jikry na podklad a samec je oplodní. Poté samici vyžene. Jikry se vyvíjí několik dní (podle druhu). Když jsou jikry připravené na vylíhnutí samec je vykouše svými zuby. Dalších několik dní plůdek tráví svůj žloutkový vak a postupně získává ochranné zbarvení. Po celou dobu se o jikry i plůdek samec stará, který hlídá jikry, aby je nikdo nesežral a požírá neoplodněné jikry, u kterých hrozí plíseň, která by mohla zničit ostatní jikry. Jakmile má plůdek ochranné zbarvení, začíná se rozplavávat a osamostatňovat.

Potěr můžete odlovit do jiného odchovného akvária nebo ho nechat v hlavním akváriu. Jako první krmivo potěru poskytněte spařenou zeleninu, listy salátu, okurku, různé tablety nebo čerstvě vylíhnutou artémii. Důležité je krmit v menších dávkách, aby nedošlo k ovlivnění podmínek vody.

Vybavení nádrže

Akvárium pro ryby rodu Peckoltia by mělo být úměrně velké jejich vzrůstu. Vzhledem k jejich velikosti je 100 litrová nádrž dostačující, ale čím je nádrž větší, tím lépe. Pro odchov se většinou používají nádrže s holým dnem, silnou filtrací, která zajišťuje dostatečné prokysličení a PVC trubkami, do kterých se ryby třou. Krunýřovce rodu Peckoltia můžeme chovat i ve společné nádrži, kde by neměly chybět úkryty z kořenů nebo kamenů.

Nejčastější zástupci

Peckoltia L134

 

F

 

 

Peckoltia sabaji L75

 

F

 

 

Peckoltia braueri L135

 

F

 

 

Další druhy Peckoltií, s jimiž se můžeme setkat v ČR

Peckoltia vittata L015, Peckoltia oligospila, Peckoltia sp.L103, Peckoltia vermiculata, Peckoltia sp. Peru L205, Peckoltia sp.L099

Zdroje

PlecoFanatics.comDiscus.msCatFish.cz
Fotografie: ani-mal-lvr's (PlecoFanatisc.com), Amazon Akvarium, Catfish

© David Hlava



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 9x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 20.05.2008 Upraveno: 20.05.2008 Přečteno: 5206x

Schválili: Bob66 ***** 30.11.12 • alpaka *** 10.03.13 • Jarka **** 17.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ryby
19.10.2013*****Nejen rodičovský kanibalismus?741x
10.04.2013*****Mykobakterióza ryb (Tuberkulóza)777x
29.09.2010*****Párové chování velkých cichlid1842x
09.03.2015*****Malý špekulant s názvom Neoheterandria elegans89x
23.08.2009*****Gurama perleťová /Trichogaster leeri/2516x
03.11.2009*****Ryby v rybím domě3006x
11.01.2010*****CICHLY - královné našich akvárií4986x
17.07.2011*****Fotogalerie živorodek III část1336x
12.11.2011*****Jak přechovávat živé koretry či patentky v domácnosti1439x
14.01.2010*****Chytanie Cyphotilapia Gibberosa Blue Zaire Moba1406x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/496-krunyrovci-rodu-peckoltia